Syarikat Alphabet (Google) Berjaya Capai Nilai $1 Trilion, Syarikat Teknologi Ke-4 Yang Berjaya Mencapainya

Hanya selepas satu bulan pengasas Syarikat Alphabet menyerahkan tugas syarikat kepada CEO yang baru, syarikat ini telah berjaya menjadi syarikat ke-4 di Amerika Syarikat yang mencapai nilai $1 trilion.

Alphabet telah menjadi syarikat yang keempat berjaya menempatkan diri di kalangan syarikat yang telah mencapai nilai pasaran sebanyak $1 trilion dolar pada minggu lepas, dengan mengikut jejak langkah Apple,Microsoft dan Amazon.

Alphabet merupakan sebuah syarikat kongelemerat yang mana mempunyai anak syarikat seperti Google yang berada di bawah payung mereka.Sebelum wujudnya Alphabet, Google merupakan syarikat yang paling terkenal di dalam perkhidmatan carian didalam internet.

Pada tahun 2015, pengasas Google telah menstruktur semula pengurusan syarikat ini dengan memperkenalkan Syarikat Alphabet sebagai owner kepada Google.

Ini merupakan kejayaan terbesar untuk Alphabet di dalam pasaran saham dan juga dalam dunia teknologi. Google yang mula mengapungkan saham mereka ke IPO pada tahun 2004 pada harga $85 untuk seunit saham dan kini telah menjadi $1,480 (ketika artikel ini ditulis) dalam tempoh hanya 16 tahun.

Sepertimana yang kita tahu, Google merupakan syarikat gergasi carian internet dan syarikat ini merupakan syarikat yang menjalankan model perniagaan melalui perkhidmatan pengiklanan. Pendapatan utama mereka adalah melalui pengiklanan yang dijalankan oleh Google.

Didalam segmen pasaran  ini, Google bersaing rapat dengan Facebook dalam menyediakan perkhidmatan pengiklanan di dalam talian melalui media sosial mereka.

Selain daripada menyiarkan iklan melalui platform carian enjin Google, mereka juga melakukannya melalui platform Youtube. Pembelian  Youtube pada tahun 2006 merupakan pembelian penting oleh Google walaupun platform terbabit tidak memberi sebarang keuntungan kepada Alphabet buat masa ini.

Alphabet yang kini telah mengembangkan perniagaan mereka dan memasuki ke dalam pasaran teknologi simpanan awan yang mana merupakan pasaran yang berkembang pesat dan mencabar kerana didominasi oleh dua gergasi iaitu Amazon dan diikuti rapat oleh Microsoft.

Alphabet yang ingin mengembangkan perniagaan simpanan awan kerana ini merupakan bidang yang menjanjikan pendapatan yang lumayan pada masa akan datang. Alphabet yang kini sedang berunding bagi mendapatkan sebuah syarikat yang telah lama dalam menyediakan perkhidmatan simpanan data iaitu Salesforce.

Alphabet perlu mendapatkan Salesforce bagi membolehkanya bersaing di pasaran simpanan awan kerana Alphabet dilihat terkebelakang berbanding dengan Amazon dan Microsoft.

This image has an empty alt attribute; its file name is Syarikat-Alphabet-Google-Berjaya-Capai-Nilai-1-Trilion-Syarikat-Teknologi-Ke-4-Yang-Berjaya-Mencapainya4.jpg

Selain mencari pasaran baru untuk berkembang, Alphabet juga telah menguasai pasaran perisian telefon pintar dan hanya bersaing rapat dengan Apple.

Apa yang membezakan di antara Apple dan Alphabet adalah Apple membangunkan sendiri telefon pintar mereka manakala Alphabet hanya membangunkan perisian telefon pintar dan memberi kepada pihak ketiga untuk membangunkan telefon pintar mereka dengan menggunakan perisian yang dibangunkan oleh Google iaitu Android. Alphabet hanya menyediakan perkhidmatan Google di dalam mana-mana telefon pintar tersebut.

Kejayaan demi kejayaan yang diperolehi oleh Alphabet, namun mereka tidak terlepas daripada menghadapi masalah dalam perniagaan mereka. Alphabet berdepan dengan pelbagai kes makhamah yang membelenggu mereka.

Yang terbaru adalah syarikat ini telah didakwa memonopoli pasaran pengiklanan digital di Amerika Syarikat. Mereka juga turut mengalami masalah yang sama di benua Eropah yang mendakwa Alphabet telah memonopoli  pasaran di sana memlalui pencarian internet dan turut menghadapi masalah tersebut di Jerman.

Walaupun berhadapan dengan persaingan di pasaran terbuka dan kes mahkamah yang membelenggu, ia tidak menghalang Alphabet daripada mencapai paras $1 trilion daripada segi market capitalization. Syarikat Alphabet yang kini berada di bawah pengurusan Sundar Pichai dilihat mampu memberi impak yang positif terhadap hala tuju yang ingin dibawa oleh beliau.

Dia yang membawa imej positif adalah salah satu punca keyakinan pelabur semakin meningkat, dan telah mempengaruhi kenaikan harga saham Alphabet.

Sumber Rujukan: https://www.theverge.com/2020/1/16/21069458/google-alphabet-trillion-dollar-market-cap-apple-microsoft

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Dulu Levi’s Bermula Sebagai Seluar Untuk Para Pelombong

Bagi penggemar seluar denim, kita mesti pernah dengar jenama Levi’s bukan? Jenama denim ini memang terkenal di seluruh dunia dan mempunyai reputasi sebagai pengeluar seluar jeans terkemuka.

Tapi tahukah anda asalnya seluar i telah direka khas untuk kegunaan para pelombong emas di Amerika. Menarik bukan?

Syarikat ini diasaskan oleh Levi Strauss, iaitu seorang imigran Yahudi yang berhijrah ke Amerika dari Jerman. Strauss dilahirkan di Butteinheim, Bavaria pada 26 February 1829. Selepas bapanya meninggal dunia akibat penyakit Tuberculosis, beliau bersama ibu dan saudara perempuannya telah berhijrah ke Amerika.

Di sana, beliau mula membantu abang-abangnya menjalankan perniagaan borong. Perniagaan membekalkan barangan kering ini diberi nama J. Strauss Brother&Co. Dari situlah Levi belajar tentang selok-belok dunia perniagaan.

Berita tentang pembukaan lombong-lombong emas di California telah membuatkan Levi mengambil keputusan untuk melebarkan sayap perniagaan borong mereka di sana. Beliau telah menukar nama perniagaan mereka kepada nama Levi Strauss&Co. Di sana, perniagaan ini turut berkembang maju dengan syarikatnya menjadi pembekal dan pemborong utama barangan kering di seluruh Barat Amerika.

Cari Penyelesaian Bagi Masalah Orang Ramai

Di sini jugalah Levi mula mendapat idea untuk menjual seluar khusus untuk para pelombong. Golongan pelombong sering mengadu yang seluar mereka tidak tahan lasak dan mudah terkoyak. Ini membuatkan bijih timah yang diletakkan di dalam seluar tercicir sekaligus menyebabkan mereka rugi.

Jadi, Levi telah mencipta baju berpoket yang diperbuat daripada kanvas untuk kegunaan para pelombong ini. Baju ini mendapat sambutan yang sangat menggalakkan daripada pekerja lombong sehingga Levi kehabisan stok kain kanvas untuk membuat pakaian tersebut.

Beliau kemudiannya menggunakan fabrik yang diimport daripada Perancis. Fabrik ini diberi nama ‘serge de Nimes bersempena nama sebuah kota di Perancis. Fabrik ini kemudiannya dikenali sebagai denim.

Berinovasi Menjadi Lebih Baik

Pada tahun 1872, Levis telah menerima sepucuk surat daripada pelanggannya Davis yang juga merupakan seorang tukang jahit. Di dalam surat tersebut, Davis memberitahu yang dia telah berjaya mencipta seluar yang diletakkan dengan rivet.         

Cara ini terbukti berjaya membuatkan seluar tersebut tahan lebih lama. Beliau ingin mempatenkan proses ini tetapi kekurangan modal dan ingin mengajak Levi menjadi rakan kongsinya. Tertarik dengan inovasi ini, Levi akhirnya bersetuju untuk berkolaborasi untuk mendapatkan paten ini. Dan pada 1873, lahirlah blue jeans yang pertama di dunia.

Bermula dari situ, lama-kelamaan fesyen jeans ini bukan sahaja dipakai oleh golongan pekerja lombong; tetapi telah menjadi trend ikutan masyarakat seluruh dunia tanpa mengira usia atau status.

Sebagai perintis kepada pakaian denim, syarikat ini masih kekal menjadi jenama pakaian terkemuka dunia. Dengan sejarahnya yang panjang, ia bukan sekadar jenama pakaian semata-mata tetapi telah menjadi simbol budaya dan kebanggaan rakyat Amerika.

Sumber Rujukan:

Iklan

Kisah Peneraju Bank Melayu Pertama

Pernahkah anda mendengar nama Maarof Zakaria? Mungkin ramai yang menggeleng tidak tahu. Tapi kami pasti tentu ramai yang mengenali anak beliau iaitu Allahyarham Datuk Mustapha Maarof, pelakon veteran terkenal. Kalau anda hendak tahu, Allahyarham Maarof Zakaria merupakan individu yang bertanggungjawab mengasaskan bank Melayu pertama di negara ini.

Allahyarham Datuk Mustapha Maarof, Kredit Gambar: Twitter

Maarof yang berasal dari Seri Menanti, Negeri Sembilan merupakan di antara segelintir golongan elit Melayu yang mendapat pendidikan Inggeris. Beliau seangkatan dengan Zainal Abidin Ahmad (Pendeta Za’aba) dan juga Ishak Haji Muhammad (Pak Sako). Beliau juga pernah berkhidmat sebagai peguam dan pegawai daerah di Perak.

Pada zaman itu, ramai nasionalis dan pemimpin Melayu berjuang untuk mendapatkan kemerdekaan daripada British. Maarof pula sebaliknya mengambil pendekatan yang berbeza dalam membantu orang Melayu itu dengan menubuhkan sebuah bank khusus untuk orang Melayu.

Sebelum merdeka, Tanah Melayu hanya mempunyai dua buah bank utama yang dimiliki pihak asing iaitu, The Charted Bank dan Overseas Chinese Banking Corporation (OCBC). Bank-bank ini pula tidak memberi pinjaman kepada orang-orang Melayu. Jadi orang Melayu terpaksa berurusan dengan ceti-ceti untuk mendapatkan bantuan kewangan dan dikenakan kadar faedah yang sangat tinggi.

Melihat kepada keadaan ini, Maarof pun merancang untuk menubuhkan sebuah bank untuk memberi bantuan khidmat kewangan kepada bangsa Melayu. Rancangannya telah menggusarkan banyak pihak termasuk The Charted Bank dan juga OCBC. Pada tahun 1947, beliau cuba dibunuh oleh sekumpulan lelaki bersenjata api. Tetapi usaha mereka gagal.

Tidak gentar dengan ancaman yang diterima, pada tanggal 12 Mei 1947, sebuah bank bernama Malay National Bank (Bank Melayu Kebangsaan) telah ditubuhkan. Bank ini memberikan perkhidmatan pinjaman, saham, keselamatan dan harta, bon, stok dan penyimpanan khusus untuk orang Melayu.

Tetapi tragedi buruk tetap berlaku apabila Maarof telah ditemui mati digantung pada sebatang pokok selepas dua hari dikatakan hilang. Beliau ketika itu baru sahaja 7 bulan meneraju bank tersebut. Legasinya tidak terhenti apabila anak saudaranya iaitu Mustapha Mohamed Yusof menggantikan tempat beliau.

Kalau anda nak tahu bank ini juga sempat memberi 75 peminjam pertama mendapatkan modal perniagaan. Bank ini juga berkembang dengan penubuhan 6 cawangan baru di seluruh negara. Namun akibat kekangan modal, operasi Malay National Bank terpaksa dihentikan.

Untuk menghargai jasa beliau, sebuah jalan di Bangsar telah diabadikan dengan nama beliau iaitu Jalan Maarof. Walaupun kes kematiannya yang misteri itu masih tidak dapat dirungkai sehingga ke hari ini, namun jasa beliau tidak akan dilupakan dalam sejarah perbankan negara ini. Semoga rohnya sentiasa dicucuri rahmat.

Kredit Gambar: BH Online

Sumber Rujukan:

 1. https://www.orangnogori.com/pengasas-bank-melayu-pertama-kelahiran-negeri-sembilan-diculik-dan-dibunuh-dengan-kejam.html
 2. https://moshed.com/kisah-tragis-penubuhan-bank-melayu-pertama-70-tahun-lalu/
 3. https://www.bharian.com.my/node/24645
 4. https://www.bharian.com.my/node/46508

Iklan

Kenali Gabenor Bank Negara Wanita Pertama Malaysia

Sumber: Twitter

Selama 16 tahun dilantik sebagai Gabenor Bank Negara, bukanlah satu jangka masa yang sekejap. Apatah lagi jawatan yang dipegang merupakan salah satu jawatan yang terpenting di dalam sektor perbankan negara. Tambahan pula, beliau merupakan wanita pertama memegang jawatan sepenting ini.

Mari kita kenali sosok Tan Sri Dato’ Sri Dr. Zeti Akhtar Aziz, “tukang cop duit” rakyat Malaysia suatu ketika dahulu.

Asal Dari Johor Bahru

Y.M. Tan Sri Dato’ Seri Utama Prof. Dr. Ungku Zeti Akhtar binti Profesor Diraja Tun Dr. Ungku Abdul Aziz, puteri tunggal pasangan tokoh ilmuan Negara dan tokoh budayawan Negara iaitu Professor Diraja Tun Dr. Ungku Abdul Aziz dan Sharifah Azah Aziz ini dilahirkan di Johor Bahru pada tanggal 27 Ogos 1947.

Memulakan alam persekolahan di Sekolah Menengah Assunta pada tahun 1958, pemegang Ijazah Sarjana Muda dalam bidang Ekonomi Analitikal dari Universiti Malaya ini kemudiannya melanjutkan pengajian ke peringkat Sarjana dan Doktor Falsafah dalam bidang kewangan dan ekonomi antarabangsa di University of Pennsylvenia pada 1978.

Beliau menjadi suri kepada Dato’ Dr. Tawfiq Ayman dan dkurniakan dua orang putera, iaitu Aliff dan Aziz. Berikut merupakan pencapaian beliau:

 • Memulakan kerjaya sebagai Penyelidik ekonomi di Pusat Penyelidikan dan Pembelajaran Bank Pusat Asia Tenggara (Southeast Asia Central Banks Research and Training Centre) sekitar tahun 1979 hingga 1984
 • Beliau menyertai Bank Negara Malaysia pada tahun 1985 seterusnya dilantik sebagai setiausaha lembaga perbankan pada 1987.
 • Beliau kemudiannya dilantik sebagai Penolong Pengurus Jabatan Ekonomi di Bank Negara Malaysia.
 • Pada tahun 1994, beliau dilantik sebagai Ketua Jabatan Ekonomi Bank Negara Malaysia.
 • Tanggal 1 September 1998, Tan Sri Dato’ Sri Dr. Zeti Akhtar Aziz dilantik sebagai Pemangku Gabenor Bank Negara Malaysia selepas Datuk Ahmad Mohd Don mengundurkan diri.
 • Kemudian, beliau dilantik sebagai Gabenor Bank Negara Malaysia ketujuh pada 1 Mei 2000, dan beliau merupakan wanita pertama dilantik dalam jawatan tersebut.
 • Pada tahun yang sama (1998-2000), beliau dilantik sebagai Pengarah Pengurusan Danaharta Nasional Bhd.
 • Seterusnya, Tan Sri Dato’ Sri Dr. Zeti Akhtar Aziz menjadi salah seorang ahli Lembaga Pengarah Khazanah Nasional Bhd pada tahun 2004.
 • Sekitar November 2008, beliau dipilih menganggotai Suruhanjaya Pakar Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu untuk mencadangkan hala tuju sistem kewangan dunia serta mempengerusikan jawatankuasa kerja usahasama global bagi merangka pelan induk kerjasama kewangan antara bank-bank pusat.
 • Pada 20 April 2011, beliau kembali dilantik sebagai Gebenor Bank Negara Malaysia (BNM) bagi tempoh lima tahun berkuat kuasa 1 Mei 2011.
 • Tan Sri Dato’ Sri Dr. Zeti Akhtar Aziz adalah ahli lembaga gabenor Bank-Bank Pusat Asia Tenggara (SEACEN- Southeast Asian Central Banks) dan Pengerusi lembaga pengarah SEACEN.

Dinobatkan Ketua Bank Pusat Terbaik Dunia

Pada 13 September 2010, Tan Sri Dato’ Sri Dr. Zeti Akhtar Aziz terpilih sebagai antara Ketua Bank Pusat Terbaik Dunia oleh Majalah Global Finance. Ia berdasarkan faktor kawalan inflasi, sasaran pertumbuhan ekonomi, kestabilan mata wang dan pengurusan kadar faedah.

Beliau juga turut mendapat pengiktirafan sebagai Tokoh Maal hijrah 2010. Tan Sri Dato’ Sri Dr. Zeti Akhtar Aziz juga telah dianugerahkan Pingat Dekan Wharton (Wharton Dean’s Medal) oleh Wharton School of the University of Pennsylvania atas pencapaian dan kejayaannya mengemudi ekonomi Malaysia pada tahun 2015.

Anugerah tersebut merupakan penghargaan tertinggi kepada alumni universiti yang membawa impak besar kepada ekonomi Asia dan global.

Dan kini beliau berkhidmat kembali bersama dengan Tun Dr. Mahathir Mohamad sebagai salah seorang daripada lima orang tokoh di dalam Majlis Penasihat Kerajaan yang lain iaitu bekas Menteri Kewangan Tun Daim Zainuddin. bekas Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Petronas Tan Sri Mohd Hassan Marican, Ahli Ekonomi Profesor Jomo Kwame Sundaram dan tokoh perniagaan Tan Sri Robert Kuok.

Sumber Rujukan:

Iklan

Tuan Haji Mohd Asri, Pemenang The BrandLaureate Awards

Setinggi-tinggi tahniah diucapkan kepada mentor pelaburan saham Malaysia, Tuan Haji Mohd Asri di atas kejayaan merangkul anugerah ‘The World’s First e-Branding Awards 2020 – Brand Leadership Award’.

Acara yang julung-julung kali diadakan ini telah meraikan 30 jenama dan personaliti terkemuka tanahair. Penyampaian anugerah secara maya ini telah diadakan ‘live’ di www.fb.com/thebrandlaureate pada 3 Ogos 2020, dari pukul 8-9 malam dan telah menarik perhatian lebih daripada 10,000 penonton.

Tidak seperti majlis makan malam gala yang biasanya diadakan di hotel-hotel terkemuka di Kuala Lumpur, sesi secara maya ini membolehkan sesiapa saja dan di mana saja mereka berada bagi meraikan pemenang.

Acara ini telah diketuai oleh DrKKJohan selaku presiden dunia The BrandLaureate. The BrandLaureate Awards ini dihadiahkan kepada personaliti tempatan di atas kejayaan dan sumbangan mereka di kala orang ramai berdepan dengan kepayahan hidup yang disebabkan oleh pandemik Covid-19.

Di antara bintang penerima anugerah pada malam tersebut adalah Datuk Dr. Noor Hisham Abdullah, Ketua Pengarah Kesihatan, Kementerian Kesihatan Malaysia yang menerima anugerah ‘Most Outstanding BrandLeadership Achievement in Administration Covid-19 Pandemic’. Peranan beliau dalam mengekang penularan wabak ini sangat penting sekali.

Seorang lagi pemenang adalah Dato Wah Idris yang merupakan penyanyi, pencipta lagu dan komposer; yang turut mendendang lagu ‘Standing In The Eyes of the World’.

Sumber: FB Tuan Haji Mohd Asri dan FB The BrandLaureate Awards

Tahniah lagi sekali diucapkan kepada Tuan Haji Mohd Asri (THMA) dan seluruh ahli pasukan Asri Ahmad Academy (AAA) kerana terus menyebarkan ilmu pelaburan saham patuh syariah walaupun terpaksa melakukannya secara maya.

Kalau dulu sebelum PKP kelas fizikal diadakan di hadapan ribuan orang, nak taknak terpaksa merubah teknik pengajaran dan pembelajaran ke atas talian.

Kesannya adalah menakjubkan, semakin ramai khususnya Bumiputera mula melibatkan diri dalam pelaburan saham patuh syariah.

Memang tabik spring!

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!