Benarkah Keuntungan Daripada Pelaburan Saham (Trade Saham) Tidak Dikenakan Cukai?

Baru-baru ini, pihak Majalah Labur berpeluang menemuramah Puan Normah Md Zain, Pengarah Bahagian Konsultasi Dasar, Jabatan Dasar Percukaian LHDNM di Cyberjaya, Selangor. Tujuannya adalah untuk mendapatkan jawapan daripada pihak berkuasa berkenaan Kenapa Mereka Yang Kaya Raya Untung ‘Main’ Saham Tak Kena Bayar Cukai?

Kebiasaannya, kita akan kaitkan pelaburan saham dengan golongan kaya-raya. Dan sekiranya mereka untung dalam pelaburan saham, adakah adil mereka ini tidak dikenakan cukai? Seolah-olah kita membenarkan golongan yang kaya menjadi bertambah kaya?

Dalam temubual santai selama 30 minit tersebut, banyak ‘insider information’ yang kami perolehi.

Berikut merupakan jawapan bagi persoalan yang bermain di minda kami:

Soalan: Adakah Pendapatan Yang Diperoleh Daripada Pelaburan Dikenakan Cukai? Kenapa? Boleh Jelaskan?

 • Perkataan “pelaburan” dan “jual beli” itu merupakan dua kaedah untuk menjana keuntungan.
 • Malaysia tidak mengenakan cukai ke atas keuntungan modal (Capital Gains Tax) kecuali cukai atas keuntungan pelupusan harta tanah dan pelupusan saham dalam Syarikat Harta Tanah di bawah CKHT seperti dinyatakan di atas.
 • Oleh itu, sama ada satu pelaburan itu dikenakan cukai pendapatan atau tidak, adalah satu penentuan fakta.
 1. Sekiranya pelabur hanya membuat pelaburan secara pasif contohnya membeli saham dan memegang saham tersebut semata-mata bagi mendapatkan pulangan dividen, maka dalam keadaan ini keuntungan hasil daripada jualan saham tidak dikenakan cukai pendapatan.
 2. Sebaliknya, sekiranya, pelabur menjalankan aktiviti jual beli saham secara aktif dan terancang maka dalam keadaan sebegini pelabur dianggap menjalankan perniagaan jual beli saham (trading of shares) dan keuntungan atas jualan saham ini adalah dikenakan cukai pendapatan sebagai keuntungan dari perniagaan.
 3. Dengan lain perkataan, sekiranya pelaburan tersebut menjana keuntungan yang berulang-ulang disebabkan wujudnya ciri-ciri perdagangan (badges of trade) maka keuntungan hasil daripada aktiviti jual beli saham adalah tertakluk kepada cukai pendapatan.
 • Kesimpulannya, sekiranya suatu pelaburan yang dibuat itu merupakan aktiviti perdagangan atau komersil yang menjana keuntungan seperti pelaburan dalam saham, pelaburan daripada penjualan harta tanah, pelaburan emas dan sebagainya maka keuntungan daripada jual beli pelaburan ini adalah merupakan pendapatan perniagaan yang dikenakan cukai pendapatan.
 • Sekiranya, semasa aktiviti jual beli pelaburan ini mengalami kerugian, maka pelabur hanya perlu melaporkan kerugian dalam Borang Nyata Cukai Pendapatan bagi suatu tahun taksiran itu dan jumlah kerugian tersebut boleh dibawa ke tahun taksiran berikutnya sebagai tolakan.
 • Pelabur tidak boleh menyatakan alasan kerugian sebagai alasan untuk tidak melaporkan pendapatan mereka yang diterima hasil dari aktiviti pelaburan.

Full-Time Trader Wajar Isytihar Keuntungan Mereka

Saya percaya bahawa ramai di sini yang merupakan full-time trader dan ‘gaji’ mereka adalah daripada keuntungan jual beli saham. Kebanyakannya terdiri daripada intraday trader dan yang jual beli saham dalam jangka masa hanya beberapa jam, hari atau minggu.

Long-Term Investor Pula Cukup Sekadar Bayar Zakat Saham

Manakala bagi mereka yang membeli dan memegang saham untuk jangka masa yang panjang, mungkin berbulan atau bertahun pula; cukuplah sekadar membayar zakat saham. Boleh rujuk Panduan Mengira Sendiri Zakat Saham Beserta Contoh.

Tahukah Anda Ada 2,293,927 Pembayar Cukai Bagi Tahun Taksiran 2016?

Dan yang terakhir sekali, berikut merupakan Jumlah Pembayar Cukai Kategori Individu Pendapatan Penggajian (SG) & Pendapatan Selain Penggajian (OG) Yang Dikenakan Cukai Untuk Tahun Taksiran 2016.

Dapatkan 101 Rahsia Penjimatan Cukai Pada Harga Istimewa

Bila sebut sahaja LHDN, rata-rata akan tersentap mendengar 4 huruf berbisa ini yang langsung berkait rapat dengan cukai. Topik cukai bukanlah satu isu yang asyik dibincangkan. Malah, mereka yang bukan dari golongan pembayar cukai akan cepat-cepat tutup telinga dan melarikan diri dari isu panas ini.

Sebenarnya, isu cukai adalah topik yang menyeronokkan dan patut diambil berat oleh semua individu yang menjana pendapatan lebih dari RM36,000 SETAHUN, lebih-lebih lagi usahawan dan mereka yang memiliki perniagaan. Kurang daripada itu, anda sebenarnya tak perlu takut.

Previous ArticleNext Article

2 Comments

 1. Terima kasih tuan atas penerangan.
  Cuma untuk cukai pendapatan drp trading ni, ada pengecualian ke utk muslim yg dah bayar zakat pemdapatan?

  1. Jumlah zakat tetap boleh ‘claim’ dalam borang cukai seperti punca pendapatan lain

Senarai Anugerah Pembayar Cukai Terbaik 2023

1 Mac 2024, Cyberjaya – Tarikh 1 Mac merupakan tarikh ulang tahun Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (HASiL) yang dinantikan setiap tahun oleh Hasilian sejak diperbadankan pada tahun 1996. Buat julung kalinya, Sambutan Hari HASiL ke-28 Tahun 2024 diraikan selama tiga (3) hari bermula 29 Februari 2024 sehingga 2 Mac 2024 di Perkarangan Menara HASiL Cyberjaya dan turut dimeriahkan dengan penglibatan masyarakat setempat selari dengan pendekatan Malaysia Madani, mensejahterakan rakyat dan mengupaya komuniti.

Majlis perasmian sambutan Hari HASiL ke-28 telah disempurnakan oleh YAB Dato’ Seri Anwar bin Ibrahim, Perdana Menteri Malaysia merangkap Menteri Kewangan di Dewan Bangsawan, Menara HASiL Cyberjaya. Acara gemilang ini turut disiarkan secara langsung menerusi platform youtube HASiL_Malaysia untuk tontonan HASiLian seluruh Malaysia dan umum. Turut hadir, YB Senator Datuk Seri Amir Hamzah bin Azizan, Menteri Kewangan II, YB Puan Lim Hui Ying, Timbalan Menteri Kewangan, YBhg. Datuk Johan bin Mahmood Merican, Ketua Setiausaha Perbendaharaan, YBhg. Datuk Dr. Abu Tariq bin Jamaluddin, Ketua Pegawai Eksekutif HASiL, Timbalan-timbalan Ketua Pegawai Eksekutif HASiL serta Pengurusan Kanan HASiL.

YAB Perdana Menteri dalam ucapannya menzahirkan ucapan tahniah kepada Hasilian atas pencapaian tertinggi dalam sejarah kutipan cukai langsung berjumlah RM183.34 bilion pada tahun 2023. Kutipan cukai langsung yang memberangsangkan turut menjamin kedudukan kewangan negara kukuh, akan mengupayakan pihak kerajaan untuk menerus dan memperbanyakkan agenda pembangunan negara menerusi pendekatan ‘Rahmah’ demi kesejahteraan rakyat. Beliau turut merakamkan penghargaan khususnya kepada para pembayar cukai yang telah melaksanakan tanggungjawab mereka pada tahun 2023.

Sementara itu, YBhg. Datuk Dr. Abu Tariq bin Jamaluddin dalam ucapannya memberikan jaminan bahawa HASiL akan terus komited, telus dan adil dalam melaksanakan fungsinya sebagai sebuah jentera kerajaan yang memikul amanah dalam mentadbir cukai langsung negara. Tambahnya lagi, HASiL akan memberikan keutamaan dalam menambahbaik dan memberikan perkhidmatan percukaian yang terbaik selaras dengan tema Tahun 2024 iaitu “Escalate The Passion”. HASiL akan terus ‘agile’ dengan merangka pelbagai strategi percukaian yang berimpak tinggi merangkumi aspek operasi, pengurusan dan pematuhan bagi mendepani cabaran ketidaktentuan dan ketidakstabilan ekonomi semasa dunia.

Pada majlis perasmian sambutan Hari HASiL ke-28 tersebut, sebanyak TIGA (3) transformasi sistem baharu bagi capaian umum dan DUA (2) inisiatif baharu bagi capaian dalaman HASiL telah dilancarkan bagi menambah baik tadbir urus dalam memperkasa sistem penyampaian perkhidmatan kepada pelanggan.

Tiga (3) transformasi sistem baharu bagi capaian umum tersebut ialah:

Manakala dua (2) inisiatif baharu bagi capaian dalaman HASiL ialah: 

Hari HASiL ke-28 dimeriahkan lagi dengan Hari Terbuka e-Invois yang merangkumi taklimat, sesi bual bicara dan penerangan kepada pembayar cukai yang menjalankan perniagaan di bawah kategori Perusahaan Mikro, Kecil dan Sederhana (PMKS) dengan penyertaan seramai hampir 500 orang peserta. Sesi taklimat telah disampaikan oleh YBrs. Dr. Rasyidah binti Che Rosli, Pengarah Seksyen Operasi Dasar, HASiL dan YBrs. Encik Saiful Izwan bin Mohd Shazali, Pengarah e-Invois Kebangsaan dan Standardisasi dari Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC). 

Program ini bertujuan membantu pemain industri seperti PMKS memahami konsep pelaksanaan e-Invois yang akan dilaksanakan serta manfaat yang diperolehi kepada perniagaan mereka seperti meningkatkan kecekapan penyimpanan rekod ke arah pematuhan cukai yang lebih baik, mengurangkan kos operasi perniagaan sekali gus dapat membantu mengembangkan perniagaan sedia ada ke tahap yang lebih tinggi. 

Dalam program bual bicara “Coffee Talk” pelaksanaan e-Invois pula, menampilkan YBhg. Datuk Hisham bin Rusli, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif HASiL (Pengurusan), YBrs. Ts Encik Mahadhir bin Aziz, Ketua Pegawai Eksekutif, MDEC, YBrs. Puan Rihanna Haryati binti Mohd Ramli, Pengurus Besar Kanan Jabatan Kumpulan Cukai, Petroliam Nasional Berhad (PETRONAS) dan YBrs. Encik Desmond Law, Ketua Pegawai Eksekutif SQL. 

Sebagai tanda penghargaan HASiL, sebanyak sepuluh (10) pembayar cukai daripada kategori syarikat korporat yang mempamerkan prestasi pematuhan yang tinggi dalam tahun 2023 telah dipilih untuk dinobatkan sebagai penerima Anugerah Pembayar Cukai Terbaik. Pemilihan penerima anugerah ini telah dibuat berdasarkan kepada kriteria-kriteria yang telah ditetapkan.

Penerima Anugerah Pembayar Cukai Terbaik bagi tahun 2023 adalah seperti yang berikut: 

 1. Uniqlo (M) Sdn Bhd 
 2. Louis Vuitton (M) Sdn Bhd 
 3. Mitsubishi Motors Malaysia Sdn. Bhd 
 4. Agrobank 
 5. Time Dotcom Berhad 
 6. Celestica Electronics (M) Sdn Bhd 
 7. NXP Malaysia Sdn. Bhd 
 8. Technocom Systems Sdn. Bhd 
 9. Samsung Electronics (M) Sdn. Bhd 
 10. TPM Technopark Sdn. Bhd 

HASiL turut menyampaikan penghargaan kepada Rakan Strategik HASiL (RASH) yang dilantik bagi sesi 2023/2024 atas sumbangan mereka sebagai pempengaruh dalam membantu HASiL menyebar luas maklumat percukaian terkini kepada masyarakat. Antara yang hadir memeriahkan sambutan Hari HASiL kali ini ialah: 

 1. Fedtri Yahya 
 2. Dr Azizul 
 3. ⁠Financial Faiz 
 4. ⁠Marc Sadique 
 5. ⁠Iman Abdul Rahim 
 6. Dr. Malar 
 7. Papayen 
 8. Isa Isarb 
 9. Datuk Dr Izhar 

HASiL turut mengiktiraf lima (5) orang dari Hasilian sebagai penerima Anugerah ‘Most Outstanding Hasilian’ (MOH) bagi tahun 2023 atas kecemerlangan, profesionalisme, integriti dan nilai versatile yang telah ditunjukkan.

Senarai penerima Anugerah ‘Most Outstanding Hasilian’ adalah seperti yang berikut: 

 1. Cik Marzuin binti Ismail, Jabatan Pengurusan Insan 
 2. Encik Redzwan bin Ahmad Amiruddin, Jabatan Khidmat Korporat 
 3. Encik Mohd Shukri Bin Saad, Jabatan Dasar Percukaian 
 4. Puan Nur Aida binti Jamaludin , HASiL Selangor 
 5. Encik Muhamad Firdaus bin Tukiman , HASiL WP Kuala Lumpur 

Pelbagai aktiviti dan program menarik diadakan sepanjang sambutan Hari HASiL Ke-28 menanti pengunjung di tapak karnival sehingga 2 Mac 2024 seperti Festival Makanan Malaysia-Thailand, Gerai Jualan, Kaunter Perkhidmatan Agensi Awam dan Swasta, Kaunter e-Invois, HASiL Run 2024, Netball 3 on 3, Street Soccer 3 on 3, Runbike Race, e-Sport Challenge, Pertandingan Mewarna Kanak-Kanak, Sayembara Puisi Kedamaian, Majlis Bacaan Yasin dan Doa Selamat dan Podcast Bersama Rakan Strategik HASiL. 

Untuk sebarang pertanyaan serta maklum balas, sila hubungi kami menerusi: 

 1. a) Hasil Contact Centre (HCC) di talian 03-8911 1000 / 603-8911 1000 (Luar Negara); 
 2. b) HASiL Live Chat; dan 
 3. c) Borang Maklum Balas di Portal Rasmi HASiL di pautan pantas: https://maklumbalaspelanggan.hasil.gov.my/Public/ 

Dikeluarkan Oleh: 

Bahagian Perhubungan Awam dan Multimedia | Jabatan Khidmat Korporat Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia