Senaraikan IPO Petronas Untuk Kurangkan Hutang Kerajaan?

Hutang, hutang, hutang. Ini isu yang sedang hangat diperkatakan.

Minggu lepas terdengar ura-ura (laporan The Star) untuk menyenaraikan IPO Petroliam Nasional Berhad (PETRONAS) sebagai salah satu cara bagi Kerajaan mengumpulkan wang dengan banyak dan cepat bagi membantu mengurangkan hutang rasmi kerajaan sebanyak RM686 billion.

Syarikat korporat biasanya menyenaraikan IPO ke pasaran saham sebab perlukan modal bagi mengembangkan bisnes, tetapi kali ini digunakan sebab nak kurangkan hutang kerajaan. Boleh rujuk di laman Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) untuk ketahui proses penyenaraian IPO.

Arab Saudi adalah antara salah satu negara yang mencadangkan agar syarikat minyak dan gas (O&G) milik mereka, Saudi Aramco disenaraikan dalam pasaran saham. Sebanyak US$2 trilion dijangka dapat dijana daripada penyenaraian ini.

Nilai Petronas pada masa ini dalam RM600-800 billion. Jika kerajaan jual 25% pegangan, maka kerajaan dah boleh dapat sekitar RM150-200 billion.

Jadi wajarkah kita senaraikan IPO Petronas bagi mengutip dana bagi menyelesaikan hutang negara? Tergadaikah Petronas nanti? Apa kata kita tengok beberapa poin penting sebagai analisa:

1. Petronas Satu-satunya Syarikat Malaysia Tersenarai Dalam Fortune 500

Kalau nak tengok siapa orang terkaya dunia, kita akan rujuk senarai Forbes The World’s Billionaires dan nama-nama seperti Jeff Bezos, Bill Gates dan Warren Buffett akan keluar setiap tahun.

Tapi kalau nak tengok syarikat terkaya dunia pula, kita akan rujuk senarai Fortune Global 500. 500 syarikat terbesar dunia menjana pendapatan sebanyak $27.7 trilion dan memperoleh keuntungan sebanyak $1.5 trilion pada tahun 2016.

Dan berikut merupakan senarai Top 20 Fortune 500 ini:

Sumber: Fortune 500

Mungkin tak semua yang dalam senarai kita kenal, dan Walmart jauh mengatasi pesaing terdekat mereka..

Jom kita tengok kat mana Petronas dalam senarai tersebut:

Sumber: Fortune 500

Tahniah Petronas berada pada tempat ke-184 dunia, dan merupakan satu-satunya syarikat daripada Malaysia yang berada dalam senarai.

Sejak harga minyak dunia merosot beberapa tahun kebelakangan ini, begitu juga kedudukan Petronas dalam senarai.

Sumber: Fortune 500

Walaupun dengan perolehan yang berkurangan sebanyak 22% dari tahun lepas, namun keuntungan melonjak sebanyak 21.4%.

2. Syarikat Mempunyai Fundamental Kuat

Walaupun berdepan dengan kemelut harga minyak dunia, namun kita dapat lihat Petronas masih membuat untung. Bukan itu sahaja, bertambah untung daripada tahun sebelum ini.

Dan dikatakan harga minyak akan lebih stabil pada tahun 2018, maka perolehan dan keuntungan syarikat juga dijangka meningkat naik. Aset syarikat juga meningkat saban tahun.

Malah, pengurusan dan pentadbiran Petronas yang diketuai oleh Tan Sri Wan Zulkiflee bin Wan Ariffin selaku CEO merangkap Presiden Petronas dan Tan Sri Mohd Sidek Hassan selaku Pengerusi juga sering dipuji.

3. Sektor Oil & Gas Yang Semakin Pulih

Tatkala harga minyak merudum, sebenarnya bukan semua dalam sektor Oil & Gas turut merudum. Kalau nak tahu, sektor ini terbahagi kepada 3 iaitu:

Upstream dan Midstream sangat terkesan dengan kejatuhan harga minyak dunia, tetapi Downstream masih mampu bertahan. Boleh baca dengan lebih lanjut di artikel Nak Beli Saham Syarikat Oil & Gas? Kenali Industri Ini Dengan Lebih Dekat.

Apa akan jadi kalau harga minyak dunia naik? Ketiga-tiga sektor pastinya akan naik sama, dan termasuklah Petronas.

4. Minimum 25% Pegangan Syarikat Untuk IPO

Di antara syarat untuk penyenaraian IPO adalah kena membuat pengapungan 25% daripada syarikat kepada orang ramai. Jadi bukanlah kita nak ‘menjual’ semua yang ada dalam Petronas kepada orang luar, kerana pemegang saham majoriti masih milik Malaysia.

Cuba tengok balik senarai Top 20 Fortune 500 di atas tadi. Walmart yang berada di ranking #1 pun disenaraikan di Bursa Saham New York.

Sumber: Google

Begitu juga dengan syarikat-syarikat besar lain dalam senarai seperti Toyota, Volkswagen, Berkshire Hathaway, Apple, Samsung dan banyak lagi? Semuanya tersenarai di pasaran saham dan dibuka kepada orang ramai untuk membeli saham syarikat tersebut.

5. Petronas Bayar Dividen Setiap Tahun Kepada Kerajaan Malaysia

Kalau nak tahu, Petronas menyumbang lebih kurang RM16 bilion setiap tahun kepada kerajaan Malaysia. Ini juga dikira sebagai sumber pendapatan negara.

Tapi apakah dividen tersebut akan diteruskan selepas diapungkan? Sebab dah ada pemegang saham, kenalah kongsi juga pemberian dividen kepada pemegang saham lain. Maka logiknya pendapatan kerajaan akan berkurangan selepas ini.

6. Kewangan Petronas Lebih Telus

Sama seperti Kementerian Kewangan baru kita Lim Guan Eng – selepas di’IPO’kan Petronas, semua perihal kewangan syarikat kena jadi lebih telus. Tiada yang tersembunyi lagi. Tiada lagi direct nego.

Jadi kalaulah kerajaan bertukar lagi selepas ini, kerajaan baru dah tak boleh selindungkan perkara-perkara buruk tadbir urus.

7. Ada Ke Orang Nak Beli Saham Petronas Nanti?

Rasanya berebut-rebut orang nak beli IPO jika Petronas bakal disenaraikan (termasuklah kami). Jerung dalam dan luar negara pasti tak akan lepaskan peluang. Syarikat yang kukuh dan tersenarai dalam Fortune 500, industri minyak dan gas (O&G) yang semakin pulih, branding Petronas itu sendiri yang dikenali seluruh dunia dan bermacam-macam lagi perkara positif berkenaan syarikat.

Dijangkakan harga IPO Petronas ini nanti sangatlah mahal. Adakah pelabur runcit macam kita mampu beli? Kepada yang rasa mampu dan belum ada akaun, pergilah buka akaun CDS cepat-cepat!

Adakah Penyenaraian IPO Petronas Boleh Bantu Kurangkan Hutang Kerajaan?

1. Hasil jualan saham ini nanti dapatlah kurangkan dengan cepat hutang kerajaan (Hmm..kami sendiri tertanya juga; perlukah? Bukankah credit rating Moody memberi penarafan A- pada Malaysia? Dengan kata lain, kita tiada masalah dalam pembayaran hutang?) Berapa pula jumlah pendapatan Kerajaan Persekutuan? Cuba rujuk laman web Kementerian Kewangan Malaysia.

2. Dapat tunai untuk bayar hutang itu merupakan perkara normal. Mungkin bukan semua RM686 billion dapat diselesaikan, tapi dapatlah kurangkan sedikit sebanyak.

3. Rata-rata golongan yang “bermain” pasaran saham bersetuju dengan cadangan pengapungan ini. Pengapungan anak-anak syarikat Petronas yang berjaya sebelum ini seperti Petronas Dagang, Petronas Gas dan Petronas Chemical.

3. Tetapi perlu ingat yang harga minyak dunia pernah jatuh merudum, ia mungkin akan berlaku lagi.

Apakah agaknya analisa Council of Elders?

 

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

15 Jenis Pedagang Saham (Trader), Anda Yang Mana Satu?

Pahlawan terbilang samurai kurun-16 ada berpesan, ‘Sebelum saya masuk berperang di sebuah istana, saya terlebih dahulu mempelajari gerbang pengawal di hadapan istana’.


Kali ini kami akan berkongsi bagaimana untuk mengenali 15 jenis pedagang saham. Mengetahui di mana tahap pengelasan anda sangat penting, untuk anda memperbaiki kekurangan dan kelemahan yang ada. 

Dr. Van K. Tharp:

Anda pernah lihat Anime, Naruto/Naruto Shippuden? Anda kenal Hokage ketiga, Hiruzen Sarutubi yang digelar sebagai professor kampung Konoha kerana berjaya melahirkan ninja-ninja berbakat seperti Jiraya, Oruchimaru, Tsunade dan ramai lagi.

Begitulah analogi diri beliau iaitu Dr Van K.Tharp.

Sumbangan beliau dalam dunia kewangan sangat tinggi dan yang paling tidak dilupakan adalah beliau membangunkan modal prototype bagi mengelaskan 15 jenis trader. Pada awalnya beliau berfikir ‘Jika seseorang pakar dalam sesuatu perkara dan mengikuti jalan yang sama, maka setiap apa yang mereka lakukan akan mendatangkan hasil yang sama juga’.

Oleh itu beliau mempelajari keseluruhan aspek trading dan melatih ramai individu untuk menguasai dunia trading yang penuh cabaran. Walau bagaimanapun, hasil daripada kajian beliau selama berpuluh-puluh tahun dalam bidang ini membuktikan bahawa bukan semua individu dapat menguasai trading. Ini kerana bukan semua individu mampu untuk memberi komitmen dan memperolehi tahap psikologi yang tinggi.

Disebabkan pemerhatian beliau selama bertahun-tahun, beliau telah membuat kesimpulan bahawa terdapat 15 jenis trader dan beliau telah membina 1 ujian yang dikenali sebagai Tharp Trader Test. Setiap kumpulan trader mempunyai kelemahan dan kelebihannya yang unik serta setiapnya juga terdapat cabaran-cabaran atau rintangan yang perlu ditambah baik.

Berikut adalah 15 Jenis Trader mengikut  Dr. Van K. Tharp:

  1. Strategic Trader.
  2. Planning Trader.
  3. Detailed Trader.
  4. Administrative Trader.
  5. Facilitative Trader.
  6. Innovative Trader.
  7. Value-Driven Trader.
  8. Independent Trader.
  9. Socially Responsible Trader.
  10. Spontaneous Trader.
  11. Supporting Trader.
  12. Accurate Trader.
  13. Artistic Trader.
  14. Fun Loving Trader.
  15. Adventurous Trader.

Beliau memecahkan kumpulan trader tersebut kepada 3 bahagian:

1. Bahagian pertama ialah Strategic dan Planning Trader.

2. Bahagian kedua ialah Detailed, Administrative, Facilitative, Innovative, Value-Driven dan Independent Trader.

3. Manakala kumpulan ketiga ialah baki daripada dua kumpulan tersebut.

Beliau mempercayai kumpulan pertama dan kedua secara semula jadinya berpotensi besar untuk berjaya di dalam bidang ini, di mana Strategic trader adalah paling teratas kemudian diikuti Planning trader.

Tetapi 7 daripada jumlah tersebut agak sukar untuk berjaya dalam arena ini. Mereka memerlukan pembelajaran dan pengalaman yang baik, agar berada dalam mentaliti yang betul untuk berjaya, serta kerja keras dan komitmen yang tinggi.

Tahukah anda Paul Tudor Jones diangkat sebagai ikon bagi mengambarkan ciri-ciri yang terdapat di dalam Strategic Trader yang mempunyai potensi untuk berjaya adalah sangat tinggi dalam bidang ini.

Berikut adalah link untuk anda boleh melakukan ujian tersebut: Tharp Trader Test.  Diharapkan anda boleh mengambil perkongsian ini sebagai salah satu cara untuk anda lebih maju di dalam bidang ini.

Nak Lagi Mudah, Memperkenalkan SpeedSaham

SpeedSaham adalah screener saham berasaskan web menggunakan algorithm untuk bantu tunjukkan saham-saham berpotensi Short-Term, Mid-Term dan Long-Term.

This image has an empty alt attribute; its file name is Onpay-Prev-Banner-Home-700x350.jpg

Saham Short Term?

Sesuai untuk pedagang yang nak buat duit dalam masa sejam, 2 jam, 3 jam atau sehari dua.

Saham Mid Term?

Sesuai untuk pedagang yang nak buat duit dalam masa seminggu dua.

Saham Long Term?

Sesuai untuk pelabur simpan dan peram, buat duit dalam masa berbulan-bulan atau bertahun-tahun.

Nak tahu lebih lanjut tentang bagaimana SpeedSaham boleh membantu kita, tak kisah kita seorang pelabur atau pedagang; klik http://bit.ly/LanggananSpeedSaham untuk melanggan atau tempah tempat duduk anda di sesi previu SpeedSaham.

Jumpa anda di sana!

*Penafian: Sebarang tindakan atau keputusan untuk berdagang/melabur berdasarkan saham-saham yang berpotensi ini adalah keputusan anda. Kami tidak bertanggungjawab ke atas keuntungan atau kerugian anda apabila berdagang/melabur.

Iklan

Ada 2 jenis saham – Income Stock vs Growth Stock

Apabila dah ada akaun CDS dan trading platform Bursa Malaysia, maka tibalah masanya untuk anda membeli saham.

Sebelum tu, apa kata Pak Teh senaraikan 2 jenis saham yang ada di Bursa Malaysia dan anda buat pilihan berdasarkan pemahaman anda tentang saham tersebut, matlamat kewangan serta kemampuan anda menempuh risiko. Boleh? Jom kita lihat perbandingannya.

No. Saham Jangka Masa Panjang Saham Jangka Masa Pendek
1 Juga dikenali sebagai Saham Pendapatan (Income Stock)

 

Juga dikenali sebagai Saham Pertumbuhan (Growth Stock)
2 Perolehan pendapatan adalah daripada dividen yang konsisten, bukan daripada kenaikan harga unit saham tersebut.

 

Perolehan pendapatan adalah daripada kenaikan harga unit saham tersebut. Dividen mungkin ada dan mungkin juga tiada.
3 Tahap volatile (kestabilan harga) adalah rendah & tak mudah berubah secara mendadak.

 

Sangat volatile kerana harga sangat mudah berubah-ubah.
4 Saham yang berisiko rendah kerana para pelabur tidak mudah melepaskan unit mereka disebabkan mereka mendapat dividen dan harganya yang stabil.

 

Saham ini berisiko tinggi disebabkan bersifat volatile dan tahap potensi syarikat yang tidak menentu.
5 Saham diniagakan oleh syarikat yang menawarkan servis dan produk yang sentiasa diperlukan pengguna dalam apa juga keadaaan walaupun pada ekonomi menurun. Saham diniagakan di syarikat yang terlibat dalam teknologi yang berkembang pesat. Ia melibatkan perniagaan yang mudah dipengaruhi oleh peredaran zaman dan ekonomi semasa.
Contoh saham : Ajinomoto, Nestle, F&N, Sasbadi

 

Contoh saham : MyEG

 

6 Apabila kadar faedah dan inflasi meningkat, maka harga saham ini boleh menurun walaupun nilai dividen yang diberi adalah kekal. Harga saham adalah bergantung kepada prestasi pertumbuhan syarikat tersebut. Kecekapan dari segi pemantauan harganya adalah perlu kerana servis dan produknya sangat dipengaruhi oleh kehendak semasa.
7 Disebabkan risikonya rendah dan dividen yang konsisten, maka ia adalah sesuai bagi mereka yang mahukan pendapatan yang konsisten.

 

Sesuai bagi mereka yang mahu mengumpul kenaikan modal yang segera.
8 Juga sesuai bagi mereka yang baru berkecimpung dalam saham dan mereka yang hampir bersara.

 

Juga sesuai bagi mereka yang telah berpengalaman dalam saham, mempunyai ekstra modal dan mahu mempelbagaikan portfolio saham.

 

Bila dah tahu jenis-jenis saham yang ada, lebih mudah untuk pilih saham syarikat mana yang sesuai untuk dibeli.

Jadilah pelabur yang bijak!

Iklan

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Untung Ogos 2020

Bursa Malaysia telah mencatat kenaikan selama empat bulan berturut-turut iaitu dari bulan April sehingga Julai. Dan sepertimana yang kita tahu, kenaikan saham takkan berterusan selama-lamanya.

Ia juga perlu berehat sebentar sebelum pasaran saham boleh naik semula.

Sumber: TradingView

Indeks FBM KLCI 3 Ogos 2020: 1,595.00 Mata

Indeks FBM KLCI 28 Ogos 2020 Paras Terendah Bulan Ogos: 1,525.20 Mata

Indeks FBM KLCI 3 Ogos 2020 Paras Tertinggi Bulan Ogos: 1,599.30 Mata

Indeks FBM KLCI 28 Ogos 2020: 1,525.20 Mata

Penurunan Sebulan: -69.80 Mata atau -4.38%

Walaupun indeks kelihatan menurun, tetapi itu tidak bermakna kita boleh membuat keuntungan dalam pasaran saham. Lihat saja senarai Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Untung Ogos 2020 berikut:

Sumber: Screener iSaham

1. GETS Global

Sumber: Bursa Marketplace

2. Bintai Kinden Corporation          

Sumber: Bursa Marketplace

3. Konsortium Transnasional

Sumber: Bursa Marketplace

4. AHB Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

5. MSCM Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

6. CME Group

Sumber: Bursa Marketplace

7. Global Oriental

Sumber: Bursa Marketplace

8. TFP Solutions

Sumber: Bursa Marketplace

9. Niche Capital Emas Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

10. Industronics Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Semuanya Untung Beratus Peratus

Semua yang tersenarai di dalam Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Untung Ogos 2020 berjaya meraih keuntungan yang luar biasa. Namun kesemuanya adalah saham penny stock, dengan hampir keseluruhannya berharga di bawah 20 sen pada awal bulan Ogos yang lalu.

Tengok kepada chart kebanyakannya naik terpacak dengan mendadak.

Memang sedap bila kita jual beli saham penny stock, tetapi harus diingat naik memang best – tetapi sekiranya harga saham menjunam buruk padahnya. Lagi-lagi kalau kita tak Cut Loss, dan biarkan kerugian kita menjadi lebih besar.

Senarai di atas adalah berdasarkan Screener Best Performance (Last Month) iSaham. Mereka juga ada screener-screener lain seperti All-Time High Screener, Bollinger Band Breakout, MA7 Cross MA26, Near Support Screener, Smart Money Screener, Value Investing Screener dan banyak lagi.

Kami faham, pembaca yang beginner mesti ada banyak soalan.

Macam mana nak dapat pulangan atau untung dalam pasaran saham? Apa teknik yang boleh kita amalkan?

Kalau nak tahu, ada bermacam-macam teknik dalam dunia ni untuk tahu timing yang cantik sebelum nak beli saham. Salah satu teknik yang senang, berkesan dan ramai peminatnya adalah teknik Buy On Breakout.

Ramai sifu-sifu saham yang kami kenal guna teknik ini.

Kalau nak belajar dan cuba sendiri, dapatkan eBook Rahsia Teknik Buy On Breakout -> https://thekapital.my/EbookBOB

Iklan

Kenali 21 Syarikat Bermasalah di Bursa Malaysia

Seperti diketahui umum, terdapat 907 syarikat yang tersenarai dalam Bursa Malaysia. Namun begitu, bukan semua syarikat ini membuat keuntungan atau berada dalam prestasi yang baik.

Bagi syarikat yang bermasalah, Bursa Malaysia akan kategorikan syarikat ini di bawah status pemerhatian. Bermasalah dari sudut kewangan, laporan kewangan yang tidak tepat, pihak pengurusan yang bermasalah, dan indikator yang paling penting adalah syarikat tersebut mengalami kerugian yang teruk.

Status Practice Note 17 (PN 17) diberi bagi syarikat (kaunter) yang tersenarai di papan utama, manakala Guidance Note 3 (GN3) bagi kaunter didalam ACE Market. Senarai kaunter PN17 dan GN3 ini akan sentiasa berubah dari semasa ke semasa.

Jika sesebuah syarikat telah diumumkan berstatus PN17 atau GN3, mereka perlu mengemukakan pelan perancangan penstrukturan semula syarikat kepada Bursa Malaysia. Tujuannya adalah untuk membetulkan semula operasi syarikat agar dapat mencapai semula keuntungan. Selepas pelan tersebut dilaksanakan, syarikat berkenaan boleh membuat permohonan rayuan untuk dikeluarkan dari senarai pemerhatian.

Sekiranya syarikat berkenaan gagal berbuat demikian, Bursa Malaysia berhak untuk menggantung urusniaga saham syarikat tersebut dan berkemungkinan akan dinyah senarai daripada pasaran. Jika ada para pelabur yang masih memegang saham syarikat yang telah dinyah senarai ini, risikonya sangat tinggi. Anda berkemungkinan akan kehilangan keseluruhan wang pelaburan jika syarikat tidak dapat membuat bayaran pulangan.

Jika anda mempunyai trading platform, anda boleh mengenal pasti syarikat PN17 atau GN3 apabila terdapat tanda seru ‘!’. Contoh disertakan seperti dibawah.

Senarai penuh syarikat berkenaan seperti dibawah: (Kemaskini terakhir pada 31 Oktober 2017)

Kaunter PN17

  1. ASIA KNIGHT BERHAD (AKNIGHT)
  2. BERJAYA MEDIA BERHAD (BJMEDIA)
  3. CN ASIA CORPORATION BERHAD (CNASIA)
  4. EKA NOODLES BERHAD (EKA)
  5. HB GLOBAL LIMITED (HBGLOB)
  6. KINSTEEL BHD (KINSTEL)
  7. KUANTAN FLOUR MILLS BERHAD (KFM)
  8. LION DIVERSIFIED HOLDINGS BERHAD (LIONDIV)
  9. MAA GROUP BERHAD (MAA)
  10. MALAYSIA PACIFIC CORPORATION BERHAD (MPCORP)
  11. MAXWELL INTERNATIONAL HOLDINGS BERHAD (MAXWELL)
  12. MULTI SPORTS HOLDINGS LTD (MSPORTS)
  13. NAKAMICHI CORPORATION BERHAD (NAKA)
  14. PERISAI PETROLEUM TEKNOLOGI BERHAD (PERISAI)
  15. PETROL ONE RESOURCES BERHAD (PETONE)
  16. STONE MASTER CORPORATION BERHAD (STONE)
  17. TH HEAVY ENGINEERING BERHAD (THHEAVY)
  18. YFG BERHAD (YFG)

Kaunter GN3

  1. PARLO BERHAD (FORMERLY KNOWN AS CYBERTOWERS BERHAD) (PARLO)
  2. R&A TELECOMMUNICATION GROUP BERHAD (R&A)
  3. WINTONI GROUP BERHAD (WINTONI)

Untuk mendapatkan senarai terkini, anda boleh rujuk laman web Bursa Malaysia di PN17 and GN3 Companies.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!