SIRIM Berkembang Ke China, Tubuh Syarikat Pensijilan Hunan SIRIM Huaseng

KUALA LUMPUR, 2 Dis (Bernama) — SIRIM Bhd kini melebarkan sayapnya ke China menerusi penubuhan Hunan SIRIM Huasheng Certification and Inspection Co Ltd, syarikat usaha sama yang menawarkan perkhidmatan pensijilan.

Pengerusi SIRIM Tan Sri Dr Ahmad Tajuddin Ali berkata syarikat di wilayah Hunan itu akan memulakan operasi pada Januari depan dengan menyediakan perkhidmatan pensijilan, khususnya standard IATF 16949, aktiviti pemeriksaan serta latihan.

“Menerusi syarikat usaha sama ini, SIRIM QAS International kini bertapak di China, terutama dalam sektor pembuatan automotif negara itu yang juga sektor terbesar dunia dengan menyumbang pengeluaran sebanyak 21 juta kereta penumpang pada 2021 selain memiliki lebih separuh daripada lokasi diperakui IATF di dunia,” katanya pada Majlis SIRIM Industri (MSI) 2022 di sini, hari ini.

Acara itu telah dirasmikan oleh Timbalan Ketua Setiausaha (Pelaburan) Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI), Datuk Bahria Mohd Tamil.

Standard IATF 16949 merujuk standard antarabangsa untuk sistem pengurusan kualiti automotif yang dibangunkan oleh Pasukan Petugas Automotif Antarabangsa (IATF), SIRIM QAS International, anak syarikat milik penuh SIRIM Berhad dan satu-satunya badan pensijilan di Asia Tenggara yang diiktiraf oleh IAFT.

Sementara itu, Presiden merangkap Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan SIRIM Datuk Dr Ahmad Sabirin Arshad berkata nilai pelaburan syarikat usaha sama di China itu adalah kira-kira RM1 juta yang disasarkan dapat menjana pendapatan mencecah jutaan ringgit pada tahun-tahun mendatang susulan perkembangan pesat industri tersebut.

“Pensijilan di bawah kerjasama ini adalah bagi memastikan produk-produk yang mempunyai sijil berkaitan ke pasaran antarabangssa dan tidak hanya terhad di Malaysia,” katanya kepada pemberita.

Beliau berkata memandangkan China sedang melaksanakan sekatan pergerakan pada masa ini, kerja-kerja berkaitan pensijilan terbabit akan dijalankan secara jarak jauh dan akan diperluaskan selepas sekatan tersebut dilonggarkan yang dijangkakan selepas sambutan Tahun Baru Cina, tahun depan.

Mengulas MSI 2022, Ahmad Sabirin berkata acara bertemakan alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG) itu merupakan program tahunan bagi mengeratkan hubungan dan kerjasama antara SIRIM, industri dan agensi kerajaan serta membantu kerajaan menjadikan ESG sebagai agenda utama.

“Kami juga bekerjasama dengan MITI untuk menghasilkan pensijilan baharu yang menggabungkan ketiga-tiga elemen ESG sebagai satu pensijilan. Malaysia mahu menerajui (usaha ini) untuk memulakan perjalanan berkaitan,” katanya.

Selain itu, Ahmad Tajuddin berkata biarpun terdapat pihak yang mungkin tidak berminat menggunapakai ESG akibat faktor salah tanggapan dan kos tinggi, organisasi sebaliknya perlu menyedari bahawa usaha bagi menjamin masa depan bukan sesuatu yang boleh diukur dengan wang.

“Saya berharap organisasi di Malaysia akan berurusan dengan SIRIM dan anak syarikat kami serta mengikuti pelbagai program serta pensijilan sebagai bukti mereka celik ESG,” katanya.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

TIV Sektor Automotif Pada 2022 Cecah Paras Tertinggi, Atasi Angka 2015

KUALA LUMPUR, 25 Jan (Bernama) — Jumlah keseluruhan industri automotif (TIV) Malaysia mencecah paras tertinggi sebanyak 720,658 unit pada 2022, sekali gus mengatasi rekod sebelumnya sebanyak 666,598 unit pada 2015.

RHB Investment Bank Bhd berkata jumlah pengeluaran industri (TPV) turut mencatat angka rekod sebanyak 702,000 unit.

“Angka yang kukuh itu didorong oleh peningkatan permintaan, pelancaran (model) baharu, pengecualian cukai jualan dan perkhidmatan (SST) yang menarik kehadiran ramai pembeli membuat tempahan, peningkatan pegeluaran serta rantaian bekalan yang kembali pulih.

“Jumlah TIV tertinggi 2022 iaitu 77,000 pada Disember menjadikan TIV bagi tahun itu mencecah 720,658 unit — melonjak 42 peratus tahun ke tahun dan memecahkan rekod pada 2015,” katanya dalam nota tinjauannya hari ini.

Bank pelaburan itu berkata TIV pada 2022 juga lebih tinggi daripada jangkaan awal sebanyak 700,000 serta unjuran oleh Persatuan Automotif Malaysia (MAA) sebanyak 630,000.

“Bagi tahun ini, kami menjangkakan pendapatan itu akan susut daripada asas yang tinggi akibat penyusutan jualan serta penilaian hadapan pada atau melebihi purata sebelum ini.

“Antara risiko penyusutan itu adalah disebabkan oleh tekanan makroekonomi berterusan yang boleh menjejaskan tempahan, kadar faedah lebih tinggi daripada jangkaan serta gangguan rantaian bekalan.

“Risiko peningkatan pula melibatkan tempahan lebih kukuh berbanding jangkaan serta pergerakan pertukaran asing yang menggalakkan,” katanya.

Sementara itu, MIDF Amanah Investment Bank Bhd berkata TIV tertinggi pada 2022 itu dipacu terutamanya oleh Perodua yang mencatat TIV tertinggi sebanyak 282,029 unit (melonjak 48 peratus tahun ke tahun).

“Jenama utama lain masih kukuh pada 2022 walaupun tidak mencecah paras tertinggi masing-masing.

“Bagi tahun ini, kami menjangkakan TIV itu akan kekal tinggi pada 678,000 unit. Tidak mustahil TIV akan menguji semula kemampuan mencecah paras rekod berikutan tempahan tertunggak yang besar serta momentum tempahan baharu yang lebih kukuh,” katanya.

— BERNAMA