5 Strategi Berbeza Tetapi Matlamat Yang Sama Iaitu Financial Freedom

Sudah pasti ramai yang biasa mendengar perkataan Financial Freedom ni kan? Namun pernahkah anda bertanya apa itu definisi financial freedom terhadap diri kita sendiri?

Semestinya makna atau definisi ‘financial freedom’ bagi setiap seorang daripada adalah berbeza. Ada yang inginkan kekayaan, ada yang nak membantu orang tanpa fikir soal kewangan, ada yang nak duit yang cukup tanpa perlu bekerja tapi mampu berjalan keliling dunia, dan banyak lagi.

Namun, matlamat sahaja tanpa strategi yang betul ianya tidak mampu mendatangkan hasilnya yang dicari. Oleh itu, kebanyakan strategi dan ideologi tentang kewangan ini datangnya dari mereka yang telah pun berjaya, mereka berkongsi pandangan dan cara mereka untuk orang lain turut berjaya.

Tetapi terlalu banyak cara dan strategi yang beza membuatkan ramai yang semakin terkeliru, antara yang menjadi rujukan ramai adalah seperti berikut:

1. Li Ka-shing

Li Ka-shing adalah seorang salah satu ahli perniagaan terkaya di Asia, asalnya seorang yang miskin dan kini menjadi ‘self-made billionaire’.

Dengan kaedah mudah yang beliau kongsikan, tidak kira berapa jumlah pendapatan bulanan, bahagikan kepada 5 tabung.

30% – Untuk Kos Hidup
20% – Untuk Berkawan dan Memperluas Network
15% – Untuk Pembelajaran
10% – Untuk Melancong (Terutama ke Luar Negara)
25% – Untuk Melabur

2. Nur Aliah

Beliau terkenal dengan panggilan Liaomey, salah seorang ‘business women’ dan suka berkongsi ilmu berkenaan bisnes dan kewangan.

Caranya, dari pendapatan bersih, selepas tolak bayar cukai, EPF dan SOCSO. Formula 50:30:20

Hadkan 50% – untuk keperluan bulanan
Hadkan 30% – untuk keseronokan dan kemahuan
Hadkan 20% – untuk simpanan dan pelaburan)

3. Abang Abu Mekanik Wang

Mesra dikenali sebagai Abang Abu, pengasas NowAsia, motivator yang melatih pemuda dalam bidang keusahawanan dan pengurusan kewangan. Beliau telah dilantik secara rasmi sebagai rakan Robert Kiyosaki cashflow game board.

Beliau sering gunakan konsep kompas kewangan:

U : UNTUNG 30% – untuk simpan
T : TERPAKSA 60% – penggunaan bulanan
S : SAMPAH 5% – penggunaan di luar keperluan
B : BOCOR 5% – perkara di luar jangkaan bualan

Abang Abu juga menyarankan kita supaya membuat 3 akaun simpanan untuk setiap satu.

4. Robert Kiyosaki

Robert adalah ahli perniagaan dan penulis, penulis buku best-seller Rich Dad Poor Dad. Beliau banyak menyediakan pendidikan kewangan melalui buku dan video.

Strategi yang disarankan oleh Robert Kiyosaki adalah:

70% – untuk bil-bil bulanan
10% – untuk simpanan kecemasan
10% – pelaburan kepada aset
10% – kepada charity atau sedekah

Namun, sebelum membayar dan membahagikan kewangan bulanan pastikan bayar pada diri sendiri terlebih dahulu atau “Always pay your self first”.

5. Afyan Mat Rawi

Merupakan seorang perancang kewangan bertauliah iaitu Islamic Financial Planner (IFP). Beliau menyarankan formula kewangan menggunakan Model INFAQ.

30% – Perbelanjaan isi rumah
10% – Pemberian zakat dan sedekah
30% – Pembayaran hutang
30% – Lebihan simpanan perlindungan dan pelaburan

Sememangnya ke semua strategi ini berbeza pada dasarnya, namun ianya mempunyai penyampaian maltamat yang sama – iaitu bagi membantu kita keluar daripada permasalahan dan menyusun strategi kewangan agar tidak lagi terperangkap dalam ‘rat race’.

Namun, malangnya masih ramai yang terkeliru “mana yang patut saya ikut? Yang mana lebih baik?”.

Dalam game kewangan ini tiada siapa yang betul dan tiada siapa pula yang salah, tiada yang paling bagus dan tiada paling teruk.

Yang menjadi masalah besar apabila tidak melakukan secara berterusan dan tiada disiplin dalam melakukannya. Ini yang membezakan mereka yang mempunyai kemahuan dan angan-angan.

Kami percaya masih banyak lagi strategi dan teknik diluar sana bagi mencapai tahap kewangan yang di impikan. Oleh itu, terpulang kepada ‘tuan punya badan’ nak ikut yang mana, tepuk dada tanya selera.

Tak salah untuk belajar lebih banyak strategi, yang salah apabila kita tidak beramal dengan apa yang telah kita pelajari.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scam! Scam! Scam! Sindiket Tipu Orang Ramai Menyalahgunakan Nama LHDN

Memandangkan ini bulan menghantar borang cukai, pasti ada pihak yang tak bertanggungjawab ingin mengambil keuntungan mudah dengan menjalankan aktiviti scamming menyalahghunakan nama dan logo LHDN.

Belajarlah daripada kesilapan orang lain, dan jangan mudah tertipu.

Lee Shi Ni Michelle antara yang menjadi mangsa keadaan dan telah pun membuat laporan Polis untuk tindakan lanjut. Dikhabarkan Lee telah menerima e-mail dari pegawai bernama Encik Fadzli Bin Abdul Wahit menggunakan alamat e-mel  <[email protected]>

kes tipu terbaru… email LHDN mengenai duit lebihan bayaran tax yang mahu dipulangkan kepada pembayar cukai. jgn tekan…

Posted by Zawawi Ab Rahman on 6hb November 2017

Tanpa mengesyaki sebarang penipuan, beliau telah menekan button proceed dan seterusnya dibawa ke satu laman web baru dimana beliau perlu mengisi butir peribadi seperti username, password serta TAC code.

Beberapa minit kemudian, Lee menerima SMS notifikasi daripada CIMB yang menyatakan bahawa kesemua wang dalam bank akaunnya telah dipindah keluar kepada orang yang langsung tak dikenali.

Setelah menelefon talian khidmat pelanggan CIMB, Lee diberitahu bahawa terdapat arahan untuk meningkatkan jumlah had limit pindahan dan sejurus selepas itu, semua wang miliknya telah dipindah milik. Laporan Polis telahpun dibuat malangnya dia telah diberitahu oleh pegawai Polis bahawa wangnya tidak  dapat dikembalikan.

Sehubungan itu, pihak LHDN sendiri telah mengeluarkan kenyataan media untuk menasihatkan agar orang ramai berhati-hati agar tidak terpengaruh dengan sindiket menipu orang ramai menggunakan nama dan logo LHDN. Inipati kenyataan media yang dikeluarkan pada 23 Oktober 2017 seperti dibawah.

Di antara kaedah yang digunakan oleh penyangak kewangan ini ialah:

i. Menghantar e-mel palsu kepada orang ramai memaklumkan mereka mempunyai amaun cukai terlebih bayar yang perlu dipulangkan oleh LHDNM.

Siapa yang tak teruja bila sebut nak dapat refund dari LHDN. Di dalam e-mel palsu tersebut, penyangak ini akan memberikan arahan kepada penerima e-mel agar mendedahkan butiran akaun bank mereka bagi membolehkan transaksi bayaran balik lebihan cukai dibuat oleh LHDNM.

Harap maklum bahawa LHDNM tidak pernah menghantar e-mel kepada pembayar cukai untuk meminta pembayar cukai mendedahkan nombor akaun bank mereka. Ini kerana maklumat akaun bank tersebut akan diperolehi melalui perisytiharan oleh pembayar cukai ketika mereka mengisi Borang Nyata Cukai Pendapatan pada setiap tahun.

Selain daripada itu, lebihan bayaran balik cukai pendapatan yang berjaya diproses berdasarkan maklumat yang betul juga akan dikreditkan terus oleh LHDNM ke akaun bank pembayar cukai menerusi pembayaran secara Electronic Fund Transfer (EFT) atau menerusi Baucar Bayaran Balik Cukai (BBBC) atau Cek Berpalang atau Telegraphic Transfer (untuk mereka yang mempunyai akaun di
luar negara).

ii. Menghantar Surat Tuntutan Cukai Tertunggak yang palsu kepada orang ramai.

LHDNM sememangnya ada mengeluarkan surat peringatan kepada pembayar cukai yang mempunyai amaun cukai tertunggak agar mereka menjelaskan tunggakan tersebut.
Namun demikian, sebelum apa-apa pembayaran dilakukan oleh penerima surat tersebut, sila pastikan surat tersebut adalah benar-benar tulen daripada LHDNM dan bukannya daripada penyangak kewangan.

Pengesahan ketulenan surat tunggakan cukai boleh dibuat melalui Talian Hasil Careline di 1-800-88-5436 atau Talian Hasil Recovery Call Centre di 1-800-88-4726 atau nombor talian Cawangan LHDNM yang mengeluarkan surat tersebut (ada pada kepala surat).

Selain daripada itu, apa-apa bayaran cukai pendapatan juga mesti dibuat atas nama Ketua Pengarah Hasil Dalam Negeri atau Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia. Sekiranya surat yang diterima memberikan arahan untuk membuat bayaran cukai pendapatan kepada penama selain daripada Ketua Pengarah Hasil Dalam Negeri atau Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia, penerima surat itu boleh mengabaikan arahan dalam surat tersebut dan seterusnya membuat aduan kepada LHDNM.

iii. Pegawai LHDNM palsu mengunjungi premis pembayar cukai dan memaksa pembayar cukai membayar cukai tertunggak.

LHDNM tidak mengamalkan kaedah mengunjungi premis pembayar cukai bagi mengutip cukai tertunggak secara tunai. Kunjungan ke premis pembayar cukai jika ada akan dilakukan melalui operasi secara berkala seperti Operasi KUTiP dan kaedah kutipan cukai tertunggak yang dilakukan adalah hanya melalui Cek atau Draf Bank atas nama Ketua Pengarah Hasil Dalam Negeri atau
Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia.

Pembayar cukai yang dilawati juga disarankan agar memeriksa kad pengenalan diri dan merekodkan butiran pegawai LHDNM yang hadir ke premis mereka. Selain itu, pembayar cukai juga boleh mendapatkan penjelasan mengenai peruntukan undang-undang yang digunapakai berkaitan dengan lawatan tersebut, merekodkan nama serta nombor perhubungan penyelia yang menyelia pegawai tersebut serta menghubungi talian Hasil Careline di 1-800-88-5436 untuk pengesahan.

Orang ramai khususnya pembayar cukai diminta untuk sentiasa berwaspada dan mendapatkan pengesahan segera daripada LHDNM bagi sebarang keraguan yang timbul mengenai perihal cukai pendapatan mereka untuk mengelakkan kerugian kewangan. Selain daripada menghubungi Hasil Careline, pembayar cukai juga boleh melaporkan aduan kepada e-mel [email protected]

Sumber Kenyataan Media: LHDN

 

Iklan

Nak Melabur atau Bayar Hutang dulu?

Siapa dekat sini yang tiada hutang? Hutang kereta, hutang rumah, hutang PTPTN, hutang down payment beli rumah, hutang kad kredit, hutang personal loan nak kahwin, dan bermacam-macam lagi hutang.

Persoalannya sekarang, jika anda mempunyai sejumlah wang, anda nak gunakan untuk melabur demi mendapat pulangan atau nak bayar hutang terlebih dahulu?

Hutang Baik VS Hutang Tidak Baik

Sebelum itu, anda perlu tahu bahawa bukan semua hutang itu tidak baik.

Hutang baik – wang yang anda pinjam pada kadar faedah yang rendah, di mana anda boleh mendapat pulangan yang lebih tinggi.

Hutang tidak baik pula, kita pinjam wang pada kadar yang tinggi, tetapi pulangannya rendah – atau lebih teruk lagi, ianya menyusut nilai saban tahun.

Hutang Baik

Kita ambil contoh hutang untuk beli rumah. Bank akan berikan kita pinjaman berdasarkan Kadar Pinjaman Asas (KPA) atau Base Lending Rate (BLR).

Dengan BLR berada di paras 6.65%, kita ambil contoh pinjaman RM100,000 untuk beli seunit rumah seperti berikut:

Harga Rumah: RM100,000

Tempoh Pinjaman: 30 Tahun

Kadar Faedah: 6.65%

Bayaran Bulanan: RM641.96

Contoh hutang yang baik adalah sekiranya:

  1. Anda sewakan rumah tersebut lebih daripada bayaran bulanan. Contohnya anda menyewakan rumah tersebut pada kadar sewa RM900 sebulan. Dengan ini anda boleh buat bayaran bulanan kepada bank sebanyak RM641.96 dan mempunyai lebihan tunai sebanyak RM258.04. Seronok bukan?
  2. Harga rumah meningkat naik sebanyak 10% setahun, dan anda menjualnya pada harga RM259,374.25 selepas 10 tahun. Ini maknanya anda meminjam pada kadar 6.65% setahun, tetapi pulangannya lebih tinggi iaitu 10% setahun.

Hutang Tidak Baik

Sebaliknya untuk hutang tidak baik, kita pinjam wang dan ianya memberikan kita pulangan lebih rendah atau ianya susut nilai.

Contoh terbaik bagi hutang tidak baik adalah hutang kad kredit dan hutang kereta.

#1. Hutang Kad Kredit

Tahukah anda syarikat kad kredit mengenakan caj setinggi 18% setahun ke atas hutang tertunggak kad kredit anda? Bolehkan anda mencari pelaburan yang memberikan pulangan lebih tinggi daripada 18% setahun?

Jika anda melabur di dalam ASB ke Tabung Haji ke, malah simpanan EPF anda pun cuma dapat 5-8% setahun.

#2. Hutang Kereta

Kita ambil contoh yang sama, kita pinjam RM100,000 untuk beli kereta.

Harga Kereta: RM100,000

Tempoh Pinjaman: 9 Tahun

Kadar Faedah: 3%

Bayaran Bulanan: RM1,175.93

Adakah kita dapat menyewa kereta tersebut lebih mahal daripada bayaran bulanan?

Jawapannya TIDAK.

Adakah kereta tersebut akan menjadi lebih mahal dalam tempoh 9 tahun, setelah tamat pinjaman kita tadi?

Jawapannya TIDAK.

Nampak je kadar faedah rendah iaitu 3%, tetapi kita meminjam untuk sesuatu yang akan susut nilainya.

Tahukah anda punca pertama rakyat Malaysia menjadi bankrap adalah disebabkan kegagalan untuk melunaskan hutang kereta. Kita terlalu taksub dengan pepatah, “Biar Papa Asal Bergaya”. Padahnya, kita yang terpaksa ikat perut setiap bulan untuk bayar hutang kereta yang membebankan.

Peraturan Pelaburan #1 – Jangan Hilang Wang (Bayarlah Hutang Anda Terlebih Dahulu)

Kalau kita ikut nasihat daripada pelabur tersohor Warren Buffet, Peraturan #1 beliau ialah “Jangan Hilang Wang”. Peraturan #2 pula, “Jangan Lupa Peraturan #1.

Malah, Islam juga menuntut kita supaya melangsaikan hutang dengan segera, sekiranya kita berkemampuan. Bila dah bayar hutang tu, takdelah stres sangat kan?

Kalau boleh, selesaikanlah hutang-hutang ‘tidak baik’ itu terlebih dahulu baru fikir untuk mula melabur. Kemudian barulah anda yakin untuk melabur, sebab kalau pelaburan anda tidak menjadi sekali pun; anda tidak akan dikejar oleh bank mahu pun Ah Long!

Selesaikan juga hutang hutang dengan individu (saudara mara / kawan) yang sudah tertunggak lama. Kasihan pada mereka. Mungkin mereka juga memerlukan duit.

Iklan

Ke Arah Belia Celik Kewangan, Elakkan Pelaburan Haram

Akhir-akhir ini, terpapar di dada berita mengenai beberapa individu iaitu anak muda yang mudah ditipu dengan skim kewangan yang juga dikenali sebagai “Skim Cepat Kaya”. Sudah menjadi lumrah bagi orang muda yang berhati panas untuk mendapatkan duit dengan cara mudah tanpa mengambil kira risiko yang bakal diterima.

Kononnya dengan buat pelaburan begini akan dapat begitu, duit pendahuluan akan bercanak-canak naiknya jika melabur di sini dan di situ, dan macam-macam lagi. Sudahnya, dengan senang-senang sahaja duit mereka ditipu sehingga kerugian beribu-ribu ringgit. Siapa yang susah? Mereka sendiri juga.

Sejak Disember 2015, lebih 500,000 orang di negara ini telah menjadi mangsa penipuan melibatkan pelaburan haram serta sindiket yang menawarkan pulangan tinggi. Kurangnya ilmu dalam pengurusan kewangan menyebabkan mereka mudah terpedaya dengan janji-janji palsu sindiket pelaburan haram. Jadi, membina keupayaan dan kecelikan kewangan dalam kalangan rakyat Malaysia, terutama anak muda adalah penting untuk mengelak lebih ramai menjadi mangsa penipuan melibatkan pelaburan haram.

Dan sepanjang tahun 2017 pula,Kerugian Dianggar RM3.8 bilion. PDRM Dedahkan 30 Syarikat Tawar Skim Tidak Sah dengan hampir sejuta rakyat Malaysia tertipu dengan pelaburan scam. Itu yang dilaporkan, yang tak dilaporkan pula?

Pelbagai usaha telah dibuat untuk mendidik golongan muda untuk menguruskan kewangan dengan baik. Bursa Malaysia antaranya, telah mengadakan program belia celik kewangan di kalangan belia, di samping mewuhudkan budaya melabur secara sihat, antaranya adalah Bull Hunt dan Fantasy Football, di bawah Bursa Marketplace untuk perniagaan dan menyebarkan lebih banyak maklumat mengenai kegiatan perniagaan di kalangan belia. Selain itu, Bursa Malaysia juga telah menganjurkan kelab pelabur di beberapa universiti yang mengetengahkan pemahaman yang mendalam mengenai aktiviti perniagaan dan pelaburan.

Selain daripada Bursa Malaysia, beberapa usaha juga telah dijalankan oleh organisasi kerajaan dan swasta untuk mendidik anak muda melabur untuk masa depan mereka. Antara program yang dijalankan termasuklan InvestSmart Fest, dan Kelab Pelabur Muda, dengan kerjasama Bank Negara Malaysia sendiri. Program-program seperti ini mampu memberi gambaran kepada masyarakat khususnya golongan belia untuk lebih bijak menguruskan kewangan dan membuat pelaburan di saluran yang betul.

Anak-anak muda perlulah bijak menguruskan kewangan sendiri dan bijak merebut peluang untuk belajar bagaiaman untuk melabur dan memilih produk pelaburan patuh Syariah.

Yang paling penting, laburlah di saluran yang betul. Belia celik kewangan dapat menjamin masa depan Negara.

Buat Semakan Sebelum Melabur

Sebelum nak melabur tu, buatlah due diligence atau kaji betul-betul latarbelakang syarikat dan skim pelaburan yang ditawarkan. Juga tengok senarai watchlist terbaru yang dikeluarkan Bank Negara Malaysia (BNM) dan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) seperti berikut:

Baca juga 4 Ciri-Ciri ‘Pelaburan’ Scam – Melayu Mudah Lupa. Bersama-sama kita ke arah belia celik kewangan dan elakkan daripada terjebak dengan pelaburan haram.

Dapatkan eBook 30 Tips Bijak Merancang Wang

TAJUK MENARIK DALAM EBOOK

Pelajari konsep-konsep teras dalam pengurusan kewangan dengan ebook ini.

Aliran Tunai Kewangan Cash Flow

Merupakan asas dalam perancangan kewangan yang meliputi aspek pendapatan dan perbelanjaan melalui formula I-E=S supaya perbelanjaan tidak melebihi pendapatan setiap bulan dan tahun.

Nilai Bersih Aset Nett Worth

Formula A>L supaya dapat menyediakan aset dan dana yang cukup untuk menghadapi masa hadapan serta hutang yang terkawal supaya ia tidak membebankan hari tua kelak.

Simpanan Kewangan Saving

Jika seseorang itu gagal untuk menguruskan simpanannya dengan baik, agak sukar untuk dia mengurus instrumen-instrumen kewangan yang lain.

Perlindungan Kewangan Protection

Dalam kita bekerja untuk memperoleh pendapatan, dan menghasilkan aset, kita seharusnya untuk memastikan kedua-duanya itu dilindungi. Di sinilah fungsi perlindungan melalui takaful.

Pelaburan Kewangan Investment

Inflasi akan menurunkan nilai aset kita. Jadi, di sini perlunya untuk seseorang itu untuk membuat pelaburan sekurang-kurangnya untuk melawan inflasi.

Banyak Lagi Others

Pelbagai lagi topik menarik yang bakal dikongsikan bersama anda di dalam ebook ini. Pelaburan yang paling utama adalah pelaburan ilmu.

Khusus untuk pembaca Majalah Labur, dapatkan diskaun sebanyak 40% untuk eBook ini.

Iklan

Apakah Hak Seorang Wanita Dalam Pembahagian Harta Suami?

“Bak sini kunci rumah ngan kereta, biar aku uruskan” kata Bang Long kepada isteri arwah.

Sudahnya lepas 3 tahun, isteri dan anak arwah satu apa pun tak dapat. Walaupun arwah ada anak lelaki.

Situasi ini sebenarnya berlaku dalam masyarakat kita. Sama ada kita sedar atau tidak.

Berdasarkan pengalaman mengurus kes pusaka, kebiasaannya situasi ini terjadi kepada kaum isteri yang tidak bekerja dan menjadi surirumah sepenuh masa. Mereka sering menjadi mangsa kepada ahli keluarga lain yang rakus.

Para isteri seharusnya tahu dan pertahankan hak mereka. Tidak sepatutnya terus diam dan tidak mengambil apa-apa keputusan.

Hak Isteri Dalam Harta Suami

Seorang isteri mempunyai dua hak terhadap harta suaminya.

1. Harta sepencarian (sehingga 50%)

2. Bahagian faraid isteri. Bahagian faraid isteri pula terbahagi kepada 2 keadaan:
– ¼ Jika arwah suami tiada anak
– 1/8 Jika arwah suami mempunyai anak. Sebagai contoh, jika suami berpoligami, atau pernah berkahwin lain, dan mempunyai anak, walaupun bukan dengan si isteri tersebut, maka bahagian faraid isteri tetap 1/8.

Berkaitan harta sepencarian, ianya adalah hak yang boleh dituntut oleh si isteri sama ada ketika bercerai dengan suami (semasa hidup) ataupun ketika suami meninggal dunia.

Mungkin ada dalam kalangan isteri yang merasakan, dia tidak mempunyai hak terhadap harta seperti rumah, kereta dan barangan di dalam rumah kerana mereka tidak bekerja dan tidak pernah keluarkan duit pun untuk membeli harta tersebut.

Ini tidak benar.

Sebagai isteri, walaupun tidak sama-sama menyumbang dari sudut kewangan terhadap harta bersama, tetapi isteri telah menguruskan rumahtangga dan anak-anak. Ini juga dikira sebagai sumbangan terhadap harta tersebut.

Sekiranya bercerai, ataupun suami meninggal dunia, isteri berhak membuat tuntutan harta sepencarian di Mahkamah Syariah. Paling tinggi isteri boleh dapat sehingga 50% daripada harta sepencarian. Ianya bergantung kepada keputusan mahkamah.

Jika suami meninggal dunia, urusan tuntutan harta sepencarian yang dibuat dulu. Setelah selesai tuntutan, baki daripada harta pusaka suami tersebut baru diuruskan mengikut pembahagian faraid pula.

Dalam harta pusaka suami ini yang bahagian faraid isteri ada dua situasi. ¼ jika suami tidak pernah mempunyai anak dan 1/8 sekiranya suami mempunyai anak yang masih hidup.

Maknanya jika suami meninggal, bahagian harta yang berhak isteri terima adalah harta sepencarian sebanyak 50% (paling tinggi) ditambah pula ¼ & 1/8 bahagian faraid.

Inilah sebenarnya bahagian-bahagian harta yang berhak seorang isteri terima.

Isteri Tak Mampu Melawan Keluarga Suami

Walaupun hakikatnya bahagian harta yang berhak isteri terima adalah besar, tetapi isterilah pihak yang selalu dizalimi ketika urusan harta pusaka suami.

Sebagai perunding harta pusaka, saya sering menerima kes di mana keluarga arwah suami telah dengan tidak adilnya menguruskan pusaka anak lelaki mereka.

Antara yang membuat saya tergamam, ada satu kes di mana pada waktu pagi arwah suami selamat dikebumikan, di sebelah petang pula si isteri dihalau keluar daripada rumah oleh abang iparnya.

Si isteri dan anak-anak yang masih kecil disuruh balik ke rumah ibubapanya.

Katanya mereka akan uruskan pembahagian harta pusaka arwah. Akhirnya sehingga hari ini, selepas 5 tahun, isteri dan anak-anak langsung tidak mendapat apa-apa pun.

Nak tuntut di Mahkamah memerlukan kos pula. Kerana tiada pilihan, si isteri terpaksa redha.

Kesimpulannya, Islam adalah agama yang adil dan sangat memberi perhatian kepada kelebihan dan hak kaum wanita.

Cumanya wanita itu sendiri kena ambil tahu tentang hak-hak mereka dan berfikir jauh ke hadapan dengan membuat perancangan harta bersama suami semasa masih hidup lagi. Ini bagi mengelakkan berlakunya pertelingkahan di antara keluarga di kemudian hari.

Ditulis oleh Fakhrur Radzi, seorang konsultan di sebuah firma runding perancangan harta dan urus pusaka.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!