Malaysia Sasar Tarik Unicorn Global Dengan “Unicorn Golden Pass” – Rafizi

KUALA LUMPUR, 22 April (Bernama) — Malaysia menyasarkan untuk menarik unicorn global memasuki Malaysia dengan “Unicorn Golden Pass” supaya pekerjaan berkemahiran tinggi dan bernilai tinggi dapat diwujudkan, selain membangunkan saluran perhubungan usahawan masa depan dan pemimpin kanan dalam teknologi, kata Menteri Ekonomi Rafizi Ramli.

“Melalui pelabur dan bakat yang sesuai di Malaysia, kita akan menjadikan Malaysia sebagai pangkalan Asia Tenggara bagi syarikat teknologi global, dengan Unicorn Golden Pass,” katanya dalam ucap tama pada Sidang Kemuncak KL20 di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur di sini hari ini.

Sehubungan itu, beliau berkata, Malaysia menawarkan pakej insentif, termasuk pengecualian yuran untuk pas penggajian bagi pengurusan kanan, sewa bersubsidi, kadar cukai konsesi terhadap keuntungan korporat, perkhidmatan penempatan semula, dan concierge syarikat pemula niaga yang menguruskan pendaftaran belakang tabir pada permulaan.

Beliau berkata KL20 mewakili hasrat negara untuk membawa Malaysia dalam 20 ekosistem syarikat pemula niaga terbaik dunia dan dalam konsep ini merupakan penekanan kepada pragmatisme serta tindakan.

Menurut Rafizi, KL20 menjangkau rancangan dan pelan tindakan, malah dilengkapi dengan tindakan yang bermula hari ini, termasuk “VC Golden Pass,” “Innovation Pass,” “Unicorn Golden Pass,” “GPU Scheme,” “Innovation Belt” dan “Single Window.”

“Selain Kertas Analisis yang akan kami lancarkan hari ini, kami akan memperkenalkan skim yang boleh digunakan serta-merta,” katanya.

Pelan Tindakan KL20 menggariskan inisiatif baharu yang akan mempercepat bidang kritikal ekosistem syarikat pemula niaga iaitu modal, bakat dan kualiti syarikat pemula niaga.

“Matlamatnya adalah untuk Malaysia menjadi destinasi pilihan modal peringkat awal dan pertumbuhan; menjadi pusat usahawan bertaraf dunia dan bakat berkemahiran; dan sebagai lokasi bagi syarikat pemula niaga terkemuka dunia yang ingin bermula, berkembang dan berskala,” katanya.

Menerusi “VC Golden Pass,” beliau berkata kerajaan mahu pemodal teroka terkemuka dunia, dengan kecanggihan sumber teroka dan capaian global, menjadikan Malaysia sebagai lokasi.

“Kami menawarkan beberapa siri insentif, termasuk peluang akses pembiayaan rakan kongsi terhad, ruang pejabat bersubsidi, pendaftaran lesen dipercepat dan pengecualian yuran untuk pas pekerjaan,” katanya.

Katanya menerusi “Innovation Pass,” kerajaan berusaha untuk meluaskan kumpulan bakat berkemahiran tinggi dalam negara dengan pengenalan program pas pekerjaan berbilang peringkat yang memberi manfaat yang disesuaikan kepada pengasas, pengurusan kanan, bakat berkemahiran tinggi dan bakat am dalam teknologi.

“Bagaimanapun, walaupun dengan semua ini, kita mengakui bahawa teknologi terbaik dan paling cemerlang tidak akan memasuki Malaysia sekiranya infrastruktur kecerdasan buatan tidak disokong dengan baik,” katanya sambil memaklumkan Malaysia akan menumpukan untuk mendapatkan kapasiti yang lebih besar bagi cip berkomputer tinggi dalam pusat datanya.

Beliau berkata kerajaan sedang memperkenalkan Skim GPU (Unit Pemprosesan Grafik) KL20 untuk syarikat pemula niaga dan firma teknologi menyediakan penyelesaian kejayaan cemerlang di barisan hadapan teknologi AI, dan menawarkan infrastruktur yang diperlukan untuk berbuat demikian adalah penting.

Mengenai “Startup Single Window,” Rafizi berkata ia akan berperanan sebagai pusat sehenti mengenai maklumat dan aplikasi bagi ekosistem syarikat pemula niaga.

“Malaysia berkait rapat dari segi geografi dan budaya dengan pasaran terbesar dunia: Asia Tenggara, Asia Timur, India, dan Timur Tengah.

“Penduduk tempatan kita yang pelbagai, digabungkan dengan kemudahan digital berkualiti tinggi dan kos berpatutan, menjadikan kita sebagai tapak uji yang ideal untuk pelancaran produk dan rintis,” katanya.

Beliau berkata Malaysia adalah lokasi dan pintu masuk ke Timur.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Google Labur RM9.4 Bilion Di Malaysia, Sokong Lebih RM15.04 Bilion Dalam Impak Ekonomi Positif

KUALA LUMPUR, 30 Mei (Bernama) — Syarikat gergasi teknologi, Google akan melabur US$2 bilion (RM9.4 bilion) di Malaysia, merangkumi pembangunan pusat data pertama Google di Malaysia dan Wilayah Awan Google untuk memenuhi permintaan yang semakin meningkat terhadap perkhidmatan awan, di peringkat tempatan mahupun global serta program literasi kecerdasan buatan (Al) untuk pelajar dan pendidik di negara ini.

Presiden dan Ketua Pegawai Pelaburan Alphabet Inc (Alphabet), yang juga Ketua Pegawai Kewangan Google, Ruth Porat berkata pusat data pertama Google dan Wilayah Awan Google adalah pelaburan terbesar kumpulan yang dirancang setakat ini di Malaysia – lokasi yang Google dengan bangganya sudah bertempat selama 13 tahun. 

“Pelaburan ini dibina atas kerjasama kami dengan kerajaan Malaysia untuk memajukan ‘Dasar Cloud First,’ termasuk piawaian keselamatan siber yang tertinggi.

“Dengan pengumuman hari ini, Malaysia dan Google bekerjasama untuk memajukan usaha bersama kami dalam mencipta ekosistem yang menyokong inovasi dan membuka potensi transformasi digital,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Alphabet ialah syarikat induk Google.

Menurut Google, pelaburannya dijangka menyokong lebih US$3.2 bilion (RM15.04 bilion) dalam impak ekonomi yang positif dan mewujudkan 26,500 pekerjaan menjelang 2030.

Katanya pusat data itu akan memperkasakan perkhidmatan digital popularnya seperti Search, Maps dan Workspace, yang digunakan setiap hari oleh berbilion individu dan organisasi di seluruh dunia, termasuk Malaysia.

“Ia (pusat data itu) juga akan memainkan peranan penting dalam membolehkan Google menyampaikan manfaat Al kepada pengguna dan pelanggan di seluruh negara.  

“Apabila beroperasi, Malaysia akan menyertai 11 negara lain yang mengendalikan pusat data untuk memberikan perkhidmatan kepada pengguna di seluruh dunia,” katanya.

Mengenai Wilayah Awan Google, katanya ia akan menyediakan perkhidmatan berprestasi tinggi dan latensi rendah kepada perusahaan besar, syarikat pemula dan organisasi sektor awam.

Katanya pelanggan Google Cloud akan mendapat manfaat daripada kawalan utama yang membolehkan mereka mengekalkan piawaian keselamatan tertinggi, residensi data dan piawaian pematuhan, termasuk keperluan penyimpanan data khusus.

“Wilayah awan ini akan dilengkapi dengan lokasi Dedicated Cloud Interconnect sedia ada Google Cloud di Cyberjaya dan Kuala Lumpur, yang menyediakan sambungan langsung antara rangkaian di premis organisasi dan rangkaian global Google Cloud. 

“Wilayah awan Malaysia akan menyertai 40 wilayah dan 121 zon yang sedang beroperasi di seluruh dunia,” katanya.

Mengulas pengumuman tersebut, Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz berkata pelaburan US$2 bilion oleh Google di Malaysia akan memajukan lagi matlamat digital yang digariskan dalam Pelan Induk Perindustrian Baharu 2030 (NIMP 2030).

Beliau berkata pusat data Google dan Wilayah Awan Google di Greater Kuala Lumpur, khususnya, akan memperkasakan industri pembuatan dan perkhidmatan negara dengan penggunaan AI dan teknologi canggih lain yang bakal meningkatkan kedudukan negara dalam rantaian nilai global.

“Kami yakin kerjasama dan pelaburan berterusan Google akan mempercepatkan transformasi digital negara kita, menyumbang kepada visi MADANI ke arah Malaysia yang lebih makmur dan maju teknologi,” katanya.

Pada November 2023, kerajaan dan Google memeterai kerjasama strategik untuk mencipta peluang pertumbuhan inklusif untuk lebih ramai rakyat Malaysia dan syarikat tempatan yang menggunakan teknologi Al dan awan.  

Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) Sikh Shamsul Ibrahim Sikh Abdul Majid berkata keputusan Google untuk menubuhkan pusat data pertamanya di Malaysia mencerminkan keyakinan mereka terhadap infrastruktur yang kukuh, tenaga kerja mahir dan iklim perniagaan yang menggalakkan. 

“Pusat data ini bukan sahaja membawa perkhidmatan awan canggih, analitik data dan perkhidmatan AI Google lebih dekat kepada perniagaan tempatan, institusi pendidikan dan rakyat, ia juga akan mengukuhkan kedudukan Malaysia sebagai hab inovasi serantau, memperkasa pengguna dan pemain ekosistem untuk memanfaatkan teknologi terkini untuk pertumbuhan dan perkembangan mereka,” katanya.

Sikh Shamsul Ibrahim berkata MIDA kekal komited untuk memudahkan pelaburan selanjutnya dan menyokong pertumbuhan berterusan Google di Malaysia.

— BERNAMA