Siapakah Gerangan Benjamin Graham, The Intelligent Investor?

Dalam pengalaman saya selama hampir lima puluh tahun di Wall Street, saya mendapati bahawa saya tahu sangat sedikit ‘mengenai apa yang akan dilakukan oleh pasaran saham’. Tetapi saya tahu lebih banyak ‘tentang apa pelabur sepatutnya lakukan’, dan itulah faktor’ perubahan’ penting dalam sikap seorang pelabur

Salah satu petikan kata-kata emas Benjamin Graham

Pelabur-pelabur tersohor datang dan pergi setiap masa, ada individu yang pernah menjadi kebanggaan dan contoh pada masa lalu, telah hilang di telan zaman. Namun, jika kita perlu memetik satu contoh terbaik mengenai sumbangan yang diberikan dalam dunia pelaburan, individu tersebut adalah Benjamin Graham.

Sumbangan beliau akan dikenang selama-lamanya, kerana ajarannya tidak pernah luput di telan zaman. Pelajaran yang diberikannya dalam seni pelaburan adalah salah satu sumbangan terbesar yang kita semua dapat nikmati sehingga ke hari ini.

Contohnya ‘Security Analysis’ masih lagi relevan sehingga hari ini, atau mungkin menjangkau lagi 100 tahun yang akan datang.

Asal-Usul Benjamin Graham

Benjamin Graham dilahirkan pada 9 Mei, 1894 di London, England oleh pasangan suami isteri yang beragama Jewish. Beliau berpindah ke bandar New York  bersama keluarganya ketika berusia setahun. 

Selepas kematian bapanya, mereka telah mengalami tekanan kewangan. Namun ia tidak mematahkan semangat beliau menjadi pelajar yang baik dalam akademik.

Cemerlang Dalam Akademik

Selepas menamatkan pengajian dengan cemerlang, beliau telah menerima banyak pelawaan peluang pekerjaan. Di antaranya Benjamin Graham pernah ditawarkan menjadi guru dalam subjek Matematik, Bahasa Inggeris, Falsafah dan banyak lagi.

Namun beliau telah menolak semua pelawaan tersebut. Beliau lebih berminat untuk memulakan karier sebagai seorang pelabur, yang telah membawa beliau menjalinkan kerjasama dengan Jerome Newman, dengan menubuhkan firma pelaburan mereka iaitu Graham-Newman Corporation.

Pada awalnya Benjamin Graham digelar sebagai ‘Jhon D. Rockefeller Utara’ kerana beliau banyak melabur dalam pembinaan paip minyak di utara negara Amerika Syarikat.

Mula Kerjaya Di Wall Street Ketika Berusia 20 Tahun

Benjamin Graham memulakan kariernya di Wall Street pada tahun 1914, sebelum hari pelaksanaan operasi rehat sementara waktu NYSE (New York Stock Exchange) berlaku. Percayakah anda, dalam catatan sejarah, operasi rehat sementara waktu NYSE yang paling lama berlaku, ialah pada masa tersebut, iaitu bersamaan 4 bulan, kerana disebabkan situasi perang dunia yang berlaku.

Ketika berumur 20 tahun, tanpa pengetahuan dalam bidang ekonomi sewaktu di zaman kolej, beliau terpaksa memulakan kerjayanya dengan jawatan yang rendah.

Tidak lama selepas itu, beliau telah dinaikkan pangkat menjadi pembantu pengurusan bond, dan hanya dalam masa 6 minggu, beliau semakin berkembang maju, lalu dilantik menjadi penulis atau pengulas pasaran dalam akhbar harian.

Umur 34 Tahun Mula Mengajar

Benjamin Graham mengajar di Columbia Business School, selama 28 tahun, bermula pada tahun 1928. Pada masa yang sama, beliau juga mengajar NewYork Stock Exchange’s School, yanh kini dikenali sebagai New York Institute of Finance.

Beliau telah berjaya melahirkan ramai ilmuan terkenal dalam bidang pelaburan, antaranya Walter Schloss, Irving Kahn, dan Bill Ruane. Semestinya beliau juga telah berjaya melahirkan lagenda dunia saham, iaitu salah satu individu yang terkaya di dunia iaitu Warren Buffett, yang melalui adaptasi falsafah pelaburan Benjamin Graham.

Warren Buffett pernah berkata ‘saya membaca edisi pertama buku tersebut pada tahun 1950, ketika saya berumur 19 tahun. Saya berpendapat, buku ini mempunyai darjat ilmu yang paling tinggi dalam dunia pelaburan dan selagi manusia sentiasa belajar mengenai dunia pelaburan, selagi itulah nama Benjamin Graham akan sentiasa di kenang, sebagai individu yang menyediakan panduan ilmu pelaburan, melalui cara pemahaman yang paling mudah’.

Tidak cukup sekadar menyertakan petikan Warren Buffett terhadap diri beliau, Roger Lowenstein yang merupakan salah satu journalist Amerika yang sangat terkenal juga ada berkata ‘Investing without Graham would be like communism without Marx, the disciple would scarcely exist.’

Jason Zweig yang merupakan journalist popular bagi Wallstreet Journal ada mengatakan ‘..sebelum kewujudan idea pemikiran Benjamin Graham, pengurus kewangan berkelakuan seperti zaman pertengahan, dipandu oleh kepercayaan tahyul, meneka dan melakukan ritual yang tidak berperikemanusiaan..’ Ibaratnya seperti itulah kepentingan beliau dalam dunia pelaburan, telah banyak membuka fikiran dan menjadi ikutan kepada orang ramai.

Jika dilihat dalam situasi yang paling mudah ialah, dengan mengambil contoh penglibatan Wright Brothers dalam dunia penerbangan. Sebelum nama mereka dikenali sebagai tokoh tersohor dalam dunia penerbangan, Benjamin Graham akan melabur terhadap kepakaran mereka.

Beliau memahami, keadaan saham pada masa itu, merujuk pada harga saham semasa, tidak sama seperti terkandung dalam berita-berita kewangan berbanding kualiti perniagaan yang mereka miliki.

Salah satu kenyataan beliau berbunyi:

‘In the Wright Aeronautical(syarikat perkilangan pembuatan kapal terbang di New Jersey) example, the earlier situation presented a set of facts which demonstrated that the business was worth substantially more than $8 per share. In the later year, the facts were equally conclusive that the business did not have a reasonable value of $280 per share. It would have been difficult for the analyst to determine whether Wright Aeronautical was actually worth $20 or $40 a share, or actually worth $50 or $80. But fortunately it was not necessary to decide these points in order to conclude that the shares were attractive at $8 and unattractive, intrinsically, at $280.’

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Mac 2024

Artikel ini bertujuan untuk berkongsi dengan anda senarai saham patuh syariah paling rugi bagi bulan Mac 2024. Sebelum itu, mari lihat apa yang telah berlaku pada indeks sepanjang tempoh tersebut.

Prestasi FBM KLCI

Sumber: TradingView

Indeks FBM KLCI merosot sedikit pada bulan Mac 2024. Pada awal bulan Mac 2024, indeks dibuka pada 1,553.16 mata manakala ia ditutup pada 1,536.07 mata di penghujung bulan.

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Mac 2024

Mari kita lihat saham patuh syariah yang paling rugi untuk Mac 2024 ini. Antara senarai saham patuh syariah paling untung bulan Mac tahun 2024 adalah seperti berikut:

1. Microlink Solutions Berhad

Sumber: TradingView

Saham ini berada pada harga RM0.870 pada awal bulan dan ditutup pada harga serendah RM0.340 pada hujung bulan Mac 2024. Ia memberikan kejatuhan sebanyak 60.92% kepada Microlink.

2. Destini Berhad

Sumber: TradingView

Nasib Destini agak berbeza dengan syarikat minyak & gas yang lain di Bursa Malaysia. Di kala syarikat dari sektor yang sama membuat kenaikan, Destini Berhad telah susut sebanyak RM0.02 dan ditutup pada harga RM0.030 pada 29 Mac 2024.

3. Omesti Berhad

Sumber: TradingView

Omesti Berhad pula mengalami kejatuhan RM0.105 pada harga sahamnya sehingga menyebabkannya susut 38.89%.

4. Toyo Ventures Holdings Berhad

Sumber: TradingView

Di tempat keempat, Toyo Ventures Holdings Berhad juga turun dengan agak banyak iaitu sebanyak RM0.470. Dari sudut peratusan, Toyo telah jatuh 33.57% dari harga awal bulannya. 

5. Meridian Berhad

Sumber: TradingView

Di kedudukan kelima, Meridian Berhad telah susut RM0.025 atau 31.25%. 

6. Widad Group Berhad

Sumber: TradingView

Sejak kejatuhan mendadak pada bulan Januari, Widad Group Berhad belum lagi berjaya pulih dari kejatuhan besar tersebut. Malah harganya terus jatuh dan kini hanya bernilai RM0.085 seunit. 

7. Kumpulan Jetson Berhad

Sumber: TradingView

Di kedudukan ketujuh, Kumpulan Jetson Berhad telah susut sebanyak RM0.08 dan 23.88% sepanjang bulan Mac 2024.

8. Air Asia X Berhad

Sumber: TradingView

Air Asia X Berhad dibuka pada harga RM1.64 pada 1 Mac 2024 dan ditutup pada RM1.33 pada 29 Mac 2024. Ia telah jatuh sebanyak 18.90% dalam tempoh sebulan.

9. Harn Len Corporation Berhad

Sumber: TradingView

Di kedudukan kedua terakhir, Harn Len Corporation Berhad jatuh sebanyak RM0.075 atau 16.85%. 

10. Tan Chong Motor Holdings Berhad

Sumber: TradingView

Melengkapi senarai ini, Tan Chong Motor Holdings Berhad telah kehilangan RM0.120 dari harga saham dan ia menyebabkannya jatuh sebanyak 12.24%.

Kesimpulan

Kami berharap anda tidak perlu panik dan gusar. Rugi sekali bukan bermakna anda akan rugi selama-lamanya. Sebaliknya, kaji kenapa anda mengalami kerugian dan perbaiki kesilapan tersebut dalam pelaburan anda yang seterusnya. Semoga saham yang anda beli akan datang tidak masuk dalam senarai saham paling rugi pada bulan hadapan.

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

InshaAllah berbaloi……

>> Pradaftar Sekarang & Dapatkan Akses Terawal!