Buat 3 Perkara Ini Kalau Nak Elak Masalah Kewangan

Ramai yang menghadapi masalah kewangan pada hari ini dan ianya disebabkan pelbagai faktor. Kalau dilihat kepada statistik, ramai yang muflis adalah disebabkan oleh pinjaman peribadi, pinjaman kad kredit dan pinjaman kereta.

Tambah menakutkan lagi apabila kebanyakan daripada mereka yang mengalami masalah kewangan adalah di kalangan anak muda berusia 30 tahun dan ke bawah.

Jom kita amalkan 3 perkara berikut kalau nak elakkan diri daripada terjebak ke dalam masalah kewangan yang membebankan.

1. Melabur Untuk Ilmu

Jika anda perasan, dewasa ini banyak diadakan seminar kewangan di seluruh Malaysia. Tidak kurang juga banyak terdapatnya buku-buku berkaitan kewangan di kedai buku, dan juga penjualan eBook daripada mereka yang hebat.

Namun, masalah utama orang ramai adalah mereka tidak mahu belajar ilmu baru; apatah lagi kalau ia memerlukan sedikit belanja. Nak baca buku pun sering bagi alasan tidak mempunyai masa.

“Bila nak belajar, taknak keluarkan modal; dan bila ada seminar percuma, dah daftar tapi malas nak datang pula.”

Jadi nak salahkan siapa lagi, melainkan diri sendiri?

Ada juga yang menyalahkan sifu-sifu tersebut kerana menjual air liur sahaja ketika menganjurkan seminar tersebut. Dan jika anda mempunyai mentaliti seperti ini, memang patutlah anda ditimpa masalah kewangan.

Dah set mindset taknak belajar untuk membuka minda untuk terima ilmu. Bukankah kita waktu kecil, kena bayar yuran sekolah? Dan bila masuk universiti, kena bayar yuran pengajian yang beribu-ribu setiap semester?

Apa kata anda asingkan 5-10% daripada gaji bulanan anda untuk membeli buku berkaitan kewangan, dan juga simpan lama sedikit untuk bayar yuran seminar – pasti ada perubahan ketara dalam kehidupan anda.

2. Berkawan Dengan Orang Yang Dah Berjaya

Insan-insan yang sentiasa berdamping dengan kita adalah pengaruh yang sangat kuat kepada diri kita sendiri. Mereka inilah yang banyak sekali mempengaruhi gaya hidup seharia kita.

Orang kata, kalau nak tahu siapa kita; cuba periksa siapa di sekeliling kita. Umpama anda berkawan dengan penjual minyak wangi, pastinya wangian tersebut serba sedikit akan melekat menyebabkan anda menjadi wangi jua.

Berdamping dan berkawanlah dengan mereka yang sentiasa fokus dan bijak dalam menguruskan kewangan. Jika anda temui kawan yang sebegini, ia merupakan satu bonus kepada kehidupan dan juga kepada pengurusan kewangan anda.

Sudah pastinya mereka akan banyak berkongsi idea dan tips bersama-sama anda.

3. Tangguh Keseronokan Sementara

Satu lagi perkara yang sepatutnya dilakukan, tetapi ramai orang tewas adalah dengan menangguh keseronokan sementara untuk kesenangan pada masa hadapan. Dapat duit bonus 3 bulan, habis terus pergi melancong, beli beg berjenama yang mahal, beli sport rim kereta dan sebagainya.

Padahal semua perkara tersebut adalah kehendak dan bukannya keperluan. Jangan juga anggap anda perlu kaya untuk bahagia. Malah, ada yang sanggup menghabiskan duit simpanan untuk memenuhi keperluan nafsu tersebut.

Percayalah bahawa jika anda berjaya mengekang dan mengawal nafsu, hasilnya dapat anda perolehi dalam 10 tahun akan datang – kalau tak pun lebih awal daripada itu.

Daripada beli kereta mewah yang baru, beli dulu kereta second-hand yang murah sedikit. Daripada pergi melancong luar negara, baik jalan-jalan seluruh Malaysia terlebih dahulu.

Terletak Kepada Anda Untuk Jadi Berilmu Dan Beramal

Beza orang yang berjaya adalah mereka membuat tindakan terhadap ilmu yang mereka perolehi. Orang yang tidak berjaya adalah mereka yang berilmu, tetapi tidak mengamalkan ilmu tersebut. Lebih teruk lagi, mereka yang berlagak sombong tak nak pergi mendapatkan ilmu; dan berharap kehidupan mereka akan berubah.

Sama-samalah kita bantu-membantu agak lebih ramai orang berupaya untuk keluar daripada masalah kewangan ini


Pada tahun 2020 yang lalu, kami telah pun menghasilkan buku sulung yang bertajuk ‘Malaysia Melabur: 10 Benda Kita Kena Tahu’. Sambutannya begitu menggalakkan sehingga buku ini terpilih sebagai Top 10 di MPH dalam kategori Malay Non-Fiction bagi tahun 2020.

Alhamdulillah, terkini kami berjaya terbitkan pula buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TikTok Wujud Shopping Mall, Beli Sambil Berhibur

Tahukah anda, aplikasi TikTok bukanlah semata-mata platform untuk berhibur? Anda juga boleh membeli-belah seperti berada di sebuah mall!

Untuk pengetahuan anda, kini TikTok telah melancarkan Shopping Mall mereka yang tersendiri. Inilah peluang anda untuk beli barang atau berniaga sambil bertiktok.

Dengan kewujudan shopping mall di TikTok ini, ia membolehkan pengguna membeli dan menjual barangan secara dalam talian pada aplikasi TikTok. Bagi anda yang berminat untuk menjual di TikTok Shopping Mall, anda perlu mendaftar akaun TikTok sebagai seller terlebih dahulu. 

Sementara itu, bagi pelanggan yang ingin membeli di TikTok, mereka hanya perlu mencari barang yang dikehendaki di TikTok menggunakan akaun TikTok mereka sendiri.

Shopping Mall TikTok Bakal Memberi Manfaat Kepada Perusahaan Kecil Dan Sederhana (SME)

Dengan adanya TikTok Shopping Mall, ia secara tidak langsung membuka peluang perniagaan kepada Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME) dalam bentuk berniaga sambil berhibur. 

Boleh dikatakan bahawa peluang yang diberikan ini juga mampu memberikan manfaat kepada mereka yang masih tidak mempunyai kedai fizikal ekoran masalah kos pelaburan yang sangat tinggi. Jadi, peniaga akan dapat menjalankan perniagaan secara menyeluruh dengan aplikasi TikTok dengan menjadi pencipta kandungan video pada kadar yang tertentu.

Selain itu, pengguna biasa juga turut mendapat manfaat yang sama dengan adanya TikTok Shopping Mall kerana mereka boleh membeli apa sahaja yang mereka mahukan sambil berhibur. 

Menarik lagi, fungsi yang ada pada TikTok Shopping Mall kini adalah promosi yang melibatkan baucar penghantaran percuma dan diskaun sehingga 99%. Rugi sangat jika anda belum guna aplikasi TikTok!

Kelebihan Berniaga Di Platform TikTok

Kini, pengguna TikTok di Malaysia boleh dikatakan mencecah 4 juta orang. Boleh dikatakan juga dalam 4 juta orang ini, kebanyakannya dalam kalangan pengguna berusia dalam lingkungan 16 tahun hingga 24 tahun. Oleh itu, mereka ini biasanya mempunyai kecenderungan minat yang amat tinggi dalam sesuatu perkara yang mereka suka atau gemari.

Namun, saban hari, pengguna yang berusia 25 tahun ke atas juga semakin meningkat ekoran peningkatan kandungan digital yang semakin berkualiti. Kita tahu bahawa pengguna yang berusia 25 tahun ke atas mempunyai buying power yang amat tinggi. Selain itu, mereka juga cenderung untuk mengikuti trend-trend yang terkini.

Apa yang dapat kita lihat di sini adalah berniaga di TikTok pasti dapat meraih pelanggan yang lebih ramai dan keuntungan yang pasti mengejutkan anda. Sudah pasti content yang dihasilkan oleh anda harus menarik perhatian golongan-golongan ini. Jika hasilnya menarik, pasti produk yang anda jual laku keras, betul tak?

Cara Daftar Akaun TikTok

Bagi anda yang berminat untuk mendaftar akaun Tiktok, anda boleh mengikuti langkah berikut.

  1. Muat turun aplikasi TikTok melalui Playstore bagi smartphone yang menggunakan sistem Android dan Appstore bagi pengguna sistem IOS (Apple) milik anda.
  2. Selepas siap memuat turun aplikasi TikTok, anda perlu mendaftar akaun terlebih dahulu. Di sini, anda boleh mendaftar dengan menggunakan emel, nombor telefon, Facebook, Instagram, Twitter atau akaun Google milik anda.
  3. Apabila selesai memilih cara pendaftaran di atas, anda perlu memasukkan butiran tarikh lahir anda pada ruangan yang dipaparkan. Kemudian, klik ‘Teruskan’ setelah selesai memasukkan butiran tarikh lahir anda.
  4. Selepas itu, akan tertera pula paparan untuk pengesahan melalui emel ataupun melalui nombor telefon. Di sini, anda perlu memastikan maklumat yang diisi adalah betul dan tepat bagi memastikan kod pengesahan diterima. Apabila selesai, klik pada kotak ‘Seterusnya’.
  5. Masukkan kod pengesahan yang diterima pada paparan seterusnya. Kod tersebut perlu dimasukkan untuk memastikan akaun yang dibuat oleh anda adalah asli.
  6. Selepas memasukkan kod tersebut, anda dikehendaki membuat kata laluan akaun dan sahkan kata laluan tersebut.
  7. Akhir sekali, paparan ‘I’m not a robot’ dipaparkan untuk pengesahan terakhir anda bagi memastikan anda adalah manusia dan bukannya bot komputer. Pada bahagian ini, anda perlu menyelesaikan captcha yang diberikan sebelum akaun TikTok anda boleh diguna.

Kesimpulannya, TikTok sememangnya terkenal dengan aplikasi hiburan dan keunikannya yang tersendiri. Idea mereka dalam mewujudkan shopping mall atas talian juga merupakan satu nafas baru buat kita semua dalam mengembangkan perniagaan.

Bagi anda yang mempunyai bakat yang terpendam, mungkin anda juga boleh berniaga sambil menunjukkan bakat tersebut kepada pelanggan-pelanggan anda nanti. TikTok juga dapat menaikkan bakat-bakat baru sekali gus memberi manfaat untuk kembangkan shopping mall anda.

Baca juga:

Dah follow TikTok Majalah Labur? Jemput follow TikTok kami untuk dapatkan maklumat yang ringkas, padat dan mudah difahami.