4 Langkah Untuk Mengawal Perbelanjaan Anda

Ramai yang mengalami masalah untuk mengawal perbelanjaan diri sendiri dan keluarga. Ramai yang telah tumpas dengan kehendak nafsu sendiri, dan menyebabkan masalah kewangan yang meruncing sekiranya tidak dirawat daripada awal.

Berikut merupakan 4 langkah bagaimana untuk mengawal perbelanjaan, supaya kedudukan kewangan anda akan jadi lebih baik.

1. Catat Segala Perbelanjaan Yang Dibuat Setiap Hari

Semakin besar gaji, semakin besar perbelanjaan. Betulkan ayat ini?

Masa gaji anda RM2,000 pun anda rasa sukar untuk menyimpan, sekarang dah bergaji RM5,000 pun sukar juga kan?

Sebagai permulaan, apa kata anda mula dengan mencatat dan merekod segala perbelanjaan harian anda. Jika anda tidak mampu untuk merekod di atas buku, anda boleh sahaja menggunakan telefon bimbit untuk mencatat setiap perbelanjaan tersebut. Mungkin agak sukar pada permulannya, tapi lama-kelamaan ia pasti menjadi semakin mudah.

Salah satu tips yang berkesan, adalah dengan membuat satu WhatsApp Group bersama dengan pasangan anda. Segala jenis perbelanjaan yang anda lakukan, masukkan ke dalam group ini.

2. Kenal Pasti Setiap Perbelanjaan 

Apabila anda berbelanja dengan mengikut nafsu semata-mata, pasti ada di antara perbelanjaan tersebut sebenarnya langsung tidak diperlukan dan sekiranya ia dikumpul dan tidak dikawal – pasti besar jumlahnya.

Untuk mengatasi masalah ini, anda boleh kenal pasti dahulu barang apa yang ingin dibeli. Apabila anda telah ada catatan barang yang ingin dibeli, anda telah menetapkan bahawa barang tersebut adalah keperluan dan bukannya kehendak semata-mata. Contoh yang mudah adalah barangan dapur.

Kategorikan perbelanjaan anda kepada beberapa pecahan seperti perbelanjaan harian dan bulanan. Kenal pasti juga perbelanjaan tetap dan boleh ubah. Contohnya seperti pembayaran bulanan rumah dan kereta adalah perbelanjaan tetap.

Manakala perbelanjaan boleh ubah adalah seperti duit minyak dan duit makan, ada kalanya perlu kelonggaran juga. Takdelah kita makan nasi lauk kicap sahaja setiap hari.

Dah ada senarai perbelanjaan tersebut, barulah anda boleh semak di mana anda boleh berjimat dengan mengurangkan jumlah perbelanjaan tersebut. Banyak lagi duit yang boleh disimpan setiap bulan dengan mengamalkan perbelanjaan yang berhemah.

3. Buat Bajet Sendiri

Seterusnya, anda boleh pula membuat bajet untuk memenuhi kemahuan anda pula. Yalah, takkan nak menyimpan dan ikat perut je setiap bulan; kita sebagai manusia perlukan juga hiburan dan sesekali nak juga pergi melancong. Kita perlu reward diri sendiri sekali sekala.

Apapun, pastikan ianya bersesuaian dengan pendapatan yang anda perolehi setiap bulan. Hanya gunakan duit lebihan selepas menolak perbelanjaan dan simpanan juga telah dibuat. Barulah perbelanjaan terkawal, simpanan pun ada, dapat berseronok pun ya.

4. Ikut Bajet Yang Dah Dibuat

Yang terakhir sekali inilah yang paling sukar untuk dilakukan. Kalau selama ini tulis dekat atas kertas, semuanya indah belaka. Tapi bila nak laksanakan, baru terasa amatlah susah.

Jika anda dapati perbelanjaan kurang daripada bajet yang ditetapkan, duit lebihan tersebut bolehlah digunakan untuk menambah duit simpanan. Dan kalau perbelanjaan melebihi bajet yang anda telah tetapkan, jangan pula korek simpanan anda.

Sebaliknya, anda perlu belajar untuk mengawal perbelanjaan tersebut pada masa akan datang, sepertimana yang telah anda tetapkan di dalam bajet yang telah dibuat.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TikTok Wujud Shopping Mall, Beli Sambil Berhibur

Tahukah anda, aplikasi TikTok bukanlah semata-mata platform untuk berhibur? Anda juga boleh membeli-belah seperti berada di sebuah mall!

Untuk pengetahuan anda, kini TikTok telah melancarkan Shopping Mall mereka yang tersendiri. Inilah peluang anda untuk beli barang atau berniaga sambil bertiktok.

Dengan kewujudan shopping mall di TikTok ini, ia membolehkan pengguna membeli dan menjual barangan secara dalam talian pada aplikasi TikTok. Bagi anda yang berminat untuk menjual di TikTok Shopping Mall, anda perlu mendaftar akaun TikTok sebagai seller terlebih dahulu. 

Sementara itu, bagi pelanggan yang ingin membeli di TikTok, mereka hanya perlu mencari barang yang dikehendaki di TikTok menggunakan akaun TikTok mereka sendiri.

Shopping Mall TikTok Bakal Memberi Manfaat Kepada Perusahaan Kecil Dan Sederhana (SME)

Dengan adanya TikTok Shopping Mall, ia secara tidak langsung membuka peluang perniagaan kepada Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME) dalam bentuk berniaga sambil berhibur. 

Boleh dikatakan bahawa peluang yang diberikan ini juga mampu memberikan manfaat kepada mereka yang masih tidak mempunyai kedai fizikal ekoran masalah kos pelaburan yang sangat tinggi. Jadi, peniaga akan dapat menjalankan perniagaan secara menyeluruh dengan aplikasi TikTok dengan menjadi pencipta kandungan video pada kadar yang tertentu.

Selain itu, pengguna biasa juga turut mendapat manfaat yang sama dengan adanya TikTok Shopping Mall kerana mereka boleh membeli apa sahaja yang mereka mahukan sambil berhibur. 

Menarik lagi, fungsi yang ada pada TikTok Shopping Mall kini adalah promosi yang melibatkan baucar penghantaran percuma dan diskaun sehingga 99%. Rugi sangat jika anda belum guna aplikasi TikTok!

Kelebihan Berniaga Di Platform TikTok

Kini, pengguna TikTok di Malaysia boleh dikatakan mencecah 4 juta orang. Boleh dikatakan juga dalam 4 juta orang ini, kebanyakannya dalam kalangan pengguna berusia dalam lingkungan 16 tahun hingga 24 tahun. Oleh itu, mereka ini biasanya mempunyai kecenderungan minat yang amat tinggi dalam sesuatu perkara yang mereka suka atau gemari.

Namun, saban hari, pengguna yang berusia 25 tahun ke atas juga semakin meningkat ekoran peningkatan kandungan digital yang semakin berkualiti. Kita tahu bahawa pengguna yang berusia 25 tahun ke atas mempunyai buying power yang amat tinggi. Selain itu, mereka juga cenderung untuk mengikuti trend-trend yang terkini.

Apa yang dapat kita lihat di sini adalah berniaga di TikTok pasti dapat meraih pelanggan yang lebih ramai dan keuntungan yang pasti mengejutkan anda. Sudah pasti content yang dihasilkan oleh anda harus menarik perhatian golongan-golongan ini. Jika hasilnya menarik, pasti produk yang anda jual laku keras, betul tak?

Cara Daftar Akaun TikTok

Bagi anda yang berminat untuk mendaftar akaun Tiktok, anda boleh mengikuti langkah berikut.

  1. Muat turun aplikasi TikTok melalui Playstore bagi smartphone yang menggunakan sistem Android dan Appstore bagi pengguna sistem IOS (Apple) milik anda.
  2. Selepas siap memuat turun aplikasi TikTok, anda perlu mendaftar akaun terlebih dahulu. Di sini, anda boleh mendaftar dengan menggunakan emel, nombor telefon, Facebook, Instagram, Twitter atau akaun Google milik anda.
  3. Apabila selesai memilih cara pendaftaran di atas, anda perlu memasukkan butiran tarikh lahir anda pada ruangan yang dipaparkan. Kemudian, klik ‘Teruskan’ setelah selesai memasukkan butiran tarikh lahir anda.
  4. Selepas itu, akan tertera pula paparan untuk pengesahan melalui emel ataupun melalui nombor telefon. Di sini, anda perlu memastikan maklumat yang diisi adalah betul dan tepat bagi memastikan kod pengesahan diterima. Apabila selesai, klik pada kotak ‘Seterusnya’.
  5. Masukkan kod pengesahan yang diterima pada paparan seterusnya. Kod tersebut perlu dimasukkan untuk memastikan akaun yang dibuat oleh anda adalah asli.
  6. Selepas memasukkan kod tersebut, anda dikehendaki membuat kata laluan akaun dan sahkan kata laluan tersebut.
  7. Akhir sekali, paparan ‘I’m not a robot’ dipaparkan untuk pengesahan terakhir anda bagi memastikan anda adalah manusia dan bukannya bot komputer. Pada bahagian ini, anda perlu menyelesaikan captcha yang diberikan sebelum akaun TikTok anda boleh diguna.

Kesimpulannya, TikTok sememangnya terkenal dengan aplikasi hiburan dan keunikannya yang tersendiri. Idea mereka dalam mewujudkan shopping mall atas talian juga merupakan satu nafas baru buat kita semua dalam mengembangkan perniagaan.

Bagi anda yang mempunyai bakat yang terpendam, mungkin anda juga boleh berniaga sambil menunjukkan bakat tersebut kepada pelanggan-pelanggan anda nanti. TikTok juga dapat menaikkan bakat-bakat baru sekali gus memberi manfaat untuk kembangkan shopping mall anda.

Baca juga:

Dah follow TikTok Majalah Labur? Jemput follow TikTok kami untuk dapatkan maklumat yang ringkas, padat dan mudah difahami.