Nilai Dan Pengajaran Dari Kehidupan Jesse Livermore, Seorang Trader Lagenda

Siapa yang kenal Jesse Livermore, angkat tangan! Kalau anda kenal individu ini, kemungkinan besar anda adalah seorang trader.

Jesse Livermore adalah merupakan di antara trader yang paling terkenal dalam sejarah pasaran saham. Ini adalah kerana kisah naik dan turun hidupnya sangat menarik dan sarat dengan nilai dan pengajaran yang kita semua boleh teladani.

Kehidupan

Lahir pada tahun 1877, Jesse Lauriston Livermore merupakan seorang anak peladang yang pada mulanya disangkakan akan mengikut jejak langkahnya menjadi seorang peladang. Namun, apabila ayahnya cuba memberhentikannya dari sekolah untuk mengajarnya menjadi peladang pada umur 14 tahun, beliau meninggalkan rumah dan pergi ke sebuah firma broker saham di Boston bernama Paine Webber.

Di situlah Livermore menjadi board boy (orang yang menulis harga saham di papan hitam) dan belajar tentang harga saham melalui sesuatu yang dinamakan trend. Dalam masa hanya beberapa minggu, pendapatannya melalui trading melebihi pendapatan melalui kerjayanya sebagai board boy.

Kejayaan

Livermore pun meninggalkan Paine Webber dan mula trading di sebuah kedai di Boston, namun dia sering ditendang keluar kerana membuat terlalu banyak keuntungan. Kemudian, beliau berhijrah ke New York pada tahun 1899 dan berkahwin.

Ketika ini Livermore hilang segalanya akibat kegagalan dalam trading, namun bangkit semula dengan membuat keuntungan USD5,000 (kini nilainya lebih kurang USD155,000).

Pada umur 24 tahun, beliau membuat keuntungan sebanyak USD50,000 (kini USD1.5 juta), kemudiannya hilang kesemuanya sekali lagi akibat kerugian daripada trading kapas. Selepas kejadian itu, beliau menjadi takut dan hanya trade dalam jumlah yang kecil.

Pada umur 28 tahun, Livermore merasakan seperti ada suatu kuasa “psikik” yang mempengaruhinya untuk mengambil short position untuk sebuah saham yang bernama Union Pacific. Akibat gempa bumi yang berlaku ketika itu, saham tersebut merudum dan Livermore untung sebanyak USD250,000 (kini lebih dari USD7 juta)!

Pada tahun selepas itu, beliau telah mengambil short position pasaran saham, dan sekali lagi membuat keuntungan besar. Beliau membuat keuntungan USD 1 juta (kini USD27 juta) dalam masa SEHARI hasil dari transaksi tersebut.

Apabila pasaran pulih kembali, dia masih membuat keuntungan dengan menutup short dan membeli saham dengan harga yang rendah. Dia kemudiannya menubuhkan sebuah operasi untuk trading dan membuat keuntungan sebanyak USD15 juta (kini lebih USD400 juta).

Kisah kejayaan Livermore tidak berhenti di situ. Beliau masih lagi berjaya dalam kegiatan trading pada tahun-tahun selepas itu, contohnya keuntungan sebanyak USD100 juta (kini USD1.5 bilion) ketika peristiwa Black Tuesday.

Kejatuhan

Kredit Gambar: Target

Apa yang berlaku seterusnya ialah siri kesilapan yang menyebabkan kejatuhan Livermore secara mutlak. Menurut Tom Rubython di dalam bukunya ‘Jesse Livermore – Boy Plunger’, tindakan Livermore yang tidak konsisten dan tidak logik menyebabkan beliau melawan peraturan tradingnya sendiri.

Jika Livermore menurut peraturan yang dia sendiri telah tetapkan, dia sepatutnya tidak menyertai pasaran saham ketika itu dan hanya menyimpan tunai. Tetapi dia tidak sabar untuk menawan pasaran saham sekali lagi.

Dalam masa 18 bulan, Livermore kehilangan 40% dari keuntungannya kerana membuat long position ketika kejatuhan pasaran saham tahun 1932. Kemudian, beliau menukar strategi dan membuat short position – lalu pasaran saham bertukar arah dan naik 2 kali ganda.

Tahun 1933 merupakan “hadiah” terakhir pasaran saham buat Livermore, apabila beliau menukar kembali short position kepada long position sejurus sebelum pasaran saham kembali merudum.

Livermore akhirnya membunuh diri, walaupun masih berjaya meneruskan hidup selepas bankrap dengan bergantung kepada harta isterinya. Ketika kematiannya, dia tidak memiliki satu sen pun wang, malah dia berhutang USD5 juta (kini USD70 juta) kepada broker-broker yang mendahulukan wang untuknya.

Banyak sebenarnya pengajaran yang boleh kita ambil daripada kisah hidup Jesse Livermore seperti berikut:

1. Disiplin Dalam Trading

Tiada keuntungan yang dijanjikan dalam trading. Namun, jika kita berdisiplin mengikut strategi yang terbukti berkesan, kita akan menang dalam jangka masa panjang.

Tetapkan strategi cut loss, entry point dan exit point dan ikut!

2. Uruskan Risiko Dengan Cermat

Jangan sesekali mengambil position yang terlalu besar sehingga boleh menjejaskan kehidupan anda. Hanya mula trading apabila kita sudah berjaya mengumpul sebanyak 6 bulan wang gaji sebagai simpanan dan jangan sentuh wang tersebut.

Gunakan wang lebihan yang kita sanggup rugi.

3. Belajar Duduk Diam Dan Sabar

Jika sistem trading kita menyuruh untuk hold, maka jangan berbuat apa-apa selain hold. Jika kita sudah tidak lagi mengikut sistem yang ditetapkan, ketahuilah bahawa itu ialah “berjudi”, bukan lagi trading.

4. Terus Belajar Dan Memperbaiki Kemahiran

Menurut Livermore: pemerhatian, pengalaman, daya ingatan dan matematik mestilah digunapakai untuk berjaya dalam trading. Seseorang itu mestilah bukan sahaja memerhati tapi mesti mengingati pemerhatian tersebut.

5. Jangan Pedulikan Tips

Livermore amat benci kepada tips kerana sering menyebabkannya kerugian yang besar. Sekiranya tips tersebut sehaluan dengan sistem yang kita telah bina, tidak mengapa.

Semoga bermanfaat!

Sumber Rujukan:

Ditulis oleh Azam, seorang pengurus dana saham antarabangsa di sebuah institusi kewangan di Malaysia.

Penafian: Artikel ini merupakan pendapat dan pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pandangan rasmi mana-mana individu/organisasi. Penulis tidak menerima sebarang bayaran pengiklanan dari mana-mana individu/organisasi yang disebutkan di dalam artikel ini.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Adidas Bakal Menjual Pemilikan Di Dalam Reebok Bagi Menumpukan Kepada Jenamanya Sendiri

Ketika krisis pandemik Covid-19 yang berlaku sekarang, kita dapat lihat bagaimana perniagaan yang berteraskan e-commerce berjalan dengan rancak. Bagi jenama sukan terkenal dunia, mereka memperolehi pulangan yang sangat lumayan seperti jenama Nike dan Lululemon yang berjaya menggandakan jualan mereka pada tahun lepas.

Baca: Bagaimana Jualan Nike Meningkat Walaupun Berdepan Dengan Covid-19

Walaupun begitu, tidak semua syarikat berasaskan sukan menikmati nasib yang sama terutama jika syarikat itu kurang publisiti di peringkat antarabangsa. Perkara ini terjadi kepada salah sebuah syarikat pakaian sukan yang terkenal pada era 1980-an iaitu Reebok.

Syarikat ini merupakan anak syarikat yang dimiliki oleh gergasi sukan dunia iaitu Adidas.

Permulan Reebok

Kredit Gambar: Envzone

Reebok merupakan sebuah syarikat yang diasakan oleh dua orang adik-beradik Joe dan Jeff Foster yang berasal dari England. Mereka beri nama Reebok yang merupakan sejenis spesis rusa yang terdapat di Afrika.

Pada permulaan syarikat ini, mereka hanya fokus kepada kasut yang digunakan untuk sukan olahraga. Reebok mula memasuki pasaran Amerika Syarikat pada akhir 1970-an yang mana pada era tersebut, banyak syarikat mula bersaing dalam pasaran kasut sukan.

Syarikat ini mula berkembang di Amerika Syarikat apabila Paul Fireman, seorang ahli peniagaan Amerika Syarikat mula menjual kasut tersebut di pasaran Amerika Syarikat. Sambutan yang diterima oleh Reebok sangat menggalakkan.

Paul Fireman melihat potensi tersebut lalu mengambil keputusan untuk membeli Reebok secara keseluruhannya. Beliau berjaya membeli  syarikat tersebut dan mula beroperasi di Boston, Massachusetts. Di era 1980-an, syarikat ini berjaya mengambil tempat di Amerika Syarikat.

Strategi yang digunakan oleh Reebok pada ketika itu adalah dengan memfokuskan kasut kepada kaum wanita yang ingin melakukan senaman aerobik. Ternyata strategi tersebut berjaya dan idea ini berasal dari isteri Paul Fireman sendiri.

Dengan keuntungan yang diperolehi oleh Reebok dalam penjualan kasut senaman aerobik wanita, syarikat itu dapat bersaing dengan Nike dan Adidas yang fokus kepada kasut atlet lelaki terutamanya bola keranjang.

Kemudian di era 1990-an, Reebok turut menghasilkan kasut bola keranjang mereka sendiri yang menggunakan pemain NBA Shaquille O’Neal sebagai duta kasut mereka. Jualan kasut tersebut begitu memberangsangkan dan dalam masa yang singkat sahaja, 10,000 unit kasut berjaya dijual.

Masuk ke era milenium, jualan Reebok semakin berkurangan tetapi masih stabil kerana mereka mempunyai peminat yang tersendiri.

Seterusnya pada tahun 2005, syarikat ini telah dibeli oleh gergasi sukan Jerman iaitu Adidas dengan harga USD3.8 bilion. Bermula dari sini, Reebok mula mengalami penurunan yang mendadak daripada segi jualan walaupun tujuan utama Adidas adalah untuk menyekat kemaraan Nike yang telah mendominasi pasaran Amerika Syarikat.

Kenapa Reebok Gagal?

Kredit Gambar: Complex

Di antara faktor utama yang menyebabkan Reebok gagal bersaing di peringkat antarabangsa adalah disebabkan oleh Adidas itu sendiri. Kekuatan utama yang dimiliki oleh Reebok adalah mereka menjalinkan kerjasama yang baik dengan pemain NBA bagi tujuan pemasaran.

Setelah Adidas memiliki Reebok, Adidas telah memutuskan kerjasama tersebut dengan menggantikan kasut Adidas untuk kegunaan pemain NBA. Ini telah melemahkan jenama Reebok di pasaran.

Selain itu juga, Adidas telah memfokuskan Reebok kepada sukan mixed martial arts (MMA) yang mana suka ini kurang popular jika dibandingkan dengan sukan bola keranjang atau bola sepak.

Dari setahun ke setahun, Reebok tidak mempunyai matlamat yang jelas. Pada tahun lepas, Reebok hanya menyumbang sebanyak 7% jualan kepada Adidas.

Strategi Baru Adidas

Kredit Gambar: CNBC

Oleh yang demikian, Adidas akan menjual Reebok kepada pelabur luar kerana merka sedar sukar untuk fokus kepada dua jenama dalam satu masa. Di antara  pembeli yang dikhabarkan  berminat untuk mendapatkan syarikat tersebut adalah VF Corporation, Authentic Brands Group, Anta Sports, dan juga khabar angin yang mengatakan Shaquille O’Neal juga turut berminat mendapatkan syarikat tersebut.

Sumber Rujukan:

Tahukah anda bahawa saham Adidas disenaraikan di pasaran saham Jerman? Dan saham Nike boleh kita beli di pasaran saham Amerika Syarikat?

Sedap buat duit dalam USD. Saham-saham gergasi dunia seperti Microsoft, Google, Twitter dan Zoom semua ada di Wall Street.

Kejap, tahu tak berapa pulangan saham ini pada 2020?

Zoom – 390.86%
AMD – 86.78%
Twitter – 67.65%
Microsoft – 38.48%
Google (Alphabet) – 28.05%

Dan yang bestnya, minimum unit untuk memiliki saham ini semua hanya satuuuuu unit je.

Teringin nak explore pasaran saham Wall Street yang patuh shariah? Pendaftaran SAHAM WALL STREET 2.0 kini dibuka..!!!

Ini adalah kelas intensif.

Bila tu?

Tarikh: 6-7 Februari 2021 (Sabtu-Ahad)
Masa: 9 pagi – 5 petang
Belajar secara Live melalui aplikasi ZOOM

Menampilkan Tuan Mukhriz Mangsor (ACSI, CFTe, MSTA) sebagai coach utama.

ILMU MAHAL YANG BAKAL ANDA BELAJAR DARI WEBINAR SAHAM WALL STREET

1. LEARN A WINNING SYSTEM

• Cara mula dengan modal kecil dan cara untuk gandakannya – “roll profits”

2. PROVEN FUNDAMENTAL

3. READ CHART LIKE A PRO

4. PLATFORM

• Cara guna Platform global untuk melabur dan berdagang di pasaran saham US

5. SCREENER

6. PORTFOLIO MANAGEMENT

7. SENTIMEN

8. SAHAM KAJIAN

9. SAHAM-SAHAM WATCHLIST

Alhamdulillah, antara feedback yang kami dapat dari webinar yang lalu…

“Pengajaran Tuan Mukhriz straight to the point. Strategi & trading mekanikal boleh difahami dan dipraktiskan.”

“Dapat lebih info dari pengalaman seorang pelabur sebenar bagi saham USA..”

“Silibus tersusun, cara pemilihan saham dan market structure..”

Speaker dah power, modul pun power.

InshaAllah kita jadikan 2021 tahun untuk kita tambah skill baru agar dapat memberi kesenangan kepada keluarga.

Seperti biasa ada harga istimewa menanti kepada early bird, cepat klik:

➡️ https://thekapital.my/wallstreet

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!