Betul Ke Simpanan Di Tabung Haji Untuk Tujuan Pergi Haji Sahaja, Bukan Untuk Tujuan Pelaburan?

Sejak pengumuman hibah sebanyak 1.25% oleh pihak Tabung Haji, ramai yang mula tertanya-tanya, patutkan kita anggap simpanan di Tabung Haji sebagai satu pelaburan. Ini kerana sebanyak 9.3 juta rakyat Malaysia yang mempunyai akaun simpanan dengan Tabung Haji seperti berikut:

Malah kadar hibah tahunan dan hibah haji juga agak kompetitif, leblih-lebih lagi apabila ianya telah pun dibayar zakat.

Untuk mengupas isu menarik ini, izinkan kami berkongsi tulisan Tuan Afyan Mat Rawi, seorang pakar perancang kewangan Islam seperti berikut:

Simpanan Atau Pelaburan?

Benarkah matlamat Tabung Haji HANYA untuk simpanan menunaikan haji?

Bagi yang beranggapan begitu, suka saya kongsikan Visi & Misi institusi ini yang dipetik dari website rasmi Tabung Haji sendiri.

Sumber: Laman Web Tabung Haji

Daripada 7 item (1 Misi dan 6 Visi), hanya satu berkait langsung dengan ibadah haji, iaitu;

“Memudah Dan Menyempurnakan Urusan Jemaah Ke Arah Haji Mabrur”

Manakala 5 yang lain memang berkaitan langsung perihal modal dan keuntungan;

Lihat Visi utamanya;

“Tonggak Kejayaan Ekonomi Ummah; Pengurusan Haji Terbilang”

Diikuti misi-misi lain berkisar tentang;
– Memperkasa ekonomi
– Pelaburan
– Mengembleng dan memperkaya modal

Dan yang akhir sekali
– MEMBERI PULANGAN YANG KOMPETITIF

Majoriti daripada Visi dan Misi Tabung Haji adalah berkenaan menambah nilai keuntungan kewangan.

Hanya satu berkenaan ibadah haji dan satu lagi tentang perkhidmatan cemerlang.

Maka, tidaklah salah untuk para pendeposit meletakkan harapan untuk mendapatkan keuntungan melalui simpanan di Tabung Haji.

Ia memang dinyatakan dalam Visi dan Misi TH yang dipaparkan kepada pengguna di website mereka.

Jadi kalau ada yang kata TH hanya untuk simpanan haji, ia kurang tepat. Selalunya yang kata begitu sebab nak back-up tindakan kerajaan dan TH berikan hibah rendah.

Back-up biarlah dengan fakta. Alasan “TH HANYA utk simpanan haji”, tak berapa kemas hujah back-up tersebut.

Pasca Hibah 1.25%

Selepas pengumuman hibah TH siang tadi yang diumumkan rendah, tidak mustahil ramai pendeposit mula mengeluarkan wang mereka di Tabunh Haji.

Sebagaimana hak TH suntuk memberikan hibah kepada pendeposit, maka hak pendeposit juga untuk mengeluarkan wang mereka untuk dipindahkan ke tempat lain.

Memang dalam mana-mana situasi kewangan, ramai yang akan bertindak berdasarkan sentimen.

Lihat situasi ketika untung;

– Ketika harga saham naik, ramai berpusu-pusu masuk pasaran saham.
– Ketika harga hartanah naik, ramai yang menjadi pelabur-pelabur hartanah segera,
– Ketika harga emas naik, ramai yang mencuba-cuba pelaburan emas.
– Ketika pasaran unit trust naik, jualan unit trust pun turut naik

Begitu juga sebaliknya;
– Ketika pasaran saham jatuh, ramai tak berani masuk pasaran saham
– Ketika harga emas mulai jatuh, ramai yang segera jual emas
– Ketika harga hartanah muram, ramai tak berani mencuba pelaburan hartanah
– Ketika pasaran unit trust merosot, jualan unit trust turut merosot

Perkara yang sama tak mustahil berlaku di Tabung Haji. Berdasarkan status-status FB berkaitan TH dan komen-komen mereka, ramai yang hilang kepercayaan terhadap Tabung Haji dan akan mengambil tindakan untuk mengeluarkan wang mereka di Tabung Haji.

Apa Nak Buat Sekarang?

Ramai yang bertanya pandangan saya tentang tindakan yang perlu dibuat apabila TH berikan hibah yang rendah?

“Afyan, apa nak buat sekarang? TH bagi hibah 1.25% sahaja ni?”

Dalam kewangan, sesuatu tindakan perlu diambil berdasarkan rasional bukan emosional.

Sentimen adalah emosional. Memang TH ada nilai sentimental yang tinggi bagi umat Islam di Malaysia.

Saya pernah tulis dulu, bukan “lokasi” duit yang perlu kita ubah tapi diri kita. Mindset kita.

Saya pernah kongsikan di https://www.facebook.com/1554505576/posts/10217829382236955

“Afyan, tulis panjang-panjang ni, aku nak tanya satu soalan sahaja. Perlukah kita keluarkan wang dari Tabung Haji? Selaku perunding kewangan apa nasihat kau?”

Rileks Bro..

Gunakan rasional, bukan semata-mata emosional.

Apapun dalam tindakan kita terhadap wang kita di TH, perlu didasari rasional dan fundamental kewangan.

Lagi pula yang hibah 1.25% itu ialah tahun 2018. Jika keluarkan sekarang pun tidak mengubah apa-apa yang sudah berlalu.

Tahun 2018 memang tahun yang mencabar. Saham-saham ekuiti Malaysia, hampir semua merah. Dana-dana unit trust, pun majoriti jatuh. Ramai pelabur yang marah-marah.

Ia banyak bersangkut paut Pilihanraya Umum tahun lepas dan kerajaan baru. Pelabur luar dan dalam kurang berkeyakinan. Sentimen juga tu.

Maknanya, kalau tak letak duit di TH pada tahun 2018 dan letak di instrumen pelaburan lain, kebarangkalian lebih rendah itu ada.

Hibah tahun 2019? Wallahualam. Tak siapa yang tahu. Kecuali kalau saya ada mesin masa, malangnya tiada.

Secara rasional, kita melihat usaha pemulihan TH yang dilakukan oleh kerajaan dengan melantik tenaga pakar yang berkaliber sebagai kumpulan pengurusan strategik Tabung Haji.

TH kini diketuai oleh pasukan kerja yang kompeten. Jadi, besarkan harapan umat Islam agar TH yang ada hari ini dan akan datang dapat berikan keuntungan yang lebih baik seiring Visi dan Misi Tabung Haji itu sendiri.

Dato’ Sri Zukri Samat yang Pengarah Urusan Kumpulan & Ketua Pegawai Eksekutif Tabung Haji sekarang mempunyai track record yang baik dalam membangunkan perbankan Islam terutama Bank Islam.

Kepakaran dan pengalaman beliau bakal dicurahkan untuk membangunkan TH seiring dengan matlamat asal Tabung Haji bagi mencapai visi TH iaitu;

“Tonggak Kejayaan Ekonomi Ummah; Pengurusan Haji Terbilang”

Bukan calang-calang Visi Tabung Haji ini.

Ayuh sama-sama kita doakan agar Allah selamatkan Tabung Haji.

Sebarang kemugkinan mungkin terjadi.

“Past performance does not indicate future results”

Prestasi hibah TH yang lemah tahun lepas tidak menandakan ia akan terus lemah untuk tahun ini dan akan datang.

Dan, prestasi dan “track record” lampau pasukan top management TH sekarang yg diketuai oleh Dato’ Zukri juga tidak menjamin hibah akan datang lebih baik dari sekarang.

Sumber: FB Afyan Mat Rawi

Tabung Haji vs ASB?

Sebelum ini pun, Tuan Afyan ada membuat perbandingan Simpan Dalam ASB atau Tabung Haji Lebih Untung? Ternyata simpanan di Tabung Haji lebih menguntungkan. Adakah sudah tiba masanya kita berhijrah dan mencari instrumen pelaburan yang lain pula?

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Rahsia Perniagaan Kecil Di Jepun Yang Mampu Bertahan Beratus Tahun

Membuka apa-apa jenis perniagaan merupakan perkara yang mudah bagi setiap orang. Tetapi untuk kekal di dalam industri perniagaan tersebut, tidak ramai usahawan yang berjaya untuk bertahan lama. Kebiasaannya perniagaan yang kecil ini mengambil masa selama 5 tahun untuk stabil dan di dalam masa tersebut, kebanyakanya perniaga tidak dapat bertahan.

Selepas tempoh 5 tahun, hanya separuh sahaja perniagaan yang akan bertahan mengikut kajian yang dilakukan di Amerika Syarikat.

Lain pula yang berlaku kepada perniagaan kecil di  Jepun. Industri perniagaan kecil di Jepun merupakan yang terbaik di dunia pada ketika ini. Hal ini disebabkan  Jepun menduduki tempat pertama di dalam senarai perniagaan berskala kecil yang dapat bertahan sehingga 100 tahun.

Jepun yang terkenal dengan perusahaan kecil yang paling lama bertahan adalah disebabkan beberapa faktor yang tidak terdapat pada negara lain. Selain daripada memegang rekod dengan masyarakat tua yang paling ramai di dunia, negara matahari terbit ini juga turut memegang rekod hotel yang paling tua dibuka iaitu pada tahun 750 masihi.

Faktor utama yang menyebabkan perniagaan di Jepun dapat bertahan lama adalah dengan mewariskan perniagaan tersebut kepada anak cucu mereka. Para perniaga di Jepun mempunyai visi yang jelas untuk mempertahankan perniagaan tersebut supaya mereka dapat mewarisi perniagaan tersebut kepada generasi yang akan datang.

Selain itu juga, kebanyakan syarikat di Jepun tidak memfokuskan kepada keuntungan untuk jangka masa yang pendek seperti kebanyakan perniagaan lain. Kebanyakan perniagaan di barat adalah berorientasikan kepada keuntungan yang besar bagi mengembangkan syarikat mereka.

Bagi masyrakat Jepun, menyambung generasi perniagaan adalah lebih penting daripada membuat keuntungan dalam masa yang singkat.

Mereka juga mengamalkan prinsip mengambil anak angkat yang sudah dewasa untuk mengganti mereka yang tidak mempunyai anak kandung yang berkebolehan di dalam pengurusan perniagaan.

Mengambil anak angkat yang dewasa merupakan salah satu tradisi yang unik yang diamalkan oleh masyarakat Jepun. Tradisi ini telah lama bermula sejak zaman pemerintahan Edo lagi.

Selain mengambil anak angkat yang dewasa untuk mengurus perniagaan, perkahwinan juga merupakan salah satu cara untuk mewarisi perniagaan di dalam masyarakat Jepun. Mengikut pepatah Jepun yang terkenal ialah “kita tidak dapat memilih siapa anak kita tetapi kita boleh memilih siapa bakal menantu kita”.

Melalui perkahwinan, kebanyakan perniagaan mereka akan kekal di dalam keluarga tersebut.

Faktor yang ketiga yang berjaya membawa perniagaan kecil Jepun berjaya di dalam dunia ini adalah faktor hubungan di antara peniaga dan pelanggan. Orang Jepun terkenal dengan masyarakat yang memiliki budaya yang tinggi.

Layanan kepada pelanggan yang diberikan adalah sangat luar biasa. Ianya menjadi teras di dalam perniagaan dan melayan karenah pelanggan dengan baik merupakan salah satu nadi di dalam perniagaan.

Tanpa pelanggan, siapalah kita. Hasilnya, kebanyakan perniagaan di Jepun mampu untuk bertahan bagi satu tempoh yang lama.

Faktor keempat pula adalah dikenali sebagai core competency. Faktor ini merupakan faktor yang penting didalam mana mana perniagaan di Jepun iaitu faktor asal penubuhan sesuatu syarikat.

Sebagai contoh, Nintendo merupakan sebuah syarikat yang asalnya ditubuhkan mengkhususkan kepada hiburan. Mereka telah menghasilkan kad permainan pada kurun ke-19 dan sehingga kini, core competency syarikat ini tidak berubah.

Apa yang berubah adalah produk yang ditawarkan oleh syarikat ini iaitu konsol permainan video. Apabila sesebuah syarikat itu berubah seiring dengan peredaran zaman, perniagaan syarikat tersebut akan kekal relevan dan terus berjaya di dalam bidang yang diceburinya.

Begitulah rahsia yang dipegang oleh masyarakat Jepun bagi membolehkan negara mereka mempunyai banyak perniagaan dengan usia yang sangat panjang.

Sumber Rujukan:

Iklan

Dividen ASB, TH dan Melayu Muslim yang Larut Dalam Pelaburan Tanpa Risiko

Tahun ini seolah-olah tahun kekecewaan kepada rakyat Malaysia, apabila dividen ASB diumumkan pada 6.75%, terendah dalam sejarah berbanding 7.25% tahun sebelumnya. Dan kini dividen Tabung Haji pula jatuh kepada 4.25% (berbanding 5.00% pada tahun 2015 dan 6.25% untuk tahun 2014). Ramai yang kecewa, tak kurang juga yang mula memikirkan adakah masih wajar untuk terus menyimpan duit di dalam instrumen-instrumen ini.

Kepada sesiapa sahaja yang belajar finance, pasti sangat familiar dengan return-risk tradeoff theory. Senang ceritanya, semakin tinggi potential return pelaburan tersebut, semakin tinggi risiko untuk pelaburan tersebut. Jika ada peluang pelaburan yang melanggar hukum ni, biasanya peluang pelaburan tersebut adalah terhad.

Sebagai contoh, pelaburan di dalam stock market memang mampu memberikan potential return setinggi 300% setahun, tapi pada masa sama untuk anda hilang sebanyak 90% daripada duit pelaburan pun ada potensi. Simpanan di dalam bank mungkin hanya memberikan 2% setahun, tapi insyaAllah risiko untuk kehilangan duit itu sangat tipis malahan pulangan itu boleh dikatakan dijamin.

Berapakah kadar pulangan yang ‘zero-risk’ itu sangat bergantung kepada kadar interest rate yang ditetapkan oleh BNM, dan juga kadar interest rate untuk Government Bond (fixed income). Bermakna kalau negara kita mempunyai kadar interest rate yang tinggi seperti Turkey pada 8-10%, maka kalau kita bukak fixed/time deposit dekat Turkey pun, kita boleh dijamin mendapat return setinggi 9.9%!

Riba vs Pelaburan

Golongan melayu muslim kena sentiasa ingat satu benda. Di dalam Islam, hanya ‘pelaburan’ riba yang menjanjikan keuntungan. Secara asasnya, pelaburan di dalam Islam tidak boleh sesekali menjanjikan keuntungan. Sebab itulah akaun EPF syariah tidak menjanjikan pulangan minima. Ini tidak. Konon nak pelaburan syariah, tapi melenting cakap akaun syariah EPF tak ada pulangan minima, lebih merugikan. Lepas tu biar viral dan orang-orang yang sama-sama tak tau pun tak bukak sebab ingat ni agenda kerajaan nak ambik duit rakyat. Deyy, itu namanya kau dah larut di dalam dunia riba.

Yup, larut di dalam dunia riba – atau lebih tepat larut di dalam dunia pelaburan tanpa risiko yang menjanjikan keuntungan. Disebabkan kegagalan memahami perkara inilah betapa ramainya kalangan kita yang tertipu dengan skim cepat kaya. Masuk RM10,000, dapat 7% sebulan, setahun 84%. Bila orang kata tak logik, mulalah keluar 1001 hujah. Lebih best letak topeng agama, tunjuk ada derma kat anak yatim, hantar orang pergi umrah. pffftt.

Kita (golongan melayu muslim a.k.a bumiputra) sudah terlalu lali dengan pelaburan tanpa risiko. Kita sebenarnya lebih mencintai riba daripada golongan non-muslim. Kenapa? Kerana kita mempunyai banyak ruang-ruang untuk melabur tanpa risiko dan dijanjikan pulangan, sedangkan non-muslim tidak. Tabung Haji, ASB, dsb. Walaupun pada asasnya, semua itu tidak menjanjikan pulangan. Malahan sepatutnya kita bersedia dan menerima pun kalau diorang cakap tahun ni 0% dividen atau hibah. Tapi disebabkan sudah terlalu biasa mendapat pulangan yang melebihi pulangan market dengan semua itu, maka kita take it as granted. Seperti wajib untuk mereka memberikan pulangan yang tinggi. Sedangkan kewajiban itu tidak ada, sebab Tabung Haji adalah wadiah (simpanan) manakala ASB adalah pelaburan (yang tertakluk pada risiko untung/rugi).

Sekadar TH, ASB dan akaun syariah EPF dijamin duit asal oleh kerajaan (bukan dijamin oleh mereka sendiri). Maka secara konsep ianya mengikut syariah (walaupun ASB dan EPF ada melabur di dalam non-syariah investment), kerana mereka tidak menjanjikan pulangan.

Memahami Struktur Pelaburan ASB, TH dan EPF

Asset allocation untuk ASB, TH dan EPF adalah seperti berikut

Asset Type ASB TH EPF
Equity 95% 43% 44%
Fixed Income ~5% 23% 51%
Cash and

Others

~5% 34%

(11% property)

5%

Kalau dilihat dari sini, maka memang sepatutnya ‘potential return’ ASB yang paling tinggi (yang menjelaskan kenapa dividen ASB sentiasa lebih tinggi daripada yang lain). TH yang kedua (walaupun equity sikit, tapi 11% di dalam property), manakala EPF yang paling rendah.

Tapi sekali lagi diingatkan, semua ini hanyalah ‘potential return’ tidak ada jaminan pun pelaburan mereka akan sentiasa berjaya. Apatah lagi di saat financial market itu sendiri tidak memberikan peluang untuk mendapatkan return yang tinggi.

Keadaan Financial Market

 

Yang warna merah tu stock market market Malaysia, KLCI manakala yang warna kelabu tu 10-year government bond yield, atau bahasa mudahnya interest rate untuk 10-year government bond.

Nampak tak apa jadi dengan line merah? Yup, dia tengah downtrend semenjak tahun 2015. Bermaksud secara umumnya, kebanyakan pelabur tengah mengalami kerugian. Pada tahun lepas, kesemua TH, ASB dan EPF masih boleh memberikan dividen yang agak tinggi. Kenapa? Sebab Ringgit jatuh pada tahun 2015. Maka ini menjadikan pelaburan mereka di luar negara memberikan pulangan yang agak besar. Jadi mereka menjual aset-aset di luar negara tersebut, dan dijadikan pulangan dividen untuk sesi 2015.

Tapi tahun lepas? Ringgit ada sedikit mengukuh kemudian jatuh kembali, tapi pada paras yang lebih kurang sama dengan hujung 2015. Malahan kebanyakan aset luar negara yang ingin dilepaskan sudah dilepaskan. Stock market tempatan pula secara keseluruhan stagnant, hanya turun naik sedikit dengan secara keseluruhannya lebih banyak turun berbanding naik.

Jadi persolannya, dari mana ingin mereka berikan dividen setinggi 7-8% seperti pada zaman kegemilangan mereka?

Tak ada. Susah. Lebih susah lagi apabila sebahagian mereka tersekat dengan pelaburan yang sekarang ini sedang mengalam huge paper loss. Duit untuk melabur pun tersekat.

Strictly speaking peluang itu ada, apabila government bond mencecah harga yang sangat tinggi sebelum Trump menang, ketika itu kalau mereka menjual aset fixed income mereka, maka mereka boleh mendapat keuntungan yang agak besar. Malangnya tidak ada sesiapa yang menjangkakan harga bond akan jatuh menjunam selepas Trump menang, disebabkan fund outflow yang sangat besar, menjadikan kerugian paper loss yang dialami double daripada potential profit yang boleh diperolehi sebelum tu. Sangat banyak financial institution yang ternganga je lah tengok peluang yang terlepas.

Take Home Message

Maka take home message adalah, hakikatnya TH dan ASB melanggar hukum pelaburan. Mereka memberikan pulangan yang tinggi untuk pelaburan yang tiada risiko. Bersyukurlah selagi mana pulangan itu sudah lebih tinggi daripada fixed deposit di bank, sebab hakikatnya non-bumiputra kalau boleh dapat pulangan 4.25% tu, terkejar-kejar mereka akan meletakkan duit di dalamnya.

Dan satu lagi, sentiasalah beringat yang di dalam Islam, keuntungan yang dijamin itu sebenarnya tidak dibenarkan. Hanya riba yang menjanjikan keuntungan. Sebab tu sentiasalah berwaspada dengan sesiapa sahaja yang menjanjikan pulangan pelaburan yang lebih tinggi daripada ASB, tetapi dikatakan ianya tanpa risiko.

Kalau nak posisikan ASB dan TH di dalam risk-return graph tu, maka di situlah ASB dan TH. Terang-terang lari daripada hukum pelaburan. Tapi ianya boleh melanggar hukum pelaburan kerana ianya dijamin kerajaan, bukan kerana pelaburan mereka sendiri satu pelaburan yang ajaib.

Cuma ada satu yang merah kat atas tu. Yang menjanjikan keuntungan yang sangat besar tanpa sebarang risiko. Apa nama dia?

Nama dia Skim Cepat Miskin.

Jadi ingat, kalau jumpa je orang yang tawarkan pelaburan menjanjikan pulangan yang tinggi tanpa sebarang risiko. Maka ingat bahawa itu adalah skim cepat miskin. Ianya tidak logik. Dan ingat juga pelaburan yang menjaminkan keuntungan di dalam Islam hanyalah riba.

Ada terjumpa orang komen nak belajar melabur sendiri selepas melihat hibah Tabung Haji yang rendah. Ini sesungguhnya sesuatu yang sangat bagus. Sebab bumiputra terlalu ramai yang buta pelaburan, dah semua orang bergantung kepada ASB dan TH. Sudah tiba masanya untuk kita keluar dari kepompong keselesaan dan mula mendalami ilmu pelaburan yang sebenar (bukan skim cepat kaya bertopengkan emas pimp whatever lah, forex, bitcoin, hotel dsb).

Ah ye. Kepada yang mengambil ASB loan dengan fixed rate 5%+. Sekadar peringatan mesra. Sesungguhnya langsung tak mustahil satu hari nanti dividen ASB juga turut mencecah 4%+

Rasulullah bersabda:

“Sesiapa yang sentiasa beristighfar maka Allah akan menjadikan baginya setiap kesusahan itu ada jalan keluar dan pada setiap kesempitan itu ada cara mengatasinya serta memberikan rezeki kepadanya daripada sumber yang tidak disangka-sangka”

-Riwayat Abu Daud-

 

Sumber asal : Izzuddin Yussof, pakar ekonomi

10 Saham Syarikat Patuh Syariah Paling Untung Suku Kedua 2017

Iklan

Walmart Plus, Program Terbaru Dari Walmart Untuk Bersaing Dengan Amazon Prime

Ketika musim pandemik yang melanda dunia, kita melihat urusan jualbeli di dalam talian telah menjadi satu norma baru dalam masyarakat di seluruh dunia.

Industri penjualan secara online telah meningkat dengan begitu mendadak sehingga  syarikat  peruncitan yang dulunya memfokuskan kepada jualan offline terpaksa menukarnya kepada perniagaan online bagi menjalankan perniagaan yang semakin mencabar.

Gergasi peruncitan dunia, Walmart yang turut meningkat jualan mereka melalui online ketika musim pandemik melanda ini turut memperkuatkan indusrti perniagaan online mereka untuk bersaing dengan Amazon.

Walmart yang telah melancarkan satu program yang bakal bersaing dengan Amazon yang telah lama menguasai pasaran perniagaan online terutamanya di Amerika Syarikat.

Walmart yang bakal memperkenalkan  program yang dikenali sebagai Walmart Plus untuk menandingi penguasaan pasaran online Amazon. Penganalisis percaya yang Walmart cuba untuk mengambil pelanggan Amazon dengan menawarkan program yang hampir sama dengan yang dilakukan oleh Amazon terhadap pelanggan mereka.

Seperti sedia maklum, Amazon yang  yang mengisytiharkan dirinya sebagai syarikat customer-centric yang mana mereka mengambil berat kehendak  pelanggan mereka. Syarikat Amazon merupakan syarikat yang terkenal dalam menyediakan perkhidmatan yang memberi kepuasan yang sangat tinggi terhadap pelanggan mereka.

Dengan tindakan yang dilakukan oleh syarikat tersebut, kita melihat model perniagaan yang dilakukan oleh Amazon ini sangat berjaya.

Amazon yang terkenal dengan program yang telah menjadikan syarikat tersebut gergasi peruncitan iaitu program Amazon Prime. Program ini yang dilancarkan pada tahun 2005 telah berjaya menjadikan Amazon sebuah syarikat yang seperti sekrang.

Dengan mempunyai subscriber seramai 150 juta di seluruh dunia, Amazon telah menjadi sebuah syarikat gergasi peruncitan online yang sukar untuk digugat oleh mana-mana pesaing yang lain.

Amazon Prime mengenakan bayaran sebanyak $119 kepada pelanggan yang menggunakan perkhidmatan ini dan setiap pelanggan yang menggunakan perkhidmatan ini berpuas hati dengan perkhidmatan yang ditawarkan. Buktinya pelanggan yang berpuas hati dengan perkhidmatan yang ditawarkan oleh  menaikkan yuran langganan tahunan dari $99 kepada harga sekarang.

Pelanggan yang melihat pihak Amazon setiap tahun menambah nilai di dalam perkhidmatan yang ditawarkan oleh syarikat tersebut dan mereka tidak terkesan dengan kenaikan tersebut.

Kesan dari penawaran yang begitu hebat oleh Syarikat Amazon menjadikan pelanggan mereka begitu setia dengan perkhidmatan tersebut. Hasil pulangan yang diperolehi oleh Syarikat Amazon berbanding dengan Walmart adalah lebih tinggi.

Walaupun Walmart membuat revenue dan keuntungan yang lebih tinggi berbanding dengan Amazon, nilai Amazon adalah 1.6 trilion berbanding Walmart yang hanya bernilai $542 bilion. Ini membuktikan program Amazon Prime merupakan satu program yang sangat berjaya.

Walmart yang kini mencuba untuk merapatkan jurang mereka dengan memperkenalkan program tersebut untuk bersaing dengan Amazon di pasaran online Amerika Syarikat.

Sebelum ini Walmart pernah hadir dengan program yang sama seperti Amazon lakukan iaitu menghantar barangan yang dipesan dalam tempoh 1 hari tetapi program itu tidak berjaya menyaingi Amazon kerana pada tahun 2014, Walmart masih lagi baru di dalam memperkenalkan perniagaan online mereka.

Kali ini, Walmart Plus mengenakan yuran langganan sebanyak $98 setahun dan mengekalkan perkhidmatan same-day delivery. Selain itu juga Walmart turut memberi diskaun kepada pelanggan mereka di mana-mana stesen minyak yang terdapat di gedung mereka.

Pendekatan yang dilakukan oleh Walmart ini bakal memberi saingan yang sengit kepada Amazon di mana kini pihak Walmart hanya menguasai sebanyak 5% jualan online berbanding Amazon yang menguasai sebanyak 50%.

Sumber Rujukan:

Tahukah anda Walmart dan Amazon ini disenaraikan di pasaran saham Amerika Syarikat?

Sumber: Trading View

Harga saham Walmart ini telah naik lebih daripada 20% bagi tahun 2020 ini.

Sumber: Trading View

Manakala harga saham Amazon dah naik lebih daripada 800% dalam masa tak sampai setahun.

Tapi malangnya, kedua-dua saham Walmart dan Amazon adalah tak patuh syariah.

Dah lama pendam perasaan nak beli saham terkemuka dunia seperti Facebook, Google, Apple dan McDonalds yang patuh syariah? Jangan lepaskan peluang ini.

SEKEJAP, INI FAKTA KENA TAHU

1. Harga saham Tesla milik Elon Musk, dah naik lebih daripada 700% dalam masa setahun ni.

2. Tak perlu mula dengan modal besar. Ramai kata saham-saham dekat Wall Street tu mahal tetapi mereka semua tak tahu minimum kena beli 1 unit sahaja. Jadi contohnya kalau nak beli saham Twitter modal yang kena keluar hanyalah RM185.

3. Kalau nak tahu, market US ada hampir 10,000 saham, 519 daripadanya adalah patuh syariah.

4. Pasaran saham dekat Bursa Malaysia tak sama dengan Wall Street. Tetapi yang confirm sama adalah dua-dua boleh buat untung atau rugi.

WEBINAR SAHAM WALL STREET
24-25 Oktober 2020 (Sabtu dan Ahad)
Masa: 9 pagi – 5 petang
Speaker: Tuan Mukhriz Mangsor (ACSI, CFTe, MSTA)

Alhamdulillah seminar ini mendapat kerjasama Islamicly dan CGS-CIMB Securities. Belajar secara santai dari rumah untuk 2 hari berturut-turut melalui aplikasi Zoom.

Cepat rebut harga promosi. Klik >>SINI untuk maklumat lanjut.

Iklan

Amanah Hartanah Bumiputera (AHB) – Peluang Melabur Dalam Hartanah

Tidak dinafikan, kekurangan deposit merupakan satu penghalang kepada anda yang ingin melibatkan diri dalam pelaburan hartanah.

Tapi mesti anda pernah dengar tentang AHB kan? Yang iklan Neelofa berlakon tu. Dan tahukah anda, AHB dapat membantu anda untuk melabur dalam hartanah dengan modal yang sangat rendah.

Apa itu AHB?

Amanah Hartanah Bumiputera (AHB) merupakan dana unit trust yang patuh syariah yang melabur dalam hartanah komersil yang kebanyakannya terletak di Lembah Klang.

Konsep AHB adalah sama seperti pelaburan ASB, di mana harga seunit adalah tetap pada harga RM1. Apa yang membezakannya adalah, AHB ini merupakan sepenuhnya pelaburan hartanah.

AHB ini pula ditubuhkan oleh Pelaburan Hartanah Berhad (PHB) dan diuruskan oleh Maybank Asset Management Sdn Bhd. Manakala Pemegang Amanah bagi AHB adalah AmanahRaya Trustees Berhad.

Dekat Mana AHB Melabur Dalam Hartanah?

Setakat ini, PHB mempunyai aset lebih daripada RM5.8 bilion dan keluasan hampir 7.6 juta kaki persegi.

Sumber: Laman Web PHB

Boleh rujuk kepada gambar di atas, memang kebanyakan daripada hartanah yang dimiliki adalah panas-panas belaka.

Prestasi Dividen AHB Sehingga 2017

Nama pun unit trust, sudah pastinya kita nak tengok track record pemberian dividen AHB ni kan?

Sumber: Maybank Asset Management

Dan yang lebih menariknya, hasil keuntungan yang anda dapat melalui dividen ini adalah dikecualikan daripada cukai. Malah, zakat juga sudah dibayar AHB siap-siap, maka yang dapat adalah keuntungan bersih.

Minimum Pelaburan?

Jumlah pelaburan minima adalah serendah RM100. Anda juga boleh melabur menggunakan akaun KWSP anda, tetapi minimum pelaburan melalui cara ini adalah RM1,000.

Cara Nak Buka Akaun?

Senang sahaja, anda hanya perlu pergi ke mana-mana cawangan Maybank atau pun AmBank yang berdekatan untuk membuka akaun AHB ini di sana.

Akaun ini ada 2 jenis, yang pertamanya adalah jenis akaun dewasa dan keduanya adalah jenis akaun remaja yang berumur 18 tahun ke bawah. Tiada masalah untuk anda jika ingin membuka akaun ini untuk anak-anak yang masih berumur 18 tahun ke bawah.

Kelebihan Melabur Di AHB

1. Pelaburan patuh syariah

2. Modal permulaan serendah RM100

3. Pulangan yang baik untuk tempoh pelaburan jangka masa panjang

4. Pengurusan yang professional dan juga berpengalaman dalam pelaburan

5. Dividen dikecualikan cukai dan telah dibayarkan zakat

Risiko Pelaburan AHB

1. Fokus kepada pelaburan hartanah semata-mata, sekiranya pasaran hartanah merudum, prestasi pelaburan juga akan terkesan.

2. Hartanah milik PHB berisiko tidak dapat disewakan, ia juga bakal menganggu prestasi dalam pelaburan.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!