SC Lancar Buku Mengenai Pertumbuhan Pasaran Modal Malaysia Selama 30 Tahun

KUALA LUMPUR, 7 Mac (Bernama) — Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) melancarkan buku Capital Market in Malaysia – Past, Present, and Future yang memaparkan pertumbuhan pasaran modal Malaysia selama 30 tahun dan trend global yang semakin berkembang yang akan membantu membentuk pasaran Malaysia dalam masa terdekat.

Pengerusi SC Datuk Seri Dr Awang Adek Hussin menyifatkan buku itu sebagai hadiah kepada kakitangan SC pada masa ini dan akan datang, membolehkan mereka untuk memahami mengapa wujudnya dasar tertentu dan bagaimana SC beroperasi.

“Anda belajar daripada masa lalu, teruskan peranan itu dan jadilah sebahagian daripada warna-warni ini. Kepada generasi muda, bukan apa-apa usaha yang anda lakukan sahaja penting, malah usaha yang dilaksanakan oleh orang lain sebelum anda, perlu sama dititikberatkan,” katanya semasa berucap pada majlis pelancaran buku itu di sini hari ini.

Awang Adek turut menegaskan bahawa Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim telah bersetuju untuk menulis prakata dalam buku itu, dan itulah yang sewajarnya memandangkan beliau menubuhkan SC dan menjadi sebahagian besar daripada sejarah SC.

Buku Capital Market in Malaysia – Past, Present, and Future yang memaparkan wawasan yang mendalam mengenai pasaran dan pengawal selianya, dilancarkan oleh Sultan Perak Sultan Nazrin Muizzuddin Shah. 

SC menerbitkan buku itu  bersempena dengan ulang tahunnya yang ke-30 pada 2023.

Sultan Nazrin bertitah buku ini benar-benar memberi penghargaan yang sewajarnya terhadap kewibawaan sesebuah pasukan — dengan cara pemikiran, pendapat dan bakat individu bersatu sepanjang beberapa dekad, untuk membina SC sehingga menjadi sebuah badan kawal selia yang terkenal di peringkat antarabangsa.

Buku setebal 420 halaman itu, yang ditulis oleh wartawan veteran Jennifer Jacobs, adalah berdasarkan wawancara dan perbualan terkini bersama semua mantan pengerusi SC termasuk pengerusi semasa, pengurusan kanan SC pada masa lalu dan semasa, pakar industri, cendekiawan, pengawal selia yang lain serta pihak berkepentingan utama.

Beberapa cerapan mereka dikongsi secara terbuka buat pertama kalinya, termasuk pengalaman menangani Krisis Kewangan Asia 1997/98 dan isu-isu mendesak lain sambil memastikan pasaran terus beroperasi dan pelabur kekal dilindungi.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

SC Lulus 18 Permohonan Ekuiti Dengan Jumlah Permodalan Pasaran RM9.04 Bilion Pada 2023

Sumber : themalaymailonline.com

KUALA LUMPUR, 25 Mac (Bernama) — Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) meluluskan 18 permohonan ekuiti, tujuh daripadanya untuk tawaran awam permulaan (IPO) di Pasaran Utama Bursa Malaysia dengan jumlah permodalan pasaran sebanyak RM9.04 bilion pada 2023.

Suruhanjaya itu berkata anggaran jumlah dikumpulkan daripada IPO ini adalah sebanyak RM2.81 bilion.

“Baki permohonan yang diluluskan termasuk 11 pemindahan penyenaraian daripada Pasaran ACE ke Pasaran Utama,” kata SC dalam Laporan Tahunan 2023, yang dikeluarkan hari ini.

Pengawal selia itu meluluskan 16 permohonan ekuiti pada 2022 dengan jumlah permodalan pasaran sebanyak RM3.08 bilion.

SC berkata terdapat 32 penyenaraian baharu tahun lepas, tujuh daripadanya di Pasaran Utama, 24 di Pasaran ACE dan satu baki lagi di Pasaran LEAP dengan permodalan pasaran berjumlah RM13.63 bilion.

Jumlah dana yang dikumpulkan daripada penyenaraian baharu dianggarkan sebanyak RM3.58 bilion.

Menurut laporan itu, pasaran bon korporat dan sukuk Malaysia mencatatkan jumlah penerbitan sebanyak RM118.33 bilion pada 2023, pengurangan 22.82 peratus daripada RM153.32 bilion yang diterbitkan pada 2022.

“Terbitan bon korporat dan sukuk denominasi ringgit masih merupakan majoriti cadangan yang diluluskan oleh atau diserahkan kepada SC dengan jumlah nilai nominal sebanyak RM171.48 bilion, yang mana sukuk mewakili 57.30 peratus atau RM98.26 bilion,” katanya.

Pada 2023, SC berkata sebanyak 40 penarafan telah diberikan oleh agensi penarafan kredit kepada terbitan bon korporat dan sukuk denominasi ringgit yang diserahkan kepada suruhanjaya itu berbanding 45 penarafan pada 2022.

Bilangan terbitan yang tidak diberi penarafan meningkat sebanyak 75 peratus berbanding pada 2022 dan terdapat tiga bon korporat dan sukuk denominasi mata wang asing diserahkan kepada SC pada 2023.

 — BERNAMA