Siapakah Gerangan Benjamin Graham, The Intelligent Investor?

Dalam pengalaman saya selama hampir lima puluh tahun di Wall Street, saya mendapati bahawa saya tahu sangat sedikit ‘mengenai apa yang akan dilakukan oleh pasaran saham’. Tetapi saya tahu lebih banyak ‘tentang apa pelabur sepatutnya lakukan’, dan itulah faktor’ perubahan’ penting dalam sikap seorang pelabur

Salah satu petikan kata-kata emas Benjamin Graham

Pelabur-pelabur tersohor datang dan pergi setiap masa, ada individu yang pernah menjadi kebanggaan dan contoh pada masa lalu, telah hilang di telan zaman. Namun, jika kita perlu memetik satu contoh terbaik mengenai sumbangan yang diberikan dalam dunia pelaburan, individu tersebut adalah Benjamin Graham.

Sumbangan beliau akan dikenang selama-lamanya, kerana ajarannya tidak pernah luput di telan zaman. Pelajaran yang diberikannya dalam seni pelaburan adalah salah satu sumbangan terbesar yang kita semua dapat nikmati sehingga ke hari ini.

Contohnya ‘Security Analysis’ masih lagi relevan sehingga hari ini, atau mungkin menjangkau lagi 100 tahun yang akan datang.

Asal-Usul Benjamin Graham

Benjamin Graham dilahirkan pada 9 Mei, 1894 di London, England oleh pasangan suami isteri yang beragama Jewish. Beliau berpindah ke bandar New York  bersama keluarganya ketika berusia setahun. 

Selepas kematian bapanya, mereka telah mengalami tekanan kewangan. Namun ia tidak mematahkan semangat beliau menjadi pelajar yang baik dalam akademik.

Cemerlang Dalam Akademik

Selepas menamatkan pengajian dengan cemerlang, beliau telah menerima banyak pelawaan peluang pekerjaan. Di antaranya Benjamin Graham pernah ditawarkan menjadi guru dalam subjek Matematik, Bahasa Inggeris, Falsafah dan banyak lagi.

Namun beliau telah menolak semua pelawaan tersebut. Beliau lebih berminat untuk memulakan karier sebagai seorang pelabur, yang telah membawa beliau menjalinkan kerjasama dengan Jerome Newman, dengan menubuhkan firma pelaburan mereka iaitu Graham-Newman Corporation.

Pada awalnya Benjamin Graham digelar sebagai ‘Jhon D. Rockefeller Utara’ kerana beliau banyak melabur dalam pembinaan paip minyak di utara negara Amerika Syarikat.

Mula Kerjaya Di Wall Street Ketika Berusia 20 Tahun

Benjamin Graham memulakan kariernya di Wall Street pada tahun 1914, sebelum hari pelaksanaan operasi rehat sementara waktu NYSE (New York Stock Exchange) berlaku. Percayakah anda, dalam catatan sejarah, operasi rehat sementara waktu NYSE yang paling lama berlaku, ialah pada masa tersebut, iaitu bersamaan 4 bulan, kerana disebabkan situasi perang dunia yang berlaku.

Ketika berumur 20 tahun, tanpa pengetahuan dalam bidang ekonomi sewaktu di zaman kolej, beliau terpaksa memulakan kerjayanya dengan jawatan yang rendah.

Tidak lama selepas itu, beliau telah dinaikkan pangkat menjadi pembantu pengurusan bond, dan hanya dalam masa 6 minggu, beliau semakin berkembang maju, lalu dilantik menjadi penulis atau pengulas pasaran dalam akhbar harian.

Umur 34 Tahun Mula Mengajar

Benjamin Graham mengajar di Columbia Business School, selama 28 tahun, bermula pada tahun 1928. Pada masa yang sama, beliau juga mengajar NewYork Stock Exchange’s School, yanh kini dikenali sebagai New York Institute of Finance.

Beliau telah berjaya melahirkan ramai ilmuan terkenal dalam bidang pelaburan, antaranya Walter Schloss, Irving Kahn, dan Bill Ruane. Semestinya beliau juga telah berjaya melahirkan lagenda dunia saham, iaitu salah satu individu yang terkaya di dunia iaitu Warren Buffett, yang melalui adaptasi falsafah pelaburan Benjamin Graham.

Warren Buffett pernah berkata ‘saya membaca edisi pertama buku tersebut pada tahun 1950, ketika saya berumur 19 tahun. Saya berpendapat, buku ini mempunyai darjat ilmu yang paling tinggi dalam dunia pelaburan dan selagi manusia sentiasa belajar mengenai dunia pelaburan, selagi itulah nama Benjamin Graham akan sentiasa di kenang, sebagai individu yang menyediakan panduan ilmu pelaburan, melalui cara pemahaman yang paling mudah’.

Tidak cukup sekadar menyertakan petikan Warren Buffett terhadap diri beliau, Roger Lowenstein yang merupakan salah satu journalist Amerika yang sangat terkenal juga ada berkata ‘Investing without Graham would be like communism without Marx, the disciple would scarcely exist.’

Jason Zweig yang merupakan journalist popular bagi Wallstreet Journal ada mengatakan ‘..sebelum kewujudan idea pemikiran Benjamin Graham, pengurus kewangan berkelakuan seperti zaman pertengahan, dipandu oleh kepercayaan tahyul, meneka dan melakukan ritual yang tidak berperikemanusiaan..’ Ibaratnya seperti itulah kepentingan beliau dalam dunia pelaburan, telah banyak membuka fikiran dan menjadi ikutan kepada orang ramai.

Jika dilihat dalam situasi yang paling mudah ialah, dengan mengambil contoh penglibatan Wright Brothers dalam dunia penerbangan. Sebelum nama mereka dikenali sebagai tokoh tersohor dalam dunia penerbangan, Benjamin Graham akan melabur terhadap kepakaran mereka.

Beliau memahami, keadaan saham pada masa itu, merujuk pada harga saham semasa, tidak sama seperti terkandung dalam berita-berita kewangan berbanding kualiti perniagaan yang mereka miliki.

Salah satu kenyataan beliau berbunyi:

‘In the Wright Aeronautical(syarikat perkilangan pembuatan kapal terbang di New Jersey) example, the earlier situation presented a set of facts which demonstrated that the business was worth substantially more than $8 per share. In the later year, the facts were equally conclusive that the business did not have a reasonable value of $280 per share. It would have been difficult for the analyst to determine whether Wright Aeronautical was actually worth $20 or $40 a share, or actually worth $50 or $80. But fortunately it was not necessary to decide these points in order to conclude that the shares were attractive at $8 and unattractive, intrinsically, at $280.’

Iklan
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bill Gates Mengambil Risiko Yang Hampir Sama Dengan Kaedah Warren Buffett Memilih Saham

Terlalu mencabar sebenarnya, menjadi individu yang bernama Bill Gates. Beliau mengambil risiko dalam hidup, iaitu risiko yang sukar dihadapi bagi orang kebiasaan.

Di antaranya, beliau membuat keputusan untuk berhenti daripada meneruskan persekolahan di Universiti Harvard pada tahun 1975, demi membina perniagaan syarikat beliau iaitu Microsoft.

Di saat Microsoft berada di kemuncak sebagai syarikat gergasi teknologi dunia, beliau meninggalkannya dan meletak jawatan. Semuanya dilakukan demi menggalas cabaran baharu membangunkan The Bill & Melinda Gates Foundation pada tahun 2008.

Pada tahun 2013, beliau telah membuat keputusan agar yayasan beliau bersama isterinya menyumbangkan derma sebanyak $5.5 bilion, bagi membuat uji kaji dan menghasilkan vaksin yang mampu menyelesaikan masalah kesihatan orang awam.

Berani Ambil Risiko Dan Berani Untuk Berjaya

Lebih membanggakan apabila hampir kesemua risiko besar yang diambil oleh beliau membuahkan hasil. Contohnya, walaupun kajian perubatan daripada hasil derma beliau tidak mencapai matlamat mereka 100%, namun penambahbaikan dalam ilmu perubatan berjaya ditingkatkan.

Ini jelas membuktikan bahawa jika kita bijak mengambil dan mengawal risiko, maka hasil peratusan kejayaan juga akan meningkat.

Namun, bagaimana seseorang menentukan risiko yang perlu diambil dan mana yang tidak sepatutnya diambil? Bagaimana Bill Gates bersedia melaburkan wang dan masa ke dalam projek yang tidak menjanjikan kejayaan?

Menurut Bill Gates, seseorang yang mengambil apa jua jenis risiko, perlulah memahami secara mendalam mengenai definisi perkataan ‘Risiko’ tersebut.

Tambah beliau lagi, tidak kiralah berapa banyak nilai wang yang terlibat ketika mengambil sesebuah risiko, contohnya $100,000 atau $100 juta dan sebagainya; yang lebih utama adalah menggunakan seluruh akal fikiran bagi menganalisis data dan melakukan pertimbangan yang sebaik-baiknya ketika mengambil risiko.

Bersedia Untuk Terima Sebarang Keputusan

Berdasarkan perkongsian Bill Gates, tidak kira berapa banyak analisis yang dilakukan ketika mengambil risiko, tetapi yang lebih utama adalah sentiasa bersedia dan berasa selesa untuk menerima sebarang keputusan yang berada dalam situasi ketidakpastian.

Dari awal kariernya hingga ke hari ini, beliau menganalisa sesuatu masalah selama bertahun-tahun lamanya. Apabila kita bersedia menerima sebarang ketidakpastian keputusan, maka kita akan sentiasa terbuka untuk mempelajari strategi baru bagi mencapai matlamat kita.

Selain daripada itu, Bill Gates juga menekankan kaedah menerima risiko yang munasabah dengan menggunakan akal fikiran, bukannya dengan menggunakan firasat (gut feeling) semata-mata.

Cara Sama Warren Buffett Pilih Saham

Tahukah anda, para pakar penganalisis juga mengakui pendekatan yang beliau gunakan ketika mengambil sebarang risiko adakah hampir sama seperti yang dilakukan oleh Warren Buffett ketika membuat portfolio pelaburan yang besar.

Warren Buffett menghabiskan banyak masa mencari syarikat yang mempunyai prospek pelaburan jangka panjang yang kukuh. Kemudian apabila menemuinya, beliau melabur ke dalam syarikat tesebut untuk jangka masa yang panjang.

Warren Buffett terkenal kerana latihan dan kajian beliau selama bertahun-tahun mengenai pasaran saham dan sangat memahami dan menguasai kitaran perniagaan serta ekonomi.

Bill Gates juga  membangunkan setiap projek syarikat dengan penuh berhati-hati. Tetapi sekali beliau menetapkan untuk melaksanakan sesuatu perkara, beliau akan fokus dan buat habis-habisan sampai berjaya.

Suka sekiranya kami berkongsi petikan kata-kata beliau:

“I’m never happier than when I’m diving deep into the details of a problem. I say no to a lot more opportunities than I say yes to.”

Iklan

Volume Dalam Analisa Teknikal (Tiada Kaitan Dengan Volume Suara)

Ada yang on the way menjadi pedagang saham di Bursa Malaysia? Mesti anda sedang mendalami ilmu Technical Analysis kan? Alhamdulillah, semoga dipermudahkan. Untuk perkongsian kali ini, jom fahami apa yang ingin disampaikan oleh Tuan Jeffry Azizi Jaafar, remisier paling hensem di Maybank Investment Bangsar.

Bagi siapa yang tak kenal siapa beliau, boleh baca Awas Kelas Atau Seminar Saham Yang Tidak Bertauliah.

Senang cerita, beliau adalah seorang anak muda yang trusted, berlesen, dah banyak membantu orang terlibat dalam saham. Malah, beliau telah bertemu jodoh dengan salah seorang anak murid beliau. Pandai kan beliau menyelam sambil minum air…

Apakah Maksud Volume?

Volume adalah jumlah dagangan instrumen atau saham atau kontrak yang di dagagangkan dalam tempoh tertentu. Kebiasaannya dalam tempoh sehari. Namun terpulang kepada tempoh masa kebiasaan pada pedagang itu sendiri. Ada pedagang suka pada 30 minit tempoh masa, ada yang satu jam ada yang 4 jam.

Di dalam carta, volume akan di plotkan dalam bentuk carta bar di bawah carta harga. Ketinggian bar menggambarkan berapa banyak saham yang di dagangkan setiap tempoh. Carta volume juga boleh di analisis untuk menunjukkan trend peningkatan atau penurunan tempoh masa.

Mengapa Volume Penting?

Volume digunakan oleh pengguna analisa teknikal untuk mengesahkan trend dan chart pattern. Kekuatan pergerakan harga tertentu diukur terutamanya oleh volume.

Contoh; Jika volume sesuatu kaunter melebihi paras biasa jumlah dagangan sebulan, ini menunjukkan permintaan tinggi pada kaunter tersebut dan apabila penawarannya kurang pasti akan melonjakkan harga saham kaunter tersebut.

Volume akan beritahu kita sesuatu cerita tentang perjalanan trend kaunter tersebut. Contoh; Jika hari itu kaunter di tutup dengan jumlah dagangan 1 juta unit, makna kata ada 1 juta unit saham bertukar tangan.

1 juta unit volume tersebut di niagakan dengan harga berbeza pada hari itu.

Beza harga tersebut semuanya di plotkan dalam Candlesticks yang kita belajar tempoh hari.

OPEN – Harga buka
LOW – Harga terendah
HIGH – Harga tertinggi
CLOSE – Harga tutup

Ada yang membeli dan ada yang menjual, itu yang menyebabkan candlesticks turun dan naik, berekor dan bertangkai.

NAMUN, pergerakkan istimewa VOLUME hanya ada satu arah sahaja iaitu MENAIK pada sesuatu tempoh masa. Indikator VOLUME ini amat istimewa kerana sebab ini.

Jika VOLUME di niagakan melebihi paras biasa dalam tempoh masa tertentu boleh menjadi satu indikator penting yang akan merubah nilai harga sesuatu kaunter.

Contoh; Jumlah dagangan biasa sesuatu kaunter harian ialah jajaran 500,000 sehingga 1,000,000. Tiba-tiba kaunter tersebut mencatat jumlah dagangan sehingga 3 juta unit dan harga baru tinggi dicatatkan. Ini satu indikator penting yang akan membawa pergerakkan harga ke atas lagi.

Di samping pergerakan satu hari, trend dalam jumlah dari masa ke masa boleh dikaitkan dengan tren harga untuk  menentukan sama ada stok memperoleh atau kehilangan momentum. Contohnya mungkin stok yang telah semakin tinggi dengan volum menurun, yang menunjukkan bahawa perhimpunan itu mungkin kehilangan momentum.

Dalam hal ini, peniaga mungkin ingin mencari pembalikan dan mungkin mengurangkan atau menjual posisi lama mereka sebagai persiapan.

Volume Mendahului Harga

Konsep penting akhir untuk memahami ialah harga didahului oleh volume. Peniaga mengawasi jumlah untuk melihat jika berlaku REVERSAL kemungkinan berlaku, yang bermaksud perubahan volume boleh menjadi pendahulu kepada perubahan harga. Sekiranya volume MENURUN dalam arah aliran menaik, ia boleh memberi isyarat bahawa aliran menaik (uptrend) itu akan semakin hampir habis dan mungkin berlaku REVERSAL.

Sekarang kita mempunyai pemahaman yang lebih baik tentang beberapa elemen penting dalam analisis teknikal, kita akan bergerak ke carta, yang membantu mengenalpasti peluang perdagangan dalam pergerakan harga.

Jeffry Azizi bin Jaafar (MSTA-UK, CFTe-US)
Remisier, Maybank Investment Bank Bhd

Sumber: FB Jeffry Azizi Jaafar

Kalau nak belajar terus dengan Tuan Jeffry, boleh hubungi beliau seperti nombor yang tertera.

Iklan

40 Syarikat Paling Cepat Berkembang

Baru-baru ini, Focus Malaysia ada mengeluarkan senarai 40 syarikat yang paling cepat berkembang untuk tempoh setahun kebelakangan ini. Ianya diukur daripada segi pendapatan dan juga keuntungan syarikat.

Jom kita tengok senarai 40 syarikat tersebut, yang dibahagikan kepada dua kategori.

1. Top 30 Syarikat Paling Cepat Berkembang (kategori Market Cap 500 juta dan ke atas)

Banyak nama yang mungkin kita tak biasa dengar, tetapi mereka ini mencatatkan prestasi yang sangat memberangsangkan. Jom kita tengok pergerakan harga saham mereka pula untuk setahun kebelakangan ini, dengan mengambil 10 syarikat teratas:

1. N2N Connect

Sumber: Bursa Marketplace

2. Sunsuria

Sumber: Bursa Marketplace

3. Pentamaster Corporation

Sumber: Bursa Marketplace

4. LBS Bina Group

 

Sumber: Bursa Marketplace

5. MRCB-Quill REIT (Tak patuh Syariah)

Sumber: iSaham

6. CAB Cakaran Corporation

Sumber: Bursa Marketplace

7. MyEG Services

Sumber: Bursa Marketplace

8. Econpile Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

9. OCK Group

Sumber: Bursa Marketplace

10. Kerjaya Prospek Group

Sumber: Bursa Marketplace

Kalau anda perasan sesuatu, tiada satu trend tetap bagi semua sepuluh saham syarikat kan? Ada yang tengah uptrend, ada yang tengah buat sideways, yang tengah downtrend pun tidak kurangnya. Dan 9 daripada 10 syarikat yang tersenarai, adalah saham yang patuh Syariah.

2. Top 10 Syarikat Paling Cepat Berkembang (kategori Market Cap 500 juta dan ke bawah)

Jika dilihat betul-betul, ada 5 industri yang berbeza yang menunjukkan bahawa syarikat boleh berjaya tanpa mengenai industri. Bagaimana pula dengan harga saham syarikat-syarikat ini untuk tempoh setahun?

1. Comfort Gloves

 

Sumber: Bursa Marketplace

2. Sentoria Group (Tak patuh Syariah)

Sumber: Bursa Marketplace

3. WZ Satu

 

Sumber: Bursa Marketplace

4. AWC

Sumber: Bursa Marketplace

5. Willowglen MSC

Sumber: Bursa Marketplace

6. Poh Huat Resource Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

7. Rexit (Tak patuh Syariah)

Sumber: Bursa Marketplace

8. Homeritz Corporation

Sumber: Bursa Marketplace

9. Three-A Resources

Sumber: Bursa Marketplace

10. Mikro MSC

Sumber: Bursa Marketplace

Juga dapat kelihatan syarikat-syarikat yang tersenarai ni bukan semuanya uptrend, iaitu harga saham meningkat naik. Ada juga yang sideways, dan ada juga yang downtrend. 8 daripada 10 syarikat pula adalah yang patuh Syariah.

Mereka Mempunyai Fundamental Yang Kuat

Orang kata, nak tahu saham apa yang kita boleh beli, tengok kepada kekuatan Fundamental mereka. Dan ternyata, syarikat-syarikat yang tersenarai ini memang sangat kukuh. Buatlah Fundamental Analysis, angka-angka mereka pasti sangat baik.

Syarikat yang kuat fundamentalnya, adalah syarikat yang semakin banyak duit, untung makin besar, dan ini akan menyaksikan semakin ramai orang beli saham mereka, dan harga saham pun semakin meningkat naik.

Tapi bila masa terbaik untuk beli saham-saham ini? Untuk itu, kena buat Technical Analysis pula. Secara ringkasnya, Technical Analysis bermaksud mengkaji pergerakan saham dengan memberi keutamaan kepada harga saham dan jumlah dagangan (price & volume) dengan menggunakan carta, bagi menjangka pergerakan harga dan trend.

Nak lagi best, jangan lepaskan peluang untuk berjumpa sifu-sifu Technical Analysis bulan Oktober 2018 ini.

Untuk julung-julung kalinya, ini merupakan peluang terbaik bagi mereka yang ingin mendalami ilmu Technical Analysis. Dibarisi panel speaker yang bertaraf antarabangsa, pastinya anda dapat ilmu terbaru berkenaan Technical Analysis ini:

Ianya bakal berlangsung pada 26hb sehingga 28hb Oktober 2018 ini di Kuala Lumpur Convention Centre. Untuk maklumat lanjut, boleh ke laman web IFTA2018 sekarang.

Acara ini dianjurkan oleh Malaysian Association of Technical Analysts (MATA) yang merupakan persatuan yang mengumpulkan para ilmuan dan cendikiawan dalam bidang Technical Analysis di Malaysia. Boleh juga like FB Malaysia Chartists.

Iklan

Andrew Krieger, Pelabur Yang Membuat Keuntungan Sebanyak $300 Juta Ketika Peristiwa Black Monday 1987

Kegawatan ekonomi telah tiba akibat daripada penularan virus COVID-19. Keadaan yang genting ini telah menyebabkan ekonomi dunia ‘crash’ dan tidak ada negara yang tidak terkesan dengan wabak ini.

Kegawatan ekonomi bukanlah perkara yang asing, kerana ianya merupakan kitaran yang berlaku setiap 10-12 tahun. Yang terakhir kita dapat merasai Krisis Kewangan Asia pada tahun 1998 dan Krisis Subprime pada tahun 2008.

Pad tahun 1987 pula, ekonomi meleset dipercayai disebabkan oleh sistem trading saham yang dikawal oleh komputer telah melakukan transaksi tanpa kawalan. Ini menyebabkan sesetengah saham dijual dengan jumlah yang banyak dan mengejut, sehingga menimbulkan panik dikalangan pelabur terutamanya pelabur jangka pendek.

Peristiwa ini dikenali sebagai Black Monday yang berlaku pada hari Isnin 19 Oktober 1987.

This image has an empty alt attribute; its file name is Andrew-Krieger-Pelabur-Yang-Membuat-Keuntungan-Sebanyak-300-Juta-Ketika-Peristiwa-Black-Monday-1987-2-700x399.jpg

Walaupun ramai pelabur telah kehilangan duit pelaburan mereka pada Black Monday ini, seorang pelabur yang kurang dikenali berjaya membuat keuntungan luarbiasa. Beliau telah membuat short-selling terhadap mata wang New Zealand yang pada ketika itu mata wang tersebut saja baru didagangkan di dalam dunia Forex (Menggunakan dollar sebagai tambatan pada 4 Mac 1985).

Seorang pelabur yang dikenali sebagai Andrew Krieger telah melakukan pertaruhan terhadap mata wang New Zealand dan berjaya mendapat keuntungan sebanyak $300 juta.

Siapa Andrew Krieger Ni?

Andrew Krieger merupakan graduan Universiti Wharton School of Business yang terletak di Pennsylvania. Beliau mempunyi ijazah di dalam bidang Bahasa Sankrit dan juga Falsafah. Sesuatu yang pelik bagi seorang trader bertaraf dunia yang tidak mempunyai ijazah khusus di dalam bidang ekonomi.

Beliau kemudianya bekerja sebagai seorang trader di sebuah bank terkenal pada era tersebut iaitu Salomon Brothers yang merupakan sebuah bank pelaburan yang penting berpengkalan di New York pada ketika itu.

Nak baca pasal Wharton School of Business??…klik di sini

Setelah beberapa lama bekerja di Salomon Brothers, Andrew Krieger telah berpindah ke bank yang lebih kecil iaitu Bankers Trust. Ketika di sini, beliau telah menununjukan prestasi yang begitu baik dengan menggunakan cara trading yang agresif.

Hanya 6 bulan di sana, beliau telah diberi peluang untuk menggunakan modal yang besar bagi menjalankan trading bagi pihak bank. Beliau menggunakan teknik trading yang agresif di dalam setiap trading yang dilakukanya. Dengan kepakaran yang dimilikinya itu, ianya telah memberi keyakinan yang tinggi kepadanya.

Pada era 1980-an, kebanyakan trader yang menjalankan trading untuk institusi kewangan diberi had limit sebanyak $50 juta setiap seorang.

Berlainan dengan Andrew Krieger yang mana pihak Bankers Trust telah memberi kepercayaan yang tinggi kepada beliau yang mana pihak bank telah memberi had limit sebanyak $700 juta.

Pada peristiwa Black Monday 1987 di mana kebanyakan pelabur Wall Street mengalami panik akibat Indeks Dow Jones telah jatuh lebih daripada 20% dalam masa sehari, iaitu jatuh sebanyak 508 mata.

Ramai pelabur yang panik telah menjual hampir kesemua saham mereka tetapi bagi Andrew Krieger, ia adalah peluang keemasan yang telah memberinya keuntungan yang besar.

Beliau melakukan pertaruhan terhadap mata wang New Zealand yang pada pendapatnya, mata wang tersebut mempunyai nilai yang lebih kukuh berbanding Dolar Amerika Syarikat pada ketika itu.

Disebabkan tindakan beliau itu, ianya telah memberi pulangan yang sangat memberangsakan dengan mengaut keuntungan sebanyak $300 juta.

Semua yang dilakukan oleh Andrew Krieger bukanlah merupakan tindakan yang tidak berilmu, sebaliknya ianya merupakan strategi yang telah lama beliau kaji dan menunggu masa yang sesuai. Selain daripada itu, kawalan emosi juga sangat penting di dalam melakukan trading pada skala yang besar.

Trading yang dilakukan oleh Andrew Krieger ini berjaya kerana beliau mempunyai ilmu Fundamental Analysis yang cukup kuat. Kebanyakan trader pada hari ini kurang peka mengenai ilmu Fundamental Analysis dan hanya fokus kepada ilmu Technical Analysis.

Setahun selepas peristiwa tersebut iaitu pada tahun 1988, beliau telah berhenti kerja daripada Bankers Trust dan membina kerjaya yang cemerlang dengan lagenda yang terkenal, iaitu George Soros.

Nak baca kisah hidup George Soros …klik di sini

Sumber Rujukan:

Bukan nak suruh kita trade forex ya, sebab ianya adalah haram. Tak percaya, jemput baca Garis Panduan Syariah dalam Perdagangan Forex dan FOREX Trading Online – Fatwa Mana Yang Kata Harus?

Pengarajan yang boleh diambil adalah memastikan kita mempunyai ilmu yang secukupnya sebelum membuat sebarang tindakan untuk melabur. Kita juga mesti berpegang dengan pepatah, ‘High risk high return’. Kalau tak mampu nak menanggung kerugian yang besar, jangan mengambil risiko yang tinggi.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!