Nilai Dan Pengajaran Dari Kehidupan Jesse Livermore, Seorang Trader Lagenda

Siapa yang kenal Jesse Livermore, angkat tangan! Kalau anda kenal individu ini, kemungkinan besar anda adalah seorang trader.

Jesse Livermore adalah merupakan di antara trader yang paling terkenal dalam sejarah pasaran saham. Ini adalah kerana kisah naik dan turun hidupnya sangat menarik dan sarat dengan nilai dan pengajaran yang kita semua boleh teladani.

Kehidupan

Lahir pada tahun 1877, Jesse Lauriston Livermore merupakan seorang anak peladang yang pada mulanya disangkakan akan mengikut jejak langkahnya menjadi seorang peladang. Namun, apabila ayahnya cuba memberhentikannya dari sekolah untuk mengajarnya menjadi peladang pada umur 14 tahun, beliau meninggalkan rumah dan pergi ke sebuah firma broker saham di Boston bernama Paine Webber.

Di situlah Livermore menjadi board boy (orang yang menulis harga saham di papan hitam) dan belajar tentang harga saham melalui sesuatu yang dinamakan trend. Dalam masa hanya beberapa minggu, pendapatannya melalui trading melebihi pendapatan melalui kerjayanya sebagai board boy.

Kejayaan

Livermore pun meninggalkan Paine Webber dan mula trading di sebuah kedai di Boston, namun dia sering ditendang keluar kerana membuat terlalu banyak keuntungan. Kemudian, beliau berhijrah ke New York pada tahun 1899 dan berkahwin.

Ketika ini Livermore hilang segalanya akibat kegagalan dalam trading, namun bangkit semula dengan membuat keuntungan USD5,000 (kini nilainya lebih kurang USD155,000).

Pada umur 24 tahun, beliau membuat keuntungan sebanyak USD50,000 (kini USD1.5 juta), kemudiannya hilang kesemuanya sekali lagi akibat kerugian daripada trading kapas. Selepas kejadian itu, beliau menjadi takut dan hanya trade dalam jumlah yang kecil.

Pada umur 28 tahun, Livermore merasakan seperti ada suatu kuasa “psikik” yang mempengaruhinya untuk mengambil short position untuk sebuah saham yang bernama Union Pacific. Akibat gempa bumi yang berlaku ketika itu, saham tersebut merudum dan Livermore untung sebanyak USD250,000 (kini lebih dari USD7 juta)!

Pada tahun selepas itu, beliau telah mengambil short position pasaran saham, dan sekali lagi membuat keuntungan besar. Beliau membuat keuntungan USD 1 juta (kini USD27 juta) dalam masa SEHARI hasil dari transaksi tersebut.

Apabila pasaran pulih kembali, dia masih membuat keuntungan dengan menutup short dan membeli saham dengan harga yang rendah. Dia kemudiannya menubuhkan sebuah operasi untuk trading dan membuat keuntungan sebanyak USD15 juta (kini lebih USD400 juta).

Kisah kejayaan Livermore tidak berhenti di situ. Beliau masih lagi berjaya dalam kegiatan trading pada tahun-tahun selepas itu, contohnya keuntungan sebanyak USD100 juta (kini USD1.5 bilion) ketika peristiwa Black Tuesday.

Kejatuhan

Kredit Gambar: Target

Apa yang berlaku seterusnya ialah siri kesilapan yang menyebabkan kejatuhan Livermore secara mutlak. Menurut Tom Rubython di dalam bukunya ‘Jesse Livermore – Boy Plunger’, tindakan Livermore yang tidak konsisten dan tidak logik menyebabkan beliau melawan peraturan tradingnya sendiri.

Jika Livermore menurut peraturan yang dia sendiri telah tetapkan, dia sepatutnya tidak menyertai pasaran saham ketika itu dan hanya menyimpan tunai. Tetapi dia tidak sabar untuk menawan pasaran saham sekali lagi.

Dalam masa 18 bulan, Livermore kehilangan 40% dari keuntungannya kerana membuat long position ketika kejatuhan pasaran saham tahun 1932. Kemudian, beliau menukar strategi dan membuat short position – lalu pasaran saham bertukar arah dan naik 2 kali ganda.

Tahun 1933 merupakan “hadiah” terakhir pasaran saham buat Livermore, apabila beliau menukar kembali short position kepada long position sejurus sebelum pasaran saham kembali merudum.

Livermore akhirnya membunuh diri, walaupun masih berjaya meneruskan hidup selepas bankrap dengan bergantung kepada harta isterinya. Ketika kematiannya, dia tidak memiliki satu sen pun wang, malah dia berhutang USD5 juta (kini USD70 juta) kepada broker-broker yang mendahulukan wang untuknya.

Banyak sebenarnya pengajaran yang boleh kita ambil daripada kisah hidup Jesse Livermore seperti berikut:

1. Disiplin Dalam Trading

Tiada keuntungan yang dijanjikan dalam trading. Namun, jika kita berdisiplin mengikut strategi yang terbukti berkesan, kita akan menang dalam jangka masa panjang.

Tetapkan strategi cut loss, entry point dan exit point dan ikut!

2. Uruskan Risiko Dengan Cermat

Jangan sesekali mengambil position yang terlalu besar sehingga boleh menjejaskan kehidupan anda. Hanya mula trading apabila kita sudah berjaya mengumpul sebanyak 6 bulan wang gaji sebagai simpanan dan jangan sentuh wang tersebut.

Gunakan wang lebihan yang kita sanggup rugi.

3. Belajar Duduk Diam Dan Sabar

Jika sistem trading kita menyuruh untuk hold, maka jangan berbuat apa-apa selain hold. Jika kita sudah tidak lagi mengikut sistem yang ditetapkan, ketahuilah bahawa itu ialah “berjudi”, bukan lagi trading.

4. Terus Belajar Dan Memperbaiki Kemahiran

Menurut Livermore: pemerhatian, pengalaman, daya ingatan dan matematik mestilah digunapakai untuk berjaya dalam trading. Seseorang itu mestilah bukan sahaja memerhati tapi mesti mengingati pemerhatian tersebut.

5. Jangan Pedulikan Tips

Livermore amat benci kepada tips kerana sering menyebabkannya kerugian yang besar. Sekiranya tips tersebut sehaluan dengan sistem yang kita telah bina, tidak mengapa.

Semoga bermanfaat!

Sumber Rujukan:

Ditulis oleh Azam, seorang pengurus dana saham antarabangsa di sebuah institusi kewangan di Malaysia.

Penafian: Artikel ini merupakan pendapat dan pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pandangan rasmi mana-mana individu/organisasi. Penulis tidak menerima sebarang bayaran pengiklanan dari mana-mana individu/organisasi yang disebutkan di dalam artikel ini.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

3 Perkara Asas Kena Tahu Sebelum Nak Melabur Saham

Pelaburan saham adalah satu pelaburan yang boleh memberikan pulangan yang berlipat ganda. Biasa dengar 10 peratus keuntungan setahun dah banyak, tapi dalam saham 10 peratus keuntungan sehari pun boleh.

Baca: Untung RM1 Juta Dalam Masa Setahun Lebih Dalam Saham

Tapi bila boleh untung banyak, rugi banyak pun boleh. Jadi sebelum terlibat dalam pelaburan saham, kita perlu membuat persediaan rapi supaya dapat mengaut keuntungan dan meminimakan kerugian.

Selaku pelabur baru, ada tiga perkara yang kita kena tahu dahulu:

1. Apa Itu Saham?

Ramai orang samakan saham dengan judi atau skim cepat kaya. Ada yang kata pelaburan saham bergantung pada nasib semata-mata. Sebab itu kita perlu tahu apa itu saham.

Biasa dengar IPO? Itulah asalnya sesebuah saham. Sesebuah syarikat yang ingin menerbitkan IPO perlu mendapatkan kelulusan dari Suruhanjaya Sekuriti sebelum dilaksanakan.

Apa pulak tujuan IPO? Syarikat menerbitkan IPO untuk mendapatkan suntikan modal sama ada bertujuan untuk mengembangkan perniagaan atau membayar hutang.

Semua ini kita boleh baca dalam prospektus sesebuah syarikat yang ingin menerbitkan IPO tersebut.

Macam mana nak dapat untung dari saham?

Kita boleh mendapatkan untung melalui dua cara iaitu dengan kaedah dividen atau membeli pada harga yang rendah dan menjual semula pada harga yang tinggi (capital gain).

Baca: Untung Melabur Saham Kira Macam Mana?

Kredit Gambar: FB Tuan Haji Mohd Asri

2. Kenapa Beli Saham?

Bila dah faham berkenaan saham, bermulalah proses pemilihan saham. Nak beli saham ni ada tekniknya, bukan pakai beli jer tanpa sebarang kajian.

Proses belian ini tak semestinya dibuat hari-hari, kita hanya perlu masuk market bila ada peluang. Kalau beli saham hanya bersandarkan nasib, ini akan menjerumuskan kita dalam risiko kerugian.

Sebab itu kita selalu dengar berkenaan analisis fundamental dan analisis teknikal.

Analisis fundamental adalah kajian berkenaan prestasi syarikat dan potensi untuk berkembang di masa hadapan. Antara perkara yang kita perlu tahu adalah ROE, dividen yield, EPS, price book per value, market cap, dan lain-lain lagi.

Semua ini dah disediakan, tak perlu hafal formula, yang penting tahu macam mana nak baca.

Analisis teknikal pula kita membaca carta berdasarkan pergerakan harga pada masa lalu. Kita perlu tahu asas membaca candlestick, jika harga open tinggi dari harga close, bagaimana bentuk candlestick, jika harga close sama dengan paras harga tertinggi pada hari tersebut, bagaimana pulak bentuknya.

Jangan lupa belajar indicator seperti MACD, Boilinger Band, RSI, dan lain-lain indicator yang bersesuaian. Selepas buat dua analisis ini, kaitkan dengan sentimen pasaran.

Sebagai contoh, jika sekarang kerajaan mengutamakan teknologi solar, saham sektor ini mempunyai masa depan yang cerah dan dapat menaikkan nilai sesebuah saham tersebut.

3. Bagaimana Nak Beli Dan Jual Saham?

Perkara terakhir yang kita perlu tahu, dah tentu bagaimana nak beli dan jual saham. Jangan nanti dah tahu nak beli saham apa, tapi nak tekan buy pun tak pandai.

Kalau masih kurang pasti, boleh search di youtube, banyak tutorial yang disediakan.

Atau kalau susah sangat, hubungi remisier atau dealer masing-masing. Mereka sentiasa bersedia nak bantu.

Jangan tak tahu, kita boleh buat analisis fundamental dan analisis teknikal melalui trading platform masing-masing.

Tinggal belajar macam mana nak guna saja. Semua dah ada depan mata.

Secara asasnya, inilah tiga perkara yang kita perlu tahu selaku pelabur baru. Ingat! Untung rugi adalah perkara biasa dalam pelaburan saham.

Jika kita bukan seorang yang sanggup hadapi risiko kerugian, mungkin kita tidak sesuai dalam pelaburan saham.

Ditulis Oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Boleh dihubungi melalui emel [email protected]
Perunding Takaful, Hartanah, dan Pelabur Runcit di Pasaran Bursa Malaysia

Belajar dan Terus Belajar!

Ada banyak video YouTube dan ebook yang ajar teknik-teknik asas untuk buat duit di pasaran saham.

Buku pun banyak boleh dibeli secara online. 

Alhamdulillah buku Malaysia Melabur Saham telah terbit. Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat dalam pelaburan saham tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Buku Malaysia Melabur Saham

Kenapa Kena Beli Buku Ini?

  • Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.
  • Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?
  • Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.
  • Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.
  • Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.
This image has an empty alt attribute; its file name is 210115-MMS-Isi-Kandungan-1200x800-ONPAY-700x467.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is 210106-MMS-Isi-Kandungan-1200x800-ONPAYpg3-2-700x467.png

Testimoni

“Buku ini memang sangat membantu bagi mereka yang nak mulakan langkah pertama dalam pelaburan saham”- TUAN HAJI MOHD ASRI AHMAD (MSTA,CFTe), Master Trainer Asri Ahmad Academy, Bursa Marketplace Social Influencer of the Year 2018

“Dalam dunia pelaburan saham ni banyak cabangnya, dengan membaca buku ini anda tahu nak mula”- TUAN HAJI ZAINAL ARIFFIN OSMAN (MSTA, CFTe, IFTA, UKSTA, MATA), Certified Technical Analyst, Senior Vice President Inter-Pacific Securities

“Dengan membaca buku ini, ianya dapat membantu kita agar tak tersalah langkah dalam melabur saham”- TUAN NAZARRY ROSLI (CCFT, CFP, MSTA, CFTe), Presiden Persatuan Remisier Bumiputera Malaysia (PRIBUMI)

Buku Malaysia Melabur Saham kini dibuka untuk jualan. Tempah sekarang sebab masih ada harga istimewa -> Buku Malaysia Melabur Saham

Terima kasih lagi sekali kepada semua followers kami, semoga kita menjadi pelabur yang kaya dan berjaya.

Iklan

Majalah Labur