Ikuti Perkongsian Daripada Gadis Manis Ini Bagaimana Beliau Menyimpan Deposit Rumah

Untuk anda yang masih bujang ataupun yang telah mendirikan rumah tangga dan dalam perjalanan mengumpul duit deposit untuk beli rumah boleh cuba cara daripada Cik Syafieqah Alya ini.

Terima kasih pada semua pembaca yang terus menyokong dan mendoakan yang baik-baik. Alhamdulillah syukur. Moga dimudahkan urusan semua pembaca saya dan dilimpahi rezeki yang deras untuk miliki hartanah. Aamin.

1. Untuk mereka yang baru mengenali, saya bukan lah seorang businesswoman atau orang kaya. Saya bermula dengan gaji RM1600 pada usia saya 21 tahun. Punya impian yang besar seperti kalian ingin miliki hartanah sebelum usia 25 tahun.

2. Saya bermula dengan membantu kawan tanpa sebarang bayaran. Dan waktu itu saya percaya pada rezeki. Hari ni kita mudahkan urusan orang dan tidak berharap pada bayaran, Tuhan mudahkan jalan kita.

Mulai hari ni kita mudahkan urusan orang lain dalam hidup kita jom (Konsep percaya).

3. Saya mula ditawarkan satu kerja admin di mana kerja ini saya dah biasa buat, saya terus accept. Waktu ni sudah ada kerja hakiki saya. Jadi saya buat 2 kerja dalam 1 masa.

Lebihan wang dari kerja admin ni tidak lah saya belanja kan malah saya terus simpan ke dalam akaun. Orang biasa dia akan belanjakan berdasarkan cash yang ada di tangan pada bulan tersebut, tapi saya kawal dan masih mengekalkan gaya hidup yang sama walau dapat wang lebih.

Save @ forget (konsep simpanan dilupakan)

4. Saya sudah melabur dari zaman saya belajar lagi. Iaitu melabur dalam ASBF. Simpanan paksa tak rela. Kalau tak simpan sijil kena jual, maka terpaksa usahakan menyimpan agar sijil ASB tidak dijual. Set matlamat kita seawal yang boleh.

Sekarang student pun ramai yang kreatif cari income, maka sama ada kalian nak apply ASBF buat join application dengan parents atau korang simpan saja dalam akaun ASB/TH terlebih dahulu. Habis belajar nanti korang dah ada simpanan sendiri.

(ASBF ni pastinya perlukan payslip untuk apply. Jika korang student atau isteri yang tidak bekerja maka apply lah join application menggunakan payslip pasangan atau mak atau ayah atau adik beradik bekerja – perlu ada guarantor)

Melalui ASBF jika bajet korang (secara kasar) adalah :

RM270 @ korang boleh apply RM50K
RM540 @ korang boleh apply RM100K
RM810 @ korang boleh apply RM150K
RM1080 @ korang boleh apply RM200k

Ianya bergantung pada kiraan DSR dan komitmen juga ye untuk mohon ASBF. Konsep di atas ini korang kena simpan tiap-tiap bulan tanpa usik dividen tahunan. (Profit rate 5.05%)

Hasil anggaran selepas 3 tahun adalah :
(Kiraan dividen 7% setahun sebelum ini)

RM50K = RM13,563
RM100K = RM27,121
RM150K = RM40,682
RM200K = RM54,242

Jadi bila korang boleh buat forecast macam ni, korang boleh aim untuk beli rumah tu bila untuk dijadikan simpanan deposit rumah korang. Jangan tiru orang untuk membeli, jangan asal murah terus sebat nak beli serta bersedia lah dengan apa jua kos-kos yang bakal korang tanggung bila beli rumah nanti. (Konsep melabur)

5. Simpanan kecemasan terus kekal naik dan naik tiap bulan. Jangan berhenti menyimpan sebab kita akan sangat perlukannya di waktu kecemasan. Nak simpan kat mana? Korang boleh lah mula simpan di dalam akaun ASB atau Tabung Haji korang sebagai permulaan. Buat korang yang belum bukak akaun tu, pergi lah buka. Ianya untuk kebaikan korang jugak kan. (Konsep simpan kecemasan)

Sekian dari saya, moga bermanfaat dan membantu korang untuk bermula. #syafieqahalya

Saya dulu mula dengan impian dan saya lakarkan di atas kertas. Tiap bulan saya pantau sama ada kewangan saya ‘sihat’ atau tidak. Saya boleh buat, korang juga pasti boleh💪🏻

Pada tahun 2020 yang lalu, kami telah pun menghasilkan buku sulung yang bertajuk ‘Malaysia Melabur: 10 Benda Kita Kena Tahu’. Sambutannya begitu menggalakkan sehingga buku ini terpilih sebagai Top 10 di MPH dalam kategori Malay Non-Fiction bagi tahun 2020.

Alhamdulillah, terkini kami berjaya terbitkan pula buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kenali Bisnes Lain Berkaitan Lee Thiam Wah, Pengasas 99 Speedmart

Lee Thiam Wah dikenali sebagai ‘Raja Mini Mart’ dan dilahirkan pada tahun 1964 di Klang. Beliau mengalami polio semasa bayi, sehingga menyebabkan kehilangan fungsi kedua-dua belah kaki dan terpaksa menggunakan kerusi roda. Lee hanya mendapat pendidikan sekolah rendah. Namun, perkara tersebut tidak menghalang beliau untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya.

Lee mula berjinak-jinak dalam perniagaan dengan menjual snek di tepi jalan sebelum akhirnya berjaya mengumpulkan wang yang mencukupi untuk membuka sebuah kedai runcit pada usia 23 tahun. Perkara ini kemudiannya membuka jalan kepada kerjayanya dalam industri runcit sehingga lahirnya 99 Speemart yang kita kenali hari ini. Pada 25 November 2021, 99 Speedmart telah melancarkan cawangannya yang ke-2,000, menurut laman webnya.

Kini, Lee Thiam Wah meerupakan seorang usahawan yang berpengaruh dalam industri peruncitan Malaysia serta memiliki pelbagai kepentingan perniagaan di pelbagai sektor di dalam dan luar negara. Berikut adalah beberapa contoh pegangan bisnes Lee Thiam Wah:

99 Speedmart

Penglibatan: Pengasas dan pemegang saham

99 Speedmart pertama kali dibuka pada tahun 1987 di Taman Sentosa, Klang, Selangor. Ia adalah hasil usaha Lee Thiam Wah yang memulakan perniagaan ini dengan kedai runcit kecil sebelum berkembang dan membuka banyak cawangan di seluruh Malaysia, menjadikannya salah satu rangkaian pasar mini yang paling popular di negara ini.

Burger King (Malaysia dan Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 18 Ogos 2015) dengan pegangan saham sebanyak 70% (tidak langsung) dalam Cosmo Restaurants Sdn Bhd.

Pada tahun 2015, Lee membeli rangkaian restoran makanan segera Burger King di Malaysia dan Singapura daripada Ekuiti Nasional Bhd dengan harga RM74.6 juta. Tahun 2022, syarikat melaporkan jualan sebanyak RM248 juta dan kerugian sebanyak RM1 juta.

Alliance Bank

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 5.076%

Lee Thiam Wah muncul sebagai antara pemegang saham besar dalam Alliance Bank Malaysia Bhd, menerusi Global Success Network Sdn Bhd.

Careon Pharmacy

Gambar: depkes.org

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 15 September 2020) dan pemegang saham yang besar (langsung)

Careon Pharmacy Sdn Bhd adalah rangkaian farmasi runcit yang dimiliki sepenuhnya oleh Lee Thiam Wah. Ditubuhkan pada tahun 2020, Careon Pharmacy bertujuan untuk menyediakan produk farmaseutikal dan perkhidmatan kesihatan kepada masyarakat. Tahun 2022, syarikat ini melaporkan jualan sebanyak RM20 juta dan kerugian dalam RM7 juta.

Selain Careon Pharmacy, satu lagi jenama farmasi di bawah Lee Thiam Wah adalah Medsense Pharmacy di bawah syarikat Subang Excel Healthcare Sdn Bhd. Saham syarikat ini dipegang sepenuhnya oleh Careon Pharmacy Sdn Bhd.

Ali, Muthu dan Ah Hock

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 1 Mac 2019) dan dengan pegangan saham terbesar dalam syarikat Nasi Lemak Gempak Sdn Bhd.

Lee Thiam Wah memiliki pegangan saham terbesar dalam kopitiam Ali, Muthu dan Ah Hock. Rangkaian restoran ini terkenal dengan suasana kopitiamnya dan menawarkan pelbagai masakan tempatan Malaysia dalam suasana santai. Not bad, tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM30 juta dan keuntungan dalam RM1 juta.

Radiant Globaltech (disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia)

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 15.40% dalam Radiant Globaltech Bhd

Lee Thiam Wah muncul sebagai pemegang saham ketiga terbesar dalam pembekal penyelesaian teknologi runcit (perkakasan dan perisian), Radiant Globaltech Bhd (RGTech). Lee memegang saham sebanyak 15.40% melalui syarikatnya iaitu Global Success Network Sdn. Bhd. Tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM137 juta dan keuntungan RM9 juta.

Sumber : BursaMarketPlace

U Stars Supermarket (Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 3 April 2023) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

The Bakery Depot Pte Ltd (Singapura)

Penglibatan: Pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Cleanwave

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 5 Julai 2018) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Syarikat ini terlibat dalam pengangkutan, logistik, perdagangan, pengilangan, pengedaran, import dan eksport, penyimpanan, penjualan dan pemasaran pelbagai produk penjagaan rumah dan kebersihan, produk pembersihan, kosmetik dan produk penjagaan diri.

Untuk makluman juga, 99 Speedmart ingin apungkan 17% sahamnya melalui IPO dengan anggaran RM1.5 billion. Akan tetapi IPO 99 Speed Mart yang akan dilancarkan nanti nampaknya macam tidak patuh syariah.

Sumber: Prospektus IPO 99 Speedmart

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee