5 Cara Nak Guna Maybank Anytime, Everyone (MAE) Yang Anda Kena Tahu

Baru-baru ini, Maybank telah memperkenalkan e-wallet mereka sendiri yang dikenali sebagai MAE. MAE boleh digunakan oleh pengguna Maybank dan pengguna bank lain juga.

Ia mempunyai tujuan dan fungsinya yang tersendiri. Banyak sebenarnya kegunaan Maybank MAE selain daripada untuk transfer duit semata-mata. 

Tetapi anda perlu tahu bahawa MAE menggunakan kaedah pembayaran ‘cashless’ yang bersesuaian dengan teknologi masa kini.  Jom kita lihat cara-cara menggunakan e-wallet Maybank MAE untuk panduan kita semua.

1. Pembayaran Menggunakan MAE

 1. Buka aplikasi MAE dan tekan pada ruangan ‘Money Out’.
 2. Tekan pada butang ‘Pay With QR’.
 3. Kemudian, scan ‘QR code’ pada ruangan imbasan QR code menggunakan aplikasi Maybank MAE.
 4. Setelah imbasan dibuat, masukkan nilai yang anda inginkan di ruangan ‘Enter Amount’ dan tekan butang ‘OK’.
 5. Selepas itu, anda akan menerima SMS yang menyatakan pembayaran anda telah berjaya.

2. Transfer Duit MAE Ke Akaun Lain

Dengan MAE Maybank, anda boleh memindahkan wang ke mana-mana bank yang anda inginkan. Sebagai contoh, jika anda bukan pengguna Maybank dan menggunakan aplikasi MAE Maybank, anda boleh memindahkan wang dari e-wallet MAE dan ke akaun bank yang lain juga.

Cara-caranya adalah seperti berikut:

 1. Tekan ‘Transfer Money’ pada paparan Maybank MAE dan masukkan kata laluan anda.
 2. Anda boleh membuat pilihan sama ada ingin membuat ‘Instant Transfer’ ataupun melalui DuitNow.
 3. Selepas itu, pilih bank yang anda mahu memindahkan wang dan masukkan nombor akaun serta jumlah yang diinginkan.
 4. Kemudian, masukkan ‘recipient reference’ dan tekan butang ‘Continue’. Selepas selesai pada bahagian ‘recipient reference’, maka pilih ‘funds transfer’ dan tekan butang ‘Continue’ sekali lagi.
 5. Akhir sekali, tekan ‘Transfer Now’ dan ‘Approve’ untuk menyelesaikan urusan pemindahan wang.

3. Cara Menyemak Perbelanjaan Dengan MAE

This image has an empty alt attribute; its file name is 5-Cara-Nak-Guna-Maybank-Anytime-Everyone-MAE-Yang-Anda-Kena-Tahu1-700x388.jpg
Kredit Gambar: Harian Post

Sekiranya anda ingin membuat semakan perbelanjaan, anda boleh tekan pada ‘Spending Summary’ pada aplikasi Maybank MAE anda. Di sana, anda boleh melihat perbelanjaan secara keseluruhan pada tempoh masa yang anda inginkan.

4. Cara Menyimpan Wang Melalui Tabung MAE

Kini dengan Maybank MAE, anda boleh menyimpan wang melalui tabung Maybank MAE bagi segala tujuan yang diingini. Maybank MAE akan memaklumkan kepada anda mengenai jumlah simpanan setiap bulan yang perlu dibuat untuk mencapai matlamat tersebut.

5. Cara Memperolehi Kad Fizikal MAE

 1. Layari Maybank internet banking dan pergi ke bahagian Maybank2u dan tekan pada butang ‘Cards’.
 2. Kemudian, tekan pada ‘MAE Debit Card’ dan tekan pada butang ‘Apply For Physical MAE Card’.
 3. Selepas itu, permohonan anda diproses dan sekiranya berjaya ia akan dihantar ke lokasi anda.

Kesimpulannya, dengan Maybank MAE segala urusan anda menjadi sangat mudah. Ia juga dapat memudahkan pengurusan kewangan di era moden ini.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Bank Ambil Serius Keselamatan Data Pemegang Kad – Persatuan

KUALA LUMPUR, 11 Ogos (Bernama) — Persatuan Bank-bank Dalam Malaysia (ABM) dan Persatuan Institusi Perbankan dan Kewangan Islam Malaysia (AIBIM) menegaskan dan mengesahkan pihak bank sentiasa memberi perhatian serius kepada keselamatan data pemegang kad.

Dua persatuan itu menjelaskan bank melakukan langkah balas keselamatan tambahan untuk melindungi pemegang kad daripada risiko yang berpotensi berlaku.

Langkah ini termasuk tetapi tidak terhad kepada peningkatan pemantauan penipuan dalam masa sebenar untuk mengesan tingkah laku penggunaan kad yang luar biasa dan penipuan, menurut persatuan itu dalam kenyataan bersama pada Khamis.

Kenyataan itu bagi mengulas mengenai data kad berpotensi terjejas dalam insiden keselamatan siber seperti dinyatakan iPay88 baru-baru ini.

“Bank melaksanakan langkah keselamatan berbilang peringkat yang ketat seperti pengesahan dwi-faktor untuk menghalang transaksi kad kredit dan kad debit tanpa izin.

“Bank akan menghubungi pemegang kad secara terus menerusi saluran rasmi bank jika pihak bank mengesan transaksi luar biasa yang mungkin memerlukan pengesahan tambahan. Pemegang kad juga perlu menghubungi bank masing-masing menerusi pusat panggilan atau cawangan untuk bantuan berkaitan perkara ini,” menurut ABM dan AIBIM.

Anggota ABM dan AIBIM juga menyakinkan pemegang kad bahawa pelanggan boleh terus menggunakan kad bank mereka seperti biasa selain diingatkan supaya sentiasa menyemak penyata bank dan pemberitahuan transaksi mereka dari bank.

“Sekiranya pemegang kad mengesan sebarang transaksi yang tidak dibenarkan, mereka perlu segera menghubungi bank mereka di nombor yang tertera di belakang kad bank untuk mendapatkan bantuan.

“Pemegang kad diingatkan, memandangkan ancaman keselamatan siber yang lebih sofistikated, adalah penting untuk berwaspada pada setiap masa,” jelas persatuan itu.

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/bank-ambil-serius-keselamatan-data-pemegang-kad-persatuan/