Ketahui Kos Nak Bercerai Di Malaysia

Semua orang mengimpikan alam perkahwinan yang bahagia bersama pasangan dan keluarga masing-masing. Tiada siapa pun yang mahu mahligai yang dibina runtuh. Tetapi kadangkala, perceraian mungkin merupakan penyelesaian terbaik untuk pasangan tersebut. Di sini kami ingin kongsikan anggaran kos perceraian di Malaysia.

1. Perceraian Bagi Pasangan Bukan Islam

Bagi pasangan bukan Islam, kes perceraian akan dibicarakan di Mahkamah Tinggi di bawah Mahkamah Keluarga. Untuk pasangan yang memilih untuk berpisah secara baik, kos yang terpaksa dikeluarkan lebih jimat berbanding pasangan yang menghadapi ‘pertikaian’. Sebenarnya pelbagai faktor akan diambil kira dalam menetapkan kos perceraian dan ianya pasti berbeza di antara setiap kes. Berikut merupakan sekadar anggaran kos yang ditanggung oleh pasangan bukan islam.

  • Petisyen dan pelbagai yuran guaman- Permohanan Tribunal Perkahwinan dan sijil, perceraian, hak penjagaan anak dan petisyen sokongan = RM250
  • Caj guaman bagi perceraian persetujuan bersama- Bayaran perundingan serta perwakilan=RM3,000 hingga RM10,000.
  • Caj guaman bagi perceraian tanpa persetujuan bersama- Bayaran perundingan perwakilan= RM15,000 hingga RM50,000 (bergantung kerumitan kes)

Selalunya kes pasangan yang berpisah secara persetujuan bersama lebih cepat diselesaikan berbanding pasangan kes Perceraian Tanpa Persetujuan Bersama. Dan sekiranya kes tersebut berlanjutan sehingga bertahun, pastinya kos yang ditanggung semakin tinggi!

2. Perceraian Bagi Pasangan Beragama Islam

Sekiranya berlaku perceraian tanpa persetujuan bersama, kes ini akan dibicarakan di Mahkamah Syariah. Berikut merupakan anggaran kos yang bakal ditanggung.

  • Permohonan dan yuran mahkamah- Testimoni penyampaian, lain-lain permohonan dan perjalanan perbicaraan mahkamah= RM250
  • Yuran guaman bagi Perceraian Tanpa Persetujuan Bersama- Bayaran perundingan serta perwakilan= RM5,000 hingga RM100,000 (bergantung kerumitan kes)

Tidak kiralah anda beragama Islam atau tidak, anda juga boleh menggunakan khidmat perantara untuk menyelesaikan kes yang melibatkan pertikaian. Kosnya juga lebih murah iaitu dalam anggaran RM5,000 hingga RM15,000.

3. Perceraian Tanpa Peguam

Sekiranya anda tidak ingin melantik peguam, anda boleh juga mewakili diri sendiri. Tetapi cara ini tidak digalakkan sekiranya kes anda itu melibatkan pertikaian. Jika anda kurang pengetahuan dalam undang-undang, perlantikan peguam adalah tepat bagi menjamin hak-hak serta kepentingan anda.

4. Bantuan Kewangan dalam Urusan Undang-undang

Bagi pasangan yang kurang berkemampuan, anda boleh memohon bantuan guaman daripada Jabatan Bantuan Guaman Malaysia. Tetapi anda masih perlu membuat bayaran untuk mendapatkan khidmat ini. Anda juga perlu lulus syarat-syarat yang telah ditetapkan oleh jabatan ini. Disebabkan jabatan ini menguruskan terlalu banyak kes perceraian, masa menunggu anda mungkin lebih lama berbanding melantik peguam sendiri.

5. Sara Hidup Selepas Bercerai

Terdapat dua jenis bantuan atau nafkah yang perlu ditanggung oleh suami iaitu belanja hidup anak-anak dan juga belanja hidup isteri.Belanja ini akan ditentukan melalui rundingan peguam kedua-dua pihak atau melalui mahkamah. Pelbagai kriteria akan di ambil kira untuk menentukan jumlah belanja tersebut.

6. Kos-kos Lain

Selain itu ada juga kos-kos lain yang perlu diambil kira sepanjang perbicaraan berjalan seperti kos perjalanan, kos penjagaan anak-anak dan sebagainya.

Lihat! Kos perceraian sahaja boleh melebihi kos perkahwinan. Sebab itulah kita selalu dinasihatkan untuk memilih pasangan yang benar-benar tepat untuk diri kita. Anda boleh mempertimbangkan Perjanjian Sebelum Pernikahan. Ini sebagai langkah pelindungan sekiranya penceraian tidak dapat dielakkan. Ia merupakan satu kontrak yang menerangkan tentang pemilikan/pembahagian harta bersama dan juga perjanjian-perjanjian lain.

Sumber Rujukan: Loan Street

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!