Kaedah Berbelanja 0.1% Boleh Jadi Penyelamat Rumah Tangga

Banyak pasangan yang mengatakan punca utama berlakunya konflik rumah tangga adalah pasal duit. Cuba bayangkan, banyak lagi hal lain yang boleh menyebabkan konflik seperti skandal, suami kentut busuk dan isteri tak mekap.

Namun, masalah kewangan tetap menduduki tangga pertama sebagai punca konflik sepasang suami isteri.

Bagaimana Kaedah Berbelanja 0.1% Boleh Membantu Anda?

Melalui kaedah ini, kita perlu mendapat ‘kelulusan’ daripada pasangan apabila ingin berbelanja melebihi 0.1% daripada nilai pendapatan bersih tahunan kita. Perbelanjaan di sini bermaksud belanja untuk diri sendiri seperti hobi, membeli pakaian mahal, telefon dan sebagainya.

Sebagai contoh, jika kita mempunyai nilai pendapatan bersih sebanyak RM100,000, kita tidak perlu mendapat ‘kelulusan’ daripada pasangan apabila hendak berbelanja di bawah RM100. Apa-apa di atas harga RM100, kita kena bagitahu pasangan terlebih dahulu.

Kelebihan cara ini adalah, kita hanya boleh berbelanja lebih jika anda mempunyai pendapatan yang lebih. Kita akan merasakan kepuasan berbelanja lebih apabila pendapatan kita meningkat atau mempunyai duit lebih.

Selain daripada itu, kaedah berbelanja ini akan memberi motivasi kepada kita untuk meraih pendapatan yang lebih banyak. Semakin tinggi pendapatan kita, semakin tinggi peluang kita untuk berbelanja tanpa ‘kelulusan’ pasangan.

Dan yang paling penting, berbelanja dengan kaedah ini cuma menggunakan wang yang sedikit sahaja tanpa mengganggu keperluan kita yang lain.

Contoh Pelaksanaan

Jom kita lihat dengan lebih mendalam bagaimana cara pelaksanaan kaedah ini.

Menggunakan contoh yang sama, katakanlah kita dan pasangan mempunyai nilai pendapatan bersih sebanyak RM100,000; 50% adalah dalam bentuk tunai dan 50% adalah dalam bentuk pelaburan.

Setiap seorang boleh membelanjakan RM1,200 setahun, atau RM2,400 setahun untuk kita dan pasangan. Walaupun jumlah ini adalah 2.4% daripada pendapatan bersih bersama, tetapi jangan lupa bahawa wang kita akan setiasa bertambah.

Ini kerana wang tunai akan bertambah dengan faedah daripada akaun simpanan dan kita juga akan mendapat pulangan daripada pelaburan.

Pastikan Cashflow Positif Terlebih Dahulu

Kesimpulannya, kaedah berbelanja ini cuma boleh dibuat jika kita mempunyai nilai pendapatan bersih positif. Walaupun kita hanya mempunyai RM10,000 dan memerlukan ‘kelulusan’ pasangan anda untuk berbelanja melebihi RM10, cara ini akan membantu kita untuk mengurangkan risiko pendapatan.

Bukannya bermaksud kita tidak boleh berbelanja melebihi RM10, tetapi kita harus memastikan pasangan kita tahu dan membenarkan kita untuk berbelanja lebih!

Ditulis oleh Abang Yazree Hazwan. Penulis merupakan seorang Eksekutif di sebuah syarikat penyelidikan pasaran di Malaysia. Mempunyai pengalaman dalam bidang insurans/reinsurans di syarikat reinsurans tempatan.

Sumber Rujukan: https://www.marginofsaving.com

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

B40 Hanya Kuasai 1% Daripada Jumlah Simpanan Di KWSP, T20 Kuasai 82%

Ada yang dah kerja berpuluh tahun, banyak juga dah carum dalam Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP). Mesti nak tahu berapa simpanan purata rakyat Malaysia dalam skim persaraan ini kan?

Tapi sebelum itu, ada beberapa fakta oleh pihak KWSP yang kita perlu ketahui terlebih dahulu:

  • Bilangan ahli aktif yang mencapai Simpanan Asas (RM240,000 pada usia 55 tahun) menurun daripada 36% pada 2020 kepada 29% pada akhir 2022
  • 71% ahli yang berumur 55 tahun tidak mempunyai dana cukup untuk bersara melebihi paras kemiskinan
  • Setakat Disember 2022, 51% ahli di bawah umur 55 tahun hanya mempunyai baki simpanan kurang daripada RM10,000
  • Jumlah ini menyebabkan ahli memperoleh pendapatan persaraan kurang daripada RM42 sebulan untuk tempoh 20 tahun.
  • Sebanyak RM240,000 diperlukan bagi membolehkan seseorang pesara hidup dengan ‘tenang’ dalam tempoh 20 tahun berpandukan kepada purata jangka hayat rakyat Malaysia hari ini

Rujukan: Berita Harian, MalaysiaKini

Data ini adalah secara umum, tetapi kita akan lihat dengan lebih mendalam lagi.

Purata Simpanan KWSP Mengikut Kumpulan

Sumber: KWSP

Purata Simpanan KWSP Mengikut Umur

Sumber: KWSP

Berdasarkan EPF Annual Report 2019 yang dikeluarkan pihak KWSP, maka kita perolehi data di atas. Secara puratanya rakyat Malaysia yang mencarum dalam KWSP ini mempunyai RM96 ribu ketika dalam lingkungan umur 30-39 tahun.

Manakala apabila tiba waktu pencen umum 55 pula, purata pencarum mempunyai RM107 ribu dalam KWSP mereka.

Jumlah ini dilihat menurun berbanding data purata simpanan pencen iaitu RM204 ribu ketika tahun 2019.

Cukup ke banyak jumlah ini bagi menempuh hari persaraan? Dengan kadar jangka hayat sehingga umur 70 tahun, ini bermakna bahawa duit tersebut perlu bertahan selama sekurang-kurangnya 15 tahun.

Gaji Rendah Dan Pengeluaran KWSP Oleh Ahli

Sumber: JABATAN PERANGKAAN MALAYSIA

Memang tidak dinafikan bahawa gaji rendah adalah punca utama kenapa simpanan dalam KWSP adalah rendah. Golongan isi rumah di Malaysia secara putaranya menerima gaji RM8,479 sebulan pada tahun 2022.

Isi rumah di sini kita andaikan pasangan suami isteri kedua-duanya bekerja, maka kena bahagi pula dengan dua. Berapa ramai daripada anda yang menerima gaji sebanyak ini setiap bulan?

Sumber: KWSP
Sumber: KWSP

Selain daripada itu juga, pada tahun 2022 seramai 9.1 juta rakyat Malaysia telah membuat pengeluaran sebanyak RM91.04 bilion atau purata RM9,906 seorang.

Tahun ini keluar duit untuk beli rumah, tahun depan keluar duit kurangkan pembiayaan bulanan rumah, lagi 15 tahun nak keluar duit untuk pergi haji. Maka semakin berkuranglah simpanan dalam tabung KWSP.

Jadi apakah penyelesaian kepada isu simpanan KWSP tak mencukupi ini? Sudahkah anda mempunyai backup plan yang lain?

Sumber: KWSP 2023, 2022

Panduan:

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee