Phil Fisher: The Sherlock Holmes Of Investing

Jika Benjamin Graham mendapat jolokan sebagai The Dean Of Wall Street dan The Father Of Value Investing, manakala Phil Fisher pula dikenali sebagai The Sherlock Holmes Of Investing dan The Father Of Growth Investing.

Bagi sesiapa yang menggunakan falsafah pelaburan seperti Warren Buffett, kena ambil tahu juga pasal Phil Fisher ni. Sebab apa?

Sebab Phil Fisher merupakan salah satu inspirasi falsafah pelaburan yang diguna pakai oleh Warren Buffett.

Jom kita kenali beliau dengan lebih dekat lagi.

Kehidupan Awal

Philip Arthur Fisher (Phil Fisher), dilahirkan pada 8 September 1907 dan meninggal pada 11 Mac 2004. Menurut Fisher, salah satu ikon utama beliau dalam kehidupan adalah merupakan ayahnya sendiri.

Ini kerana ayah beliau merupakan seorang individu yang luar biasa dan tidak pernah mengutamakan wang untuk hidup. Ayahnya lebih banyak menonjolkan sifat kemanusiaan berbanding mencari harta semata-mata.

Kalau nak tahu, Phil Fisher mula mengenali dunia pasaran saham ketika beliau berusia 12 tahun. Beliau melihat pasaran saham sebagai satu cara permainan yang dapat menawarkan peluang kepadanya untuk menjana keuntungan, melalui pemilihan syarikat dan pengarah syarikat yang baik.

Pada mulanya, Fisher mendapatkan pendidikan dengan baik. Beliau telah memulakan persekolahan di kolej seawal usia 15 tahun dan pada umur 16 tahun beliau menyambung pendidikannya di Universiti Stanford.

Zaman Kolej

Salah seorang profesornya iaitu Dr. Emmett merupakan perunding pengurusan dan telah mengajar dalam kelas pengurusan perniagaan. Mentor yang banyak mengajar beliau mengenali dunia perniagaan ialah Dr. Emmett.

Sebagai contoh, Dr. Emmett membawa Fisher dan rakan sekelasnya melawat kilang dan menerangkan bagaimana sesebuah perniagaan berfungsi dengan baik, pada setiap hari Rabu.

Fisher mendakwa, di atas tunjuk ajar gurunya beliau dapat memahami bagaimana melakukan wawancara dan mengenali komponen asas yang berjaya, di antaranya pengurusan syarikat yang baik, kualiti produk, dan pemasaran.

Hasil daripada lawatan-lawatan yang mereka lakukan, beliau telah terinspirasi untuk bercita-cita menjadi pengurus kewangan (money manager) selepas menamatkan zaman kolej beliau.

Alam Pekerjaan

Selepas menamatkan pembelajaran, Fisher telah bekerja sebagai security analyst. Selepas itu beliau telah memulakan perniagaannya sendiri iaitu sebagai pengurus kewangan, pada tahun 1931(semasa berlakunya fenomena The Great Depression).

Namun beliau sedikit kurang bernasib baik, kerana sehingga tahun 1933, Fisher masih lagi bergelut dengan masalah untuk mencari keuntungan dalam dunia kewangan. Dow Jones telah mengalami kemerosotan melebihi 90%, sehingga tahun 1932.

Para pelabur mengalami kerugian yang paling teruk dalam sejarah negara Amerika Syarikat.

Menempah Kejayaan

Sungguhpun begitu, ada sesuatu yang telah menarik perhatian beliau. Semasa melakukan lawatan pembelajaran di kolej dulu, terdapat sebuah syarikat yang berjaya mencuri perhatiannya. Kini syarikat tersebut berjaya disenaraikan di pasaran saham (public listed).

Lebih menarik perhatian beliau, apabila syarikat tersebut disenaraikan, harga saham telah jatuh daripada $50 seunit kepada $4 seunit. Saham yang beliau maksudkan ialah Food Machinery ataupun pada masa kini dikenali sebagai FMC.

Fisher tahu semasa dia melalui zaman persekolahannya, beliau sering melakukan kajian mendalam terhadap FMC. Fisher mendapati, FMC berjalan dengan lancar dan mempunyai kualiti produk yang cemerlang. 

Dia memanfaatkan kesempatan membeli saham untuk pelanggan dan dirinya sendiri secara pukal.  Apabila pasaran berubah menjadi lebih positif, dan FMC merupakan kejayaan besar untuk Fisher dan pelanggannya apabila harga saham meningkat naik.

Ini merupakan di antara kenyataan Phil Fisher mengenai pelaburannya ketika itu.

“Saya memegang saham tersebut, sehingga mencapai titik yang  saya rasa syarikat itu tidak akan terus mempunyai skala pertumbuhan yang ada pada tahun-tahun sebelumnya. Saya kemudiannya menjual saham pelanggan saya dan diri saya sendiri”.

Phil Fisher

Tahukah anda, dengan kenaikan tersebut, beliau berjaya mencipta rekod keuntungan lebih daripada 50 kali ganda berbanding jumlah pelaburan asal. Melalui rekod cemerlang tersebut, beliau berjaya mendapat reputasi sebagai pengurus kewangan atau pelabur tersohor yang dikenali seluruh Wall Street.

Selepas mencipta keuntungan tinggi tersebut, beliau telah meletak jawatan sebagai pengurus kewangan, dan hanya melabur menggunakan wangnya sendiri.

Ke Mana Tumpahnya Kuah, Kalau Tak Ke Nasi

Jika ada sesuatu yang boleh membanggakan Phil Fisher dan para pelabur lain, mungkin rekod beliau yang telah berjaya melahirkan pelabur yang cemerlang melalui 3 generasi keluarganya.

Selepas beliau menempah nama sebagai pelabur yang disegani, beliau disusuli oleh anaknya Kenneth Fisher (pengurus kewangan), dan cucunya Clay Fisher, (merupakan seorang pelabur dan penulis ketika masih berumur 16 tahun).

Dalam catatan, Clay telah menulis buku rujukan pelaburan saham kepada pelabur muda, seawal usianya 16 tahun. Manakala, Kenneth Fisher pula merupakan salah satu penulis “Portfolio Strategy” dalam majalah terkenal Forbes, dan juga Pengasas, Ppengerusi, dan Ketua Pegawai Eksekutif, Fisher Investments.

Walaupun Ken banyak belajar dengan bapanya tentang dunia pelaburan, namun beliau lebih ke arah gaya pelaburan yang tersendiri. Ken lebih terkenal dalam penggunaan komputer dalam memeriksa atau menyemak portfolio-portfolio saham beliau. Beliau lebih banyak menekankan mengenai angka nombor statistik dalam dunia kewangan, menilai kitaran perniagaan dan bertindak balas terhadap keadaan semasa ekonomi dan pasaran saham.

Pada umur 92 tahun Phil Fisher percaya bahawa, penting untuk warga tua untuk terus aktif. Beliau menganggap umurnya yang panjang disebabkan beliau mengamalkan gaya hidup yang sihat.

Ibarat seperti seorang pahlawan dalam dunia pelaburan, Phil Fisher terlalu banyak jasa dan sumbangan yang telah diberikan dalam dunia pelaburan.

Phil Fisher telah menghasilkan jutaan wang untuk pelanggan dan dirinya sendiri, melalui proses penyiasatannya untuk mencari saham yang sangat menguntungkan.

The Sherlock Holmes Of Investing telah memecahkan misteri-misteri dalam dunia pelaburan, menggunakan bakat penyiasatan detektif tersohor melalui kuasa pemerhatian, persoalan yang penuh seni dan menggabungkan pemikiran akal yang logik. Phil sentiasa mencari syarikat yang berkembang dengan pengurusan dan produk yang sangat baik, serta kelebihan daya saing yang kuat, dan potensi keuntungan yang luar biasa.

Beliau juga merupakan di antara pelopor dan bapa kepada sistem growth stock investing (pelaburan saham pertumbuhan). Phil telah menerima banyak pengiktirafan antarabangsa apabila beliau menghasilkan buku Common Stocks and Uncommon Profits. Buku tersebut diterbitkan pada tahun 1958 dan diterbitkan sekali lagi dengan wajah dan penulisan baru pada tahun 1997, oleh Fisher sendiri.

Tahukah anda selain anak dan cucunya, beliau juga salah satu individu yang bertanggungjawab membantu salah seorang manusia terkaya dalam dunia pelaburan. Individu yang dimaksudkan, tidak lain dan tidak bukan adalah Warren Buffett.

Menurut Buffett, setelah membaca buku hasil tangan Phil Fisher, beliau tanpa memperlengahkan masa, terbang ke California bertemu Fisher, dan menuntut ilmu dan strategi pelaburan terus dengan beliau.

Sekarang ramai pula yang menuntut ilmu dengan Warren Buffett kan? Sampai sanggup menghabiskan jutaan ringgit untuk belajar terus dengan beliau.

Iklan
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mari Berkenalan Dengan MR DIY Yang Katanya Nak IPO Tahun Ini Bagi Mengumpul RM2.1 Bilion

Bila sebut saja nama MR. D.I.Y ni, mesti semua orang pernah beli barangan daripada kedai mereka kan? Kalau tak pernah beli tu, mesti pernah nampak atau dengar akan nama MR DIY ni punyalah.

Dan menurut kepada berita yang disiarkan Bloomberg yang bertarikh 3 Januari 2019, MR DIY ini sedang mempertimbangkan untuk menyenaraikan syarikat mereka di Bursa Malaysia bagi mengumpul dana sebanyak $500 juta US Dolar atau bersamaan dengan RM2.1 bilion.

Sekali Imbas MR DIY

Sumber: Laman Web MR DIY

Wow, sedar tak sedar MR DIY kini mempunyai 415 buah kedai di seluruh Malaysia. Mereka menawarkan lebih daripada 20,000 produk berlainan dengan harga yang sangat berpatutan.

Bukan itu sahaja, MR DIY juga mempunyai kedai di serata Asia Tenggara. Di Thailand mereka ada 100 buah kedai, Indonesia pula ada 31 buah kedai. Itu tak termasuk kedai-kedai di Brunei, Singapura dan Filipina.

Asal-Usul MR DIY

Mesti ramai yang tak tahu sejarah MR DIY ni. Kedai pertama mereka dibuka di Jalan Tunku Abdul Rahman pada Julai 2005. Tak tahulah masih wujud atau tidak kedai ini, macam tak pernah nampak je.

Kalau tengok dalam gambar di atas, memang dahulunya MR DIY banyak jual perkakas hardware – tak sama macam sekarang.

Siapa Di Sebalik MR DIY Ni?

MR. D.I.Y. Trading Sdn Bhd

Lot 1851-A & 1851-B, Jalan KPB 6, Kawasan Perindustrian Balakong
43300 Seri Kembangan, Selangor D.E, Malaysia.\
Careline : +603-8961 1338
(8.30 am – 5.30 pm, Isnin – Jumaat)

Tak banyak maklumat yang ada berkenaan MR DIY yang boleh diperolehi di Internet. Apa yang kami dapat tahu ialah Pengarah Urusan mereka bernama Y Y Tan. Dan syarikat MR DIY ini mendapat suntikan dana daripada firma ekuiti persendirian iaitu Creador.

Pengarah Urusan MR DIY, Encik Y Y Tan dengan CEO Creador, Encik Brahmal Vasudevan

Kredit Gambar: NST

Siapa Pula Creador?

 

Sumber: Laman Web Creador

Creador merupakan sebuah firma ekuiti persendirian yang banyak melabur ke dalam syarikat-syarikat berpotensi di Asia.

Ia juga mempunyai pejabat di India, Indonesia dan Mauritius.

Creador Banyak Melabur Dalam Syarikat Malaysia

Sumber: Wikipedia

Creador juga melabur ke dalam Old Town White Coffee, Bonia, GHL Systems, CTOS Data System, ASIAMET Education Group dan 7-Eleven.

Ambil Peluang Beli IPO

Katanya MR DIY merancang untuk mengadakan IPO dalam tahun 2019 ini juga. Sama-sama kita nantikan.

Rebut peluang keemasan untuk beli IPO syarikat yang baru nak disenaraikan, boleh rujuk Prestasi IPO Sepanjang Tahun 2018. Ada Yang Harganya Naik 130.43% Selepas Sehari.

Iklan

17 Kesilapan Biasa Yang Sering Dilakukan Oleh Pelabur Saham

Pepatah yang popular yang selalu kita dengar dalam pelaburan saham adalah untung itu tidak pasti tetapi rugi adalah pasti. Rugi bukanlah tanda kita gagal. The more you learn the more you earn.

Untuk menjadi pelabur yang berjaya dalam pasaran saham, kita mestilah sedaya upaya mengelakkan kesilapan-kesilapan yang telah biasa dibuat.

Kesilapan ini adalah yang sering dilakukan oleh pelabur runcit terutamanya pelabur yang baru nak kenal dunia pelaburan saham.

Jom kita sama-sama belajar kesilapan yang biasa dilakukan dalam pelaburan saham seperti di bawah:

#1 – Kesilapan yang pertama adalah hanya membeli saham syarikat yang kita kenal. Ini adalah kesilapan yang biasa.

Pelabur baru kebiasaannya akan main beli saja saham syarikat yang mereka kenal tanpa melihat kedudukan kewangan syarikat.

Baca: Apakah Maksud Pendekatan Top-Down dan Bottom-Up Dalam Analisa Fundamental, Dan Perbezaan Di Antara Keduanya?

#2 – Kesilapan kedua adalah hanya membeli brand kita suka. Mereka lebih cenderung untuk melihat brand / produk yang dikeluarkan oleh syarikat.

Produk dan syarikat yang bagus adalah dua benda yang berbeza. Tidak semestinya produk yang bagus dihasilkan oleh sesebuah syarikat itu menandakan saham mereka juga bagus di pasaran.

#3 – Kesilapan ketiga adalah membeli saham syarikat yang dipercayai akan memberi pulangan yang lumayan. Kita percaya bahawa sekiranya syarikat itu terkenal atau popular saham syarikat itu mesti power.

Kadang kala syarikat yang popular ini sebenarnya tidak mempunyai apa-apa selain daripada publisiti media.

#4 – Kesilapan keempat adalah melabur dalam satu atau pun dua syarikat sahaja. Tindakan ini adalah berbahaya kerana sekiranya syarikat tersebut mengalami kerugian, ia juga akan mempengaruhi portfolio pelaburan kita.

Kita juga perlu melabur dalam industri yang berbeza kerana kita tidak tahu industri yang mana akan memberi pulangan yang lebih nanti.

Baca: Bina Portfolio Pelaburan Anda Dengan 4 Langkah Mudah Ini

#5- Kesilapan kelima adalah kita tidak membahagikan duit pelaburan kita dengan baik. Kita perlu meletakkan sejumlah wang yang hampir sama ataupun lebih kepada portfolio yang kita rasakan akan memberi pulangan yang lumayan.

#6- Kesilapan yang keenam pula adalah tidak melabur kembali dividen yang kita perolehi. Yang tak perasan dapat dividen pun ramai juga. Jadi macam mana nak merasa kesan compound interest pada masa akan datang?

#7 – Kesilapan ketujuh adalah kita suka mengejar saham syarikat yang mana memberi pulangan yang lumayan pada suku tahun pembentangan kewangan syarikat tanpa melihat faktor lain.

#8 – Kesilapan yang kelapan adalah kita cuba meramal apa yang akan berlaku dalam pasaran pada masa akan datang. Meramal keadaan ekonomi juga merupakan salah satu strategi dalam saham tetapi ia sangat sukar untuk dijangka.

Berbeza dengan trader saham kerana mereka membuat duit melalui kebarangkalian berdasarkan data-data lepas dan pergerakan harga.

#9 – Kesilapan yang kesembilan adalah terlalu takut pasaran saham akan crash. Jika kita terlalu takut untuk melabur kerana berfikiran bahawa pasaran saham akan crash, kita sebenarnya tidak layak untuk melabur dalam pasaran saham.

Kejatuhan pasaran saham adalah benda yang normal dan bukan setiap tahun berlaku.

Baca: Black Monday – Market Crash Terburuk Dalam Pasaran Saham

#10 – Kesilapan yang kesepuluh adalah memegang sesuatu saham itu dalam tempoh waktu yang sangat singkat. Kita bukan seorang trader yang mempunyai sejumlah wang yang besar dan objektif yang berbeza.

Tidak perlu ikut seperti mereka. Kita hanya perlu melabur duit itu untuk tempoh satu jangka masa yang panjang supaya duit itu berkembang.

#11 – Kesilapan yang kesebelas adalah kita terlalu kerap membelek portfolio pelaburan kita. Takut-takut kita akan membuat keputusan yang salah sekiranya emosi kita terganggu.

Perkara ini adalah normal sekiranya kita terlalu kerap melihat jatuh dan naik harga saham yang kita pegang.

Baca: Anda Wajib Ada Trading Plan Sebelum Membeli Apa-Apa Pun Saham

#12 – Kesilapan yang kedua belas adalah kita terlalu mempercayai apa yang dibawa oleh media terutamanya media arus perdana. Media memainkan peranan penting dalam pelaburan saham tetapi kebanyakkan apa yang media telah umumkan itu adalah waktu kemuncak bagi pelabur-pelabur yang besar seperti hedge fund untuk menjual saham mereka.

#13 – Faktor yang ketiga belas adalah kita tidak sabar. Kalau boleh bila beli saham hari ini, esok nak terus untung.

#14 – Kesilapan yang keempat belas pula adalah kita terlalu risau. Kerisauan itu akan mengganggu kita terutamanya pada waktu tidur kerana kita tidak mahu rugi.

Lebih–lebih lagi, jika kita melabur dengan jumlah yang banyak dengan harapan ia akan berganda. Situasi ini akan menganggu fikiran dan emosi kita.

#15 – Kesilapan yang kelima belas pula adalah kita terlalu tamak. Kebanyakan pelabur yang terlalu tamak akan berkesudahan dengan kerugian yang besar.

Ini tidak bermakna kita tidak boleh mengambil keuntungan tetapi kita perlu ada rancangan yang jelas berapa keuntungan yang kita mahu capai.

#16 – Kesilapan yang keenam belas pula adalah menganggap saham syarikat yang murah adalah tidak bagus. Pelabur baru tidak tahu yang nilai sesuatu syarikat itu tidak hanya bergantung kepada harga yang ditawarkan.

#17 – Kesilapan yang ketujuh belas satu pula adalah tersilap menggunakan konsep beli dan pegang saham yang dikatakan akan menjadi saham blue chip pada masa hadapan.

Jika kita mengkaji nilai saham syarikat tertentu dengan ilmu yang kita ada, jika kita merasakan syarikat itu tidak memberi performance yang bagus, kita perlu menjual dan cari saham yang lebih baik.

Begitulah sedikit sebanyak bagaimana pelabur-pelabur baru akan mengalami kerugian. Semoga belajar sesuatu dan dapat pulangan yang semaksima mungkin dalam pasaran saham!

Baca juga 5 Tips Kepada Pelabur Saham Baru Nak ‘Up’

Gunalah Screener Untuk Cari Saham-Saham Berpotensi

Ada orang free pagi, trade saham belah pagi.
Ada orang free petang, trade saham belah petang.
Bila kita sibuk dengan urusan harian, boleh duduk tepi minum kopi dulu.

SpeedSaham adalah screener saham berasaskan web menggunakan algorithm untuk bantu tunjukkan saham-saham berpotensi Short-Term, Mid-Term dan Long-Term.

Kenapa perlu guna benda ni? Ilmu teknikal dah ada, cuma kami tak ada masa nak tengok lama-lama depan komputer untuk cari saham yang ada buy signal.

Berapa Harga SpeedSaham?

  • Buat masa ini RM400 untuk langganan SpeedSaham selama setahun. (Kalau rasa dah power dan tak perlu sesi previu, boleh pilih yang ini)
  • RM799 pula untuk langganan SpeedSaham selama setahun + BONUS sesi separuh hari bersama founder SpeedSaham untuk dapatkan teknik penggunaan dan pengalaman peribadi beliau.

Ada Trial?

Alhamdulillah ada, jemput datang ke sesi previu kami, dan trial 7 hari akan diberikan. InshaAllah semoga lebih ramai dapat menjana pulangan yang baik di pasaran saham patuh shariah.

Berminat Nak Langgan SpeedSaham?

This image has an empty alt attribute; its file name is speedsaham-logo-800-298x300.jpg

Klik http://bit.ly/LanggananSpeedSaham untuk melanggan atau tempah tempat duduk anda di sesi previu SpeedSaham.

*Penafian: Sebarang tindakan atau keputusan untuk berdagang/melabur berdasarkan saham-saham yang berpotensi ini adalah keputusan anda. Kami tidak bertanggungjawab ke atas keuntungan atau kerugian anda apabila berdagang/melabur.

Iklan

Kerana Hartanah, Pengutip Sampah Kini Seorang Jutawan

Dilahirkan dalam keluarga yang miskin bukan penghalang untuk Azlan Al-Amin berjaya dalam hidup. Biarpun mempunyai 21 adik-beradik dan dikatakan sebagai keluarga termiskin di Besut, rezeki Allah siapa yang tahu.

5 orang adik-beradiknya telah meninggal dunia dan mereka sekeluarga meneruskan hidup seperti biasa. Kais pagi makan pagi, kais petang makan petang.

Itulah yang mendorong Azlan untuk membantu keluarganya mencari rezeki.

Menjadi Pengutip Sampah Bagi Menampung Kehidupan

Belajar pun tidaklah tinggi, tiada lagi pekerjaan yang boleh dilakukan melainkan mengutip sampah pada ketika itu. Selepas tamat persekolahan, Azlan mula mengutip sampah.

Amat menyedihkan ibunya apabila melihat ulat-ulat sampah keluar dari kasut dan kocek baju yang dipakainya. Selepas itu, Azlan juga pernah menjadi kelindan lori sehingga pernah diuji dengan kemalangan yang hampir meragut nyawanya.

Berhijrah Dan Bawa Diri, Kehidupan Mula Berubah

Ada yang mengatakan, untuk berjaya kita perlulah berhijrah. Mungkin dengan cara itu, kita akan lakukan sesuatu dan tidak duduk pada tempat yang sama atau zon yang sama seperti sebelumnya.

Setelah nekad meninggalkan kampung halaman, Azlan telah bertemu dengan Cikgu Halim yang menjadi titik perubahannya pada ketika itu.

Cabaran Bermula Sebagai Ejen Hartanah

Permulaan beliau sebagai ejen hartanah penuh dengan liku-liku yang mencabar. Hanya bermodalkan RM50 dan meminjam kereta buruk, Azlan melakukan kerja-kerja seperti mengedar risalah promosi lot tanah dan ke sana-sini memasarkan hartanah yang perlu dijual.

Sehingga kejayaan pertamanya dalam menjual 2 lot tanah dan mendapat pendapatan RM4,000 sebagai komisen.

Jika dibandingkan dengan pendapatannya mengutip sampah satu masa dahulu, pastinya amat jauh beza sekali jumlahnya. Beliau percaya akan keuntungan menjadi ejen hartanah sekiranya bersungguh-sungguh berusaha melakukannya.

Kepercayaan itu terbukti, dengan kesungguhan yang dilakukan, beliau berjaya memperoleh RM500,000 dalam tempoh 6 bulan.

Punca Keberkatan Rezeki

Sebagai hamba Allah, pasti akan ada ujian. Azlan membantu membiayai yuran universiti adiknya dan melupakan hasrat untuk membeli kereta. Dengan menggunakan motor sahaja, puluhan ribu yang dijananya ketika itu hasil daripada jualan hartanah. 

Tidak menggunakan wang tersebut membeli kereta, beliau menggunakannya bagi membina rumah untuk ibu dan ayahnya serta membantu membiayai pengajian 18 orang pelajar miskin dari Kemboja ketika itu.

Dengan sedekah dan keikhlasan, itulah punca berkatnya rezeki beliau. Apabila rezeki berkat dan suci asbab sedekah, lebih mudah lagi urusan dipermudahkan dan rezeki bertambah.

Kini, beliau telah menubuhkan syarikat sendiri dan mempunyai hartanah sendiri. Walaupun dugaan demi dugaan berlaku, beliau mengorak langkah dengan penuh hati-hati dan menyerahkan segalanya kepada Allah SWT.

Pelbagai projek perumahan dan pembinaan hartanah bernilai ratusan hingga jutaan ringgit di Kelantan dan Terengganu adalah milik beliau.  Sesungguhnya Allah SWT sebaik-baik perancang dan penentu.

Siapa Kata Ejen Hartanah Susah Nak Berjaya?

Bayangkanlah, beliau hanya seorang pengutip sampah, apalah sangat ilmu yang ada ketika bermula. Yakinlah dengan apa yang anda lakukan, usahalah setinggi langit dan tawakallah sepenuhnya kepada Allah SWT.

Dengan usaha, doa dan tawakal; kita pasti akan berjaya juga suatu hari nanti.

Sumber RujukanBookCafe

Rebut Saham Akhirat Dengan Infaq Dan Waqaf Bagi Pembinaan Bangunan Tahfiz Al Quran Al Ansar

Iklan

Ketahui Risiko Dalam Pasaran Saham Dan Cara Untuk Mengurangkannya

Dalam apa jua jenis pelaburan, risiko tidak dapat dielakkan. Masa kita berjalan pun ada risiko untuk jatuh.

Saham dan risiko bagai isi dengan kuku.

Kepada yang belum tahu, dalam pasaran saham keuntungan diperoleh sama ada melalui dividen iaitu agihan pendapatan daripada keuntungan syarikat atau ‘capital appreciation’ apabila berlaku kenaikan harga saham. Disini kami kongsikan risiko yang anda akan hadapi dalam pelaburan saham dan cara untuk mengurangkannya.

1. Risiko Kehilangan Pendapatan

Jika anda merupakan pelabur untuk jangka masa panjang, kebanyakannya pasti mengharapkan dividen sebagai sumber pendapatan utama. Sesebuah syarikat lazimnya akan memberikan dividen kepada pemegang saham jika ia memperoleh keuntungan dan prestasi kewangan syarikat yang semakin mengukuh, terutama sekali apabila ekonomi dalam keadaan baik.

Namun begitu, jika ekonomi sedang meleset dan prestasi kewangan syarikat juga merosot, dividen tidak mungkin dapat dikeluarkan. Jika syarikat hendak mengeluarkan dividen juga, ia terpaksa mencari peruntukan lain seperti berhutang atau mencairkan aset syarikat sedia ada. Tindakan ini akan membebankan syarikat kerana berbelanja melebihi kemampuan dan dalam jangka panjang hanya akan merugikan pelabur.

Terdapat juga syarikat yang mempunyai prestasi kewangan kukuh, tetapi mereka memilih untuk tidak membayar dividen kepada pemegang saham kerana mempunyai rancangan untuk membesarkan perniagaan.

Melalui Annual General Meeting (AGM), lembaga pengarah dan pemegang saham akan memutuskan sama ada pembayaran dividen akan dibuat atau tidak untuk tahun tersebut.

Jadi syarikat akan menggunakan keuntungan tahunan sebagai modal pusingan untuk membesarkan lagi syarikat. Dalam kes ini, para pelabur terpaksa mengorbankan keperluan jangka pendek mendapatkan dividen bagi memberi laluan kepada pertumbuhan syarikat untuk keuntungan jangka masa panjang.

Sebagai contoh, saham global seperti  Berkshire Hathaway, Google dan Amazon terkenal dengan sifat ‘kedekut’ mereka kerana tidak memberi pulangan dividen tetapi ketiga-tiga syarikat ini mampu meningkatkan harga saham mereka sehingga berlipat kali ganda.

2. Risiko Kerugian Modal

Selain daripada pemberian dividen, keuntungan dalam saham juga diperoleh melalui ‘capital appreciation’. Konsep ‘buy low sell high’ atau ‘buy high sell higher’ digunapakai dalam kes ini.

Sudah menjadi lumrah dalam pasaran saham apabila ia terdedah kepada risiko turun naik harga. Ada saham yang bersifat ringan, boleh naik dan turun sangat cepat – hanya dalam beberapa minit. Setiap pedagang semestinya mengharapkan keuntungan dalam setiap pembelian saham mereka.

Namun, kerugian modal tidak dapat dielakkan apabila harga saham turun selepas pembelian. Kerugian modal akan menjadi lebih terkesan jika pasaran saham dalam keadaan bearish.

Cara Meminimakan Risiko Pelaburan

  1. Kepelbagaian

Di antara cara yang anda boleh lakukan untuk mengurangkan risiko adalah melalui ‘diversification’ iaitu kepelbagaian. Ia boleh dilakukan dari sudut modal dan syarikat yang dibeli.

Sebagai contoh, jika anda mempunyai modal permulaan sebanyak RM10,000, jangan gunakan kesemuanya untuk membeli satu saham sahaja. Lakukan pecahan modal mengikut kesesuaian seperti 4K-4K-2K.

RM4,000 pertama anda boleh gunakan untuk membeli saham pilihan pertama dan RM4,000 seterusnya untuk saham pilihan kedua. Baki RM2,000 merupakan dana simpanan yang akan digunakan sekiranya kerugian berlaku.

Kepelbagaian yang kedua ialah melalui mempelbagaikan sektor belian. Di Bursa Malaysia, terdapat kaunter dari banyak sektor, kita ada sektor sarung tangan, logistik, ayam, biskut, air, shipping, oil & gas, semikonduktor dan banyak lagi.

Baca lagi Kenali Industri-Industri Dalam Pasaran Saham Bursa Malaysia

Akan tetapi perlu diingat, jangan pula sampai over-diversified. Seeloknya pegangan saham tidak melebihi 5 kaunter pada satu-satu masa supaya anda mudah untuk memerhatikan kaunter yang anda beli.

  1. Elak Kaunter Spekulasi

Cara lain untuk untuk mengurangkan risiko adalah dengan mengelakkan kaunter spekulasi. Dalam pasaran saham, terdapat aktiviti perdagangan yang dikawal oleh sindiket. Kaunter sasaran ialah kaunter jenis penny stock yang bernilai bawah 50 sen dan mempunyai fundamental yang tidak berapa kukuh.

Kesilapan yang utama semasa beli di harga tinggi (maklumlah tak tahan tengok harga kelip-kelip naik mencanak-canak). Akhirnya, bila aktiviti jualan besar-besaran berlaku menyebabkan mereka terperangkap di puncak.

Ada juga yang berpendapat bahawa pelabur kecil seperti kita yang mempunyai modal ribuan mahupun puluhan ribu ringgit, boleh belajar untuk mengikuti pelabur-pelabur jerung yang bermodalkan berbilion ringgit. Tidak dinafikan, ini satu cara yang baik untuk merasai kenaikan harga saham yang stabil. Jom Kenali 7 Jerung Yang Paling Banyak Melabur di Bursa Malaysia.

Sumber Rujukan: Saham dan Pasaran Saham Oleh Othman Yong

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!