Kementerian Perladangan Dan Komoditi Akan Teliti Isu Cukai Keuntungan Luar Biasa 

KUALA LUMPUR, 11 Jan (Bernama) — Kementerian Perladangan dan Komoditi akan meneliti isu levi keuntungan luar biasa yang dibangkitkan oleh penggiat industri dan mengadakan perundingan dengan pihak berkaitan, kata Menterinya Datuk Seri Johari Abdul Ghani.

Beliau berkata berkata kadar levi keuntungan luar biasa sebanyak 3.0 peratus dikenakan terhadap harga minyak sawit melebihi RM3,000 satu tan di Semenanjung Malaysia dan melebihi 3,500 ringgit setan metrik di Sabah dan Sarawak, bagaimanapun pemain industri meluahkan kebimbangan mereka kerana kos telah meningkat kepada hampir RM3,000 setiap tan.

“Dulu kos adalah antara RM1,500 dan RM1,800, kini melonjak kepada RM2,800 hingga RM3,000, malah lebih tinggi di kawasan tertentu,” katanya kepada pemberita selepas menyampaikan ucaptama di Seminar Tinjauan dan Pandangan Ekonomi Minyak Sawit 2024 hari ini.

Memandangkan kos semasa yang meningkat, pelarasan tertentu perlu, justeru kementerian akan menjalankan pemeriksaan kos yang lebih teliti, katanya.

Mengenai isu kekurangan pekerja yang dihadapi oleh industri, Johari mencadangkan pengenalan program Latihan Vokasional dan Pendidikan Teknikal (TVET) untuk penuai kelapa sawit.

“Kita mempunyai 5.67 juta hektar kawasan tanaman sawit di Malaysia tetapi tidak mempunyai penuai yang mencukupi, oleh itu program TVET boleh diperkenalkan untuk penuai yang boleh diuruskan oleh Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB),” katanya.

Digabungkan dengan penuaian mekanikal MPOB, langkah itu sepatutnya membantu menangani kekurangan buruh, pihak berkepentingan dalam industri berkenaan harus mengiktiraf penuai sebagai satu profesion dan gaji mereka tidak seharusnya setara dengan pekerja asing, kata Johari.

Terdahulu dalam ucaptamanya, beliau berkata bahawa isu berterusan kekurangan tenaga kerja dalam sektor minyak sawit telah mengakibatkan kerugian pengeluaran dan hasil yang rendah, ia telah menghalang pengeluaran minyak sawit daripada mencapai potensi penuhnya pada 2022 dan 2023.

“Sebagai contoh, pembekuan pengambilan pekerja asing mengakibatkan kekurangan 55,000 pekerja dalam sektor minyak sawit pada Disember 2022.

“Walaupun terdapat beberapa halangan awal, keadaan buruh beransur pulih dengan pembukaan semula pintu sempadan Malaysia menyebabkan sedikit peningkatan dalam pengeluaran minyak sawit mentah pada akhir 2023,” katanya.

Johari berkata kerajaan komited untuk memastikan pengurusan pekerja asing yang cekap untuk menangani situasi buruh kritikal dalam sektor perladangan.

Bertemakan ‘Memenuhi Keperluan Global dengan Minyak Sawit Mampan’, seminar berkenaan menarik 400 peserta tempatan dan antarabangsa.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Pengamal PT&K Dikecualikan Daripada Cukai Perkhidmatan 8 Peratus – Amir Hamzah

PUTRAJAYA, 19 Feb (Bernama) — Pengamal perubatan tradisional dan komplementari yang berdaftar di bawah Akta Perubatan Tradisional dan Komplementari (PT&K) 2016 [Akta 775] akan dikecualikan daripada cukai perkhidmatan sebanyak lapan peratus, kata Menteri Kewangan II Datuk Seri Amir Hamzah Azizan.

“Selagi mereka berdaftar dengan akta di bawah Kementerian Kesihatan, mereka akan dikecualikan daripada cukai perkhidmatan yang akan berkuat kuasa pada 1 Mac 2024,” katanya kepada Bernama dalam satu temu bual khas hari ini.

Sehubungan dengan keputusan itu, beliau berkata pengamal PT&K yang telah berdaftar dengan akta tersebut tidak perlu berdaftar dengan Jabatan Kastam Diraja Malaysia dan seterusnya tidak mengenakan cukai bagi perkhidmatan seperti perubatan tradisional Melayu, perubatan tradisional Cina, perubatan tradisional India, homeopati, kiropraktik, osteopati dan amalan pengubatan Islam.

“Kementerian Kewangan juga bersetuju supaya keputusan tersebut terpakai ke atas perkhidmatan yang disediakan oleh pusat kesihatan atau kesejahteraan, rumah urut atau tempat yang seumpamanya yang dikendalikan oleh pengamal PT&K yang berdaftar dengan Akta 775 bagi perkhidmatan di atas untuk tempoh sebelum 1 Мас 2024,” katanya.

Amir Hamzah berkata ini adalah susulan keputusan Kementerian Kewangan agar perkhidmatan disediakan oleh pusat kesihatan atau kesejahteraan, rumah urut atau tempat seumpamanya yang dikendalikan oleh pengamal PT&K berdaftar dengan akta tersebut tidak dikategorikan sebagai perkhidmatan bercukai berkuat kuasa mulai 1 Mac 2024. 

“Maklum balas ini juga telah mengambil kira perbincangan daripada sesi libat urus bersama pihak berkepentingan industri PT&K,” katanya.

Beliau berkata pengecualian cukai perkhidmatan bagi perkhidmatan PT&K ini antara usaha untuk meningkatkan kesejahteraan rakyat sebagaimana yang ditekankan dalam konsep Malaysia MADANI dan diterapkan dalam kerangka Ekonomi MADANI: Memperkasa Rakyat.

“Keputusan yang dipersetujui oleh Perdana Menteri dan Menteri Kewangan Datuk Seri Anwar Ibrahim ini adalah langkah untuk meningkatkan keselesaan dan kesejahteraan rakyat.

“Pada masa yang sama, Kerangka Ekonomi MADANI juga akan giat memperkasakan sektor perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) yang menggajikan hampir separuh tenaga kerja di Malaysia,” katanya.

Amir Hamzah berkata kerajaan akur bahawa jauh lagi landasan untuk melebarkan sayap PMKS tempatan ke persada antarabangsa. 

“Maka pengusaha tersebut memerlukan kebergantungan permintaan domestik untuk kemandirian perniagaan mereka buat masa ini, lebih-lebih lagi bagi PMKS yang menyediakan perkhidmatan kepada rakyat Malaysia,” katanya.

— BERNAMA