4 Langkah Untuk Mengawal Perbelanjaan Anda

Ramai yang mengalami masalah untuk mengawal perbelanjaan diri sendiri dan keluarga. Ramai yang telah tumpas dengan kehendak nafsu sendiri, dan menyebabkan masalah kewangan yang meruncing sekiranya tidak dirawat daripada awal.

Berikut merupakan 4 langkah bagaimana untuk mengawal perbelanjaan, supaya kedudukan kewangan anda akan jadi lebih baik.

1. Catat Segala Perbelanjaan Yang Dibuat Setiap Hari

Semakin besar gaji, semakin besar perbelanjaan. Betulkan ayat ini?

Masa gaji anda RM2,000 pun anda rasa sukar untuk menyimpan, sekarang dah bergaji RM5,000 pun sukar juga kan?

Sebagai permulaan, apa kata anda mula dengan mencatat dan merekod segala perbelanjaan harian anda. Jika anda tidak mampu untuk merekod di atas buku, anda boleh sahaja menggunakan telefon bimbit untuk mencatat setiap perbelanjaan tersebut. Mungkin agak sukar pada permulannya, tapi lama-kelamaan ia pasti menjadi semakin mudah.

Salah satu tips yang berkesan, adalah dengan membuat satu WhatsApp Group bersama dengan pasangan anda. Segala jenis perbelanjaan yang anda lakukan, masukkan ke dalam group ini.

2. Kenal Pasti Setiap Perbelanjaan 

Apabila anda berbelanja dengan mengikut nafsu semata-mata, pasti ada di antara perbelanjaan tersebut sebenarnya langsung tidak diperlukan dan sekiranya ia dikumpul dan tidak dikawal – pasti besar jumlahnya.

Untuk mengatasi masalah ini, anda boleh kenal pasti dahulu barang apa yang ingin dibeli. Apabila anda telah ada catatan barang yang ingin dibeli, anda telah menetapkan bahawa barang tersebut adalah keperluan dan bukannya kehendak semata-mata. Contoh yang mudah adalah barangan dapur.

Kategorikan perbelanjaan anda kepada beberapa pecahan seperti perbelanjaan harian dan bulanan. Kenal pasti juga perbelanjaan tetap dan boleh ubah. Contohnya seperti pembayaran bulanan rumah dan kereta adalah perbelanjaan tetap.

Manakala perbelanjaan boleh ubah adalah seperti duit minyak dan duit makan, ada kalanya perlu kelonggaran juga. Takdelah kita makan nasi lauk kicap sahaja setiap hari.

Dah ada senarai perbelanjaan tersebut, barulah anda boleh semak di mana anda boleh berjimat dengan mengurangkan jumlah perbelanjaan tersebut. Banyak lagi duit yang boleh disimpan setiap bulan dengan mengamalkan perbelanjaan yang berhemah.

3. Buat Bajet Sendiri

Seterusnya, anda boleh pula membuat bajet untuk memenuhi kemahuan anda pula. Yalah, takkan nak menyimpan dan ikat perut je setiap bulan; kita sebagai manusia perlukan juga hiburan dan sesekali nak juga pergi melancong. Kita perlu reward diri sendiri sekali sekala.

Apapun, pastikan ianya bersesuaian dengan pendapatan yang anda perolehi setiap bulan. Hanya gunakan duit lebihan selepas menolak perbelanjaan dan simpanan juga telah dibuat. Barulah perbelanjaan terkawal, simpanan pun ada, dapat berseronok pun ya.

4. Ikut Bajet Yang Dah Dibuat

Yang terakhir sekali inilah yang paling sukar untuk dilakukan. Kalau selama ini tulis dekat atas kertas, semuanya indah belaka. Tapi bila nak laksanakan, baru terasa amatlah susah.

Jika anda dapati perbelanjaan kurang daripada bajet yang ditetapkan, duit lebihan tersebut bolehlah digunakan untuk menambah duit simpanan. Dan kalau perbelanjaan melebihi bajet yang anda telah tetapkan, jangan pula korek simpanan anda.

Sebaliknya, anda perlu belajar untuk mengawal perbelanjaan tersebut pada masa akan datang, sepertimana yang telah anda tetapkan di dalam bajet yang telah dibuat.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tiada Halangan MMC Jual Saham MMC Ports,  Namun Perlu Patuhi Dasar – Anthony Loke

KUALA LUMPUR, 16 April (Bernama) — Kementerian Pengangkutan (MoT) tidak mempunyai sebarang halangan jika MMC Corp Bhd berhasrat menjual 49 peratus kepentingannya dalam MMC Port Holdings Bhd (MMC Port) termasuk kepada syarikat asing, namun perkara berkaitan konsesi dan status pemilikan aset utama negara perlu diteliti.

Menterinya Anthony Loke Siew Fook berkata walaupun aspek berkaitan penjualan pegangan saham berkenaan adalah keputusan korporat, sebarang perubahan terbabit perlu dimaklumkan kepada kementerian selain mematuhi dasar kerajaan yang menetapkan bahawa 51 peratus aset utama negara dipegang oleh syarikat tempatan.

“Saya tidak dimaklumkan lagi berkenaan hal itu (rancangan MMC untuk menjual pegangan saham) tetapi sekiranya ini melibatkan konsesi, sebarang perubahan pemilikan perlu dimaklumkan kepada MoT.

“Penglibatan syarikat asing dalam sektor pelabuhan juga bukanlah sesuatu yang baharu…sebagai contoh, 30 peratus pegangan PTP (Pelabuhan Tanjung Pelepas Sdn Bhd) dimiliki oleh Maersk-Line,” katanya kepada pemberita pada majlis pelancaran stesen pengecasan kenderaan elektrik Evlution bersama Mastercard dan RHB Bank Bhd di sini, hari ini.

Beliau mengulas laporan media mengenai tindakan syarikat pelaburan berpangkalan di New York, Global Infrastructure Partners (GIP) menangguhkan rancangan pembelian sehingga 49 peratus kepentingan dalam MMC Port yang juga unit perniagaan konglomerat pelabuhan MMC Corp Bhd di bawah kawalan tokoh korporat terkemuka, Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary.

Syed Mokhtar dilaporkan memohon penilaian bernilai RM15 bilion hingga RM20 bilion bagi syarikat itu yang akan menjadikannya sebagai urus niaga terbesar berkaitan pelabuhan di negara ini.

Sementara itu, majlis hari ini merupakan inisiatif awal EVlution untuk menyediakan 2,000 unit stesen pengecas EV di seluruh negara menjelang 2025, memudahkan akses pengguna kenderaan elektrik untuk mengecas kenderaan mereka di lokasi-lokasi strategik seluruh negara.

Ketua Pegawai Eksekutif Evlution Jeffrey On berkata syarikat itu telah menetapkan sasaran tinggi bagi pemasangan 100 stesen pengecas EV di kawasan-kawasan metropolitan sekitar Lembah Klang, Pulau Pinang, dan Johor.

“Kami sedang dalam proses penawaran bagi program Solar Berskala Besar (LSS) rundingan kelima tahun ini untuk mengukuhkan lagi komitmen terhadap penyelesaian tenaga lestari bagi masa depan lebih cerah,” katanya.

EVlution juga setakat ini merupakan satu-satunya Pengendali Titik Pengecasan (CPO) di Malaysia yang menyediakan sistem pembayaran tergabung bagi membolehkan pengguna membayar pengecasan EV melalui aplikasi mudah alih EVlution atau menggunakan kad fizikal. 

“Melalui kerjasama strategik dengan RHB dan Mastercard, EVlution memperkenalkan platform pembayaran terkini yang memudahkan transaksi dan memajukan penyelesaian mobiliti lestari,” katanya.

— BERNAMA