Gaji ‘Ciput’ Tapi Nak Kahwin? Sebelum Nak Buat Personal Loan Sila Baca Ini

Nak kahwin tapi duit tak cukup untuk menampung belanja majlis perkahwinan? Shortcut bagi kebanyakan anak muda adalah dengan terus pergi bank, ambil borang pinjaman peribadi. Kalau diikutkan kata hati, sanggup buat pinjaman peribadi sebanyak RM50,000 untuk belanja majlis raja sehari nanti.

Gembira sekejap tapi sedih 10 tahun bayar hutang. Anak masuk Darjah 1 pun hutang belum habis bayar.

Kita juga tidak nafikan bahawa kos sara hidup yang semakin meningkat menyebabkan kos majlis perkahwinan juga menjadi lebih mahal. Namun, jika kedua-dua pasangan bijak mengatur perbelanjaan majlis dengan bajet yang sedia ada, sudah pasti majlis tersebut masih dapat dijalankan dengan meriah tanpa perlu berhutang.

4 Kesan Jangka Panjang Buat Pinjaman Peribadi Untuk Berkahwin

#1. Komitmen Tinggi

Masalah pertama, pinjaman peribadi tadi akan mengganggu kewangan anda selepas berkahwin. Komitmen sedia ada akan meningkat apabila terpaksa membayar ansuran bulanan pinjaman peribadi tersebut. Ia akan menjadi satu bebanan sekiranya anda dikurniakan cahaya mata sebulan dua selepas berkahwin.

Jika gagal membuat pembayaran ansuran bulanan dengan cantik, secara automatik nama anda akan disenarai hitamkan oleh pihak bank sekaligus mencacatkan rekod kewangan anda.

Pada usia muda ini sepatutnya dalam fasa untuk memiliki aset seperti rumah; tetapi kerana pinjaman peribadi tadi, rumah yang merupakan keperluan terpaksa dilupakan buat sementara.

#2. Tak Dapat Menyimpan

Berkemungkinan besar anda susah untuk menyimpan setiap bulan disebabkan terpaksa bayar ansuran hutang tadi. Logiknya kalau pinjam RM50,000, ansuran kena bayar lebih kurang RM400-RM500 sebulan.

Itu belum tolak macam-macam duit belanja yang lain. Bila dah bahagikan semua setiap kali dapat gaji, tinggal beberapa ringgit saja untuk diri sendiri? Jadi kalau belum jumpa calon lagi, simpan duit tu siap-siap.

#3. Susah Beli Rumah

Seperti dibincangkan dalam point #1, komitmen yang bertambah akan menyebabkan anda susah untuk membeli rumah. Padahal pasangan berkahwin seeloknya mempunyai rumah sendiri, daripada menyewa. Sampai bilakah nak menyewa? Kalau nanti bilangan keluarga semakin membesar pula bagaimana?

Jika terus menyewa, pastinya anda memerlukan rumah yang lebih besar dan luas bagi menampung bilangan ahli keluarga yang bertambah, sekaligus sewa bulanan rumah juga semakin tinggi.

#4. Tiada Pelaburan

Semua orang yang celik kewangan tahu pelaburan dapat membantu meningkatkan kewangan seseorang individu untuk jangkan masa sederhana dan panjang.

Tetapi bagaimana nak mulakan pelaburan sekiranya anda gagal untuk membuat simpanan? Banyak je skim pelaburan patuh syariah seperti unit trust, saham dan sebagainya. Kalau nak pulangan yang tinggi, belajar cara buat duit di pasaran saham. Lebih tinggi risiko, lebih tinggi pulangan yang boleh diraih.

Jadi kesimpulannya fikir masak-masak sebelum ambil keputusan untuk mengambil pinjaman peribadi. Kalau nak juga ambil, apakah pelan anda untuk memastikan pinjaman peribadi tadi tidak akan membebankan anda?

Bro, Jangan Lepaskan Si Gadis Yang Ada 7 Sifat Ini

Nak Tahu Anda Layak Dapat Pinjaman / Pembiayaan Dengan Bank atau Tidak? Semak Laporan CTOS / CCRIS Terlebih Dahulu. Pastikan Cantik!

Memiliki rekod CCRIS yang bersih sangat penting untuk kita semua. Kalau rekod CCRIS kita tak cantik, maka susahlah untuk kita mendapatkan apa sahaja pinjaman / pembiayaan daripada bank. Namun rekod CCRIS hanya sebuah laporan skor kredit, bukan rekod blacklist yang sering jadi salah faham dalam kalangan rakyat Malaysia.

Berapa harga untuk laporan CTOS / CCRIS?

Anda boleh dapatkan di laporan MyCTOS serendah RM24.85 di CTOS score, ataupun muat turun secara online di MyCreditInfo daripada EXPERIAN serendah RM 19.50 RM 15.60.

Dengan EXPERIAN My Credit Info (nama lama dia RAMCI), mereka ada produk bernama Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai status kewangan anda.

Laporan ini mengandungi maklumat seperti CCRIS;

  • Kemudahan kredit anda dengan bank / institusi kewangan di Central Credit Reference Information System (CCRIS), Bank Negara Malaysia.
  • Kemudahan kredit peribadi, secara bersama atau diperolehi oleh hak milik tunggal di mana anda adalah pemilik.
  • Nama bank atau institusi kewangan yang memberi kemudahan kredit/pinjaman, cawangan institusi kewangan di mana kemudahan kredit/pinjaman yang anda diperolehi.
  • Jumlah pinjaman/had kredit, baki tertunggak daripada kemudahan kredit anda dan tarikh terakhir untuk jumlah belum dijelaskan akan dilaporkan oleh bank / institusi kewangan.
  • Jenis cagaran atau jaminan yang dicagarkan untuk kemudahan kredit.
  • Pembayaran yang kerap untuk setiap kemudahan, seperti setiap bulan atau mingguan.
  • Permohonan kredit yang diluluskan selama 12 bulan terakhir dengan ahli CCRIS yang mengambil bahagian.
  • Pelbagai kemudahan kredit anda dipantau khas oleh bank atau institusi kewangan di bawah Akaun Perhatian Khas

Selain itu, ada juga maklumat SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA – baki potongan & sejarah pembayaran), PTPTN, maklumat bukan berkaitan perbankan dan banyak lagi.

Maklumat yang TIDAK termasuk dalam laporan ini adalah:

  • Akaun Deposit atau Simpanan
  • Rekod pekerjaan
  • Status perkahwinan
  • Kesihatan
  • Rekod jenayah
  • Butiran gaji
  • Agama

Contoh Laporan Kredit:

Dapat gred 10 kira dah terbaik, bermaksud kurang risiko untuk pembiayaan tidak dibayar atau default. Agak-agak ada ke bank nak bagi pembiayaan kalau kita berisiko tinggi? Paling teruk sekali dapat skor 1 – 3 (WEAK), bank pasti akan terus tolak bulat-bulat je permohonan korang tu tanpa cakap banyak.

Maklumat yang digunakan bagi mengira skor kredit ini termasuk:

  • Pinjaman yang anda ada (kad kredit, pinjaman / pembiayaan perumahan, kereta, pinjaman peribadi, dan lain-lain.);
  • Sama ada anda membayar pinjaman / pembiayaan tepat pada masanya;
  • Jumlah hutang anda yang belum dijelaskan;
  • Sama ada anda telah secara aktif memohon kredit baru;
  • Sama ada anda mempunyai apa-apa tindakan undang-undang;
  • Usia akaun anda

Skrol bawah sikit akan ada bahagian Banking Credit Information. Dekat sini akan disenaraikan segala pinjaman / pembiayaan / kredit kad dan sejarah pembayaran.

Kena pastikan lebih banyak angka kosong ‘0’ bermakna kita buat bayaran on-time setiap bulan. Kalau dapat semua ‘0’, itu memang terpaling flawlessbank dengan rela hati akan meluluskan permohonan pembiayaan korang.

Menarik bukan? Cepat check dan DOWNLOAD sekarang.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tips Elak Penipuan Kewangan Yang Berleluasa Di Malaysia

Kebelakangan ini, kita sering mendengar berita tentang penipuan kewangan yang menyebabkan kerugian besar kepada rakyat Malaysia, termasuk warga emas yang hilang sehingga jutaan ringgit.

Penipu menggunakan pelbagai taktik licik untuk mencuri wang simpanan tanpa disedari. Dalam edisi kali ini, kami akan berkongsi beberapa tips penting untuk mengelakkan kerugian besar serta cara-cara penipuan yang sering digunakan oleh suspek. Jangan biarkan diri anda menjadi mangsa seterusnya.

Sumber: Kosmo

Tips untuk mengelakkan kerugian besar:

Jangan simpan banyak wang dalam akaun yang mempunyai kemudahan dalam talian, pindahkan wang anda ke akaun yang tiada kemudahan dalam talian dan tinggalkan sedikit sahaja dalam akaun dalam talian untuk perkara seperti pembayaran bil.

Suspek boleh mencuri/mengalihkan wang anda, meninggalkan baki RM1.00 kepada anda. Jadi kasihan.

Bagaimana suspek mengambil simpanan atau pencen anda tanpa anda sedari?

  • Kaedah 1
    • Akaun dalam talian anda tiba-tiba tidak boleh digunakan dan meminta anda memasukkan kata laluan baru. Laman web yang anda lawati untuk memasukkan nombor pin atau kata laluan baru sebenarnya palsu dan milik penipu. Suspek boleh melihat nombor pin atau kata laluan yang anda masukkan. Suspek akan mengeluarkan semua simpanan anda melalui pemindahan dalam talian.

  • Kaedah 2
    • Anda menerima jemputan WhatsApp untuk menghadiri majlis perkahwinan, anda klik pautan (link) palsu yang mengelirukan. Kemudian virus telah memasuki telefon anda. Suspek boleh membaca semua kandungan telefon anda. Termasuk maklumat perbankan dalam nota telefon anda.
  • Kaedah 3
    • Suspek menyamar sebagai polis di telefon anda mengatakan anda terlibat dalam aktiviti haram atau ada bungkusan J&T dengan dadah atas nama anda. Minta anda memindahkan simpanan anda ke akaun lain, jika tidak wang anda akan dirampas oleh polis (AMLA) untuk siasatan. Anda takut dan memindahkan semua simpanan anda ke akaun lain yang diberikan oleh suspek. Anda telah ditipu.
  • Kaedah 4
    • Membuat anda ingin membayar/menyelesaikan dalam satu tuntutan, tetapi sebenarnya pautan atau laman web yang anda lawati adalah milik suspek. Mereka boleh melihat anda memasukkan nombor pin dan kata laluan semasa membuat pembayaran. Wang anda akan dipindahkan keluar semua.

Modus Operandi (MO) Kes Penipuan Lain:

  • Penipuan pekerjaan sambilan
    • Suspek menawarkan kerja sambilan di media sosial dan ditawarkan upah. Tetapi anda diminta membayar wang untuk mendapatkan pakej kerja. Beberapa mangsa mengalami kerugian ratusan ribu dan hanya menerima upah di bawah RM100.
  • Penipuan pelaburan
    • Pelaburan patuh syariah dan lain-lain di Facebook khususnya. Melabur RM5,000 dalam masa 3 jam dan dapat RM50,000. Itu semua penipuan. Ada mangsa kerugian sehingga jutaan ringgit.
  • Penipuan membeli dan menjual barang di media sosial
    • Contoh: Anda melihat iklan kereta Vios 2015 dengan harga RM30K di mana harga pasaran RM50K. Anda telah membayar deposit dan bayaran penuh, tahniah anda hanya mendapat gambar kereta. Suspek akan hilang selepas menerima wang.
  • Penipuan tawaran pinjaman
    • Anda melihat iklan pinjaman di media sosial. Sebelum mendapatkan pinjaman, anda diminta membayar yuran guaman, yuran pemprosesan dokumen, yuran jaminan dan banyak lagi. Ada mangsa yang ingin meminjam RM100K telah ditipu dan telah membayar pendahuluan RM80K.
Sumber: Utusan Borneo
  • Penipuan cinta
    • Berhati-hati, anda bercinta dengan penipu di media sosial. Suspek dari luar negara mahu memberikan anda hadiah emas atau barang berharga. Suatu hari anda menerima panggilan dari Kastam (Penipu) mengatakan bahawa barang anda telah tiba di Kastam Malaysia, anda diminta membayar yuran pemprosesan dan pelbagai perkara.
  • Menyamar sebagai rakan atau saudara
    • Anda menerima panggilan telefon daripada suspek yang menyamar sebagai rakan anda dan meminta meminjam wang. Kini dengan teknologi AI, suspek boleh meniru 100% suara rakan anda. Selepas pemindahan wang, anda sedar bahawa itu bukan rakan anda.

Jika anda telah ditipu, hubungi 997 NSRC dengan segera, semoga wang anda masih boleh diperoleh semula.

Wang yang telah ditipu biasanya sukar untuk dikembalikan kerana suspek menggunakan akaun penagih dadah atau akaun keldai. Suspek akan cepat memindahkan wang anda. Terdapat juga pemilik akaun yang menjadi mangsa penipuan pinjaman yang tidak wujud. Suspek meminta kad ATM dan nombor pin jika ingin meminjam wang.

Ingatlah agar sentiasa berwaspada dan semoga kita semua dilindungi dari perkara tidak elok.

Kredit artikel: Siaran oleh AMS Empire

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee