9 Perangai Ini Tanda Anda Sudah Dijangkiti Virus Acah-Acah Kaya

Kita mesti ada rakan sebaya yang selalu rasa dia kaya tetapi hakikatnya gaji ciput (Dah check dia memang bukan keturunan Raja Arab Saudi). Lepas tu asyik mengeluh sana sini sebab poket dah barai. Duit banyak, habis pun banyak. Duit sikit habis banyak juga.

Bila minyak naik 5 sen muka dialah yang paling kuat maki dekat FB.

Padahal perangai dia;

#1. Asyik mengeluh kata gaji tak cukup.

Kalau ada SALE 80% menggelupur keluarkan duit di ATM (terutamanya kaum hawa). Rugi kalau tak beli katanya. “Eh, shopping tu treatment okey. Hilangkan penat dan stress”

#2. Gaji sikit tapi belanja serupa tauke judi.

Nak berjimat jauh sekali. Pakaian semua berjenama. Kasut nak Nike, Puma, Adidas. Beli tudung harga RM800 padahal sehelai tu je pun. Nak buat tayang dekat Facebook je.

#3. Kereta baru 3 tahun dah tukar baru.

Naik suami isteri je tapi dah pakai kereta besar. Gaji RM2000 tapi dah beli kereta import ratus-ratus ribu. Lupa habis pasal duit road tax, duit minyak, duit servis, tayar yang nak kena ganti.

#4. Masa bujang malu nak naik motor kapcai.

Risau rakan sepejabat kata miskin. Orang kata awek pun susah nak jatuh cinta. Memang nampak biasa, yang pasti kita boleh ke tempat kerja on time, takdelah kena redah jem sakan.

#5. Setiap hari minggu keluar makan kedai hipster mahal.

Air kopi dia secawan RM18. Rewards yourself katanya. Gambar dekat Insta penuh gambar makanan. Sedarlah RM18 secawan kopi di kedai hipster bersamaan nasi + ayam masak merah + sayur + telur + air sirap di warung. Jika minum 2x seminggu, kosnya ialah RM 18 x 2 = RM 36 dan menjadi RM 1,872 setahun (52 minggu). Bayangkan jika minum 3x seminggu atau 4x seminggu?

#6. Semua Up To Date

Telefon pintar paling terbaru dan tercanggih di antara teman-teman. Tak nak kalah. Mesti nak up to date.

#7. Duit baki RM10 barulah nak berjimat.

Makan biskut, megi dan puasa tak makan malam. Kalau masa gaji dah berjimat kan lebih bijak.

#8. Kad kredit ada sampai dua tiga.

Swipe sana sini serupa mampu bayar je. Guna kad kredit bukan tanda kita kaya. Kaya apanya kalau terpaksa berhutang dulu dengan bank untuk beli atau bayar sesuatu? Itu belum lagi yang nak bayar makan pun nak swipe kad kredit. Makan pun nak hutang? Makanlah apa yang mampu.

#9. Tak travel luar negara

Yang ni je dia tak buat. Pasal nama dah kena blacklist. PTPTN dah lama tak bayar. Dah tertunggak 2 tahun. Kalau tak, awal-awal dah buat status dekat FB “KRABI I’m Coming”, “BALI kau tunggu, aku datang”. Satu dunia tahu dia nak pergi travel.

Baca juga Cara Keluarkan Duit KWSP Akaun II Untuk Bayar Hutang PTPTN

Golongan macam ni selalu berfikiran negatif. Semuanya mustahil.

Asyik pertikai gaji dan rezeki orang lain. Orang bergaji rendah beli rumah pun dia tak percaya. Padahal CCRIS pun tak tahu apa benda. Sedarlah yang sesiapa pun tak akan ubah nasib ekonomi kau kalau bukan diri kau sendiri. Kalau kau nak tingkatkan taraf hidup, kau sendiri kena berusaha. Takkanlah masa umur dah 30 tahun nanti baru nak sedar dari lamunan?

Sedarlah kau tu bukan menteri.

Kalau anda rasa perkongsian ini cukup bermanfaat, rajin-rajinlah follow FB Amir Syahir.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TikTok Wujud Shopping Mall, Beli Sambil Berhibur

Tahukah anda, aplikasi TikTok bukanlah semata-mata platform untuk berhibur? Anda juga boleh membeli-belah seperti berada di sebuah mall!

Untuk pengetahuan anda, kini TikTok telah melancarkan Shopping Mall mereka yang tersendiri. Inilah peluang anda untuk beli barang atau berniaga sambil bertiktok.

Dengan kewujudan shopping mall di TikTok ini, ia membolehkan pengguna membeli dan menjual barangan secara dalam talian pada aplikasi TikTok. Bagi anda yang berminat untuk menjual di TikTok Shopping Mall, anda perlu mendaftar akaun TikTok sebagai seller terlebih dahulu. 

Sementara itu, bagi pelanggan yang ingin membeli di TikTok, mereka hanya perlu mencari barang yang dikehendaki di TikTok menggunakan akaun TikTok mereka sendiri.

Shopping Mall TikTok Bakal Memberi Manfaat Kepada Perusahaan Kecil Dan Sederhana (SME)

Dengan adanya TikTok Shopping Mall, ia secara tidak langsung membuka peluang perniagaan kepada Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME) dalam bentuk berniaga sambil berhibur. 

Boleh dikatakan bahawa peluang yang diberikan ini juga mampu memberikan manfaat kepada mereka yang masih tidak mempunyai kedai fizikal ekoran masalah kos pelaburan yang sangat tinggi. Jadi, peniaga akan dapat menjalankan perniagaan secara menyeluruh dengan aplikasi TikTok dengan menjadi pencipta kandungan video pada kadar yang tertentu.

Selain itu, pengguna biasa juga turut mendapat manfaat yang sama dengan adanya TikTok Shopping Mall kerana mereka boleh membeli apa sahaja yang mereka mahukan sambil berhibur. 

Menarik lagi, fungsi yang ada pada TikTok Shopping Mall kini adalah promosi yang melibatkan baucar penghantaran percuma dan diskaun sehingga 99%. Rugi sangat jika anda belum guna aplikasi TikTok!

Kelebihan Berniaga Di Platform TikTok

Kini, pengguna TikTok di Malaysia boleh dikatakan mencecah 4 juta orang. Boleh dikatakan juga dalam 4 juta orang ini, kebanyakannya dalam kalangan pengguna berusia dalam lingkungan 16 tahun hingga 24 tahun. Oleh itu, mereka ini biasanya mempunyai kecenderungan minat yang amat tinggi dalam sesuatu perkara yang mereka suka atau gemari.

Namun, saban hari, pengguna yang berusia 25 tahun ke atas juga semakin meningkat ekoran peningkatan kandungan digital yang semakin berkualiti. Kita tahu bahawa pengguna yang berusia 25 tahun ke atas mempunyai buying power yang amat tinggi. Selain itu, mereka juga cenderung untuk mengikuti trend-trend yang terkini.

Apa yang dapat kita lihat di sini adalah berniaga di TikTok pasti dapat meraih pelanggan yang lebih ramai dan keuntungan yang pasti mengejutkan anda. Sudah pasti content yang dihasilkan oleh anda harus menarik perhatian golongan-golongan ini. Jika hasilnya menarik, pasti produk yang anda jual laku keras, betul tak?

Cara Daftar Akaun TikTok

Bagi anda yang berminat untuk mendaftar akaun Tiktok, anda boleh mengikuti langkah berikut.

  1. Muat turun aplikasi TikTok melalui Playstore bagi smartphone yang menggunakan sistem Android dan Appstore bagi pengguna sistem IOS (Apple) milik anda.
  2. Selepas siap memuat turun aplikasi TikTok, anda perlu mendaftar akaun terlebih dahulu. Di sini, anda boleh mendaftar dengan menggunakan emel, nombor telefon, Facebook, Instagram, Twitter atau akaun Google milik anda.
  3. Apabila selesai memilih cara pendaftaran di atas, anda perlu memasukkan butiran tarikh lahir anda pada ruangan yang dipaparkan. Kemudian, klik ‘Teruskan’ setelah selesai memasukkan butiran tarikh lahir anda.
  4. Selepas itu, akan tertera pula paparan untuk pengesahan melalui emel ataupun melalui nombor telefon. Di sini, anda perlu memastikan maklumat yang diisi adalah betul dan tepat bagi memastikan kod pengesahan diterima. Apabila selesai, klik pada kotak ‘Seterusnya’.
  5. Masukkan kod pengesahan yang diterima pada paparan seterusnya. Kod tersebut perlu dimasukkan untuk memastikan akaun yang dibuat oleh anda adalah asli.
  6. Selepas memasukkan kod tersebut, anda dikehendaki membuat kata laluan akaun dan sahkan kata laluan tersebut.
  7. Akhir sekali, paparan ‘I’m not a robot’ dipaparkan untuk pengesahan terakhir anda bagi memastikan anda adalah manusia dan bukannya bot komputer. Pada bahagian ini, anda perlu menyelesaikan captcha yang diberikan sebelum akaun TikTok anda boleh diguna.

Kesimpulannya, TikTok sememangnya terkenal dengan aplikasi hiburan dan keunikannya yang tersendiri. Idea mereka dalam mewujudkan shopping mall atas talian juga merupakan satu nafas baru buat kita semua dalam mengembangkan perniagaan.

Bagi anda yang mempunyai bakat yang terpendam, mungkin anda juga boleh berniaga sambil menunjukkan bakat tersebut kepada pelanggan-pelanggan anda nanti. TikTok juga dapat menaikkan bakat-bakat baru sekali gus memberi manfaat untuk kembangkan shopping mall anda.

Baca juga:

Dah follow TikTok Majalah Labur? Jemput follow TikTok kami untuk dapatkan maklumat yang ringkas, padat dan mudah difahami.