Ikuti Perkongsian Daripada Gadis Manis Ini Bagaimana Beliau Menyimpan Deposit Rumah

Untuk anda yang masih bujang ataupun yang telah mendirikan rumah tangga dan dalam perjalanan mengumpul duit deposit untuk beli rumah boleh cuba cara daripada Cik Syafieqah Alya ini.

Terima kasih pada semua pembaca yang terus menyokong dan mendoakan yang baik-baik. Alhamdulillah syukur. Moga dimudahkan urusan semua pembaca saya dan dilimpahi rezeki yang deras untuk miliki hartanah. Aamin.

1. Untuk mereka yang baru mengenali, saya bukan lah seorang businesswoman atau orang kaya. Saya bermula dengan gaji RM1600 pada usia saya 21 tahun. Punya impian yang besar seperti kalian ingin miliki hartanah sebelum usia 25 tahun.

2. Saya bermula dengan membantu kawan tanpa sebarang bayaran. Dan waktu itu saya percaya pada rezeki. Hari ni kita mudahkan urusan orang dan tidak berharap pada bayaran, Tuhan mudahkan jalan kita.

Mulai hari ni kita mudahkan urusan orang lain dalam hidup kita jom (Konsep percaya).

3. Saya mula ditawarkan satu kerja admin di mana kerja ini saya dah biasa buat, saya terus accept. Waktu ni sudah ada kerja hakiki saya. Jadi saya buat 2 kerja dalam 1 masa.

Lebihan wang dari kerja admin ni tidak lah saya belanja kan malah saya terus simpan ke dalam akaun. Orang biasa dia akan belanjakan berdasarkan cash yang ada di tangan pada bulan tersebut, tapi saya kawal dan masih mengekalkan gaya hidup yang sama walau dapat wang lebih.

Save @ forget (konsep simpanan dilupakan)

4. Saya sudah melabur dari zaman saya belajar lagi. Iaitu melabur dalam ASBF. Simpanan paksa tak rela. Kalau tak simpan sijil kena jual, maka terpaksa usahakan menyimpan agar sijil ASB tidak dijual. Set matlamat kita seawal yang boleh.

Sekarang student pun ramai yang kreatif cari income, maka sama ada kalian nak apply ASBF buat join application dengan parents atau korang simpan saja dalam akaun ASB/TH terlebih dahulu. Habis belajar nanti korang dah ada simpanan sendiri.

(ASBF ni pastinya perlukan payslip untuk apply. Jika korang student atau isteri yang tidak bekerja maka apply lah join application menggunakan payslip pasangan atau mak atau ayah atau adik beradik bekerja – perlu ada guarantor)

Melalui ASBF jika bajet korang (secara kasar) adalah :

RM270 @ korang boleh apply RM50K
RM540 @ korang boleh apply RM100K
RM810 @ korang boleh apply RM150K
RM1080 @ korang boleh apply RM200k

Ianya bergantung pada kiraan DSR dan komitmen juga ye untuk mohon ASBF. Konsep di atas ini korang kena simpan tiap-tiap bulan tanpa usik dividen tahunan. (Profit rate 5.05%)

Hasil anggaran selepas 3 tahun adalah :
(Kiraan dividen 7% setahun sebelum ini)

RM50K = RM13,563
RM100K = RM27,121
RM150K = RM40,682
RM200K = RM54,242

Jadi bila korang boleh buat forecast macam ni, korang boleh aim untuk beli rumah tu bila untuk dijadikan simpanan deposit rumah korang. Jangan tiru orang untuk membeli, jangan asal murah terus sebat nak beli serta bersedia lah dengan apa jua kos-kos yang bakal korang tanggung bila beli rumah nanti. (Konsep melabur)

5. Simpanan kecemasan terus kekal naik dan naik tiap bulan. Jangan berhenti menyimpan sebab kita akan sangat perlukannya di waktu kecemasan. Nak simpan kat mana? Korang boleh lah mula simpan di dalam akaun ASB atau Tabung Haji korang sebagai permulaan. Buat korang yang belum bukak akaun tu, pergi lah buka. Ianya untuk kebaikan korang jugak kan. (Konsep simpan kecemasan)

Sekian dari saya, moga bermanfaat dan membantu korang untuk bermula. #syafieqahalya

Saya dulu mula dengan impian dan saya lakarkan di atas kertas. Tiap bulan saya pantau sama ada kewangan saya ‘sihat’ atau tidak. Saya boleh buat, korang juga pasti boleh💪🏻

Pada tahun 2020 yang lalu, kami telah pun menghasilkan buku sulung yang bertajuk ‘Malaysia Melabur: 10 Benda Kita Kena Tahu’. Sambutannya begitu menggalakkan sehingga buku ini terpilih sebagai Top 10 di MPH dalam kategori Malay Non-Fiction bagi tahun 2020.

Alhamdulillah, terkini kami berjaya terbitkan pula buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 Mindset Orang Kaya Dalam Dunia Kewangan

Menjadi orang kaya adalah impian semua orang, tetapi tahukah anda bagaimana akan kehidupan mereka?

Kebanyakan daripada mereka telah bekerja keras untuk menambahkan lagi aset mereka. Orang kaya sangat bijak dalam menjadikan diri mereka kaya raya.

Mereka mencapai status kekayaan melalui usaha dan pelbagai jenis cabaran yang berliku. Mereka juga mempunyai pemikiran yang agak berbeza dalam dunia kewangan bagi membantu menjaga dan membina kekayaan mereka. Dalam entri kali ini, kami akan kongsikan mindset orang kaya dalam dunia kewangan yang patut anda contohi.

1. Mencari Jalan Menyelesaikan Masalah Yang Mendatang

Ramai orang kaya menghabiskan kira-kira 10.5 jam sebulan hidup mereka hanya untuk merancang pelaburan yang dijalankan. Oleh itu, masalah mungkin sering terjadi. Berbeza dengan kita, pasti akan mengalah dengan segera. Betul tak?

Pada mindset orang kaya,  mereka akan mencari jalan untuk menyelesaikan masalah yang datang kepada mereka. Mereka tahu sekiranya masalah tersebut tidak dapat diselesaikan dengan baik, mereka akan mengalami kerugian dalam bisnes dan pelaburan yang diceburi.

2. Sentiasa Belajar Daripada Kegagalan

Kita sememangnya sentiasa mengalami kegagalan tetapi adakah kita belajar daripada kesilapan tersebut? Jika ya, syabas! Mindset anda juga sama seperti orang kaya dalam dunia kewangan.

Orang kaya sememangnya sentiasa belajar daripada kegagalan yang diperoleh mereka terutamanya dalam bidang kewangan.  Mereka biasanya akan berwaspada dengan sebarang kesilapan yang pernah terjadi kepada bisnes mereka sebelum ini. Cara terbaik untuk belajar daripada kesilapan kita adalah dengan meletakkan diri kita di luar zon keselesaan.

3. Berani Mengambil Risiko

Risiko sentiasa memberi gambaran tentang bahaya atau ketakutan yang disebabkan oleh kekurangan pengetahuan tentang sesuatu perkara. Walaupun kebanyakan daripada kita biasanya akan lari daripada sebarang risiko, namun bagi mindset orang kaya, mereka biasanya akan berani untuk mengambil risiko. Mereka akan menukarkan mindset ketakutan kepada sesuatu yang positif.

Apabila berkaitan dengan risiko juga, orang kaya akan membuat analisis sebelum melakukan sesuatu perniagaan ataupun pelaburan. Mereka juga akan mempercayai analisisnya dan tidak akan membiarkan sesiapa sahaja mengubah keputusan mereka. Oleh itu, jangan takut untuk mengambil risiko jika anda telah membuat analisis dan yakin dengan keputusan tersebut.

4. Ingin Dikelilingi Oleh Kumpulan Yang Berfikiran Positif

Kita ketahui bahawa rakan akan mempengaruhi kehidupan kita tidak kiralah berkaitan dengan apa jua perkara. Bagi orang kaya, mindset mereka sering ingin berkawan dan dikelilingi oleh kumpulan yang mempunyai fikiran positif. Dengan berada dalam kumpulan (circle) positif, ia akan membuatkan sesiapa sahaja menjadi seperti kelompok kumpulan tersebut.

Selain itu, dengan berada dalam kelompok yang berfikiran positif akan membuat kita sentiasa berada di landasan yang betul. Mereka juga sering memastikan kita mempunyai sifat bertanggungjawab ke atas tindakan dan keputusan yang telah dibuat.

5. Bijak Dalam Mengurus Kewangan

Mindset orang kaya yang terakhir dan yang paling utama dalam dunia kewangan adalah mereka bijak menguruskan kewangan dan mereka berbelanja mengikut keperluan sahaja. 

Dalam erti kata lain, mereka tahu sempadan perbelanjaan mereka dan tidak akan berbelanja melebihi sempadan tersebut. Apa yang penting bagi orang kaya adalah untuk menjadi kaya dan bukannya kelihatan kaya.

Akhir kata, mindset orang kaya dalam dunia kewangan di atas sememangnya perlu dicontohi oleh kita semua untuk memberikan kehidupan yang baik walaupun tidak sekaya seperti jutawan. 

Mindset seperti mereka juga mampu mengubah cara anda menguruskan kewangan anda dalam semua aspek yang berkaitan dengan kewangan. Semoga dengan entri ini, ia mampu memberi sedikit sebanyak manfaat buat anda dalam mencontohi mindset orang kaya dari segi  kewangan.