95% Nasihat Kewangan Fokus Kepada Perkara Yang Salah, Kata Pakar

Apabila kita hendak membina kekayaan, menyimpan bukan satu-satunya cara. Dalam ilmu perancang kewangan, menyimpan wang tidak akan membawa kita ke mana-mana. Sebagai tambahan kepada menyimpan wang, kita juga perlu fokus untuk meningkatkan jumlah pendapatan.

Kebanyakan nasihat kewangan terdiri daripada mengurangkan perbelanjaan, menguruskan aliran tunai dan tidak menambahkan beban kewangan seperti hutang, kredit dan sebagainya. Kesemua ini sememangnya penting, namun jika kita tidak dapat menambahkan pendapatan, kita akan sukar untuk mencapai matlamat kewangan kita.

Sebagai contoh, ada orang yang suka melancong dan menjadikannya keutamaan apabila merancang bajet setiap bulan. Tetapi, memotong perbelanjaan seperti perbelanjaan melancong dan kehendak lain ada batasnya.

Kita tidak boleh mengurangkan perbelanjaan sehingga kita mempunyai bajet yang tidak masuk akal. Bila kita hendak menyimpan dengan banyak dan juga hendak pergi melancong, kita tidak boleh hanya mengikat perut sehingga kita mampu untuk pergi melancong.

Image by 畅 苏 from Pixabay

Seorang lagi jutawan yang bersara pada umur 30 tahun berkata, tidak kiralah berapa banyak kita mengurangkan perbelanjaan atau tidak membayar sewa rumah dengan menumpang tidur di rumah orang lain atau hanya makan makanan yang diagihkan secara percuma, wang yang kita dapat simpan sangat terhad.

Menurut beliau, adalah lebih baik jika kita mengambil masa untuk mencari jalan meningkatkan pendapatan daripada kita membuang masa untuk mencari cara terbaik untuk mengurangkan perbelanjaan. Namun yang demikian, dalam beberapa kes kurang berbelanja memang perlu.

Iklan

Tetapi, bila kita sudah mencapai hadnya, menambah pendapatan adalah lebih baik. Memang tidak mudah untuk mengurangkan perbelanjaan dan dalam masa yang sama menambah pendapatan. Disebabkan ini, ramai yang tidak mengambil kisah.

Pendapatan yang lebih tinggi adalah lebih hebat daripada perbelanjaan yang rendah. Ia memberikan kita kemudahan untuk lebih kerap membuat pelaburan dan juga meningkatkan nilai pelaburan. Pengurangan perbelanjaan dianggap sebagai kaedah penyelesaian jangka masa pendek, tetapi menambahkan aliran tunai yang masuk adalah kaedah penyelesaian jangka masa panjang.

Image by StartupStockPhotos from Pixabay

Kesimpulannya, memang agak sukar untuk mengurangkan perbelanjaan dan menambah pendapatan, tetapi hasilnya pasti akan kita nampak di kemudian hari. Buatlah perancangan jangka masa panjang sekarang daripada mencari jalan keluar yang singkat.

Ditulis oleh Abang Yazree Hazwan. Penulis merupakan seorang Eksekutif di sebuah syarikat penyelidikan pasaran di Malaysia. Mempunyai pengalaman dalam bidang insurans/reinsurans di syarikat reinsurans tempatan.

Sumber Rujukan: https://www.businessinsider.com/personal-finance/increase-income-or-cut-expenses-financial-planner-2019-3#:~:text=Experts%20say%2095%25%20of%20money%20advice%20focuses%20on%20the%20wrong%20thing&text=Building%20wealth%20isn’t%20all,income%20than%20cut%20their%20spending.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Berlumba Untuk Bersara Awal, Ramai Yang Dah Join ‘FIRE Movement’

Pernah tak kita fikirkan tentang persaraan? Tak ramai orang muda yang dah fikir pasal persaraan. Mereka rasa muda lagi dan banyak masa sebelum sampai umur persaraan samada 60 atau 65 tahun.

Ramai anak muda yang bila gaji masuk dah fikir nak beli apa. Lebih malang bila ada yang membelanjakan duit yang mereka belum ada dengan membuat pinjaman peribadi dan swipe kad kredit untuk berbelanja.

Persaraan bukan berkenaan umur, tetapi keadaan kewangan. Kalau keadaan kewangan kita cukup untuk tak bergantung kepada gaji kerja untuk kehidupan seharian, maka kita dah ada pilihan untuk berhenti kerja dan bersara.

Lebih menyukarkan keadaan kalau kita dah capai umur persaraan pada usia 65 tahun tetapi belum ada keadaan kewangan yang mencukupi untuk kehidupan seharian. Pasti kita terpaksa untuk terus bekerja demi untuk menyara kehidupan kita.

Baca juga Bersara Dengan Selesa Atau Seksa? 6 Perkara Yang Boleh Kita Buat Sekarang & Tuan Norizan Kongsikan Cara Nak Bersara Awal Di Usia 54 Tahun

FIRE (Financial Independence, Retire Early)

FIRE movement adalah gerakan cara hidup dengan 2 matlamat besar iaitu untuk ada kebebasan kewangan dan bersara awal. Apabila kita telah mencapai kebebasan kewangan, kita mempunyai pilihan untuk tidak lagi bekerja dan gunakan wang yang kita ada untuk menjana lebih banyak wang melalui pelaburan.

Ada sesetengah anak muda yang mempunyai visi dan misi luar biasa dengan berazam untuk bersara seawal umur 30 hingga 40 tahun. Adakah matlamat persaraan pada umur yang muda realistik dan boleh dicapai?

Macam mana nak capai FIRE?

1. Simpan Sebanyak Mungkin

Tetapkan matlamat untuk simpan sebanyak yang mungkin ke dalam dana persaraan. Lebih banyak kita menyimpan, lebih cepat untuk capai kebebasan kewangan dan bersara awal. Simpanan secara agresif sehingga 50%-75% daripada gaji membolehkan wang kita dikumpulkan dan digunakan untuk menjana pendapatan pasif.

Simpanan secara agresif boleh dilakukan dengan meningkatkan pendapatan dan mengurangkan perbelanjaan. Carilah pendapatan sampingan pada hujung minggu dan amalkan perbelanjaan berhemah agar lebih banyak simpanan boleh diasingkan.

Iklan

Baca juga Kakeibo – Teknik Simpan Wang Gaya Jepun Yang Ramai Tak Tahu

2. Pelaburan Untuk Jana Pendapatan Pasif

Gunakan simpanan yang ada untuk menjana pendapatan pasif. Pelaburan seperti saham, hartanah mahu pun unit trust mampu menjana pendapatan pasif tanpa perlu bekerja. Dividen atau agihan pendapatan yang kita dapat boleh dilaburkan semula.

Namun begitu, semua pelaburan memerlukan modal yang besar untuk mendapatkan hasil yang mencukupi. Justeru, penting untuk kita lakukan langkah simpanan terlebih dahulu.

Kita akan capai kebebasan kewangan sekiranya pendapatan pasif telah mencukupi untuk menampung perbelanjaan harian. Sekiranya kita ada sejumlah RM1 juta dan dilaburkan ke dalam unit trust untuk dapatkan pendapatan pasif sebanyak 8% setahun, agihan pendapatan yang ada cukup untuk menampung perbelanjaan sebanyak RM6,600 sebulan.

Baca juga Ini 15 Panduan Beginner Perlu Tahu Tentang Pelaburan Saham di Bursa Malaysia

FIRE Movement Bukan Untuk Semua

Perjalanan hidup seseorang sangat berbeza di antara satu sama lain. Ada yang dikurniakan rezeki berganda dan ada yang hidup sederhana. Ada yang mempunyai komitmen rendah dan ada juga tidak dapat elak daripada komitmen yang tinggi.

Tidak ramai yang mampu untuk menyimpan 50%-75% daripada gaji mereka untuk dana persaraan. Bahkan ada yang terpaksa berhempas pulas setiap hari untuk mencari rezeki yang halal.

Walau apapun keadaan kewangan yang kita hadapi, FIRE movement mengajar kita untuk buat perancangan awal dan berusaha keras untuk dana persaraan kita. Simpan dan laburkan wang yang kita ada untuk dana persaraan nanti.

Semoga Allah mempermudahkan urusan para pembaca sekalian.

Artikel ini ditulis oleh Mohd Arif Irfan, seorang juruaudit di salah sebuah firma audit di Malaysia. Beliau telah lulus kesemua kertas peperiksaan ACCA dan sedang mengutip pengalaman untuk menjadi akauntan bertauliah. Meminati bidang hartanah dan pelaburan serta rajin berkongsi ilmu di FB Arif Irfan.

Iklan

Keuntungan Pengiklanan Facebook Dan Google Merosot Akibat Persaingan Dengan Syarikat Media Sosial Yang Lebih Kecil

Pengiklanan merupakan satu bentuk perniagaan yang telah bertapak lebih dari seratus tahun. Pengiklanan merupakan nadi utama dalam mana-mana perniagaan.Jika dahulu pengiklanan dilakukan dalam akhbar cetak dan merupakan salah satu punca pendapatan bagi akhbar-akhbar cetak.

Syarikat pencetakan suratkhabar dapat membuat keuntungan melalui pengiklanan yang dijalankan di dalam akhbar selain daripada penjualan suratkhabar itu sendiri.

Contoh pengiklanan oleh media cetak pada suatu ketika dahulu. Iklan sebegini amat berkesan sebelum lahirnya media sosial

Zaman sekarang bergerak begitu pantas. Pengiklanan bercetak kini tidak lagi memdominasi sektor pengiklanan di dalam perniagaan era digital. Syarikat Facebook dan Google merupakan jaguh dalam pengiklanan pada era digital.

Hampir keseluruhan  pendapatan yang dijana oleh syarikat tersebut adalah melalui perkhidmatan iklan yang mereka jalankan. Kedua syarikat itu saling bersaing di antara satu sama lain melalui periklanan tetapi meggunakan pendekatan yang berbeza dalam menyediakan perkhidmatan pengiklanan untuk pelanggan mereka.

Pengiklanan Facebook amat digemari oleh rakyat Malaysia khususnya mereka yang menjalankan perniagaan online

Syarikat Facebook yang menjalankan perkhidmatan pengiklanan melalui media sosialnya berdasarkan demografi dan data pengguna syarikat mereka. Iklan yang dijalankan oleh Facebook adalah lebih tepat kepada golongan sasaran kerana mereka mempunyai bilangan data pengguna yang menggunakan media sosial mereka yang disimpan dalam pengkalan data mereka.

Syarikat Facebook menjana keuntungan berbilion dollar daripada perkhidmatan pegiklanan mereka. Pada tahun lepas, hampir 89% pendapatan yang dijana oleh Facebook adalah bagi perkhidmatan pengiklanan mereka.

Pegiklanan Google juga popular di kalangan rakyat Malaysia

Bagi Syarikat Google pula, mereka menjalankan iklan mereka melalui carian internet melalui AdWords. Seperti yang kita tahu Google merupakan syarikat yang paling menonjol dalam carian di internet.

Iklan mereka jalankan adalah berdasarkan carian yang digunakan oleh pengguna internet. Kata kunci yang digunapakai dalam carian internet merupakan alat yang digunakan untuk menjalankan iklan mereka.

Selain daripada pengiklanan melalui carian internet, Syarikat Google juga  menjalankan iklan melalui media sosial yang terkenal mereka iaitu YouTube. Kebanyakan iklan yang dijalankan melalui YouTube adalah dalam bentuk video.

Pendapatan hasil daripada pengiklan bagi syarikat Google mencecah 84% punca pendapatan syarikat.

Iklan
Kehadiran media sosial yang lebih kecil telah mencabar pasaran pegangan yang dimiliki oleh syarikat Google dan Facebook

Kini dominasi kedua syarikat itu tergugat dengan kehadiran media sosial yang lebih kecil yang semakin mendapat tempat dikalangan pengguna  baru. Syarikat media sosial yang baru ini semakin berjaya dalam perkhidmatan iklan mereka yang mana telah mengurangkan sedikit penguasaan syarikat gergasi Google dan Facebook dalam pengiklanan digital.

Syarikat media sosial yang baru meningkat naik seperti Snapchat, Pintrest, Amazon dan Twitter.

Syarikat Pinterest yang paling menonjol dengan pendapatan suku tahun ketiga mencatatkan peningkatan sebanyak 62% daripada pendapatan syarikat. Dalam platform mereka, Pinterest merupakan sebuah laman sosial yang melibatkan perkongsian gambar di media sosial.

Apa yang menarik mengenai syarikat Pinterest ini adalah, pengasas syarikat tersebut adalah bekas pekerja di Facebook dan juga Google.

Tempat kedua pula dikuti oleh laman sosial Snapchat yang mendapat keuntungan sebanyak 48% dan dikuti oleh Syarikat Amazon yang mendominasi sebanyak 37%.

Syarikat Amazon merupakan syarikat yang mempunyai sumber pendapatan melalui pelbagai sumber dan terakhir sekali adalah Twitter yang memperolehi pendapatan sebanyak $727 juta.

Pengiklanan yang melibatkan dunia digital ini mempunyai pasaran yang sangat luas sehingga  mencecah sebanyak $333.25 bilion untuk tahun ini sahaja. Pasaran yang begitu luas membuatkan syarikat media sosial berlumba-lumba untuk  memberi perkhidmatan yang terbaik keppada pelanggan mereka.

Penguasaan terhadap pengiklanan digital untuk suku tahun ketiga bagi Syarikat Facebook hanyalah 28% pasaran dan Google menguasai pasaran pengiklanan sebanyak 15%.

Jika perkara ini tidak dipandang serius oleh Syarikat Google dan Facebook, tidak mustahil suatu hari nanti pasaran pengiklanan mereka akan diambil oleh syarikat media sosial yang sedang meningkat naik ini.

Sumber Rujukan: https://www.cnbc.com/2019/08/02/facebook-and-googles-ad-dominance-is-showing-more-cracks.html

Iklan

5 Langkah Untuk Bincang Tentang Kewangan Bersama Dengan Pasangan

Kita sering dengar masalah kewangan merupakan di antara punca utama pergaduhan di kalangan pasangan yang telah berumahtangga. Ada yang sampai bercerai-berai disebabkannya.

Sebenarnya kita tidak perlu berasa segan untuk berbincang mengenai kewangan dengan pasangan kita. Malah, ramai juga yang lebih gemar untuk berbincang perancangan masa depan daripada berbincang tentang perancangan kewangan.

Kita bukan sahaja boleh menunjukkan kasih sayang dan cinta kepada pasangan melalui perbuatan atau pun barang-barang berharga. Kita juga boleh menunjukkan keprihatinan kita jika kita mengambil berat tentang kewangan bersama-sama.

Sekali-sekala, cuba rancang “temujanji kewangan” yang romantik bersama pasangan anda.

Semasa temujanji ini, kita boleh menjadi lebih terbuka untuk berbincang tentang kewangan semasa, dahulu dan juga masa depan. Nampak seperti perbincangan yang serius dan tidak romantik, tetapi inilah yang penting untuk memastikan hubungan bersama pasangan kita lebih sihat.

Mungkin ada dalam kalangan kita yang tidak selesa untuk berbincang hal ini. Namun, perbincangan seperti ini menunjukkan yang kita sangat komited dan sedia memikul tanggungjawab dalam perkahwinan.

Untuk memulakan “temujanji romantik” anda, boleh gunakan tips di bawah:

1. Buat Penilaian Diri

Sebelum memulakan perbincangan, ambil sedikit masa untuk buat penilaian tahap kewangan peribadi masing-masing. Kita mesti boleh mengenal pasti matlamat kewangan kita dan apa yang telah kita lakukan seperti hutang, pendapatan dan juga simpanan.

Sediakan juga aspirasi dan perancangan masa depan yang hendak dicapai.

2. Sediakan suasana yang romantik

Buat sesuatu yang romantik walaupun temujanji ini melibatkan perbincangan yang serius. Jangan hanya disebabkan hendak membincangkan hal kewangan  kita tidak memilih tempat yang menarik untuk berbincang.

Iklan

Pastikan lokasi pilihan selesa dan mempunyai privasi untuk kita dan pasangan. Di antara lokasi menarik yang boleh dipertimbangkan adalah seperti di tepi pantai, di kafe atau di restoran.

3. Rancang Apa Yang Hendak Dibincangkan

Apabila hendak berbincang hal yang melibatkan kewangan, selesaikan hal yang paling sukar dahulu iaitu memikirkan topik yang hendak dibincangkan. Mulakan dengan hal-hal yang mungkin membimbangkan dan beritahu pasangan idea untuk menyelesaikannya.

Perbincangan boleh diteruskan dengan kemungkinan untuk bertukar kerja, berpindah tempat tinggal, perancangan keluarga, kos perubatan dan sebagainya.

Pastikan pasangan memahami perancangan kewangan, sama ada kewangan sendiri atau kewangan yang dikongsi bersama.

4. Rancang Temujanji Susulan

Selepas selesai temujanji yang pertama, rancang untuk yang seterusnya. Keajaiban hanya akan berlaku apabila temujanji kewangan dilakukan secara berterusan.

Dengan cara ini, kita boleh memastikan perkembangan kewangan kita untuk mencapai matlamat yang telah ditetapkan.

5. Raikan kejayaan

Usaha untuk kesejanteraan kewangan kita bukanlah sesuatu yang mudah. Dan perlu diingatkan kita tidak mencapai matlamat kewangan kita secara bersendirian. Raikan kejayaan bersama pasangan apabila kita telah berjaya mencapai apa yang diinginkan.

Lakukan aktiviti seperti menonton wayang ataupun melancong bersama pasangan. Puji usaha pasangan kita untuk memberi semangat kepada mereka.

Ditulis oleh Abang Yazree Hazwan. Penulis merupakan seorang Eksekutif di sebuah syarikat penyelidikan pasaran di Malaysia. Mempunyai pengalaman dalam bidang insurans/reinsurans di syarikat reinsurans tempatan.

Sumber Rujukan: https://www.forbes.com/sites/forbesfinancecouncil/2020/02/27/dont-shy-away-from-discussing-finances-with-your-partner-plan-a-money-date/#7cd97bd85b0a

Iklan

10 Tips Bebas Hutang Sebelum Umur 30

Ramai orang meletakkan target untuk bebas hutang dan kewangan sebelum umur mencecah 50 tahun. Apa kata kita letakkan target untuk bebas hutang pada umur 30 tahun?

Bekerja keras di usia muda adalah kelebihan yang sepatutnya digunakan.

Kau punya tenaga, kau punya masa.

Jom ikuti 10 tips bebas hutang mudah dan berkesan untuk kita amalkan!

 1. Ada Objektif Yang Jelas

Semua orang yang ingin bebas hutang haruslah mempunyai objektif dan matlamat yang jelas. Matlamat ini harus anda pegang walau ke mana sekalipun supaya anda tidak salah percaturan. Letakkan dalam minda anda untuk bebas kewangan dan hutang sebelum umur 30 tahun.

Secara automatik, kita akan bertindak secara bijak dan sentiasa berfikir jalan terbaik untuk menguruskan kewangan. Buat ini terlebih dahulu sebelum kita mula bertindak.

2. Jangan Memilih Kerjaya Tetapi Pastikan Ia Terbaik

Jangan terlalu memilih kerja, tetapi pastikan kerja yang kita lakukan adalah kerjaya yang terbaik.  Terbaik daripada segi gaji dan ganjaran, supaya ia dapat membantu dalam urusan pengurusan hutang dengan mudah. 

Paling tidak, pastikan kita mempunyai pekerjaan yang tetap dan menerima gaji setiap bulan. Ingin Tukar Kerjaya? Lihat Industri Terbaik Bagi Tahun 2019 Yang Anda Boleh Ceburi.

3. Kerja Keras Lebih Daripada Normal

Ya, kita memang pantang dengar orang cakap bangsa kita ni pemalas. Sila buktikan sebaliknya. Memang letih untuk bekerja siang dan malam, termasuklah hujung minggu. Kerja keras tidak bermaksud kita harus berpenat sentiasa, tetapi kita juga boleh melakukan kerja sambilan di rumah seperti bisnes sendiri seperti mengambil upah melakukan kerja-kerja freelance.

Sebab itu zaman ini ILMU itu penting. Buatlah apa sahaja yang kreatif bagi menambah wang poket kita!

4. Jangan Bertangguh Untuk Membayar Hutang

Jangan sesekali bertangguh untuk membayar hutang. Buatlah pembayaran hutang setiap bulan. Akibat daripada bertangguh membayar hutang, mungkin kita akan terguna wang tersebut dan tempoh masa bayar hutang akan menjadi lebih panjang nanti kerana hutang masih banyak.

Jangan pula pergi tambah hutang baru yang membebankan.

5. Laburkan 10% – 20% Daripada Pendapatan

Kesilapan yang kerap dilakukan oleh orang muda adalah tidak melabur 10% sehingga 20% daripada pendapatan. Mereka yang cukup duitnya sibuk berbelanja, malah simpanan pun tak ada.

Sebenarnya, pelaburan dapat menggandakan wang kita untuk jangka masa sederhana dan panjang. Di antara instrumen pelaburan yang popular adalah amanah saham (unit trust), hartanah dan juga pelaburan saham di Bursa Malaysia.

Baca juga Anak Muda Sekarang Melabur di Pasaran Saham Patuh Syariah

6. Sentiasa Bersedekah

Macam mana pula bersedekah dapat selesaikan hutang??

Itulah formula kebebasan hutang yang sebenar dan tips bebas hutang sebelum umur 30 tahun. Jangan terlalu takutkan dunia sehingga kita abaikan akhirat.

Sedekahlah walau sedikit RM1 sekalipun kerana dalam rezeki kita terdapat rezeki orang lain. Tips bebas hutang ini juga bergantung kepada kekerapan kita memberi.

Pernah dengar tentang kisah Founder Nurraysa yang sanggup memberi keuntungan perniagaannya pada ibu bapanya bagi memudahkan urusan mereka? Akhirnya beliau dilimpahkan rezeki yang berganda-ganda asbab daripada sedekah yang diamalkan setiap kali mendapat jualan.

Rebut Saham Akhirat Dengan Infaq Dan Waqaf Bagi Pembinaan Bangunan Tahfiz Al Quran Al Ansar

Iklan

7. Hidup Bersederhana

Seterusnya, cuba jalani hidup bersederhana walaupun kita sebenarnya mampu. Kalau boleh, hidup seperti kita seorang pelajar universiti. Beli barang secara tunai dan jangan membazir.

Kesannya pasti kita akan dapat lihat pada masa hadapan.

Baca juga 7 Tips Menjadi Miskin!

8. Income Aktif Dan Pasif Dalam Genggaman

Pastikan kita mempunyai mesin jana duit secara aktif dan pasif. Active income adalah pendapatan yang kita terima di atas hasil kerja kita manakala passive income pula adalah pendapatan yang masuk tanpa kita perlu mengusahakannya selalu.

Mungkin ia adalah hasil pelaburan atau bisnes rangkaian yang membolehkan kita mendapatkan komisen, bonus dan sebagainya.

9. Jangan Sesekali Terjebak Dengan Skim Bukan-Bukan

Tolong elakkan diri daripada menyertai skim cepat kaya yang kita pun tak faham sebenarnya. Pantang nampak skim yang janjikan duit masuk tiap bulan atau minggu, laju je kau ya.

Baca juga 4 Ciri-Ciri ‘Pelaburan’ Scam – Melayu Mudah Lupa.

Dan jangan pula membuat pinjaman daripada Ah Long dan lain-lain lagi untuk menyelesaikan hutang sedia ada. Ianya bakal menjerat diri sendiri nanti.

10. Buat Jadual Pembayaran

Tips bebas hutang yang terakhir adalah dengan membuat jadual pembayaran balik untuk semua hutang yang kita ada. Tulis target bulanan dan tahunan yang kita ingin bayar berdasarkan umur, supaya kita dapat lihat garis masa dan follow rapat-rapat.

Tarikh bayar, jumlah bayaran, baki tempoho dan lain-lain perlu jelas dan sentiasa dikemaskini.

Selesaikan hutang yang kecil terlebih dahulu, yang juga dikenali sebagai snowball effect. Boleh baca selanjutnya di Langsaikan Hutang Dengan Mudah Menggunakan Kaedah Debt-Snowball. Sedikit-sedikit lama-lama jadi bukit, akhirnya hutang habis juga!

Sumber Rujukan:

This image has an empty alt attribute; its file name is suri-rumah-bangkit1.jpg

Anda Berkeinginan Nak Selesaikan Hutang?

Semua orang nak sangat bayar dan selesaikan hutang.

Tapi setiap kali nak bayar, pasti akan ada halangan yang tak dijangka maka pembayaran hutang juga tertangguh.

Hutang yang semakin bertambah dan tidak dapat dibayar akan buat kita semakin stress akibat tekanan yang dihadapi.

Jadi bagaimana cara nak bayar hutang yang ada?

Anda boleh belajar dari kisah seorang suri rumah ni melangsaikan hutangnya sebanyak setengah juta yang ditanggungnya.

Dapatkan eBook Suri Rumah Bangkit Hutang ½ Juta Selesai hari ini.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!