Rahsia Perniagaan Kecil Di Jepun Yang Mampu Bertahan Beratus Tahun

Membuka apa-apa jenis perniagaan merupakan perkara yang mudah bagi setiap orang. Tetapi untuk kekal di dalam industri perniagaan tersebut, tidak ramai usahawan yang berjaya untuk bertahan lama. Kebiasaannya perniagaan yang kecil ini mengambil masa selama 5 tahun untuk stabil dan di dalam masa tersebut, kebanyakanya perniaga tidak dapat bertahan.

Selepas tempoh 5 tahun, hanya separuh sahaja perniagaan yang akan bertahan mengikut kajian yang dilakukan di Amerika Syarikat.

Lain pula yang berlaku kepada perniagaan kecil di  Jepun. Industri perniagaan kecil di Jepun merupakan yang terbaik di dunia pada ketika ini. Hal ini disebabkan  Jepun menduduki tempat pertama di dalam senarai perniagaan berskala kecil yang dapat bertahan sehingga 100 tahun.

Jepun yang terkenal dengan perusahaan kecil yang paling lama bertahan adalah disebabkan beberapa faktor yang tidak terdapat pada negara lain. Selain daripada memegang rekod dengan masyarakat tua yang paling ramai di dunia, negara matahari terbit ini juga turut memegang rekod hotel yang paling tua dibuka iaitu pada tahun 750 masihi.

Faktor utama yang menyebabkan perniagaan di Jepun dapat bertahan lama adalah dengan mewariskan perniagaan tersebut kepada anak cucu mereka. Para perniaga di Jepun mempunyai visi yang jelas untuk mempertahankan perniagaan tersebut supaya mereka dapat mewarisi perniagaan tersebut kepada generasi yang akan datang.

Selain itu juga, kebanyakan syarikat di Jepun tidak memfokuskan kepada keuntungan untuk jangka masa yang pendek seperti kebanyakan perniagaan lain. Kebanyakan perniagaan di barat adalah berorientasikan kepada keuntungan yang besar bagi mengembangkan syarikat mereka.

Bagi masyrakat Jepun, menyambung generasi perniagaan adalah lebih penting daripada membuat keuntungan dalam masa yang singkat.

Mereka juga mengamalkan prinsip mengambil anak angkat yang sudah dewasa untuk mengganti mereka yang tidak mempunyai anak kandung yang berkebolehan di dalam pengurusan perniagaan.

Mengambil anak angkat yang dewasa merupakan salah satu tradisi yang unik yang diamalkan oleh masyarakat Jepun. Tradisi ini telah lama bermula sejak zaman pemerintahan Edo lagi.

Selain mengambil anak angkat yang dewasa untuk mengurus perniagaan, perkahwinan juga merupakan salah satu cara untuk mewarisi perniagaan di dalam masyarakat Jepun. Mengikut pepatah Jepun yang terkenal ialah “kita tidak dapat memilih siapa anak kita tetapi kita boleh memilih siapa bakal menantu kita”.

Melalui perkahwinan, kebanyakan perniagaan mereka akan kekal di dalam keluarga tersebut.

Faktor yang ketiga yang berjaya membawa perniagaan kecil Jepun berjaya di dalam dunia ini adalah faktor hubungan di antara peniaga dan pelanggan. Orang Jepun terkenal dengan masyarakat yang memiliki budaya yang tinggi.

Layanan kepada pelanggan yang diberikan adalah sangat luar biasa. Ianya menjadi teras di dalam perniagaan dan melayan karenah pelanggan dengan baik merupakan salah satu nadi di dalam perniagaan.

Tanpa pelanggan, siapalah kita. Hasilnya, kebanyakan perniagaan di Jepun mampu untuk bertahan bagi satu tempoh yang lama.

Faktor keempat pula adalah dikenali sebagai core competency. Faktor ini merupakan faktor yang penting didalam mana mana perniagaan di Jepun iaitu faktor asal penubuhan sesuatu syarikat.

Sebagai contoh, Nintendo merupakan sebuah syarikat yang asalnya ditubuhkan mengkhususkan kepada hiburan. Mereka telah menghasilkan kad permainan pada kurun ke-19 dan sehingga kini, core competency syarikat ini tidak berubah.

Apa yang berubah adalah produk yang ditawarkan oleh syarikat ini iaitu konsol permainan video. Apabila sesebuah syarikat itu berubah seiring dengan peredaran zaman, perniagaan syarikat tersebut akan kekal relevan dan terus berjaya di dalam bidang yang diceburinya.

Begitulah rahsia yang dipegang oleh masyarakat Jepun bagi membolehkan negara mereka mempunyai banyak perniagaan dengan usia yang sangat panjang.

Sumber Rujukan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nick Molnar, Bilionaire Muda Yang Bangunkan Afterpay

Sebelum ini, kita telah mengetahui bagaimana Austin Russell telah berjaya menjadi bilionaire pada usia 25 tahun. Beliau telah berjaya mengapungkan syarikatnya Luminar, sebuah syarikat yang menyediakan teknologi pemanduan automatik kenderaan.

Baca: Austin Russell, Pengasas Luminar Yang Menjadi Bilionaire Pada Usia 25 Tahun

Jom kita tengok pula bagaimana seorang warganegara Australia yang turut menjadi bilionaire pada usia muda iaitu 30 tahun, melalui syarikat teknologi yang dibangunkannya yang dikenali sebagai Afterpay, sebuah syarikat Fintech.

Siapa Nick Molnar Dan Bagaimana Afterpay Bermula?

Kredit Gambar: Asia Yokkao

Nick Molnar merupakan seorang rakyat Australia yang dilahirkan pada tahun 1990. Beliau merupakan seorang graduan dari Universiti Sydney yang mengambil jurusan E-commerce.

Minat terhadap bidang keusahawanan ini bermula ketika beliau masih lagi bergelar graduan. Beliau mengambil peluang dengan menjalankan perniagaan E-commerce melalui platform E-bay.

Beliau menjual barangan perhiasan wanita di dalam platform tersebut.

Kenapa Afterpay Ditubuhkan?

Selepas tamat pengajian di dalam jurusan E-commerce, Nick Molnar bekerja sebagai seorang penganalisis pasaran saham di M.H. Carnegie & Co di Sydney. Di sini, beliau mendapat galakan daripada majikanya untuk melaksanakan impianya iaitu membina syarikatnya sendiri.

Beliau menyahut cabaran tersebut dan menubuhkan laman web Ice Online untuk menjual barang kemas wanita secara online. Walau bagaimanapun, laman web ini tidak seperti yang beliau diharapkan.

Kredit Gambar: The Market Herald

Nick Molnar kemudiannya menubuhkan Afterpay bersama dengan jirannya Anthony Eisen, yang merupakan seorang yang berpengalaman di dalam industri kewangan di Australia pada tahun 2015. Beliau menubuhkan Afterpay selepas melihat berubahnya trend golongan millennial berbelanja selepas krisis ekonomi pada tahun 2008.

Pada ketika itu, Nick Molnar turut merasai kesan krisis kewangan yang berlaku apabila golongan millennial merupakan yang paling terkesan dengan krisis tersebut disebabkan oleh tabiat perbelanjaan yang tidak betul.

Punca utama adalah dengan menggunakan kad kredit secara tidak berhemah. Melalui peristiwa tersebut, beliau mendapat ilham untuk menubuhkan Afterpay bagi membantu golongan millennial di dalam pengurusan kewangan mereka.

Perbezaan Di Antara Afterpay Dengan Kad Kredit

Afterpay menyediakan kemudahan pembelian yang membolehkan pelanggan membeli di mana-mana kedai yang bekerjasama dengan Afterpay.

Pelanggan yang menggunakan aplikasi Afterpay boleh membeli barangan di kedai tersebut dengan membayar 25% daripada harga barangan. Baki 75% lagi mereka boleh bayar dalam masa dua minggu dengan tiga kali bayaran.

Pelanggan diberi tempoh selama dua minggu untuk membayar semua wang tersebut kepada Afterpay. Berbanding dengan kredit kad, Afterpay tidak mengenakan sebarang faedah (interest) jika pelanggan lambat membayar hutang. Sebaliknya mereka hanya akan dikenakan denda sahaja.

Konsep Afterpay ini telah menarik ramai pengguna terutamanya gologan millennial menggunakan aplikasi tersebut untuk membuat pembelian. Pada tahun 2016, syarikat ini telah mengapungkan saham mereka ke bursa saham Australia.

Perkembangan Afterpay Ketika Musim Pandemik

Ketika musim pandemik Covid-19 melanda dunia, syarikat ini telah berjaya menarik lebih ramai pengguna menggunakan perkhidmatan yang disediakan mereka. Bilangan pengguna aplikasi ini meningkat sebanyak dua kali ganda dan saham syarikat juga telah meningkat sebanyak 1,300% yang telah menjadikan Nick Molnar bersama dengan sahabatnya menjadi bilionaire.

Kredit Gambar: CNBC

Kini, Afterpay merancang untuk mengembangkan lagi operasi syarikat ke Amerika Syarikat dan United Kingdom kerana dijangkakan sambutan yang bakal diterima adalah sangat menggalakkan di sana.

Sumber Rujukan:

Dah lama terlibat dalam pelaburan saham di Bursa Malaysia dan ingin belajar melabur di Wall Street pula?

Sedap buat duit dalam USD. Saham-saham gergasi dunia seperti Microsoft, Google, Twitter dan Zoom semua ada di Wall Street.

Kejap, tahu tak berapa pulangan saham ini pada 2020?

Zoom – 390.86%
AMD – 86.78%
Twitter – 67.65%
Microsoft – 38.48%
Google (Alphabet) – 28.05%

Dan yang bestnya, minimum unit untuk memiliki saham ini semua hanya satuuuuu unit je.

Teringin nak explore pasaran saham Wall Street yang patuh shariah? Pendaftaran SAHAM WALL STREET 2.0 kini dibuka..!!!

Ini adalah kelas intensif.

Bila tu?

Tarikh: 6-7 Februari 2021 (Sabtu-Ahad)
Masa: 9 pagi – 5 petang
Belajar secara Live melalui aplikasi ZOOM

Menampilkan Tuan Mukhriz Mangsor (ACSI, CFTe, MSTA) sebagai coach utama.

ILMU MAHAL YANG BAKAL ANDA BELAJAR DARI WEBINAR SAHAM WALL STREET

1. LEARN A WINNING SYSTEM

• Cara mula dengan modal kecil dan cara untuk gandakannya – “roll profits”

2. PROVEN FUNDAMENTAL

3. READ CHART LIKE A PRO

4. PLATFORM

• Cara guna Platform global untuk melabur dan berdagang di pasaran saham US

5. SCREENER

6. PORTFOLIO MANAGEMENT

7. SENTIMEN

8. SAHAM KAJIAN

9. SAHAM-SAHAM WATCHLIST

Alhamdulillah, antara feedback yang kami dapat dari webinar yang lalu…

“Pengajaran Tuan Mukhriz straight to the point. Strategi & trading mekanikal boleh difahami dan dipraktiskan.”

“Dapat lebih info dari pengalaman seorang pelabur sebenar bagi saham USA..”

“Silibus tersusun, cara pemilihan saham dan market structure..”

Speaker dah power, modul pun power.

InshaAllah kita jadikan 2021 tahun untuk kita tambah skill baru agar dapat memberi kesenangan kepada keluarga.

Seperti biasa ada harga istimewa menanti kepada early bird, cepat klik:

➡️ https://thekapital.my/wallstreet

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!