Ketahui Kos Nak Bercerai Di Malaysia

Semua orang mengimpikan alam perkahwinan yang bahagia bersama pasangan dan keluarga masing-masing. Tiada siapa pun yang mahu mahligai yang dibina runtuh. Tetapi kadangkala, perceraian mungkin merupakan penyelesaian terbaik untuk pasangan tersebut. Di sini kami ingin kongsikan anggaran kos perceraian di Malaysia.

1. Perceraian Bagi Pasangan Bukan Islam

Bagi pasangan bukan Islam, kes perceraian akan dibicarakan di Mahkamah Tinggi di bawah Mahkamah Keluarga. Untuk pasangan yang memilih untuk berpisah secara baik, kos yang terpaksa dikeluarkan lebih jimat berbanding pasangan yang menghadapi ‘pertikaian’. Sebenarnya pelbagai faktor akan diambil kira dalam menetapkan kos perceraian dan ianya pasti berbeza di antara setiap kes. Berikut merupakan sekadar anggaran kos yang ditanggung oleh pasangan bukan islam.

 • Petisyen dan pelbagai yuran guaman- Permohanan Tribunal Perkahwinan dan sijil, perceraian, hak penjagaan anak dan petisyen sokongan = RM250
 • Caj guaman bagi perceraian persetujuan bersama- Bayaran perundingan serta perwakilan=RM3,000 hingga RM10,000.
 • Caj guaman bagi perceraian tanpa persetujuan bersama- Bayaran perundingan perwakilan= RM15,000 hingga RM50,000 (bergantung kerumitan kes)

Selalunya kes pasangan yang berpisah secara persetujuan bersama lebih cepat diselesaikan berbanding pasangan kes Perceraian Tanpa Persetujuan Bersama. Dan sekiranya kes tersebut berlanjutan sehingga bertahun, pastinya kos yang ditanggung semakin tinggi!

2. Perceraian Bagi Pasangan Beragama Islam

Sekiranya berlaku perceraian tanpa persetujuan bersama, kes ini akan dibicarakan di Mahkamah Syariah. Berikut merupakan anggaran kos yang bakal ditanggung.

 • Permohonan dan yuran mahkamah- Testimoni penyampaian, lain-lain permohonan dan perjalanan perbicaraan mahkamah= RM250
 • Yuran guaman bagi Perceraian Tanpa Persetujuan Bersama- Bayaran perundingan serta perwakilan= RM5,000 hingga RM100,000 (bergantung kerumitan kes)

Tidak kiralah anda beragama Islam atau tidak, anda juga boleh menggunakan khidmat perantara untuk menyelesaikan kes yang melibatkan pertikaian. Kosnya juga lebih murah iaitu dalam anggaran RM5,000 hingga RM15,000.

3. Perceraian Tanpa Peguam

Sekiranya anda tidak ingin melantik peguam, anda boleh juga mewakili diri sendiri. Tetapi cara ini tidak digalakkan sekiranya kes anda itu melibatkan pertikaian. Jika anda kurang pengetahuan dalam undang-undang, perlantikan peguam adalah tepat bagi menjamin hak-hak serta kepentingan anda.

4. Bantuan Kewangan dalam Urusan Undang-undang

Bagi pasangan yang kurang berkemampuan, anda boleh memohon bantuan guaman daripada Jabatan Bantuan Guaman Malaysia. Tetapi anda masih perlu membuat bayaran untuk mendapatkan khidmat ini. Anda juga perlu lulus syarat-syarat yang telah ditetapkan oleh jabatan ini. Disebabkan jabatan ini menguruskan terlalu banyak kes perceraian, masa menunggu anda mungkin lebih lama berbanding melantik peguam sendiri.

5. Sara Hidup Selepas Bercerai

Terdapat dua jenis bantuan atau nafkah yang perlu ditanggung oleh suami iaitu belanja hidup anak-anak dan juga belanja hidup isteri.Belanja ini akan ditentukan melalui rundingan peguam kedua-dua pihak atau melalui mahkamah. Pelbagai kriteria akan di ambil kira untuk menentukan jumlah belanja tersebut.

6. Kos-kos Lain

Selain itu ada juga kos-kos lain yang perlu diambil kira sepanjang perbicaraan berjalan seperti kos perjalanan, kos penjagaan anak-anak dan sebagainya.

Lihat! Kos perceraian sahaja boleh melebihi kos perkahwinan. Sebab itulah kita selalu dinasihatkan untuk memilih pasangan yang benar-benar tepat untuk diri kita. Anda boleh mempertimbangkan Perjanjian Sebelum Pernikahan. Ini sebagai langkah pelindungan sekiranya penceraian tidak dapat dielakkan. Ia merupakan satu kontrak yang menerangkan tentang pemilikan/pembahagian harta bersama dan juga perjanjian-perjanjian lain.

Sumber Rujukan: Loan Street

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TikTok Wujud Shopping Mall, Beli Sambil Berhibur

Tahukah anda, aplikasi TikTok bukanlah semata-mata platform untuk berhibur? Anda juga boleh membeli-belah seperti berada di sebuah mall!

Untuk pengetahuan anda, kini TikTok telah melancarkan Shopping Mall mereka yang tersendiri. Inilah peluang anda untuk beli barang atau berniaga sambil bertiktok.

Dengan kewujudan shopping mall di TikTok ini, ia membolehkan pengguna membeli dan menjual barangan secara dalam talian pada aplikasi TikTok. Bagi anda yang berminat untuk menjual di TikTok Shopping Mall, anda perlu mendaftar akaun TikTok sebagai seller terlebih dahulu. 

Sementara itu, bagi pelanggan yang ingin membeli di TikTok, mereka hanya perlu mencari barang yang dikehendaki di TikTok menggunakan akaun TikTok mereka sendiri.

Shopping Mall TikTok Bakal Memberi Manfaat Kepada Perusahaan Kecil Dan Sederhana (SME)

Dengan adanya TikTok Shopping Mall, ia secara tidak langsung membuka peluang perniagaan kepada Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME) dalam bentuk berniaga sambil berhibur. 

Boleh dikatakan bahawa peluang yang diberikan ini juga mampu memberikan manfaat kepada mereka yang masih tidak mempunyai kedai fizikal ekoran masalah kos pelaburan yang sangat tinggi. Jadi, peniaga akan dapat menjalankan perniagaan secara menyeluruh dengan aplikasi TikTok dengan menjadi pencipta kandungan video pada kadar yang tertentu.

Selain itu, pengguna biasa juga turut mendapat manfaat yang sama dengan adanya TikTok Shopping Mall kerana mereka boleh membeli apa sahaja yang mereka mahukan sambil berhibur. 

Menarik lagi, fungsi yang ada pada TikTok Shopping Mall kini adalah promosi yang melibatkan baucar penghantaran percuma dan diskaun sehingga 99%. Rugi sangat jika anda belum guna aplikasi TikTok!

Kelebihan Berniaga Di Platform TikTok

Kini, pengguna TikTok di Malaysia boleh dikatakan mencecah 4 juta orang. Boleh dikatakan juga dalam 4 juta orang ini, kebanyakannya dalam kalangan pengguna berusia dalam lingkungan 16 tahun hingga 24 tahun. Oleh itu, mereka ini biasanya mempunyai kecenderungan minat yang amat tinggi dalam sesuatu perkara yang mereka suka atau gemari.

Namun, saban hari, pengguna yang berusia 25 tahun ke atas juga semakin meningkat ekoran peningkatan kandungan digital yang semakin berkualiti. Kita tahu bahawa pengguna yang berusia 25 tahun ke atas mempunyai buying power yang amat tinggi. Selain itu, mereka juga cenderung untuk mengikuti trend-trend yang terkini.

Apa yang dapat kita lihat di sini adalah berniaga di TikTok pasti dapat meraih pelanggan yang lebih ramai dan keuntungan yang pasti mengejutkan anda. Sudah pasti content yang dihasilkan oleh anda harus menarik perhatian golongan-golongan ini. Jika hasilnya menarik, pasti produk yang anda jual laku keras, betul tak?

Cara Daftar Akaun TikTok

Bagi anda yang berminat untuk mendaftar akaun Tiktok, anda boleh mengikuti langkah berikut.

 1. Muat turun aplikasi TikTok melalui Playstore bagi smartphone yang menggunakan sistem Android dan Appstore bagi pengguna sistem IOS (Apple) milik anda.
 2. Selepas siap memuat turun aplikasi TikTok, anda perlu mendaftar akaun terlebih dahulu. Di sini, anda boleh mendaftar dengan menggunakan emel, nombor telefon, Facebook, Instagram, Twitter atau akaun Google milik anda.
 3. Apabila selesai memilih cara pendaftaran di atas, anda perlu memasukkan butiran tarikh lahir anda pada ruangan yang dipaparkan. Kemudian, klik ‘Teruskan’ setelah selesai memasukkan butiran tarikh lahir anda.
 4. Selepas itu, akan tertera pula paparan untuk pengesahan melalui emel ataupun melalui nombor telefon. Di sini, anda perlu memastikan maklumat yang diisi adalah betul dan tepat bagi memastikan kod pengesahan diterima. Apabila selesai, klik pada kotak ‘Seterusnya’.
 5. Masukkan kod pengesahan yang diterima pada paparan seterusnya. Kod tersebut perlu dimasukkan untuk memastikan akaun yang dibuat oleh anda adalah asli.
 6. Selepas memasukkan kod tersebut, anda dikehendaki membuat kata laluan akaun dan sahkan kata laluan tersebut.
 7. Akhir sekali, paparan ‘I’m not a robot’ dipaparkan untuk pengesahan terakhir anda bagi memastikan anda adalah manusia dan bukannya bot komputer. Pada bahagian ini, anda perlu menyelesaikan captcha yang diberikan sebelum akaun TikTok anda boleh diguna.

Kesimpulannya, TikTok sememangnya terkenal dengan aplikasi hiburan dan keunikannya yang tersendiri. Idea mereka dalam mewujudkan shopping mall atas talian juga merupakan satu nafas baru buat kita semua dalam mengembangkan perniagaan.

Bagi anda yang mempunyai bakat yang terpendam, mungkin anda juga boleh berniaga sambil menunjukkan bakat tersebut kepada pelanggan-pelanggan anda nanti. TikTok juga dapat menaikkan bakat-bakat baru sekali gus memberi manfaat untuk kembangkan shopping mall anda.

Baca juga: