BNM Sokong Kemasukan Peserta Digital Baharu Dalam Sektor Kewangan

KUALA LUMPUR, 29 Mac (Bernama) — Bank Negara Malaysia (BNM) meneruskan usaha untuk mewujudkan ekosistem yang kondusif untuk merangsangkan lagi inovasi, persaingan dan kedinamikan pada 2022, antaranya dengan menyokong kemasukan peserta digital baharu dalam sektor kewangan.

Dalam Laporan Tahunan 2022 yang dikeluarkan hari ini, bank pusat berkata pada April 2022, Menteri Kewangan telah memberikan kelulusan bersyarat kepada lima pemohon bank digital.

“Bank-bank digital kini sedang menjalani semakan persediaan dari segi operasi dan mungkin akan memulakan operasi menjelang suku kedua 2024,” katanya.

Menurut BNM, bank-bank digital menawarkan perkhidmatan perbankan dalam talian tanpa rangkaian cawangan fizikal, memberikan tumpuan kepada penggunaan teknologi inovatif dan dijangka memberikan tumpuan kepada segmen kurang mendapat perkhidmatan kewangan dan tidak mendapat perkhidmatan kewangan.

Menurutnya penanggung insurans dan pengendali takaful digital (DITO) baharu juga mungkin akan menyertai landskap kewangan Malaysia untuk memberikan rangkuman, persaingan pasaran, dan kecekapan yang lebih meluas terutamanya melalui cara digital.

Pada November 2022, BNM mengeluarkan draf dedahan berhubung Rangka Kerja Pelesenan dan Pengawalseliaan untuk DITO yang bertujuan memperkenalkan keperluan pelesenan yang setimpal dengan tahap kerumitan DITO pada peringkat awal operasi.

“Sama seperti bank-bank digital, DITO yang baru diberikan lesen dikehendaki untuk mengikut fasa asas serta mematuhi keperluan pengurusan risiko yang mantap dan keperluan perlindungan pengguna,” katanya.

BNM menyasarkan untuk memuktamadkan dokumen dasar dan menerima permohonan untuk lima lesen DITO pada 2023.

Pada 2022, strategi BNM tertumpu kepada usaha untuk menggalakkan sistem kewangan yang menyokong ekonomi yang lebih digital, pelbagai, inklusif dan berdaya tahan terhadap perubahan iklim dengan berpandukan Pelan Sektor Kewangan 2022-2026.

Bergerak ke hadapan, pada 2023, bank pusat akan terus memastikan sektor kewangan Malaysia kekal progresif dalam memberikan tindak balas terhadap perkembangan pasaran yang sedang pesat membangun dan terus inklusif dalam memenuhi keperluan penduduk Malaysia.  

“Sektor kewangan Malaysia perlu terus mencapai kemajuan dalam perjalanan transformasi digital yang sedang dilaksanakan.

“Bagi menyokong usaha ini, BNM akan memuktamadkan rangka kerja pelesenan bagi DITO dan membuat persediaan bagi memulakan operasi lima bank digital yang pertama di negara ini,” katanya.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Federal Oats Mills Rasmi Kilang Pemprosesan Di Pulau Pinang

KUALA LUMPUR, 21 Sept (Bernama) — Federal Oats Mills Sdn Bhd (FOM) merasmikan kilang pemprosesan oatnya yang canggih dengan jumlah keluasan lantai lebih 260,000 kaki persegi di Pulau Pinang, khusus dalam menghasilkan pelbagai produk termasuk oat, oat kilned-dried hulled, bran oat dan tepung oat.

Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) Datuk Arham Abdul Rahman dalam satu kenyataan hari ini berkata kemudahan moden dan automatik sepenuhnya itu sejajar dengan Pelan Induk Perindustrian Baharu (NIMP 2030) yang bertujuan menggalakkan industri beralih daripada model perniagaan berintensifkan buruh.

“Sebagai salah satu peneraju pemprosesan makanan di Malaysia, komitmen FOM untuk memajukan teknologi dan kapasiti pengeluarannya juga memberi manfaat kepada vendor tempatan dalam rantaian bekalannya, mewujudkan limpahan sosial yang positif dan meningkatkan ekonomi tempatan.

“Selain itu, produk pensijilan halalnya yang telah lama diiktiraf telah membuka banyak peluang dalam pasaran Muslim global,” katanya sambil menambah bahawa pensijilan halal Malaysia sangat diiktiraf.

Dalam pada itu, beliau berkata peningkatan kapasiti kemudahan itu juga sejajar dengan Pelan Tindakan Dasar Keselamatan Makanan Negara, yang bertujuan untuk memperluaskan akses dan kemampuan memiliki makanan, terutamanya produk makanan sihat.

Timbalan Pengarah Urusan FOM Michael Chew Kian Hong berkata syarikat itu akan memperkukuh kapasiti dan kekuatan produknya, menyediakan ruang yang besar untuk pertumbuhan dan pengembangan bagi memenuhi keperluan pasaran.

“FOM dalam tempoh tiga tahun lepas telah membuktikan kekuatan kami dalam memenuhi permintaan yang semakin meningkat bagi mil oat dan produk berasaskan oat di rantau ini,” katanya.

— BERNAMA