Isu Tabung Haji: Cara Pemikiran Kita Berbeza

Izinkan saya berbeza pendapat.

1. Saya perhatikan sebahagian dari kita terutama yg terdidik dalam bahagian kewangan agak jumud pada kiraan nombor dan pematuhan guideline sehingga kadang2 tidak membebaskan anda untuk berfikir dgn creative untuk objective yg lebih besar.

2. Konsep conservatism dan prudence yg sebati dalam jiwa membentuk pemikiran menjadi “black and white” people dan sgt sukar menerima “grey” people. Saya masih ingat seorang Senior Vice President di syarikat saya berkata kepada bahagian kewangan kami “you guys are doing business with yourselves”. We were startled by that comment but made us think.

3. Kita melihat beberapa “pakar kewangan” juga nampak hampir tenggelam dalam lubuk technicalities. Technicalities adalah “manmade”. Allah bagi kita kebijaksanaan untuk berfikir creative untuk mencapai objective yg lebih besar.

4. Islam itu sendiri banyak mengajar kita untuk berfikir dalam konteks yg besar. Saya bagi contoh yg mudah, dalam dunia perakaunan dan kewangan yakni dunia kiraan atas kertas, derma tidak membuat akaun anda lebih baik.
Mana mungkin orang yg berbahas dari sudut teknikal melihat kewarasan Saidina Abu Bakar r.a mendermakan seluruh hartanya. Konsep kewangan traditional ialah semakin banyak derma semakin rugi. Tapi kita orang islam berfikir dalam konteks yg lebih besar yakni barakah. Mereka ada ambik sikit konsep itu dengan menamakannya CSR tapi tidak sampai kepada barakah dalam definisi kita.

5. Sama juga subsidi bukanlah sesuatu yang baik bila ditolak campur atas kertas. Tapi yg melihat dalam konteks yg lebih besar akan berfikir berbeza. Dalam konteks subsidi haji umpamanya, saya risau bila mereka yg patut bercakap dgn nilai taqwa memberi bayangan kemungkinan melupuskan subsidi haji dimasa depan dengan menekankan lebih kepada istito’ah sedangkan ia patut dilihat lebih dari sudut barakah. Mereka bercakap tentang “hadiah” jadi ikut suka nak bagi atau tidak sedangkan kita melihat pada sisi yg lebih besar. Kita dalam TH umpama satu keluarga yg menolong satu sama lain. Bayangkan seorang adik yg tidaklah susah tapi sedikit pertolongan akan cepatkan proses mampu untuk pergi haji, tiba2 abang dia cakap “kau belum mampu tak payahlah pergi, janganlah asyik harap subsidi dari aku”. Ayatnya tidaklah begitu, tapi itulah maksudnya. Tidak selayaknya berkata begitu sesama adik beradik. Malah mengingatkan adik beradik bahawa ini hanya hadiah seolah-olah agak kasar. Bila saya baca begini, saya fikir jumudnya pemikiran, tidak selari dgn konsep tabung keluarga orang islam. Ada juga rasa sakit hati membacanya.

6. Orang “perakaunan international” yg kita buat reference itu tak mungkin boleh faham konsep ini. Tapi kita biarkan diri kita tenggelam dlm technicalities mereka. Sebab kenapa TH diterajui oleh islam ialah sebab pendekatan dan pemikiran kita sepatutnya berbeza. Bila kita mahu bercakap dalam acuan sama dengan mereka, ianya jadi tidak kena.

7. Saya juga pelik umpamanya bila pemberian dividen TH tinggi beberapa tahun yg lepas jadi perdebatan. Dulu bergolek kalau umum dividen rendah, sekarang bergolek sebab dulu beri dividend tinggi. Peningnya. Saya dan anda tidak pernah benar-benar rasa rugi sehingga hari dividen 1.25% diumumkan. Ya, kita boleh go through technicalities dan boleh berdebat till the cow goes home tapi tidak akan berjumpa titik temu sebab satu pihak fokus pada technicalities tapi satu pihak fokus kepada big picture. Saya ulang, technicalities adalah “man-made”, terpulang pada kebijaksanaan kita supaya bigger objectives are met.

8. Juga saya nampak kecenderungan berfikir dengan memusatkan perhatian pada satu titik sahaja sedangkan setiap sesuatu adalah sebahagian dari rantaian yg lebih besar. TH itu adalah sebahagian dari ekonomi yg lebih besar. Apabila dividen tinggi, pendeposit akan berbelanja lebih dan memulangkan wang lebihan ini kepada ekonomi. Apabila ekonomi rancak, keyakinan pelabur akan naik. Bila keyakinan pelabur kembali ini akan diikuti kenaikan harga saham yg kemudiannya mendatangkan kebaikan pada pegangan saham TH juga.

9. Juga ramai orang islam yg kaya menyimpan jutaan dalam TH menggunakan dividen yg tinggi itu untuk kebaikan ummah dengan redistribute what they get to those in need.

10. Dividend tinggi juga encourages rich muslims to save here dan akan menaikkan nilai zakat yg kemudian akan kembali kepada ekonomi orang islam. Ini yg kita kata melihat konteks menyeluruh. Tapi klu asyik tgk satu step saja, memang tak nampak.

11. Ramadhan tahun ini, seluruh ekonomi islam akan short by $2-$3bil in cash dividends yang selalunya berlegar dalam ekonomi islam dalam berbagai bentuk termasuk bantuan buat masjid, bantuan anak jiran yg perlu bantuan belajar, bantuan ramadan yg bakal tiba dsbnya. Contoh kalau seorang muslim ada 2 juta ringgit dalam TH dan menganggar dividend sebanyak 5% bersamaan RM100ribu. Dia menganggar 50% atau RM50 ribu dari dividend ini mahu diinfak kepada pembinaan masjid. Tapi tiba tiba dapat RM20 ribu saje dividend jadi jumlah yang diinfaq juga akan berkurang. Mungkin lebihan lagi RM50 ribu digunakan untuk umrah yg akhirnya pergi kepada syarikat umrah islam. Ianya adalah satu rantaian ekonomi dan bantu membantu. Dari sinilah timbul barakah.

12. Sama juga dengan ratiban kemusnahan TH. Hari hari kita ambik pendekatan burukkan keluarga kita. Walaupun kalau sebahagiannya benar, ia tak membantu institusi keluarga kita ini. Tahi yg dilempar pasti ada yg terpercik ke muka sendiri.

13. Bagi saya perbalahan hari ini ialah kerana perbezaan approach. Seperti membetulkan seorang anak yg agak nakal tapi sebenarnya banyak potensi.

14. Pimpinan terdahulu mengambil approach lebih kepada “big picture” memastikan anak ini terus diyakini masyarakat dengan selalu menonjolkan kebaikan anak dan mungkin handle keburukannya didalam rumah tanpa bising2 pada jiran dan masyarakat – manakala pimpinan sekarang mengambil approach merotan anak ini didepan masyarakat, menghebahkan segalanya – dengan pergi kepada pelbagai technicalities, ada yg benar ada masalah, ada pula yg adat berniaga dan ada hanyalah masalah cara rekod – sebagai bukti dia seorang ayah yg transparent untuk tunjuk kepada masyarakat that he is doing something about him.

15. Both approach pun akan ada yg kritik dan ada baik buruknya – sebab tidak ada yang perfect. Cuma saya lebih kepada pendekatan yg dulu sebab pada penerhatian saya dalam pendekatan lama fokusnya pada anak tapi pendekatan baru fokusnya lebih untuk ayah kelihatan bagus. Dalam pimpinan baru ini, setiap hari dalam kampung asyik letih membawang pasal anak dia saja sehingga mungkin hilang fokus pada anak anak yg lain. Susutnilai (atas kertas) TH 4.1Bil disebut setiap hari tetapi kerugian nyata yg lebih besar seperti Bursa Malaysia yg jatuh 200 anak mata dari tarikh PRU14 sehingga kini (dianggarkan dengan nilai $280Bil) tidak mendapat fokus. Penny wise pound foolish.

Mungkinlah cara fikir kita berbeza.

Wallahua’lam, maaf kalau ada tersilap bahasa. Tulisan ini bukan untuk berbalah sebab tak mungkin ada titik temu bila melihat dari sisi berbeza tapi sekadar mengajak kawan kawan berfikir dengan jiwa yg lebih besar. Tidak ada niat lain dalam tulisan ini kecuali untuk kebaikan ummah.

Hamba Allah
Binjai 8, Kuala Lumpur

Sumber: FB ايلي عبد الرشيد

Meraikan Perbezaan Pendapat

Di sebelah pihak Tabung Haji, kita boleh baca Penjelasan Berkaitan Isu Tabung Haji oleh Lembaga Tabung Haji. Habis tu dah kenapa Tabung Haji (TH) Untung Setiap Tahun, Tetapi Bagaimana Liabiliti Melebihi Aset?

Pendapat yang lain pula menyatakan Hibah Tabung Haji – Adakah Salah Menggunakan Budi Bicara Untuk Beri Kepada 9.3 Juta Pendeposit?

Di pihak orang awam pula, Betul Ke Simpanan Di Tabung Haji Untuk Tujuan Pergi Haji Sahaja, Bukan Untuk Tujuan Pelaburan?

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TikTok Wujud Shopping Mall, Beli Sambil Berhibur

Tahukah anda, aplikasi TikTok bukanlah semata-mata platform untuk berhibur? Anda juga boleh membeli-belah seperti berada di sebuah mall!

Untuk pengetahuan anda, kini TikTok telah melancarkan Shopping Mall mereka yang tersendiri. Inilah peluang anda untuk beli barang atau berniaga sambil bertiktok.

Dengan kewujudan shopping mall di TikTok ini, ia membolehkan pengguna membeli dan menjual barangan secara dalam talian pada aplikasi TikTok. Bagi anda yang berminat untuk menjual di TikTok Shopping Mall, anda perlu mendaftar akaun TikTok sebagai seller terlebih dahulu. 

Sementara itu, bagi pelanggan yang ingin membeli di TikTok, mereka hanya perlu mencari barang yang dikehendaki di TikTok menggunakan akaun TikTok mereka sendiri.

Shopping Mall TikTok Bakal Memberi Manfaat Kepada Perusahaan Kecil Dan Sederhana (SME)

Dengan adanya TikTok Shopping Mall, ia secara tidak langsung membuka peluang perniagaan kepada Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME) dalam bentuk berniaga sambil berhibur. 

Boleh dikatakan bahawa peluang yang diberikan ini juga mampu memberikan manfaat kepada mereka yang masih tidak mempunyai kedai fizikal ekoran masalah kos pelaburan yang sangat tinggi. Jadi, peniaga akan dapat menjalankan perniagaan secara menyeluruh dengan aplikasi TikTok dengan menjadi pencipta kandungan video pada kadar yang tertentu.

Selain itu, pengguna biasa juga turut mendapat manfaat yang sama dengan adanya TikTok Shopping Mall kerana mereka boleh membeli apa sahaja yang mereka mahukan sambil berhibur. 

Menarik lagi, fungsi yang ada pada TikTok Shopping Mall kini adalah promosi yang melibatkan baucar penghantaran percuma dan diskaun sehingga 99%. Rugi sangat jika anda belum guna aplikasi TikTok!

Kelebihan Berniaga Di Platform TikTok

Kini, pengguna TikTok di Malaysia boleh dikatakan mencecah 4 juta orang. Boleh dikatakan juga dalam 4 juta orang ini, kebanyakannya dalam kalangan pengguna berusia dalam lingkungan 16 tahun hingga 24 tahun. Oleh itu, mereka ini biasanya mempunyai kecenderungan minat yang amat tinggi dalam sesuatu perkara yang mereka suka atau gemari.

Namun, saban hari, pengguna yang berusia 25 tahun ke atas juga semakin meningkat ekoran peningkatan kandungan digital yang semakin berkualiti. Kita tahu bahawa pengguna yang berusia 25 tahun ke atas mempunyai buying power yang amat tinggi. Selain itu, mereka juga cenderung untuk mengikuti trend-trend yang terkini.

Apa yang dapat kita lihat di sini adalah berniaga di TikTok pasti dapat meraih pelanggan yang lebih ramai dan keuntungan yang pasti mengejutkan anda. Sudah pasti content yang dihasilkan oleh anda harus menarik perhatian golongan-golongan ini. Jika hasilnya menarik, pasti produk yang anda jual laku keras, betul tak?

Cara Daftar Akaun TikTok

Bagi anda yang berminat untuk mendaftar akaun Tiktok, anda boleh mengikuti langkah berikut.

  1. Muat turun aplikasi TikTok melalui Playstore bagi smartphone yang menggunakan sistem Android dan Appstore bagi pengguna sistem IOS (Apple) milik anda.
  2. Selepas siap memuat turun aplikasi TikTok, anda perlu mendaftar akaun terlebih dahulu. Di sini, anda boleh mendaftar dengan menggunakan emel, nombor telefon, Facebook, Instagram, Twitter atau akaun Google milik anda.
  3. Apabila selesai memilih cara pendaftaran di atas, anda perlu memasukkan butiran tarikh lahir anda pada ruangan yang dipaparkan. Kemudian, klik ‘Teruskan’ setelah selesai memasukkan butiran tarikh lahir anda.
  4. Selepas itu, akan tertera pula paparan untuk pengesahan melalui emel ataupun melalui nombor telefon. Di sini, anda perlu memastikan maklumat yang diisi adalah betul dan tepat bagi memastikan kod pengesahan diterima. Apabila selesai, klik pada kotak ‘Seterusnya’.
  5. Masukkan kod pengesahan yang diterima pada paparan seterusnya. Kod tersebut perlu dimasukkan untuk memastikan akaun yang dibuat oleh anda adalah asli.
  6. Selepas memasukkan kod tersebut, anda dikehendaki membuat kata laluan akaun dan sahkan kata laluan tersebut.
  7. Akhir sekali, paparan ‘I’m not a robot’ dipaparkan untuk pengesahan terakhir anda bagi memastikan anda adalah manusia dan bukannya bot komputer. Pada bahagian ini, anda perlu menyelesaikan captcha yang diberikan sebelum akaun TikTok anda boleh diguna.

Kesimpulannya, TikTok sememangnya terkenal dengan aplikasi hiburan dan keunikannya yang tersendiri. Idea mereka dalam mewujudkan shopping mall atas talian juga merupakan satu nafas baru buat kita semua dalam mengembangkan perniagaan.

Bagi anda yang mempunyai bakat yang terpendam, mungkin anda juga boleh berniaga sambil menunjukkan bakat tersebut kepada pelanggan-pelanggan anda nanti. TikTok juga dapat menaikkan bakat-bakat baru sekali gus memberi manfaat untuk kembangkan shopping mall anda.

Baca juga:

Dah follow TikTok Majalah Labur? Jemput follow TikTok kami untuk dapatkan maklumat yang ringkas, padat dan mudah difahami.