Wikipedia, Peneraju Ensiklopedia Paling Popular Di Era Moden

Sebut sahaja Wikipedia, ramai di antara pengguna internet yang menjadi pembaca setia laman tersebut. Bagi penuntut universiti, Wikipedia merupakan nadi utama ramai orang di dalam membuat rujukan. Malah kita yang dah bekerja pun sering menjadikannya tempat rujukan.

Sebelum lahirnya Wikipedia ini, encyclopedia yang paling popular yang menjadi rujukan utama adalah Encyclopedia Britannica. Selepas kehadiran Wikipedia di dalam dunia internet, ia menjadikan Encyclopedia Britannica hilang ditelan zaaman setelah dua abad.

Siapakah insan yang bertanggungjawab dalam membangunkan laman web Wikipedia ini?

Orang tersebut adalah Jimmy Wales. Beliau merupakan seorang graduan dari Universiti Alabama di dalam bidang ekonomi dan telah belajar membuat pengaturcaraan (coding) komputer pada era 1980-an untuk mengisi masa lapang.

Pada era 1990-an, beliau merupakan seorang options trader di Chicago Stock Exchange. Beliau yang menyedari bahawa internet bakal menjadi “the next big thing” pada masa akan datang setelah melihat kejayaan Netscape Navigator yang berjaya mendapat suntikan modal pelaburan sebanyak $2 bilion dalam masa satu hari.

Jimmy bersama dengan sahabatnya, Larry Sanger telah menubuhkan Wikipedia pada tahun 2001 ketika krisis bubble dotcom. Tujuan utamanya adalah untuk berkongsi ilmu pengetahuan dengan pengguna internet secara percuma.

Dari tahun ke tahun, laman ini mendapat tempat di hati pengguna internet yang rata-ratanya yang berminat untuk mendapatkan ilmu secara percuma.

Dengan kepopoularan Wikipedia yang disenaraikan sebagai sebuah laman web yang paling kerap dilewati di dunia hanya di belakang Facebook, Google, Microsoft dan Yahoo, ia tidak menjadikan Jimmy Wales ini seorang bilionaire.

Jimmy Wales yang dipercayai bernilai hanya $1 juta dan selesa dengan jumlah yang dimilikinya itu. Wikipedia yang sangat popular di kalangan pengguna internet yang memiliki sebanyak 20 billion pageviews setiap tahun yang didatangi dalam 285 bahasa.

Jika Wikipedia melakukan pengiklanan di laman web mereka, jumlah yang mereka perolehi setiap tahun dipercayai dalam lingkungan $5 bilion. Jimmy Wales yang bertegas untuk membuat Wikipedia sebagai bebas daripada pengiklanan kerana percaya memberi ilmu secara percuma kepada pengguna internet adalah lebih penting daripada menjana keuntungan.

Walaupun begitu, laman sesawang ini tidak terlepas daripada kontroversi yang melanda. Di antara kontroversi yang sering melanda adalah Wikipedia dibuka kepada orang ramai untuk menulis artikel yang kadangkala fakta yang ditulis itu tidak selalunya tepat.

Selain itu juga, laman sesawang ini turut berat sebelah (bias)bergantung kepada penulis yang menulis artikel berkenaan.

Walaupun secara umumnya, Wikipedia adalah bersifat neutral dan tidak memihak kepada sesiapa, tetapi penulis cenderung kepada apa yang mereka tulis. Di antara artikel yang sering mengundang kontroversi adalah konflik di antara negara Palestin dan Israel.

Selain daripada itu, terdapat pihak yang mendakwa Wikipedia menipu duit penyumbang. Walaupun ianya percuma, ia bergantung kepada sumbangan orang ramai untuk terus beroperasi. Jika anda adalah salah seorang pengguna tegar laman ini, anda akan dapati laman ini akan meminta sumbangan daripada orang ramai.

Kini dengan hidup yang sederhana, Jimmy Wales berbangga dengan Wikipedia yang telah membantu berbilion pengguna internet dalam mendapatkan ilmu secara percuma.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nick Molnar, Bilionaire Muda Yang Bangunkan Afterpay

Sebelum ini, kita telah mengetahui bagaimana Austin Russell telah berjaya menjadi bilionaire pada usia 25 tahun. Beliau telah berjaya mengapungkan syarikatnya Luminar, sebuah syarikat yang menyediakan teknologi pemanduan automatik kenderaan.

Baca: Austin Russell, Pengasas Luminar Yang Menjadi Bilionaire Pada Usia 25 Tahun

Jom kita tengok pula bagaimana seorang warganegara Australia yang turut menjadi bilionaire pada usia muda iaitu 30 tahun, melalui syarikat teknologi yang dibangunkannya yang dikenali sebagai Afterpay, sebuah syarikat Fintech.

Siapa Nick Molnar Dan Bagaimana Afterpay Bermula?

Kredit Gambar: Asia Yokkao

Nick Molnar merupakan seorang rakyat Australia yang dilahirkan pada tahun 1990. Beliau merupakan seorang graduan dari Universiti Sydney yang mengambil jurusan E-commerce.

Minat terhadap bidang keusahawanan ini bermula ketika beliau masih lagi bergelar graduan. Beliau mengambil peluang dengan menjalankan perniagaan E-commerce melalui platform E-bay.

Beliau menjual barangan perhiasan wanita di dalam platform tersebut.

Kenapa Afterpay Ditubuhkan?

Selepas tamat pengajian di dalam jurusan E-commerce, Nick Molnar bekerja sebagai seorang penganalisis pasaran saham di M.H. Carnegie & Co di Sydney. Di sini, beliau mendapat galakan daripada majikanya untuk melaksanakan impianya iaitu membina syarikatnya sendiri.

Beliau menyahut cabaran tersebut dan menubuhkan laman web Ice Online untuk menjual barang kemas wanita secara online. Walau bagaimanapun, laman web ini tidak seperti yang beliau diharapkan.

Kredit Gambar: The Market Herald

Nick Molnar kemudiannya menubuhkan Afterpay bersama dengan jirannya Anthony Eisen, yang merupakan seorang yang berpengalaman di dalam industri kewangan di Australia pada tahun 2015. Beliau menubuhkan Afterpay selepas melihat berubahnya trend golongan millennial berbelanja selepas krisis ekonomi pada tahun 2008.

Pada ketika itu, Nick Molnar turut merasai kesan krisis kewangan yang berlaku apabila golongan millennial merupakan yang paling terkesan dengan krisis tersebut disebabkan oleh tabiat perbelanjaan yang tidak betul.

Punca utama adalah dengan menggunakan kad kredit secara tidak berhemah. Melalui peristiwa tersebut, beliau mendapat ilham untuk menubuhkan Afterpay bagi membantu golongan millennial di dalam pengurusan kewangan mereka.

Perbezaan Di Antara Afterpay Dengan Kad Kredit

Afterpay menyediakan kemudahan pembelian yang membolehkan pelanggan membeli di mana-mana kedai yang bekerjasama dengan Afterpay.

Pelanggan yang menggunakan aplikasi Afterpay boleh membeli barangan di kedai tersebut dengan membayar 25% daripada harga barangan. Baki 75% lagi mereka boleh bayar dalam masa dua minggu dengan tiga kali bayaran.

Pelanggan diberi tempoh selama dua minggu untuk membayar semua wang tersebut kepada Afterpay. Berbanding dengan kredit kad, Afterpay tidak mengenakan sebarang faedah (interest) jika pelanggan lambat membayar hutang. Sebaliknya mereka hanya akan dikenakan denda sahaja.

Konsep Afterpay ini telah menarik ramai pengguna terutamanya gologan millennial menggunakan aplikasi tersebut untuk membuat pembelian. Pada tahun 2016, syarikat ini telah mengapungkan saham mereka ke bursa saham Australia.

Perkembangan Afterpay Ketika Musim Pandemik

Ketika musim pandemik Covid-19 melanda dunia, syarikat ini telah berjaya menarik lebih ramai pengguna menggunakan perkhidmatan yang disediakan mereka. Bilangan pengguna aplikasi ini meningkat sebanyak dua kali ganda dan saham syarikat juga telah meningkat sebanyak 1,300% yang telah menjadikan Nick Molnar bersama dengan sahabatnya menjadi bilionaire.

Kredit Gambar: CNBC

Kini, Afterpay merancang untuk mengembangkan lagi operasi syarikat ke Amerika Syarikat dan United Kingdom kerana dijangkakan sambutan yang bakal diterima adalah sangat menggalakkan di sana.

Sumber Rujukan:

Dah lama terlibat dalam pelaburan saham di Bursa Malaysia dan ingin belajar melabur di Wall Street pula?

Sedap buat duit dalam USD. Saham-saham gergasi dunia seperti Microsoft, Google, Twitter dan Zoom semua ada di Wall Street.

Kejap, tahu tak berapa pulangan saham ini pada 2020?

Zoom – 390.86%
AMD – 86.78%
Twitter – 67.65%
Microsoft – 38.48%
Google (Alphabet) – 28.05%

Dan yang bestnya, minimum unit untuk memiliki saham ini semua hanya satuuuuu unit je.

Teringin nak explore pasaran saham Wall Street yang patuh shariah? Pendaftaran SAHAM WALL STREET 2.0 kini dibuka..!!!

Ini adalah kelas intensif.

Bila tu?

Tarikh: 6-7 Februari 2021 (Sabtu-Ahad)
Masa: 9 pagi – 5 petang
Belajar secara Live melalui aplikasi ZOOM

Menampilkan Tuan Mukhriz Mangsor (ACSI, CFTe, MSTA) sebagai coach utama.

ILMU MAHAL YANG BAKAL ANDA BELAJAR DARI WEBINAR SAHAM WALL STREET

1. LEARN A WINNING SYSTEM

• Cara mula dengan modal kecil dan cara untuk gandakannya – “roll profits”

2. PROVEN FUNDAMENTAL

3. READ CHART LIKE A PRO

4. PLATFORM

• Cara guna Platform global untuk melabur dan berdagang di pasaran saham US

5. SCREENER

6. PORTFOLIO MANAGEMENT

7. SENTIMEN

8. SAHAM KAJIAN

9. SAHAM-SAHAM WATCHLIST

Alhamdulillah, antara feedback yang kami dapat dari webinar yang lalu…

“Pengajaran Tuan Mukhriz straight to the point. Strategi & trading mekanikal boleh difahami dan dipraktiskan.”

“Dapat lebih info dari pengalaman seorang pelabur sebenar bagi saham USA..”

“Silibus tersusun, cara pemilihan saham dan market structure..”

Speaker dah power, modul pun power.

InshaAllah kita jadikan 2021 tahun untuk kita tambah skill baru agar dapat memberi kesenangan kepada keluarga.

Seperti biasa ada harga istimewa menanti kepada early bird, cepat klik:

➡️ https://thekapital.my/wallstreet

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!