Rumah Lelong: Merugikan atau Menguntungkan? Ambil Tahu 5 Perkara Ini

Rumah lelong biasanya akan dijual di bawah harga pasaran. Ada yang dijual 10% daripada harga pasaran dan ada yang dijual sehingga 60% di bawah harga pasaran.

Sungguhpun rumah lelong dijual pada harga lebih murah berbanding rumah jenis subsale dan undercon, terdapat banyak risiko dan cabaran yang bakal ‘menghanguskan’ modal anda tanpa ilmu dan pengalaman yang betul.

Tahukah anda, lelongan yang berlaku di Malaysia diuruskan oleh pihak bank dan Mahkamah Tinggi?

Namun begitu, benarkah beli rumah lelong akan memberi pulangan yang lebih menguntungkan berbanding rumah jenis subsale?

Sebelum kita membuat sebarang spekulasi, sebenarnya terdapat lima faktor yang mampu menyebabkan kita boleh rugi dalam membeli rumah lelong.

1. Tunggakan

Kita perlu faham bahawa punca utama rumah tersebut dilelong adalah gara-gara bekas pemilik rumah tersebut menghadapi masalah kewangan dalam menjelaskan komitmen bulanan bank.

Jangan lupa semak tunggakan maintenance fee rumah jika anda beli rumah high-rise.

Jadi, kita sewajarnya membuat semakan jika hartanah tersebut mempunyai sebarang tunggakan seperti cukai pintu dan yuran penyelenggaraan.

Pastikan bekas pemilik rumah melangsaikan terlebih dahulu tunggakan rumah tersebut agar anda sebagai pemilik baru hartanah tersebut tidak perlu menjelaskan tunggakan tersebut.

Namun begitu, janganlah anda susah hati kerana ada bank yang akan melindungi kos tersebut sehingga 6 tahun sebelum tarikh lelong dalam surat perjanjian jual beli hartanah.

2. Kaveat

Kaveat merupakan halangan dalam hartanah yang diletakkan individu persendirian dan organisasi untuk melindungi hartanah tersebut.

Sila semak sekiranya hartanah lelong tersebut mempunyai kaveat hartanah seperti kaveat persendirian, kaveat pemegang-lien dan kaveat amanah.

Kaveat pada kebiasaannya akan terbatal selepas tempoh 6 tahun. Kita pastinya tidak mempunyai masa sebanyak itu. Jalan yang terbaik ialah berbincang dengan ejen lelong dan peguam hartanah berkenaan kaveat tersebut.

3. Dalaman Rumah

Apa yang tidak menyeronokkan tentang rumah lelong ialah kita tidak mempunyai maklumat berkenaan dalaman rumah tersebut samada kondisinya kosong, fully furnished atau rosak!

Oleh yang demikian, kita berkemungkinan perlu menanggung kos yang lebih jika sistem air atau pendawaian rumah tersebut rosak.

Namun begitu, ada juga rumah lelong yang berada dalam keadaan baik bahkan telah direnovasi sepenuhnya oleh pemilik asal hartanah tersebut.

4. Lokasi

Sesetengah hartanah lelong yang diiklankan pada harga yang menarik terletak di kawasan yang tidak mempunyai sebarang fasiliti seperti MRT, bank, kedai makanan segera dan sebagainya.

Oleh yang demikian, sebelum kita pergi ke dewan lelong atau menghantar ejen lelong untuk membida, ada baiknya kita semak lokasi hartanah dan booster hartanah bagi kawasan tersebut.

Di antara booster hartanah adalah pasaraya, lebuhraya, sekolah antarabangsa, hospital, bank, tempat beribadat, kedai serbaneka dan kemudahan pengangkutan awam seperti MRT atau LRT.

Pastikan hartanah lelong tersebut berada dalam lingkungan 3KM – 5KM daripada booster hartanah.

5. Potensi Pelaburan

Dalam apa jua jenis pelaburan, pulangan pelaburan adalah perkara paling utama dalam menentukan potensinya.

Jika kita membeli hartanah lelong di atas kapasiti untuk didiami bersama keluarga, kita mungkin tidak perlu melakukan sebarang kajian yang mendalam tentang potensi hartanah tersebut.

Keadaan ini ternyata berbeza jika tujuan utama kita beli hartanah lelong untuk pelaburan jangka panjang. Apa yang kita boleh lakukan adalah dengan membuat kajian mengenai jenis pekerjaan, kuasa beli dan potensi lain penduduk dan kawasan tersebut.

Sekiranya kawasan tersebut adalah kawasan tumpuan pelancong, kita boleh jangka untuk menyewakannya secara harian dan mingguan kepada pelancong yang menziarahi kawasan tersebut.

Jika kawasan tersebut merupakan kawasan perindustrian, kita boleh sewakan secara bulanan kepada pekerja-pekerja di kawasan perindustrian tersebut.

Unjuran potensi pelaburan kita sangat bergantung kepada jenis pekerjaan, kuasa beli dan potensi kawasan tersebut.

Apa yang jelas di sini adalah, cabaran dan risiko rumah jenis lelong adalah sama dengan rumah jenis undercon dan subsale.

Sungguhpun kita membeli rumah tersebut di bawah harga pasaran, itu bukanlah alasan yang kuat untuk mengatakan kita telah pun membuat keuntungan dalam pelaburan hartanah. Perlu teliti lagi beberapa perkara bagi memastikan pulangan yang lumayan dalam membeli rumah lelong.

Ditulis oleh Mehmed Aezhad, beliau merupakan seorang Digital Marketing Specialist yang berpengalaman luas dalam bidang pemasaran digital hartanah.

Nak Tahu Rahsia Beli Rumah Lelong?

Kita selalu dengar beli rumah lelong ni best sebab dapat beli pada harga jauh lebih murah daripada harga pasaran, tapi bagaimana caranya? Apa langkah-langkahnya? Bagaimana nak bermula?

Jom belajar daripada Tuan Shafie Bustan yang juga dikenali sebagai Pie2020. Beliau beli rumah lelong pertama sejak tahun 2007 lagi.

Beliau akan kongsikan:

  • Macam mana nak pilih RUMAH LELONG TERBAIK dan MENGUNTUNGKAN?
  • Kat mana nak tengok senarai beribu-ribu LISTING RUMAH LELONG lelong supaya senang nak pilih?
  • Macamana cara STEP BY STEP untuk buat BIDAAN rumah lelong?
  • Macamana cara nak ELAKKAN KESILAPAN dan RISIKO semasa membeli rumah lelong?
  • Macamana cara nak BELI DAN BIDA RUMAH LELONG secara online – E-BIDDING je?….. dan banyak lagi.

Bukan itu saja, beliau kongsikan juga mengenai real case study dan step-by-step mudahnya beli rumah lelong.

Dapatkan 3-in-1 Kombo eBook Rumah Lelong hari ini!

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cara Jual Rumah Di Mana Pemiliknya Telah Meninggal Dunia

Proses jual rumah pemilik yang meninggal dunia biasanya akan menimbulkan masalah bagi individu yang tidak berpengalaman. Ini kerana prosedurnya agak rumit sekiranya kita tak cara yang betul.

Masalah ini bakal berlarutan sehingga akhirnya proses jual rumah tersebut tertangguh begitu sahaja. Dalam perkongsian kali ini, jom kita tengok cara untuk jual rumah apabila pemiliknya meninggal dunia.

Dapatkan Perintah Mahkamah Untuk Mentadbir Dan Menjual Rumah Tersebut

Sekiranya pemilik rumah telah meninggal dunia, kita kena dapatkan perintah mahkamah untuk mentadbir dan menjual hartanah tersebut.

Untuk harta tidak alih seperti tanah dan rumah, ia terbahagi kepada dua bahagian. Nilai kurang daripada RM2 juta dan nilai yang melebihi RM2 juta.

Harta Tidak Alih Yang Kurang Daripada RM2 Juta

Bagi nilai harta tak alih kurang daripada RM2 juta, pemindahan hak milik boleh dilakukan di Pejabat Tanah di bahagian Pusaka Kecil. Untuk pengetahuan anda, kosnya tidak begitu tinggi.

Untuk membuat semakan, anda boleh menghubungi pejabat tanah daerah atau negeri di mana terletaknya hartanah atau rumah tersebut.

Harta Tidak Alih Yang Melebihi Daripada RM2 Juta

Bagi nilai harta tidak alih yang melebihi RM2 juta, pentadbiran dan penjualan tersebut haruslah dilakukan di Mahkamah Tinggi. Kosnya boleh dikatakan agak tinggi namun bersesuaian dengan nilai hartanah tersebut.

Setelah mengenalpasti jenis harta tersebut, ambil tahu pula dokumen penting yang diperlukan dalam menguruskan proses jual rumah tersebut. Dengan info yang tepat, urusan ini pasti akan berjalan dengan mudah dan lancar.

Ada dua dokumen yang diperlukan dalam urusan mentadbir dan menjual rumah pemilik yang meninggal dunia iaitu:

1. Surat Dari Pentadbir dan Surat Wakil Kuasa

Dalam urusan penjualan rumah milik individu yang telah meninggal dunia, dokumen yang diperlukan adalah BORANG F yang merupakan Surat Dari Pentadbir.  Surat ini merupakan surat kuasa untuk menjual rumah atau harta tanah yang pemiliknya telah meninggal dunia.

Jadi, pastikan segala maklumat yang diisi adalah tepat agar tidak mengalami sebarang masalah yang tidak diingini. Jika tidak, anda terpaksa mengambil sedikit masa untuk memperbetulkannya, maka proses akan tertangguh.

Pastikan juga penama yang diberi kuasa dalam surat dari pentadbir tersebut bersetuju untuk menjual rumah tersebut, seterusnya Surat Wakil Kuasa akan diperolehi dalam masa1 hingga 2 tahun.

Tanpa surat ini, rumah tersebut belum layak untuk dijual.

2. Borang MOS dan Surat LOA

Borang MOS (Memorandum of Sales) atau ATP (Agreement to Purchase) perlu ditandatangani bersama dengan pembeli baru beserta dengan duit deposit.

Selepas itu, barulah ianya akan diproses bagi memenuhi syarat rumah tersebut boleh dijual kepada pembeli dengan memohon Surat LOA (Letter of Administration).

Namun perlu diketahui bahawa kes ini akan memakan masa lebih sedikit sekiranya ia melibatkan prosiding tuntutan insurans hartanah.

Kesimpulannya, proses penjualan rumah pemilik yang meninggal dunia boleh memakan masa sehingga bertahun-tahun lamanya jika mengalami sebarang masalah yang melibatkan waris yang lain.

Oleh itu, dalam melakukan proses penjualan rumah pemilik yang meninggal dunia ini, haruslah anda mendapat persetujuan sebulat suara daripada waris-waris arwah terlebih dahulu.

Sumber Rujukan:

This image has an empty alt attribute; its file name is faizu-ridzuan-webinar-6.6.2021-700x394.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 1 Ogos 2021, jam 9 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Majalah Labur