95% Nasihat Kewangan Fokus Kepada Perkara Yang Salah, Kata Pakar

Apabila kita hendak membina kekayaan, menyimpan bukan satu-satunya cara. Dalam ilmu perancang kewangan, menyimpan wang tidak akan membawa kita ke mana-mana. Sebagai tambahan kepada menyimpan wang, kita juga perlu fokus untuk meningkatkan jumlah pendapatan.

Kebanyakan nasihat kewangan terdiri daripada mengurangkan perbelanjaan, menguruskan aliran tunai dan tidak menambahkan beban kewangan seperti hutang, kredit dan sebagainya. Kesemua ini sememangnya penting, namun jika kita tidak dapat menambahkan pendapatan, kita akan sukar untuk mencapai matlamat kewangan kita.

Sebagai contoh, ada orang yang suka melancong dan menjadikannya keutamaan apabila merancang bajet setiap bulan. Tetapi, memotong perbelanjaan seperti perbelanjaan melancong dan kehendak lain ada batasnya.

Kita tidak boleh mengurangkan perbelanjaan sehingga kita mempunyai bajet yang tidak masuk akal. Bila kita hendak menyimpan dengan banyak dan juga hendak pergi melancong, kita tidak boleh hanya mengikat perut sehingga kita mampu untuk pergi melancong.

Image by 畅 苏 from Pixabay

Seorang lagi jutawan yang bersara pada umur 30 tahun berkata, tidak kiralah berapa banyak kita mengurangkan perbelanjaan atau tidak membayar sewa rumah dengan menumpang tidur di rumah orang lain atau hanya makan makanan yang diagihkan secara percuma, wang yang kita dapat simpan sangat terhad.

Menurut beliau, adalah lebih baik jika kita mengambil masa untuk mencari jalan meningkatkan pendapatan daripada kita membuang masa untuk mencari cara terbaik untuk mengurangkan perbelanjaan. Namun yang demikian, dalam beberapa kes kurang berbelanja memang perlu.

Tetapi, bila kita sudah mencapai hadnya, menambah pendapatan adalah lebih baik. Memang tidak mudah untuk mengurangkan perbelanjaan dan dalam masa yang sama menambah pendapatan. Disebabkan ini, ramai yang tidak mengambil kisah.

Pendapatan yang lebih tinggi adalah lebih hebat daripada perbelanjaan yang rendah. Ia memberikan kita kemudahan untuk lebih kerap membuat pelaburan dan juga meningkatkan nilai pelaburan. Pengurangan perbelanjaan dianggap sebagai kaedah penyelesaian jangka masa pendek, tetapi menambahkan aliran tunai yang masuk adalah kaedah penyelesaian jangka masa panjang.

Image by StartupStockPhotos from Pixabay

Kesimpulannya, memang agak sukar untuk mengurangkan perbelanjaan dan menambah pendapatan, tetapi hasilnya pasti akan kita nampak di kemudian hari. Buatlah perancangan jangka masa panjang sekarang daripada mencari jalan keluar yang singkat.

Ditulis oleh Abang Yazree Hazwan. Penulis merupakan seorang Eksekutif di sebuah syarikat penyelidikan pasaran di Malaysia. Mempunyai pengalaman dalam bidang insurans/reinsurans di syarikat reinsurans tempatan.

Sumber Rujukan: https://www.businessinsider.com/personal-finance/increase-income-or-cut-expenses-financial-planner-2019-3#:~:text=Experts%20say%2095%25%20of%20money%20advice%20focuses%20on%20the%20wrong%20thing&text=Building%20wealth%20isn’t%20all,income%20than%20cut%20their%20spending.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 Fakta Pembiayaan Peribadi (Personal Loan) Yang Ramai Tak Tahu

Baik untuk merancang perkahwinan, mengubah suai rumah, bercuti ke destinasi impian atau untuk kes-kes kecemasan; pembiayaan peribadi sering menjadi pilihan untuk menampung kewangan individu. Ia juga merupakan cara yang pantas untuk mendapatkan wang tunai dengan segera.

Namun, dalam masa kita terlalu selesa dengan pembiayaan peribadi ini, penting untuk kita ambil tahu beberapa perkara. Jom kita tengok beberapa fakta mengenai pembiayaan peribadi yang tak ramai orang tahu.

1. Kadar Faedah Tetap

Kadar faedah yang tetap yang ditawarkan oleh pembiayaan peribadi boleh memberikan keuntungan kepada kita sekiranya kita dapat menguruskan kewangan dengan baik. Dengan ini, kita tidak akan berdepan dengan kenaikan bayaran balik atau instalment yang tidak dijangka.

Tempoh yang diperlukan untuk melunaskan hutang pembiayaan peribadi dapat dijangka dengan lebih mudah. Jumlah faedah yang ditetapkan oleh biasanya bergantung kepada bank atau syarikat kewangan yang kita pinjam tadi.

Penting untuk kita tahu berapakah kadar faedah yang telah ditetapkan untuk pinjaman kita.

2. Tempoh Pembayaran Tetap

Photo by Pixabay from Pexels

Kadar dah tetap, tempoh pembayaran balik pembiayaan peribadi pun dah tetap. Ianya ditentukan sebelum pembiayaan tersebut diluluskan.

Jangka masa pembayaran balik inilah, yang akan menentukan berapa instalment bulanan yang kita perlu lakukan.

3. Tidak Bercagar

Pembiayaan peribadi tidak memerlukan kita mencagarkan sebarang aset yang kita miliki seperti rumah atau kereta untuk membuat penebusan sekiranya kita tak mampu bayar balik. Sekiranya kita ingkar untuk membayar balik pembiayaan, bank atau syarikat kewangan tidak boleh menyita rumah atau kereta kita.

Secara amnya, mereka akan menuntut hutang dengan mengemukakan tuntutan terhadap kita, menghantar agensi pemungut hutang ataupun melaporkan pembiayaan yang tertunda kepada biro kredit.

Silap haribulan nama kena blacklist, susah untuk kita apply mana-mana pembiayaan lagi selepas ini.

Sebab ini jugalah, kadar faedah pembiayaan peribadi adalah sedikit tinggi.

4. Sukar Untuk Diperolehi

Image by Jan Vašek from Pixabay

Sebelum memperoleh pinjaman, pihak bank pastinya akan memeriksa kelayakan kita terlebih dahulu. Jumlah pembiayaan peribadi pula bergantung kepada sejarah pembayaran balik dan pendapatan.

Semakin bersih sejarah kredit dan semakin tinggi pendapatan kita, semakin besar jumlah pinjaman yang layak untuk diperolehi.

Kesimpulannya, pembiayaan peribadi adalah fleksibel dan sesuai untuk pelbagai perkara yang mungkin memerlukan kita mempunyai dana tambahan di kala kecemasan. Sebab itulah ianya digunakan oleh ramai orang.

Namun, penting untuk kita fahamkan dulu beberapa perkara ini sebelum terjebak dengan pembiayaan peribadi ini, kerana ramai orang telah muflis disebabkannya.

Sumber Rujukan: YES Bank

Baca juga:

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!