Wrigley Company, Syarikat Gula-Gula Getah Yang Mendominasi Dunia

Gula-gula getah merupakan gula-gula yang sangat terkenal pada suatu ketika dahulu. Ada yang mengunyah gula-gula getah sebagai hobi untuk mengisi masa lapang dan ada sebahagian pula untuk merawat ketagihann merokok.

Gula-gula getah juga terkenal kerana mampu membantu mereka yang mempunyai nafas yang berbau.

Antara yang sangat terkenal dalam menghasilkan gula-gula getah yang berkualiti tinggi adalah yang dihasilkan oleh Wrigley Company.

Permulaan Syarikat Wrigley Company

Syarikat ini berasal dari Amerika Syarikat yang diasaskan oleh William Wrigley Jr pada tahun 1891. Beliau merupakan anak kepada William Wrigley Jr  yang mempunyai kilang sabun.

William Wrigley Jr dilahirkan pada tahun 1862 di Philadelphia. Sejak kecil lagi, beliau telah didedahkan dengan ilmu keusahawanan dan jualan.

Ketika umurnya baru 13 tahun, beliau telah menjual sabun buatan keluarganya di kaki lima.

Kredit Gambar: WSJ

Ketika berusia 30 tahun, William Wrigley Jr berhijrah ke Chicago untuk mengembangklan lagi perniagaan bapanya. Ketika berada di Chicago, beliau telah menjual sabun keluaran keleuarganya dan memberi serbuk penaik (baking powder) sebagai hadiah kepada para pelanggan.

Hasilnya, beliau melihat lebih ramai pelanggannya yang berminat untuk mendapatkan serbuk  penaik daripadanya. Beliau kemudiannya mengubah perniagaanya dan fokus kepada jualan serbuk tepung penaik.

Ketika menjual serbuk penaik, William Wrigley Jr  turut menggunakan teknik yang sama untuk menarik pelanggan. Kali ini, beliau memberikan gula-gula getah sebagai hadiah kepada sesiapa yang membeli serbuk penaiknya.

Tanpa disangka-sangka, sambutan terhadap gula-gula getah amat luar biasa sekali dan menyebabkan William Wrigley Jr  mengubah fokus untuk menjual gula-gula getah pula.

Beliau secara rasminya telah mengeluarkan gula-gula getah jenama Wrigley pada tahun 1893. Pada ketika itu, ada banyak syarikat pengeluar gula-gula getah yang berada dipasaran tetapi William Wrigley Jr tidak gentar untuk bersaing dengan mereka.

Teknik Pengiklanan Besar-Besaran

Teknik yang paling terkenal yang dilakukan oleh William Wrigley Jr adalah dengan melakukan pengiklanan secara besar-besaran. Beliau berpegang kepada motto, “Tell ’em quick and tell ’em often” yang menjadi teras kepada pemasaran beliau.

Kredit Gambar: Pinterest

Beliau menghabiskan sejumlah wang yang sangat besar untuk mengiklankan gula-gula getah keluaran syarikatnya. Pada tahun 1907 ketika panik berlaku di Wall Street berlaku, beliau melihat perkhidmatan pengiklanan menjadi sangat murah dan mengambil risiko meminjam duit sebanyak USD250,000 dengan menggadaikan hampir kesemua rumahnya untuk membuat iklan gula-gula getahnya.

Risiko yang diambil oleh dirinya itu berjaya di mana pada tahun 1910, gula-gula getah syarikatnya telah berjaya mendapat jualan sebanyak USD3 juta.

William Wrigley Jr  sentiasa melakukan pengiklanan dan produknya sering terpampang di majalah serta surat khabar.

Pada tahun 1930-an, Wrigley Company telah berjaya menguasai hampir 60% pasaran gula-gula getah di Amerika Syarikat.

Selepas kematian William Wrigley Jr  pada tahun 1932, anaknya telah mengambil alih perniagaan keluarganya. Walaupun perniagaan ini mirip kepada perniagaan keluarga, Wrigley Company telah disenaraikan di pasaran saham Amerika Syarikat pada tahun 1917.

Penjualan Gula-Gula Getah Menurun

Ketika munculnya alaf baru, perniagaan gula-gula getah mula merosot dan syarikat ini tidak mampu untuk bertahan di dalam industri. Pada tahun 2008, Wrigley Company telah dibeli oleh syarikat makanan terkenal Mars dan juga konglomerat terkenal, Berkshire Hathaway.

Perniagaan gula-gula getah semakin merudum disebabkan generasi Z tidak gemar untuk mengunyahnya lagi berbading generasi yang sebelumnya.

Kredit Gambar: Food Business News

Akhirnya pada tahun 2016, Berkshire Hathaway menjual sepenuhnya saham Wrigley Company kepada Mars.

Ketika musim pandemik melanda dunia, gula-gula getah mendapat tempias yang teruk apabila jualan untuk produk tersebut telah berkurangan sebanyak 14.6%.

Di antara faktor yang menyebabkan penurunan jualan gula-gula getah ini adalah disebabkan orang ramai tidak dapat keluar rumah. Kebanyakan penggemar gula-gula getah sering mengunyahnya sewaktu melepak bersama dengan rakan-rakan mereka.

Walaupun jualan gula-gula getah menurun, Wrigley Company masih lagi dapat bertahan. Tapi persoalannya, sampai bila?

Sumber Rujukan:

Sesiapa yang rasa nak mulakan perubahan tetapi masih rasa kurang keyakinan diri. Rasa lemah semangat untuk bertindak. Rasa macam semua benda dia buat, tak menjadi. Penat buat kerja. Pernah rasa nak GIVE UP! Hampir BURN OUT!

Dapatkan buku “Percaya Sebelum Berjaya” Edisi Terkini. Apa bestnya buku ni?

InsyaAllah, Buku PSB ni telah terbukti membantu beribu pembacanya untuk:

🔥 Lebih bermotivasi untuk mengejar impian dan cita-cita

🔥 Lebih keyakinan untuk berhadapan dan mengatasi masalah yang menghalang impian tercapai

🔥 Lebih jelas bagaimana untuk mengatasi mental block yang menyebabkan usaha anda terbantut

🔥 Lebih konsisten dengan usaha dan tindakan agar pantas mencapai kejayaan.

🔥 Mencapai ketenangan yang luar biasa kerana mampu berdamai dengan kekecewaan demi kekecewaan

Dapatkannya sekarang di -> www.PercayaBerjaya.com

Previous ArticleNext Article

Sejarah Lamborghini Yang Bersaing Di Pasaran Supercar Dengan Ferrari

Jika tidak kerana keceluparan Enzo Ferrari, jenama Lamborghini tidak akan wujud pada hari ini. Walaupun nampak macam pelik, itulah hakikat sebenar yang telah berlaku dalam dunia automotif.

Oleh itu, tidak hairanlah Lamborghini merupakan satu-satunya pesaing terdekat kepada Ferrari dalam dunia automotif dan sememangnya jenama tersebut diwujudkan untuk menewaskan Ferrari dalam kategori supercar.

Baca: Kisah Kejayaan Pengasas Ferrari

Enzo Ferrari yang terkenal dengan seorang yang outspoken sering menimbulkan kemarahan pesaing mereka.

Selain Lamborghini, Enzo Ferrari juga turut memperkecilkan kenderaan jenama Ford yang mana akhirnya Ferrari terpaksa akur dengan kekalahan mereka dalam perlumbaan di litar Perancis yang mana kisah ini telah diabadikan dalam sebuah filem yang bertajuk “Ford vs Ferrari”.

Permulaan Lamborghini

This image has an empty alt attribute; its file name is Sejarah-Syarikat-Lamborghini-Yang-Bersaing-Di-Pasaran-Supercar-Dengan-Ferrari2-700x394.jpg
Kredit Gambar: Motor Valley

Kenderaan supercar Lamborghini ini diperkenalkan pada tahun 1963 oleh Ferruccio Lamborghini. Beliau sebelum ini merupakan seorang industrialist yang mempunyai syarikat menghasilkan traktor.

Ferruccio Lamborghini dilahirkan pada tahun 1916 dan pernah membantu Itali dalam Perang Dunia Kedua. Syarikat beliau menyediakan peralatan lori perang kepada Itali semasa berlakunya perang tersebut.

Selepas perang dunia kedua berakhir, perniagaan traktor syarikatnya mendapat tempat di Itali dan menjadikan dirinya seorang yang kaya-raya.

Peristiwa penubuhan syarikat ini berlaku apabila Ferruccio Lamborghini berjumpa dengan Enzo Ferrari di mana pada ketika itu, beliau memiliki sebuah kereta Ferrari dan tidak berpuas hati dengan kenderaan tersebut.

Beliau mengriktik jentera Ferrari yang dikatakan tidak sempurna tetapi malangnya, kritikan itu telah dibalas oleh Enzo Ferrari dengan angkuh sekali.

Dikatakan Enzo Ferrari telah membalas kritikan tersebut dengan mengatakan bahawa beliau tidak perlu mendengar pandangan dari seseorang yang hanya tahu dalam menghasilkan traktor, bukan sebuah supercar.

Kredit Gambar: Motor Valley

Kata-kata tersebut telah membuat Ferruccio Lamborghini terbakar dan beliau berazam untuk membangunkan kenderaan supercar yang lagi bagus daripada Ferrari.

Beliau yang mempunyai banyak kelebihan daripada sudut kewangan, telah membangunkan sebuah syarikat kenderaan menggunakan namanya sendiri iaitu Lamborghini.

Beliau menggunakan lambang lembu kerana horoskop tarikh kelahirannya adalah Taurus.

Kenderaan rasmi pertama keluaran syarikat tersebut dikenali sebagai GT350 yang mempunyai enjin V 12. Seterusnya, kereta GT400 merupakan kenderaan yang terlaris keluaran syarikat tersebut pada era 1960-an.

Perkembangan Lamborghini

This image has an empty alt attribute; its file name is Sejarah-Syarikat-Lamborghini-Yang-Bersaing-Di-Pasaran-Supercar-Dengan-Ferrari4-700x525.jpg
Kredit Gambar: Supercars.Net

Selepas mempunyai syarikat kenderaan supercar, Ferruccio Lamborghini mula fokus kepada syarikat tersebut dan menjual semua saham dalam syarikat traktor.

Kejayaan Lamborghini amat memberangsangkan pada era 1970-an lalu Lamborghini telah menjual semua pemilikan saham syarikatnya kepada pihak luar.

Disebabkan syarikat ini mempunyai prestij yang tinggi, banyak pengeluar kenderaan yang ingin memiliki syarikat ini. Di antara syarikat terawal yang memiliki syarikat ini adalah Chrysler.

Chrysler membeli Lamborghini pada tahun 1987 dan jodoh kedua syarikat ini tidak panjang disebabkan Chrysler tidak memahami pasaran segmen kenderaan supercar.

Lamborghini kemudiannya dijual kepada pelabur luar dan jangan terkejut bahawa negara jiran kita Indonesia pernah memillki Lamborghini ini.

Lamborghini Pada Hari Ini

This image has an empty alt attribute; its file name is Sejarah-Syarikat-Lamborghini-Yang-Bersaing-Di-Pasaran-Supercar-Dengan-Ferrari5-700x356.jpg
Kredit Gambar: The Star

Kebangkitan Lamborghini bermula pada awal tahun 2000 di mana Volkswagen telah membeli Lamborghini dan dijadikan anak syarikat mereka.

Di bawah syarikat terbesar automotif Jerman ini, Lamborghini banyak mendapat sentuhan magis Volkswagen dan menjadi kenderaan yang dipandang tinggi oleh penggemar kenderaan supercar.

Volkswagen telah berjaya menaikkan imej Lamborghini di mata dunia dan kekal menjadi pesaing terdekat kepada Ferrari dalam kategori supercar.

Walaupun mencapai kejayaan yang luar biasa di bawah payung Volkswagen, terdapat ura-ura yang mengatakan Lamborghini akan dijual kepada pihak luar dalam masa yang terdekat.

Baca: Volkswagen Bakal Jual Sebahagian Daripada Bugatti Dan Lamborghini Untuk Fokus Kepada Kenderaan Elektrik

Desas-desus yang bermain di dalam dunia automotif yang menyatakan Volkswagen bakal menjual syarikat tersebut bagi fokus kepada penghasilan kenderaan elektrik bagi menyaingi dominasi Tesla.

Sumber Rujukan: Lamborghini

Majalah Labur