5 Cara Untuk ‘Bangkit Semula’ Selepas Bercerai

Perceraian adalah salah satu pengalaman untuk anda mulakan semula kehidupan. Ia bukan sahaja mengubah dinamik hubungan, tetapi dalam kebanyakan situasi, ia benar-benar mengubah gaya hidup kita. Tidak kira betapa gigihnya kita bekerja untuk menjalani kehidupan yang kita impikan, perceraian akan ‘membantutkan’ perancangan kewangan kita.

Ramai orang kehilangan separuh atau lebih daripada semua yang telah mereka simpan sepanjang hidup mereka. Ini termasuk rumah, simpanan, persaraan, perniagaan dan pelaburan.

Daripada kita berputus asa, jom bangkit semula dan kembali menguruskan kewangan selepas bercerai.

1. Jangan Buang Masa Dengan Panik

Kepada yang tidak pernah bekerja, kehidupan selepas perceraian merupakan satu peluang anda untuk mula kerja. Kepada yang sudah bekerja pula, apabila anda bercerai merupakan satu peluang untuk anda tukar tempat kerja dan bina empayar anda di tempat baru.

Kata orang, tempat baru mulakan hidup yang baru. Tetapi kalau anda mahu kekalkan di tempat kerja lama anda, silakan.

Di mana ada kemahuan, di situ ada jalan. Selepas perceraian, kita mempunyai banyak pilihan untuk diterokai. Ini perlu dilakukan untuk mengalihkan tumpuan kita.

2. Kembali Kepada Asas

Kumpul maklumat yang diperlukan untuk mengetahui bagaimana untuk membina semula perkara yang paling asas.

Setelah anda mempunyai pekerjaan yang tetap, mulakan dengan membuat bajet dan sediakan helaian berasingan untuk pendapatan, perbelanjaan, aset dan liabiliti.

Apabila dah ada lebih banyak maklumat, kita akan menjadi jelas di mana dan bagaimana untuk bermula semula.

3. Sediakan Akaun

Anda kena bijak menguruskan akaun persaraan dan juga nafkah bulanan. Kena belajar dan biasakan diri dengan peraturan dan undang-undang yang berkaitan dengan pemberian nafkah.

Sebaiknya, pemberian nafkah harus dibuat dalam akaun berbeza supaya tidak bercampur dengan pendapatan lain. Sekiranya anda tidak menerima nafkah, anda boleh membawa kes ini ke mahkamah.

4. Kawal Emosi & Kawal Belanja

Apabila kita bercerai, ia boleh menyebabkan emosi kita menjadi tak stabil. Sekejap ceria, sekejap duka. Kita kena banyak ingat kepada Tuhan agar hati menjadi tenang.

Dalam hal kewangan pula, kita harus dahulukan keutamaan dan keperluan daripada kehendak. Kalau sebelum ini pasangan kita dapat juga menampung apa yang terkurang, tetapi sekarang semuanya ada di bahu kita semata-mata. Maka kawallah perbelanjaan.

5. Dapatkan Sokongan

Adalah penting untuk mendampingi mereka yang dapat menyokong kita selepas bercerai. Dekatkan diri dengan ahli keluarga, adik-beradik dan rakan-rakan yang dapat beri kata-kata semangat dan positif.

Perceraian adalah sesuatu yang menyakitkan tetapi ianya bukanlah satu pengakhiran. Mempunyai seseorang yang rapat untuk berbincang mengenai kewangan juga sangat membantu.

Ambil Iktibar

Perceraian bukanlah pengakhiran kepada segala-galanya, sebaliknya kita jadikannya sebagai satu pengajaran dalam kehidupan. Insha-Allah masa akan menyembuhkan luka tersebut.

Untuk tambahkan ilmu, boleh juga baca

Pada tahun 2020 yang lalu, kami telah pun menghasilkan buku sulung yang bertajuk ‘Malaysia Melabur: 10 Benda Kita Kena Tahu’. Sambutannya begitu menggalakkan sehingga buku ini terpilih sebagai Top 10 di MPH dalam kategori Malay Non-Fiction bagi tahun 2020.

Alhamdulillah, terkini kami berjaya terbitkan pula buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Jalinan Kerjasama Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (HASiL) Bersama Dengan Media Dan Pemain Industri Perkukuh Pelaksanaan e-invois

Kuala Lumpur, 22 Mei 2023 – Seiring dengan arus revolusi digital yang pesat, perniagaan memerlukan cara yang lebih mudah untuk membuat pertukaran maklumat dan transaksi perdagangan di peringkat domestik mahupun global. Bagi memastikan kecekapan pengurusan pentadbiran percukaian negara seiring dengan perkembangan teknologi semasa, kerajaan melalui pembentangan Bajet 2023 telah memperkenalkan pelaksanaan e-invois sebagai satu mekanisma baharu untuk mencapai hasrat tersebut.

Sehubungan itu, satu sesi libat urus YBhg. Datuk Dr. Mohd Nizom bin Sairi, Ketua Pegawai Eksekutif HASiL bersama hampir 220 orang peserta yang terdiri daripada pengamal media, pempengaruh media (media influencer) dan pemain industri telah diadakan di Hotel Westin, Kuala Lumpur.

Pelaksanaan e-invois ini akan diadakan secara berperingkat mulai akhir tahun 2023 dengan memfokuskan pembangunan sistem dan projek rintis bersama pembayar cukai terpilih serta penggunaannya adalah diwajibkan kepada perniagaan mengikut nilai ambang jualan secara berperingkat bermula pada Jun 2024.


Perincian bagi cadangan pelaksanaan e-invois ini adalah seperti yang berikut:

Sesi ini juga bertujuan untuk memberi pendedahan awal kepada pengamal media, pempengaruh media dan pemain industri serta mendapatkan maklum balas terus berkenaan strategi-strategi pemasaran yang boleh dilaksanakan bagi membantu HASiL dalam menyebarluas kepentingan e-invois dalam konteks urusan percukaian negara. Tambahan pula, peranan yang dimainkan oleh kumpulan ini sangat penting dan mampu bertindak sebagai duta HASiL dalam menyampaikan maklumat percukaian kepada pembayar cukai yang berkaitan.

YBhg. Datuk Dr. Mohd Nizom Sairi dalam ucapannya menyatakan bahawa pelaksanaan e-invois ini bukan sahaja mampu menambah baik kualiti perkhidmatan yang ditawarkan oleh pentadbir cukai, malah ia turut memberikan banyak manfaat kepada pembayar cukai dari segi meningkatkan kecekapan operasi perniagaan, memudahkan urusan penyimpanan rekod dan mengurangkan kos pematuhan cukai mereka.

Tambah beliau lagi, pelaksanaan e-invois ini juga dapat mewujudkan transaksi perniagaan yang lebih telus sekali gus membantu kerajaan mengatasi masalah ekonomi bayangan (shadow economy) dalam urus niaga.

Turut sama hadir dalam sesi libat urus ini ialah YBhg. Datuk Dr. Sotimin bin Muhalip, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif (Dasar), YBrs. Puan Wan Ramiza binti Wan Ghazali, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif (Operasi Percukaian), YBrs. Encik Hisham bin Rusli, Timbalan Ketua Eksekutif (Pengurusan) serta barisan pengurusan kanan HASiL.

Semoga dengan penganjuran sesi libat urus ini, para pengamal media, pempengaruh media dan pemain industri dapat memainkan peranan yang signifikan dalam memberi pemahaman berkenaan pelaksanaan e-invois kepada pembayar cukai, seterusnya memastikan sistem ini mendapat sokongan yang padu dan dipercayai oleh rakyat.