Robert Louis-Dreyfus, Ahli Perniagaan Yang Pernah Menyelamatkan Adidas Daripada Muflis

Tidak semua orang diberi bakat dan kebolehan terutamanya dalam dunia perniagaan. Jika kita mampu membuka sesebuah perniagaan dan berjaya menjadikan perniagaan itu berjaya, itu sudah dikira terbaik.

Walaubagaimanapun, tidak semua ahli perniagaan mampu untuk membawa sesebuah perniagaan yang hampir muflis sehingga berjaya menjadi empayar besar.

Itulah gambaran yang boleh diberikan kepada seorang bilionaire Perancis di mana beliau telah berjaya menyelamatkan bukan satu, tetapi dua perniagaan gergasi bertaraf antarabangsa. Sehingga ke hari ini, kedua-dua syarikat gergasi tersebut masih kukuh.

Orang tersebut adalah Robert Louis-Dreyfus yang dilahirkan di Paris pada tahun 1946. Keluarganya merupakan ahli perniagaan di mana datuknya mempunyai syarikat perkapalan dan farmaseutikal.

Sejak daripada muda lagi beliau terdedah dengan dunia perniagaan. Beliau mampu mengembangkan perniagaan keluarganya sehingga menjadi syarikat konglomerat yang besar di Perancis.

Kejayaan besar pertama Robert Louis-Dreyfus adalah pada awal tahun 1980-an apabila berjaya mengembangkan perniagaan sebuah syarikat farmaseutikal di sana. Pada tahun 1987, IMS International telah berjaya dijual kepada Dun & Bradstreet dengan harga USD1.87 bilion.

Kehebatannya mula tersebar di Eropah dalam menguruskan syarikat yang bermasalah.

Pada tahun 1990, sebuah syarikat pengiklanan terbesar di Britain iaitu Saatchi & Saatchi mengalami masalah dalam pengurusan syarikat mereka. Oleh kerana kehebatan Robert Louis-Dreyfus telah tersebar, beliau telah dipilih oleh Maurice Saatchi untuk menerajui syarikat tersebut untuk menyelamatkannya daripada muflis.

Beliau memegang jawatan sebagai pengarah dan dalam tempoh tiga tahun sahaja, Saatchi & Saatchi telah berjaya menjadi sebuah syarikat yang bebas daripada hutang lapuk.

Robert Louis-Dreyfus Menyelamatkan Adidas

Kredit Gambar: Get Football News France

Pada era 1990-an, Adidas mengalami zaman kemorosotan akibat persaingan yang sengit daripada Nike dan juga Reebok di Amerika Syarikat. Faktor utama kemerosotan ini adalah disebabkan keluarga pengasas Adidas yang tidak mempunyai hala tuju yang jelas.

Untuk menyelamatkan Adidas daripada muflis, pemilik Adidas terpaksa menjual saham Adidas mereka kepada pelabur luar dan pada ketika itu seorang ahli perniagaan dari Perancis, Bernard Tapie telah membeli saham Adidas.

Di bawah pengurusan baru, mereka melantik  Robert Louis-Dreyfus sebagai CEO kerana kepakaran tinggi beliau dalam menyelamat syarikat yang bermasalah.

Kepercayaan kepada Robert Louis-Dreyfus akhirnya terbukti benar kerana pada tahun 1995, Adidas telah berjaya keluar daripada masalah kewangan dan berjaya ke peringkat IPO di pasaran saham Jerman dan Perancis.

Robert Louis-Dreyfus Menyelamatkan Olympique Marseille

Kredit Gambar: House Of Saud

Bukan setakat mampu menyelamatkan perniagaan, Robert Louis-Dreyfus juga pernah menyelamatkan bekas gergasi bola sepak Perancis. Pada tahun 1996, Gabenonor Marseille pada ketika itu Jean-Claude Gaudin, meminta beliau untuk menyelamatkan kelab tersebut yang sedang mengalami kejatuhan.

Kesudahannya, Olympique Marseille telah berjaya sampai ke peringkat akhir Piala Europa sebanyak dua kali pada tahun 1998 dan 2004 walaupun gagal memenanginya.

Olympique Marseille telah menjadi salah sebuah kelab bola sepak disegani di Perancis pada awal milenium disebabkan kehebatan pengurusan yang dimiliki oleh Robert Louis-Dreyfus ini.

Meninggal Dunia Akibat Kanser

Walaupun mencapai banyak kejayaan, Robert Louis-Dreyfus juga tidak terlepas daripada kontroversi. Pada tahun 2000 ketika masih lagi menjadi CEO Adidas, beliau dituduh memberi rasuah kepada pihak FIFA untuk menjadikan Jerman sebagai hos Piala Dunia pada tahun 2006.

Walaubagaimanapun, tiada bukti kukuh bagi menyabitkan kesalahan tersebut. Akhirnya pada tahun 2009, beliau meninggal dunia disebabkan kanser leukemia.

Sumbangannya dalam dunia perniagaan dan sukan menjadi kenangan dan inspirasi kepada ramai orang.

Sesiapa yang rasa nak mulakan perubahan tetapi masih rasa kurang keyakinan diri. Rasa lemah semangat untuk bertindak. Rasa macam semua benda dia buat, tak menjadi. Penat buat kerja. Pernah rasa nak GIVE UP! Hampir BURN OUT!

Dapatkan buku “Percaya Sebelum Berjaya” Edisi Terkini. Apa bestnya buku ni?

InsyaAllah, Buku PSB ni telah terbukti membantu beribu pembacanya untuk:

🔥 Lebih bermotivasi untuk mengejar impian dan cita-cita

🔥 Lebih keyakinan untuk berhadapan dan mengatasi masalah yang menghalang impian tercapai

🔥 Lebih jelas bagaimana untuk mengatasi mental block yang menyebabkan usaha anda terbantut

🔥 Lebih konsisten dengan usaha dan tindakan agar pantas mencapai kejayaan.

🔥 Mencapai ketenangan yang luar biasa kerana mampu berdamai dengan kekecewaan demi kekecewaan

Dapatkannya sekarang di -> www.PercayaBerjaya.com

Previous ArticleNext Article

Kenali Bisnes Lain Berkaitan Lee Thiam Wah, Pengasas 99 Speedmart

Lee Thiam Wah dikenali sebagai ‘Raja Mini Mart’ dan dilahirkan pada tahun 1964 di Klang. Beliau mengalami polio semasa bayi, sehingga menyebabkan kehilangan fungsi kedua-dua belah kaki dan terpaksa menggunakan kerusi roda. Lee hanya mendapat pendidikan sekolah rendah. Namun, perkara tersebut tidak menghalang beliau untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya.

Lee mula berjinak-jinak dalam perniagaan dengan menjual snek di tepi jalan sebelum akhirnya berjaya mengumpulkan wang yang mencukupi untuk membuka sebuah kedai runcit pada usia 23 tahun. Perkara ini kemudiannya membuka jalan kepada kerjayanya dalam industri runcit sehingga lahirnya 99 Speemart yang kita kenali hari ini. Pada 25 November 2021, 99 Speedmart telah melancarkan cawangannya yang ke-2,000, menurut laman webnya.

Kini, Lee Thiam Wah meerupakan seorang usahawan yang berpengaruh dalam industri peruncitan Malaysia serta memiliki pelbagai kepentingan perniagaan di pelbagai sektor di dalam dan luar negara. Berikut adalah beberapa contoh pegangan bisnes Lee Thiam Wah:

99 Speedmart

Penglibatan: Pengasas dan pemegang saham

99 Speedmart pertama kali dibuka pada tahun 1987 di Taman Sentosa, Klang, Selangor. Ia adalah hasil usaha Lee Thiam Wah yang memulakan perniagaan ini dengan kedai runcit kecil sebelum berkembang dan membuka banyak cawangan di seluruh Malaysia, menjadikannya salah satu rangkaian pasar mini yang paling popular di negara ini.

Burger King (Malaysia dan Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 18 Ogos 2015) dengan pegangan saham sebanyak 70% (tidak langsung) dalam Cosmo Restaurants Sdn Bhd.

Pada tahun 2015, Lee membeli rangkaian restoran makanan segera Burger King di Malaysia dan Singapura daripada Ekuiti Nasional Bhd dengan harga RM74.6 juta. Tahun 2022, syarikat melaporkan jualan sebanyak RM248 juta dan kerugian sebanyak RM1 juta.

Alliance Bank

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 5.076%

Lee Thiam Wah muncul sebagai antara pemegang saham besar dalam Alliance Bank Malaysia Bhd, menerusi Global Success Network Sdn Bhd.

Careon Pharmacy

Gambar: depkes.org

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 15 September 2020) dan pemegang saham yang besar (langsung)

Careon Pharmacy Sdn Bhd adalah rangkaian farmasi runcit yang dimiliki sepenuhnya oleh Lee Thiam Wah. Ditubuhkan pada tahun 2020, Careon Pharmacy bertujuan untuk menyediakan produk farmaseutikal dan perkhidmatan kesihatan kepada masyarakat. Tahun 2022, syarikat ini melaporkan jualan sebanyak RM20 juta dan kerugian dalam RM7 juta.

Selain Careon Pharmacy, satu lagi jenama farmasi di bawah Lee Thiam Wah adalah Medsense Pharmacy di bawah syarikat Subang Excel Healthcare Sdn Bhd. Saham syarikat ini dipegang sepenuhnya oleh Careon Pharmacy Sdn Bhd.

Ali, Muthu dan Ah Hock

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 1 Mac 2019) dan dengan pegangan saham terbesar dalam syarikat Nasi Lemak Gempak Sdn Bhd.

Lee Thiam Wah memiliki pegangan saham terbesar dalam kopitiam Ali, Muthu dan Ah Hock. Rangkaian restoran ini terkenal dengan suasana kopitiamnya dan menawarkan pelbagai masakan tempatan Malaysia dalam suasana santai. Not bad, tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM30 juta dan keuntungan dalam RM1 juta.

Radiant Globaltech (disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia)

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 15.40% dalam Radiant Globaltech Bhd

Lee Thiam Wah muncul sebagai pemegang saham ketiga terbesar dalam pembekal penyelesaian teknologi runcit (perkakasan dan perisian), Radiant Globaltech Bhd (RGTech). Lee memegang saham sebanyak 15.40% melalui syarikatnya iaitu Global Success Network Sdn. Bhd. Tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM137 juta dan keuntungan RM9 juta.

Sumber : BursaMarketPlace

U Stars Supermarket (Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 3 April 2023) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

The Bakery Depot Pte Ltd (Singapura)

Penglibatan: Pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Cleanwave

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 5 Julai 2018) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Syarikat ini terlibat dalam pengangkutan, logistik, perdagangan, pengilangan, pengedaran, import dan eksport, penyimpanan, penjualan dan pemasaran pelbagai produk penjagaan rumah dan kebersihan, produk pembersihan, kosmetik dan produk penjagaan diri.

Untuk makluman juga, 99 Speedmart ingin apungkan 17% sahamnya melalui IPO dengan anggaran RM1.5 billion. Akan tetapi IPO 99 Speed Mart yang akan dilancarkan nanti nampaknya macam tidak patuh syariah.

Sumber: Prospektus IPO 99 Speedmart

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee