Siapakah Gerangan Benjamin Graham, The Intelligent Investor?

Dalam pengalaman saya selama hampir lima puluh tahun di Wall Street, saya mendapati bahawa saya tahu sangat sedikit ‘mengenai apa yang akan dilakukan oleh pasaran saham’. Tetapi saya tahu lebih banyak ‘tentang apa pelabur sepatutnya lakukan’, dan itulah faktor’ perubahan’ penting dalam sikap seorang pelabur

Salah satu petikan kata-kata emas Benjamin Graham

Pelabur-pelabur tersohor datang dan pergi setiap masa, ada individu yang pernah menjadi kebanggaan dan contoh pada masa lalu, telah hilang di telan zaman. Namun, jika kita perlu memetik satu contoh terbaik mengenai sumbangan yang diberikan dalam dunia pelaburan, individu tersebut adalah Benjamin Graham.

Sumbangan beliau akan dikenang selama-lamanya, kerana ajarannya tidak pernah luput di telan zaman. Pelajaran yang diberikannya dalam seni pelaburan adalah salah satu sumbangan terbesar yang kita semua dapat nikmati sehingga ke hari ini.

Contohnya ‘Security Analysis’ masih lagi relevan sehingga hari ini, atau mungkin menjangkau lagi 100 tahun yang akan datang.

Asal-Usul Benjamin Graham

Benjamin Graham dilahirkan pada 9 Mei, 1894 di London, England oleh pasangan suami isteri yang beragama Jewish. Beliau berpindah ke bandar New York  bersama keluarganya ketika berusia setahun. 

Selepas kematian bapanya, mereka telah mengalami tekanan kewangan. Namun ia tidak mematahkan semangat beliau menjadi pelajar yang baik dalam akademik.

Cemerlang Dalam Akademik

Selepas menamatkan pengajian dengan cemerlang, beliau telah menerima banyak pelawaan peluang pekerjaan. Di antaranya Benjamin Graham pernah ditawarkan menjadi guru dalam subjek Matematik, Bahasa Inggeris, Falsafah dan banyak lagi.

Namun beliau telah menolak semua pelawaan tersebut. Beliau lebih berminat untuk memulakan karier sebagai seorang pelabur, yang telah membawa beliau menjalinkan kerjasama dengan Jerome Newman, dengan menubuhkan firma pelaburan mereka iaitu Graham-Newman Corporation.

Pada awalnya Benjamin Graham digelar sebagai ‘Jhon D. Rockefeller Utara’ kerana beliau banyak melabur dalam pembinaan paip minyak di utara negara Amerika Syarikat.

Mula Kerjaya Di Wall Street Ketika Berusia 20 Tahun

Benjamin Graham memulakan kariernya di Wall Street pada tahun 1914, sebelum hari pelaksanaan operasi rehat sementara waktu NYSE (New York Stock Exchange) berlaku. Percayakah anda, dalam catatan sejarah, operasi rehat sementara waktu NYSE yang paling lama berlaku, ialah pada masa tersebut, iaitu bersamaan 4 bulan, kerana disebabkan situasi perang dunia yang berlaku.

Ketika berumur 20 tahun, tanpa pengetahuan dalam bidang ekonomi sewaktu di zaman kolej, beliau terpaksa memulakan kerjayanya dengan jawatan yang rendah.

Tidak lama selepas itu, beliau telah dinaikkan pangkat menjadi pembantu pengurusan bond, dan hanya dalam masa 6 minggu, beliau semakin berkembang maju, lalu dilantik menjadi penulis atau pengulas pasaran dalam akhbar harian.

Umur 34 Tahun Mula Mengajar

Benjamin Graham mengajar di Columbia Business School, selama 28 tahun, bermula pada tahun 1928. Pada masa yang sama, beliau juga mengajar NewYork Stock Exchange’s School, yanh kini dikenali sebagai New York Institute of Finance.

Beliau telah berjaya melahirkan ramai ilmuan terkenal dalam bidang pelaburan, antaranya Walter Schloss, Irving Kahn, dan Bill Ruane. Semestinya beliau juga telah berjaya melahirkan lagenda dunia saham, iaitu salah satu individu yang terkaya di dunia iaitu Warren Buffett, yang melalui adaptasi falsafah pelaburan Benjamin Graham.

Warren Buffett pernah berkata ‘saya membaca edisi pertama buku tersebut pada tahun 1950, ketika saya berumur 19 tahun. Saya berpendapat, buku ini mempunyai darjat ilmu yang paling tinggi dalam dunia pelaburan dan selagi manusia sentiasa belajar mengenai dunia pelaburan, selagi itulah nama Benjamin Graham akan sentiasa di kenang, sebagai individu yang menyediakan panduan ilmu pelaburan, melalui cara pemahaman yang paling mudah’.

Tidak cukup sekadar menyertakan petikan Warren Buffett terhadap diri beliau, Roger Lowenstein yang merupakan salah satu journalist Amerika yang sangat terkenal juga ada berkata ‘Investing without Graham would be like communism without Marx, the disciple would scarcely exist.’

Jason Zweig yang merupakan journalist popular bagi Wallstreet Journal ada mengatakan ‘..sebelum kewujudan idea pemikiran Benjamin Graham, pengurus kewangan berkelakuan seperti zaman pertengahan, dipandu oleh kepercayaan tahyul, meneka dan melakukan ritual yang tidak berperikemanusiaan..’ Ibaratnya seperti itulah kepentingan beliau dalam dunia pelaburan, telah banyak membuka fikiran dan menjadi ikutan kepada orang ramai.

Jika dilihat dalam situasi yang paling mudah ialah, dengan mengambil contoh penglibatan Wright Brothers dalam dunia penerbangan. Sebelum nama mereka dikenali sebagai tokoh tersohor dalam dunia penerbangan, Benjamin Graham akan melabur terhadap kepakaran mereka.

Beliau memahami, keadaan saham pada masa itu, merujuk pada harga saham semasa, tidak sama seperti terkandung dalam berita-berita kewangan berbanding kualiti perniagaan yang mereka miliki.

Salah satu kenyataan beliau berbunyi:

‘In the Wright Aeronautical(syarikat perkilangan pembuatan kapal terbang di New Jersey) example, the earlier situation presented a set of facts which demonstrated that the business was worth substantially more than $8 per share. In the later year, the facts were equally conclusive that the business did not have a reasonable value of $280 per share. It would have been difficult for the analyst to determine whether Wright Aeronautical was actually worth $20 or $40 a share, or actually worth $50 or $80. But fortunately it was not necessary to decide these points in order to conclude that the shares were attractive at $8 and unattractive, intrinsically, at $280.’

Iklan
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nick Molnar, Bilionaire Muda Yang Bangunkan Afterpay

Sebelum ini, kita telah mengetahui bagaimana Austin Russell telah berjaya menjadi bilionaire pada usia 25 tahun. Beliau telah berjaya mengapungkan syarikatnya Luminar, sebuah syarikat yang menyediakan teknologi pemanduan automatik kenderaan.

Baca: Austin Russell, Pengasas Luminar Yang Menjadi Bilionaire Pada Usia 25 Tahun

Jom kita tengok pula bagaimana seorang warganegara Australia yang turut menjadi bilionaire pada usia muda iaitu 30 tahun, melalui syarikat teknologi yang dibangunkannya yang dikenali sebagai Afterpay, sebuah syarikat Fintech.

Siapa Nick Molnar Dan Bagaimana Afterpay Bermula?

Kredit Gambar: Asia Yokkao

Nick Molnar merupakan seorang rakyat Australia yang dilahirkan pada tahun 1990. Beliau merupakan seorang graduan dari Universiti Sydney yang mengambil jurusan E-commerce.

Minat terhadap bidang keusahawanan ini bermula ketika beliau masih lagi bergelar graduan. Beliau mengambil peluang dengan menjalankan perniagaan E-commerce melalui platform E-bay.

Beliau menjual barangan perhiasan wanita di dalam platform tersebut.

Kenapa Afterpay Ditubuhkan?

Selepas tamat pengajian di dalam jurusan E-commerce, Nick Molnar bekerja sebagai seorang penganalisis pasaran saham di M.H. Carnegie & Co di Sydney. Di sini, beliau mendapat galakan daripada majikanya untuk melaksanakan impianya iaitu membina syarikatnya sendiri.

Beliau menyahut cabaran tersebut dan menubuhkan laman web Ice Online untuk menjual barang kemas wanita secara online. Walau bagaimanapun, laman web ini tidak seperti yang beliau diharapkan.

Kredit Gambar: The Market Herald

Nick Molnar kemudiannya menubuhkan Afterpay bersama dengan jirannya Anthony Eisen, yang merupakan seorang yang berpengalaman di dalam industri kewangan di Australia pada tahun 2015. Beliau menubuhkan Afterpay selepas melihat berubahnya trend golongan millennial berbelanja selepas krisis ekonomi pada tahun 2008.

Pada ketika itu, Nick Molnar turut merasai kesan krisis kewangan yang berlaku apabila golongan millennial merupakan yang paling terkesan dengan krisis tersebut disebabkan oleh tabiat perbelanjaan yang tidak betul.

Punca utama adalah dengan menggunakan kad kredit secara tidak berhemah. Melalui peristiwa tersebut, beliau mendapat ilham untuk menubuhkan Afterpay bagi membantu golongan millennial di dalam pengurusan kewangan mereka.

Perbezaan Di Antara Afterpay Dengan Kad Kredit

Afterpay menyediakan kemudahan pembelian yang membolehkan pelanggan membeli di mana-mana kedai yang bekerjasama dengan Afterpay.

Pelanggan yang menggunakan aplikasi Afterpay boleh membeli barangan di kedai tersebut dengan membayar 25% daripada harga barangan. Baki 75% lagi mereka boleh bayar dalam masa dua minggu dengan tiga kali bayaran.

Pelanggan diberi tempoh selama dua minggu untuk membayar semua wang tersebut kepada Afterpay. Berbanding dengan kredit kad, Afterpay tidak mengenakan sebarang faedah (interest) jika pelanggan lambat membayar hutang. Sebaliknya mereka hanya akan dikenakan denda sahaja.

Konsep Afterpay ini telah menarik ramai pengguna terutamanya gologan millennial menggunakan aplikasi tersebut untuk membuat pembelian. Pada tahun 2016, syarikat ini telah mengapungkan saham mereka ke bursa saham Australia.

Perkembangan Afterpay Ketika Musim Pandemik

Ketika musim pandemik Covid-19 melanda dunia, syarikat ini telah berjaya menarik lebih ramai pengguna menggunakan perkhidmatan yang disediakan mereka. Bilangan pengguna aplikasi ini meningkat sebanyak dua kali ganda dan saham syarikat juga telah meningkat sebanyak 1,300% yang telah menjadikan Nick Molnar bersama dengan sahabatnya menjadi bilionaire.

Kredit Gambar: CNBC

Kini, Afterpay merancang untuk mengembangkan lagi operasi syarikat ke Amerika Syarikat dan United Kingdom kerana dijangkakan sambutan yang bakal diterima adalah sangat menggalakkan di sana.

Sumber Rujukan:

Dah lama terlibat dalam pelaburan saham di Bursa Malaysia dan ingin belajar melabur di Wall Street pula?

Sedap buat duit dalam USD. Saham-saham gergasi dunia seperti Microsoft, Google, Twitter dan Zoom semua ada di Wall Street.

Kejap, tahu tak berapa pulangan saham ini pada 2020?

Zoom – 390.86%
AMD – 86.78%
Twitter – 67.65%
Microsoft – 38.48%
Google (Alphabet) – 28.05%

Dan yang bestnya, minimum unit untuk memiliki saham ini semua hanya satuuuuu unit je.

Teringin nak explore pasaran saham Wall Street yang patuh shariah? Pendaftaran SAHAM WALL STREET 2.0 kini dibuka..!!!

Ini adalah kelas intensif.

Bila tu?

Tarikh: 6-7 Februari 2021 (Sabtu-Ahad)
Masa: 9 pagi – 5 petang
Belajar secara Live melalui aplikasi ZOOM

Menampilkan Tuan Mukhriz Mangsor (ACSI, CFTe, MSTA) sebagai coach utama.

ILMU MAHAL YANG BAKAL ANDA BELAJAR DARI WEBINAR SAHAM WALL STREET

1. LEARN A WINNING SYSTEM

• Cara mula dengan modal kecil dan cara untuk gandakannya – “roll profits”

2. PROVEN FUNDAMENTAL

3. READ CHART LIKE A PRO

4. PLATFORM

• Cara guna Platform global untuk melabur dan berdagang di pasaran saham US

5. SCREENER

6. PORTFOLIO MANAGEMENT

7. SENTIMEN

8. SAHAM KAJIAN

9. SAHAM-SAHAM WATCHLIST

Alhamdulillah, antara feedback yang kami dapat dari webinar yang lalu…

“Pengajaran Tuan Mukhriz straight to the point. Strategi & trading mekanikal boleh difahami dan dipraktiskan.”

“Dapat lebih info dari pengalaman seorang pelabur sebenar bagi saham USA..”

“Silibus tersusun, cara pemilihan saham dan market structure..”

Speaker dah power, modul pun power.

InshaAllah kita jadikan 2021 tahun untuk kita tambah skill baru agar dapat memberi kesenangan kepada keluarga.

Seperti biasa ada harga istimewa menanti kepada early bird, cepat klik:

➡️ https://thekapital.my/wallstreet

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!