Wikipedia, Peneraju Ensiklopedia Paling Popular Di Era Moden

Sebut sahaja Wikipedia, ramai di antara pengguna internet yang menjadi pembaca setia laman tersebut. Bagi penuntut universiti, Wikipedia merupakan nadi utama ramai orang di dalam membuat rujukan. Malah kita yang dah bekerja pun sering menjadikannya tempat rujukan.

Sebelum lahirnya Wikipedia ini, encyclopedia yang paling popular yang menjadi rujukan utama adalah Encyclopedia Britannica. Selepas kehadiran Wikipedia di dalam dunia internet, ia menjadikan Encyclopedia Britannica hilang ditelan zaaman setelah dua abad.

Siapakah insan yang bertanggungjawab dalam membangunkan laman web Wikipedia ini?

Orang tersebut adalah Jimmy Wales. Beliau merupakan seorang graduan dari Universiti Alabama di dalam bidang ekonomi dan telah belajar membuat pengaturcaraan (coding) komputer pada era 1980-an untuk mengisi masa lapang.

Pada era 1990-an, beliau merupakan seorang options trader di Chicago Stock Exchange. Beliau yang menyedari bahawa internet bakal menjadi “the next big thing” pada masa akan datang setelah melihat kejayaan Netscape Navigator yang berjaya mendapat suntikan modal pelaburan sebanyak $2 bilion dalam masa satu hari.

Jimmy bersama dengan sahabatnya, Larry Sanger telah menubuhkan Wikipedia pada tahun 2001 ketika krisis bubble dotcom. Tujuan utamanya adalah untuk berkongsi ilmu pengetahuan dengan pengguna internet secara percuma.

Dari tahun ke tahun, laman ini mendapat tempat di hati pengguna internet yang rata-ratanya yang berminat untuk mendapatkan ilmu secara percuma.

Dengan kepopoularan Wikipedia yang disenaraikan sebagai sebuah laman web yang paling kerap dilewati di dunia hanya di belakang Facebook, Google, Microsoft dan Yahoo, ia tidak menjadikan Jimmy Wales ini seorang bilionaire.

Jimmy Wales yang dipercayai bernilai hanya $1 juta dan selesa dengan jumlah yang dimilikinya itu. Wikipedia yang sangat popular di kalangan pengguna internet yang memiliki sebanyak 20 billion pageviews setiap tahun yang didatangi dalam 285 bahasa.

Jika Wikipedia melakukan pengiklanan di laman web mereka, jumlah yang mereka perolehi setiap tahun dipercayai dalam lingkungan $5 bilion. Jimmy Wales yang bertegas untuk membuat Wikipedia sebagai bebas daripada pengiklanan kerana percaya memberi ilmu secara percuma kepada pengguna internet adalah lebih penting daripada menjana keuntungan.

Walaupun begitu, laman sesawang ini tidak terlepas daripada kontroversi yang melanda. Di antara kontroversi yang sering melanda adalah Wikipedia dibuka kepada orang ramai untuk menulis artikel yang kadangkala fakta yang ditulis itu tidak selalunya tepat.

Selain itu juga, laman sesawang ini turut berat sebelah (bias)bergantung kepada penulis yang menulis artikel berkenaan.

Walaupun secara umumnya, Wikipedia adalah bersifat neutral dan tidak memihak kepada sesiapa, tetapi penulis cenderung kepada apa yang mereka tulis. Di antara artikel yang sering mengundang kontroversi adalah konflik di antara negara Palestin dan Israel.

Selain daripada itu, terdapat pihak yang mendakwa Wikipedia menipu duit penyumbang. Walaupun ianya percuma, ia bergantung kepada sumbangan orang ramai untuk terus beroperasi. Jika anda adalah salah seorang pengguna tegar laman ini, anda akan dapati laman ini akan meminta sumbangan daripada orang ramai.

Kini dengan hidup yang sederhana, Jimmy Wales berbangga dengan Wikipedia yang telah membantu berbilion pengguna internet dalam mendapatkan ilmu secara percuma.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Das Abdul: Dulu Jurutera, Sekarang Jutawan Bantal

Pernah saya ikuti beberapa seminar perniagaan, rata-rata peniaga membawa produk mereka sendiri. Salah seorang daripada peserta tersebut membawa bantal.

Rupa-rupanya beliau adalah ejen bagi produk bantal tersebut. Katanya itu adalah bantal hotel ala tujuh bintang.

Saya terfikir sejenak, bolehkah maju dengan bisnes bantal ni?

Beberapa tahun berlalu, saya dapati produk wanita mempunyai saingan yang tinggi. Kemudian saya terfikir, kalaulah beberapa tahun yang lalu, kita jual bantal.

Permintaannya mungkin tinggi sehingga sekarang. Tambah-tambah lagi kalau bantal tersebut berkualiti dan lain daripada produk bantal yang lain.

Hal ini membuatkan saya terfikir, siapa punya bisnes sebenarnya produk bantal hotel tu? Bila dikaji dan diselidik, rupa-rupanya pemilik perniagaan bantal ‘hotel tujuh bintang’ ini sudah pun bergelar jutawan dan dulunya merupakan seorang jurutera!

Kisah Das Abdul, Usahawan Bantal ‘Hotel Tujuh Bintang’

Das Abdul adalah seorang jurutera yang pernah kehilangan pekerjaan, namun kini beliau adalah seorang jutawan usahawan bantal ‘Hotel Tujuh Bintang’. Siapa sangka kan?

Bau-baru ini, beliau turut terpilih sebagai penerima Anugerah Superbrand Malaysia 2019 Edisi ke-11 di kalangan 28 jenama tempatan yang lain. 

Bermula sebagai seorang jurutera setelah tamat pengajian di Universiti Tun Hussein Onn (UTHM) dalam Ijazah Kejuruteraan, beliau terpaksa meninggalkan kerjaya tersebut di atas masalah kewangan yang dihadapinya ketika itu. Kesusahan yang dialaminya amat perit jika difikirkan pada ketika itu.

Mula Berniaga Kecil-Kecilan

Atas desakan hidup, Das Abdul mula berniaga kecil-kecilan di but kereta. Mentor beliau pernah berkata ‘Guna apa sahaja yang ada di tangan untuk berniaga’. Ianya telah mencetuskan ilham kepadanya untuk berniaga bantal memandangkan hanya bantal berada di tangan beliau pada ketika itu.

Dengan niat dan semangatnya untuk membantu lebih ramai orang bagi mendapatkan bantal yang selesa dan terbaik, kini bantal jenama beliau telah mendapat permintaan tinggi dari Malaysia, Brunei, Indonesia dan Singapura. Jualannya juga telah melebihi RM1 juta.

Tips Perniagaan: Sedikit Demi Sedikit

Das Abdul mula berniaga sedikit demi sedikit, dari bawah naik perlahan-lahan. Sikit-sikit lama-lama jadi bukit katanya. Pada mulanya, berniaga bantal di Car Boot Sale, jumlah bantal terjual hanyalah 20 biji sahaja.

Kemudian, beliau mengaplikasikan teknik pemasaran yang diajar oleh gurunya, dan 500,000 biji bantal telah terjual.

Kini, purata bantal terjual setiap bulan adalah 30 ribu sehingga 40 ribu sebulan. Dalam tempoh 3 tahun sahaja, mereka telah mempunyai lebih daripada 2,000 orang ejen di seluruh negara. 

Bagi mengembangkan produk mereka di pasaran, lebih daripada 13 jenis bantal telah dipasarkan.

Variasi Dan Kualiti Produk Bantal Das Abdul GLobal (DAG)

DAG telah mengeluarkan produk bantal yang berkualiti dan selesa untuk semua pengguna kelengkapan bilik tidur di Malaysia. Kualiti produk bantal yang diterapkan adalah ia mudah dicuci, sangat lembut, tahan lasak, anti alergik dan tidak panas. 

Paling istimewa, bantal Tujuh Bintang ini tidak busuk dan lembik jika terperangkap dengan kelembapan habuk dan sebagainya. Memang sesuailah dengan tagline mereka iaitu “Sleep Like A King”.

Demi meningkatkan kualiti produk beliau, Das Abdul telah meletakkan nama ‘Tujuh Bintang’ sempena produk yang amat berkualiti seakan hotel tujuh bintang, serta servis yang diberikan oleh mereka juga amat berkualiti. 

Di antara servis yang dimaksudkan adalah servis penghantaran, harga, layanan mesra dan sistem sokongan. Misi DAG adalah untuk memastikan pengguna dapat tidur dengan nyenyak dan berkualiti setiap hari.

Kecekapan Kumpulan Das Dalam Perniagaan

Dulu bergelar jurutera, pastinya Das Abdul mempunyai pengalaman yang boleh diaplikasikan ke dalam perniagaan. Begitu juga dengan kumpulan mereka yang sangat aktif memberi buah fikiran, idea serta menjalankan tanggungjawab dengan baik. 

Dengan kejayaan mendapatkan ejen yang ramai serta kakitangan HQ seramai 20 orang, DAG lebih berkembang maju sehingga ke hari ini.

Das Abdul mengakui bahawa kejayaannya menjual bantal ini adalah berkat sokongan daripada isteri tersayang, iaitu Puan Sapinah Muhammad yang juga merupakan Co-Founder DAG.

Sebenarnya tiada apa yang tak mustahil. Semuanya boleh menjadi realiti jika seseorang itu sentiasa berusaha dan meletakkan matlamatnya untuk jadi nombor satu.

Sumber RujukanDas Abdul Global

Iklan

Ryan Baru Berusia 6 Tahun Tetapi Sudah Menjana Pendapatan Jutaan Ringgit

Percayakah anda, seorang kanak-kanak yang baru berusia 6 tahun mampu menjana pendapatan jutaan ringgit sebulan? Dengan hanya bercakap tentang mainan? Mungkin ada yang menggeleng kepala tidak percaya bukan? Tetapi itulah yang berlaku kepada seorang kanak-kanak yang bernama Ryan.

Semuanya bermula apabila Ryan berminat untuk memiliki Channelnya sendiri di YouTube. Sebelum ini, kanak-kanak itu hanya melihat kanak-kanak lain melakukan review mainan di YouTube. Kemudian, dia mula terfikir, kenapa dia tidak melakukan perkara yang serupa? Hasrat Ryan ini di persetujui oleh kedua-dua ibu bapanya.

11 Juta Subscribers Di YouTube

Sumber: YouTube

Pada usia seawal 4 tahun, dia telah mula melakukan review untuk mainan kanak-kanak. Menurut ibunya, mainan pertama yang digunakan dalam review mereka adalah set keretapi Lego. Pada awalnya, channel ini, tidak begitu popular sehinggalah mereka memuat naik sebuah video pada Julai 2015. Anda pasti tertanya-tanya video apa bukan?

Video ini menunjukkan Ryan bermain dan memberikan review ‘Giant Egg Surprise’ yang mengandungi lebih 100 mainan dari siri popular Pixar. Telatahnya yang comel dan bersemangat itu telah membuatkan video ini menerima tontonan lebih 800 juta! Ada juga videonya yang lain mendapat tontonan sebanyak 1 billion! Hebat bukan?

Channel yang diwujudkan sejak March 2015 ini, kini telah mempunyai sebanyak 11 juta subscribers! Ini menjadikan channel ini antara yang popular di YouTube. Ryan dikatakan mampu mendapat pulangan sehingga USD1 juta setiap bulan hasil daripada review yang dilakukannya!

Tersenarai Dalam Top 10 Selebriti Youtube Oleh Forbes

Sumber: YouTube

Forbes juga telah menyenaraikan Ryan sebagai Top 10 selebriti YouTube yang menerima pendapatan tertinggi di dunia bagi tahun 2017. Adik Ryan juga merupakan selebriti termuda dalam senarai itu! Bertuahnya badan, muda-muda lagi dah jadi jutawan.

Kini, channel tersebut lebih menumpukan untuk memberi review mengenai produk mainan terbaru dan juga makanan kanak-kanak. Apa yang membuatkan channel yang dihoskan Ryan ini mendapat sambutan adalah kerana telatahnya yang comel serta review yang jujur dan bersemangat oleh adik ini.

Kisah Ryan ini menunjukkan bahawa usia bukanlah penghalang untuk berjaya. Bagi para YouTubers ataupun mereka yang memiliki blog mahupun berhasrat membuat channel YouTube sendiri, jadikan kisah adik Ryan ini sebagai sumber inspirasi.

Sumber Rujukan:

  1. https://www.cbsnews.com
  2. https://kisahdunia.com
  3. http://www.businessinsider.com
  4. http://www.thereporter.my

Iklan

Daripada Gagal Menamatkan PhD Berubah Menjadi Hedgefund Superstar – Stanley Druckenmiller

The “greatest money making machine in history”, a man with “Jim Roger’s analytical ability, George Soros’ trading ability, and the stomach of a riverboat gambler”

Begitulah bagaimana Scott Bessent seorang fund manager menggambarkan diri Stanley Druckenmiller. Jom kita ikuti kisah menarik beliau yang pernah mengalami kegagalan, tetapi berjaya menjagi seorang hedgefund superstar.

Zaman Kanak-kanak:

Beliau bernama Stanley Freeman Druckenmiller, dilahirkan pada 14 Jun 1953 di Pittsburgh, Pennsylvania, Amerika Syarikat. Ibunya bernama Anne dan ayahnya Stanley Thomas Druckenmiller, bekerja sebagai seorang Jurutera Kimia.

Ibu dan ayahnya bercerai ketika beliau melalui zaman kanak-kanaknya. Dia terpaksa membesar dengan ayahnya di New Jersey.

Zaman Remaja:

Pada tahun 1975, beliau menerima Ijazah dalam jurusan English and Economi daripada Bowdoin College. Kemudiannya beliau menyambung pengajian Ph.D di University of Michigan yang mana beliau tidak sempat menghabiskan pengajian tersebut disebabkan beliau menerima tawaran di Pittsburgh National Bank. 

Kerjaya Dalam Dunia Kewangan:

Beliau memulakan karier pada tahun 1977 sebagai Management Trainee di Pittsburgh National Bank, kemudiannya setahun selepas itu Stanley telah dilantik sebagai Head of The Bank’s Equity Research Group. Pada tahun 1981, beliau telah memulakan firma sendiri iaitu Dequesna Capital Management.

Pada tahun 1988, beliau dilantik oleh seorang lagi lagenda kewangan iaitu George Soros untuk mengurus firma beliau Quantum Fund, bagi menggantikan kekosongan tempat yang ditinggalkan oleh Victor Niederhoffer. Di sinilah nama beliau mula tersebar di seluruh dunia apabila beliau sebenarnya yang bekerja di sebalik tabir kejayaan Soros dengan fenomena “Broke the Bank of England” pada tahun 1992.

Stanley Druckenmiller telah mengambil position short British Pound Sterling dan mendapat keuntungan $1 Billion dalam tempoh masa sehari. Bayangkan bertapa bijaksananya beliau dalam bidang kewangan. Namun, beliau telah meletakkan jawatan pada tahun 2000 apabila mengalami kerugian yang besar di dalam mengurus Quantum Fund pada tahun tersebut. 

Firma Beliau Sendiri:

Tidak cukup dengan kisah beliau yang berjaya membangunkan Quantum Fund (Firma Hedgefund George Soros) dengan keuntungan tinggi secara konsisten, beliau sekali lagi melakukan perkara yang sama untuk firma Hedgefund yang beliau miliki sendiri iaitu Dequesna Capital Management.

Anda fikir 10%? Tidak, Stanley Druckenmiller berjaya mendapatkan lebih daripada 30% keuntungan setiap tahun dengan konsisten. Malah beliau melakukannya dalam tempoh masa 30 tahun tanpa sebarang kerugian.

Selain berjaya mencipta keuntungan yang besar kepada firma beliau sendiri, dia juga mendakwa bahawa 70% aset yang beliau miliki pada hari ini adalah daripada apa yang beliau usahakan selama bergelar Money Manager.

Menurut Bloomberg News pada 18 Ogos 2010, Stanley telah mengumumkan untuk menutup Dequesna Capital Management kepada pelabur baharu, di sebabkan beliau sudah terlalu penat untuk membuat rekod keuntungan yang tinggi secara berterusan kepada para pelabur firmanya. Ini disebabkan dia mendapati bahawa emosi beliau terjejas dan tidak sepadan dengan jangkaan beliau untuk terus kekal pada tahap yang sama. Semasa penutupan itu dilakukan, aset firma beliau telah meraih sebanyak $12 billion.

Dermawan:

Pada tahun 2009,Stanley Druckenmiller merupakan seorang yang sangat dermawan apabila beliau memderma sebanyak $705 juta kepada badan amal, dan $100 juta kepada sekolah perubatan. Sebelum itu pula tahun 2006, beliau menderma sebanyak $25 million.

Mungkin apa yang beliau lakukan pada masa lalu sukar untuk berlaku lagi pada masa akan datang. Bayangkan, beliau mengurus 2 firma besar dalam satu masa, dan sentiasa konsisten mengaut keuntungan. Sememangnya beliau sesuai di gelar sebagai The G.O.A.T of Money Manager.

Iklan

Mejar Patricia Yapp Syau Yin – Juruterbang Jet Pejuang MiG-29 Wanita Pertama, Orang Sandakan Kita Tau

Mejar Patricia Yapp Syau Yin dilahirkan dan dibesarkan di Sandakan, Sabah. Pada tahun 1996, beliau telah berhijrah ke Kuala Lumpur untuk belajar undang-undang, namun beliau telah memohon untuk menyertai program kadet Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM).

Mejar Yapp menamatkan pengajian dengan memiliki Diploma dalam Kejuruteraan Aeroangkasa daripada Universiti Teknologi Malaysia (UTM). Seterusnya beliau telah menamatkan latihan penerbangan pada tahun 2002, dan memilih untuk menyertai skuad Smokey Bandits di Kuantan, Pahang.

Di sinilah beliau menjadi juruterbang jet pejuang MIG-29 wanita pertama Asia dan membuat persembahan di sebuah pertunjukan penerbangan antarabangsa. Beliau juga merupakan juruterbang wanita pertama yang mengetuai formasi 21 kapal terbang semasa menyambut Hari Merdeka Ke-60 yang lalu.

Dikenali sebagai Ikon Malaysia, Mejar Yapp telah memenangi Anugerah Kecemerlangan Wanita Sabah semasa sambutan peringkat negeri Hari Wanita pada tahun 2017. Di luar kerja sebagai seorang juruterbang, beliau gemar berbasikal dan aktiviti lasak bersama dengan keluarga.

Jemput Datang Ke BFF2019 Dan Dengar Sendiri Pengalaman Beliau

Rebut peluang untuk berjumpa Mejar Yapp secara berdepan dalam acara yang dianjurkan Securities Industry Development Corporation (SIDC), Business Foresight Forum (BFF) 2019. Bertemakan ‘New Business Directions 2025 – Catalysts for Change’, ianya yang akan diadakan pada hari Khamis, 19 September 2019 ini bertempat di Suruhanjaya Sekuriti Malaysia, Bukit Kiara.

Selain daripada itu, kita juga berpeluang untuk dengar sendiri kisah inspirasi daripada syarikat-syarikat terkemuka seperti Boost E-Wallet, Bank Dunia (Malaysia), Time dot Com, Fave dan banyak lagi. Kita juga ada anak-anak muda yang tersenarai dalam ‘Forbes 30 under 30 Asia’ seperti Melvin Poh, Alex Patel dan ramai lagi yang akan berkongsi cerita.

Itu merupakan sebahagian daripada acara sehari suntuk yang akan diadakan pada hari tersebut. Jemput baca 7 Sebab Anda Kena Datang Business Foresight Forum (BFF) 2019, dan layari laman web BFF untuk maklumat lanjut.

Harga tiket adalah seperti berikut:
RM1,500 harga biasa untuk seorang
RM1,250 seorang untuk kumpulan tiga atau lebih orang
RM1,000 seorang untuk kumpulan lebih daripada 10 orang

Atau secara alternatif, alami BFF 2019 secara maya melalui strim secara langsung. Untuk sebarang pertanyaan mengenai pendaftaran atau strim secara langsung, sila hubungi SIDC di talian: +603 6204 8274 / 8439 / 8664.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!