Kementerian Perladangan Dan Komoditi Akan Teliti Isu Cukai Keuntungan Luar Biasa 

KUALA LUMPUR, 11 Jan (Bernama) — Kementerian Perladangan dan Komoditi akan meneliti isu levi keuntungan luar biasa yang dibangkitkan oleh penggiat industri dan mengadakan perundingan dengan pihak berkaitan, kata Menterinya Datuk Seri Johari Abdul Ghani.

Beliau berkata berkata kadar levi keuntungan luar biasa sebanyak 3.0 peratus dikenakan terhadap harga minyak sawit melebihi RM3,000 satu tan di Semenanjung Malaysia dan melebihi 3,500 ringgit setan metrik di Sabah dan Sarawak, bagaimanapun pemain industri meluahkan kebimbangan mereka kerana kos telah meningkat kepada hampir RM3,000 setiap tan.

“Dulu kos adalah antara RM1,500 dan RM1,800, kini melonjak kepada RM2,800 hingga RM3,000, malah lebih tinggi di kawasan tertentu,” katanya kepada pemberita selepas menyampaikan ucaptama di Seminar Tinjauan dan Pandangan Ekonomi Minyak Sawit 2024 hari ini.

Memandangkan kos semasa yang meningkat, pelarasan tertentu perlu, justeru kementerian akan menjalankan pemeriksaan kos yang lebih teliti, katanya.

Mengenai isu kekurangan pekerja yang dihadapi oleh industri, Johari mencadangkan pengenalan program Latihan Vokasional dan Pendidikan Teknikal (TVET) untuk penuai kelapa sawit.

“Kita mempunyai 5.67 juta hektar kawasan tanaman sawit di Malaysia tetapi tidak mempunyai penuai yang mencukupi, oleh itu program TVET boleh diperkenalkan untuk penuai yang boleh diuruskan oleh Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB),” katanya.

Digabungkan dengan penuaian mekanikal MPOB, langkah itu sepatutnya membantu menangani kekurangan buruh, pihak berkepentingan dalam industri berkenaan harus mengiktiraf penuai sebagai satu profesion dan gaji mereka tidak seharusnya setara dengan pekerja asing, kata Johari.

Terdahulu dalam ucaptamanya, beliau berkata bahawa isu berterusan kekurangan tenaga kerja dalam sektor minyak sawit telah mengakibatkan kerugian pengeluaran dan hasil yang rendah, ia telah menghalang pengeluaran minyak sawit daripada mencapai potensi penuhnya pada 2022 dan 2023.

“Sebagai contoh, pembekuan pengambilan pekerja asing mengakibatkan kekurangan 55,000 pekerja dalam sektor minyak sawit pada Disember 2022.

“Walaupun terdapat beberapa halangan awal, keadaan buruh beransur pulih dengan pembukaan semula pintu sempadan Malaysia menyebabkan sedikit peningkatan dalam pengeluaran minyak sawit mentah pada akhir 2023,” katanya.

Johari berkata kerajaan komited untuk memastikan pengurusan pekerja asing yang cekap untuk menangani situasi buruh kritikal dalam sektor perladangan.

Bertemakan ‘Memenuhi Keperluan Global dengan Minyak Sawit Mampan’, seminar berkenaan menarik 400 peserta tempatan dan antarabangsa.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Malaysia Raih Lebih RM230 Juta Dalam Perjanjian Perdagangan Minyak Sawit Dengan China

KUALA LUMPUR, 15 Julai (Bernama) — Malaysia berjaya meraih lebih RM230 juta dalam perjanjian perdagangan minyak sawit semasa lawatan kerja Timbalan Menteri Perladangan dan Komoditi Datuk Chan Foong Hin ke China baru-baru ini.

Dalam satu kenyataan hari ini, Kementerian Perladangan dan Komoditi (KPK) berkata lawatan Chan dari 8-12 Julai untuk mempromosikan agrikomoditi Malaysia di China telah menghasilkan empat memorandum persefahaman (MoU).

“Empat MoU berkenaan ditandatangani di antara syarikat-syarikat minyak sawit Malaysia dan perniagaan di China pada Sidang Kemuncak Industri Bijirin dan Minyak Antarabangsa China ke-15 di Nanjing pada 11 Julai, 2024,” katanya.

KPK berkata empat MoU yang ditandatangani adalah di antara Kuala Lumpur Kepong Bhd dan BOCE Trade Service Co Ltd untuk eksport tokotrienol; Taobao (China) Software Co Ltd dan Able Perfect Group untuk memperluaskan akses pasaran digital; Taobao (China) Software Co Ltd dan Sawit Kinabalu Group untuk perdagangan minyak sawit mentah; dan JF Nutritech dan Palmort Food Tech (Shanghai) untuk aplikasi minyak sawit merah dalam makanan haiwan.

Majlis menandatangani MoU itu disaksikan oleh Chan bersama Ketua Pengarah Lembaga Minyak Sawit Malaysia Datuk Ahmad Parveez Ghulam Kadir dan Presiden Dewan Perniagaan China untuk Import/Eksport Bahan Makanan, Hasil Asli, dan Produk Sampingan Haiwan (CFNA) Cao De Rong.

Timbalan menteri tersebut berkata Able Perfect, sebuah kilang penapisan minyak sawit bebas yang berpangkalan di Pelabuhan Klang berhasrat untuk memperluaskan kehadirannya di pasaran China, terutama dalam minyak sawit yang ditapis dan lelemak minyak sawit, dengan nilai perniagaan dianggarkan sekitar RM200 juta melalui perjanjian perdagangan itu.

Beliau menekankan bahawa empat MoU tersebut akan melibatkan pengembangan perdagangan produk-produk minyak sawit ke dalam sektor baharu, termasuk memanfaatkan platform e-dagang terkenal di dunia, Taobao, untuk membangunkan saluran jualan perniagaan ke perniagaan (B2B) dan perniagaan ke pengguna (B2C) dalam talian serta memasuki pasaran produk kesihatan dengan tokotrienol, satu bentuk vitamin E yang kuat diperoleh daripada minyak sawit.

“Syarikat-syarikat Malaysia mesti memberi tumpuan kepada pengeluaran bernilai tambah tinggi dan berkualiti tinggi untuk kekal berdaya saing di pasaran global.

“Dengan pengeluaran minyak sawit Malaysia yang dikekalkan pada sekitar 18 juta tan setahun, adalah penting untuk mematuhi piawaian Peraturan Pembasmian Hutan Kesatuan Eropah (EUDR) dan prinsip pembangunan lestari,” katanya.

Selain itu, Chan berkata pihak berkuasa China telah meluluskan eksport dan penggunaan tokotrienol sawit dalam aplikasi makanan pada Mac tahun ini.

Menurut kenyataan itu, nilai keseluruhan perjanjian perdagangan berkenaan dijangka meningkat dalam tahun-tahun akan datang.

Semasa lawatan kerja tersebut, Chan juga mengadakan sesi padanan perniagaan dengan kira-kira 20 perusahaan Malaysia dan China, menyediakan platform untuk pertukaran dan meneroka peluang kerjasama dalam perdagangan minyak sawit.

Inisiatif yang dilakukan itu akan memperdalam lagi kerjasama dua hala dalam sektor minyak sawit, mempromosikan kemakmuran ekonomi secara bersama dan menghasilkan ‘menang-menang’ untuk Malaysia dan China, tambahnya.

— BERNAMA