Kebebasan Kewangan: Ianya Wang Anda

Apabila kita leka, pastinya takkan ke mana. Itulah yang kami percaya, dan oleh kerana itu juga kita sentiasa berusaha untuk berubah dan menyesuaikan diri. Teknologi disruptif seperti mata wang kripto, boleh membawa konotasi negatif dan menanamkan rasa ketakutan dengan penggunaan kata-kata yang menakutkan seperti disruptif.

Sebaliknya, kita boleh melihat gangguan teknologi ini sebagai faktor perubahan positif, terutamanya apabila kita mempunyai lebih banyak kawalan ke atas wang sendiri.

Sejarah Bank dan Mata Wang

Institusi perbankan tradisional telah wujud sejak berabad lamanya, dan jika difikirkan mengenai perubahan yang telah berlaku selama ini, terutamanya selepas lebih 50 tahun; secara semujadi kita mengharapkan perbankan tradisional melakukan perkara yang sama.

Pertukaran nilai wujud daripada keperluan untuk berdagang barangan atau perkhidmatan. Mata wang awal ini merupakan komoditi yang mempunyai nilai yang kekal, seperti garam atau haiwan ternakan. Agak mudah untuk difahami bagaimana mata wang ini digunakan untuk perdagangan kerana nilai mereka jelas kepada kedua-dua pihak.

Kembali ke sekitar 2500 tahun yang lalu di China, mata wang perwakilan, seperti wang kertas, telah menggantikan sistem ini. Ini disebabkan mata wang seperti mata wang kertas dan duit syiling boleh dibawa, dibahagi, ditukar ganti, dan menjadi sebahagian daripada sistem yang dipercayai untuk pertukaran nilai.

Pada zaman dahulu, masyarakat mempercayai dan bergantung kepada bank untuk menyimpan mata wang mereka, dan lebih penting, merekod transaksi dengan tepat. Ada yang telah mencuba alternatif lain, tetapi tiada yang lebih selamat berbanding duit yang disimpan di dalam bank.

Tambahan pula, tidak dapat dibayangkan bagaimana untuk tidur di atas tilam yang dipenuhi wang tunai dapat membantu kesihatan tulang belakang. Kita telah menyaksikan bagaimana sistem perbankan masa lalu tidak dapat menyaingi transformasi digital masa kini.

Pada asasnya, salah satu faktor utama yang mendorong kepada evolusi kewangan boleh dikaitkan dengan keinginan individu untuk mengawal wang mereka sendiri. Sistem perbankan tradisional menggunakan duit simpanan kita untuk membuat keuntungan dan menghadkan akses  kepada wang tersebut; samada dengan membuat anda menunggu berhari-hari untuk duit tersebut dipindahkan di antara bank, atau melengahkannya dengan terma dan syarat di dalam produk perbankan mereka yang rumit.

Bank dan Wang Anda

Apabila bank meminjamkan wang kita kepada pelanggan lain, bank secara dasarnya telah ‘melaburkan’ wang tersebut. Tetapi bank tidak sekadar melabur dengan memberikan pinjaman kepada pangkalan pelanggan mereka. Sebenarnya, sesetengah bank melabur secara meluas di dalam pelbagai jenis aset. Tambahan, sistem perbankan rizab pecahan membolehkan bank membuat pinjaman lebih banyak daripada dana yang sebenarnya tersedia kepada bank tersebut.

Karenah birokrasi juga menghadkan kawalan pelanggan ke atas akaun peribadi. Sebagai contoh, bank sering ditutup pada cuti umum, mengenakan tempoh menunggu untuk meluluskan sesuatu urus niaga, atau memaksa pelanggan untuk menyimpan sejumlah minimum wang di dalam akaun mereka untuk memastikan akaun tersebut kekal aktif.

Berprasangka baik terhadap orang (seperti yang ibu kita selalu ajar), bank telah mencipta semua pita merah ini dalam usaha untuk mengurangkan penipuan dan melindungi pelanggan mereka. Mata wang kripto tidak mempunyai masalah yang sama, terutamanya apabila langkah-langkah ketat keselamatan telah diambil untuk melindungi dompet mata wang kripto anda.

Bagaimana Syarikat Memastikan Mata Wang Kripto Anda Selamat?

Menyimpan mata wang kripto anda dengan selamat adalah perkara yang paling utama. Terdapat tiga jenis penyimpanan dalaman dan ciri-ciri keselamatan yang digunapakai syarikat kripto termasuk penyimpanan atas talian (dikenali sebagai ‘hot wallet’ atau ‘dompet panas’), penyimpanan luar storan (atau penyimpanan sejuk) serta penyimpanan sejuk beku. Kombinasi ketiga-tiga cara ini dapat memberi banyak manfaat yang berkaitan termasuk:

 • Wang anda boleh diakses 24/7 – cuti atau penutupan bank tidak menjejaskan keupayaan kita untuk mengurus kewangan
 • Menghantar dan menerima mata wang kripto dari mana sahaja di seluruh dunia
 • Kawalan penuh ke atas wang
 • Meningkatkan aksesibiliti bagi mereka yang mungkin tidak mempunyai akses kepada sistem perbankan moden, tetapi mempunyai akses kepada internet dan telefon bimbit
 • Menghapuskan kesilapan manusia dan penipuan
 • Maklumat peribadi anda disimpan selamat
 • Menambah keselamatan

Kami percaya kita seharusnya mempunyai kawalan penuh ke atas wang, dan seterusnya menikmati kebebasan kewangan yang sebenar. Kami juga telah menyelami dengan lebih mendalam tentang bagaimana kita melihat masa depan perbankan, dan bagaimana kami percaya perkhidmatan kripto, seperti kami, boleh bekerjasama dengan bank.

Sekarang ini, mata wang kripto yang desentralisasi adalah bebas dari sebarang kawalan institusi dan sebahagian besar Bitcoin kebal terhadap beberapa masalah yang paling serius yang dihadapi oleh mata wang fiat. Kami menjemput anda untuk menyertai evolusi lantas menambah hak dan kuasa ke atas diri dengan peluang untuk menggunakan wang anda apabila anda mahu, bagaimana anda mahu.

Mengenai Luno

Luno merupakan syarikat mata wang kripto terkemuka global yang mempunyai misi untuk menaik taraf dunia kepada sistem kewangan yang lebih baik. Mempunyai tim lebih daripada 250 orang dan kini mempunyai ibu pejabat di London dengan hab serantau di Singapura dan Cape Town.

Diasaskan oleh CEO Marcus Swanepoel dan CTO Timothy Stranex, Luno telah mengumpul lebih daripada $13 juta dana sejak dilancarkan pada 2013 dan disokong oleh gergasi teknologi global Naspers Group yang memimpin pusingan Siri A mereka, dan Balderton Capital yang memimpin pusingan Siri B mereka, antara lainnya.

Mata Wang Digital Dan Token Digital Dikawalselia Suruhanjaya Sekuriti

Di Malaysia, mata wang digital diletakkan di bawah seliaan Suruhanjaya Sekuriti (SC). Dan katanya lesen akan diberikan kepada mereka yang ingin menjalankan sebarang aktiviti yang berkaitan dengan mata wang digital ini.

Bila ada lesen yang sah, barulah kita sebagai rasa selamat untuk menjalankan sebarang transaksi. Baca juga Hukum Penggunaan Mata Wang Bitcoin – Mufti Wilayah Persekutuan Dah Bersuara.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cara Nak Memohon Skim Perkeso Bagi Yang Bekerja Sendiri Serta 8 Manfaatnya

Ketika PKP dilaksanakan kepada rakyat Malaysia, semakin ramai rakyat negara yang kehilangan pekerjaan. Sektor industri yang semakin lemah dan bantuan kerajaan kepada rakyat Malaysia yang semakin meningkat, menunjukkan bahawa PKP ini dijangka akan berlaku untuk tempoh masa yang panjang.

Di antara kerja yang paling mendapat tempat pada ketika musim PKP ini adalah penghantar makanan. Penghantar makanan (rider) melalui motosikal menjadi sangat popular sehinggakan yang berjaya mendapat pendapatan sebanyak RM18,000 dalam masa dua bulan hasil daripada kerja menjadi rider untuk syarikat penghantar makanan.

Walaupun mendapat tempat di kalangan rakyat Malaysia yang telah kehilangan pekerjaan, kerja ini terdedah kepada risiko yang tinggi terutamanya ketika waktu puncak. Kita boleh lihat ramai di kalangan rider menghadapi kamalangan jalan raya yang boleh menjejaskan pendapatan harian mereka dan keluarga.

Mungkin ramai di antara rider ini tidak mempunyai insurans atau takaful untuk menampung kehidupan mereka jika berlaku kemalangan ketika melakukan tugas. Kini, pihak kerajaan telah memberi skim bantuan kemalangan melalui PERKESO.

Pastinya ramai yang tidak mengetahui kewujudan skim yang dikenali sebagai MATRIX ini. Skim ini merupakan satu skim yang disediakan oleh kerajaan bagi membantu golongan pekerja sendiri untuk melindungi diri mereka.

Jenis Pekerjaan Yang Layak

Bermula Januari 2020, skim MATRIX ini telah memperluaskan kategori bagi sesiapa yang bekerja sendiri di bawah 19 jenis kategori. Mereka yang layak adalah Warganegara Malaysia atau Pemastautin Tetap yang menjalankan pekerjaan sendiri dengan tujuan menjana pendapatan tanpa mengira had umur.

Jenis-jenis pekerjaan yang layak untuk mencarum adalah seperti berikut:

 • Pengangkutan Barangan dan Makanan           
 • Perniagaan Online
 • Pertanian     
 • Teknologi Maklumat
 • Penternakan
 • Pemprosesan Data
 • Perhutanan 
 • Ejen
 • Perikanan    
 • Perkhidmatan Profesional
 • Makanan      
 • Perkhidmatan Sokongan
 • Pembuatan  
 • Kesenian
 • Pembinaan  
 • Perkhidmatan Isi Rumah
 • Penjaja          
 • Penjagaan Perawatan dan Pemulihan Kesihatan
 • Premis Penginapan

Cara Mendaftar Skim MATRIX

Untuk memudahkan rakayat Malaysia mengambil skim ini, PERKESO telah menyediakan permohonan melalui dalam talian. Jom kita tengok cara-cara untuk mendaftar.

1. Layari https://matrix.perkeso.gov.my/mypass/login, masukkan nombor kad pengenalan dan nombor telefon bimbit bagi pertama kali daftar ke sistem Matrix ini untuk pendaftaran.

This image has an empty alt attribute; its file name is Cara-Nak-Memohon-Skim-Perkeso-Bagi-Yang-Bekerja-Sendiri1-700x347.jpg

2. Klik butang “SAYA BEKERJA SENDIRI”

3.Klik butang “Daftar” untuk mencarum di dalam skim ini

4. Pilih sektor pekerjaan

5. Isi maklumat lengkap diri sendiri

6. Pilih pelan caruman yang dikehendaki

7. Antara dokumen yang penting yang wajib dimiliki oleh pencarum adalah lesen SSM yang aktif.

Jumlah Caruman

Pencarum ada 4 pelan untku dipilih. Caruman yang dikenakan oleh PERKESO amat mampu milik jika dibandingkan dengan insurans atau takaful.

Para pencarum boleh memilih untuk membayar caruman mengikut kadar bulanan atau tahunan.

8 Manfaat Yang Diperolehi

Memang tiada siapa mahu kemalangan terjadi, tetapi kita haruslah bersedia untuk sebarang kemungkinan. Di antara manfaat yang bakal diperolehi adalah seperti yang berikut.

 • Faedah Perubatan
 • Faedah Hilang Upaya Sementara
 • Faedah Hilang Upaya Kekal
 • Faedah Elaun Layanan Sentiasa
 • Faedah Orang Tanggungan
 • Faedah Pengurusan Mayat
 • Kemudahan Pemulihan Jasmani atau Vokasional
 • Faedah Pendidikan

1. Faedah Perubatan

Mereka yang ditimpa bencana boleh mendapat rawatan perubatan secara percuma di klinik panel PERKESO atau klinik / hospital Kerajaan; atau

Membuat tuntutan bayaran ganti belanja kos rawatan di Pejabat PERKESO.

2. Faedah Hilang Upaya Sementara

Faedah Hilang Upaya Sementara dibayar sepanjang tempoh cuti sakitnya yang disahkan oleh doktor. Tempoh cuti sakit mestilah sekurang-kurangnya empat (4) hari termasuk hari kemalangan.

Perlu mengemukakan sijil cuti sakit.

Kadar bayaran RM30.00 – RM105.33 sehari berdasarkan pelan caruman yang dipilih.

3. Faedah Hilang Upaya Kekal

Hilang upaya kekal ertinya hilang upaya yang berkekalan hingga mengurangkan keupayaan seseorang untuk menjalankan pekerjaannya. Tuntutan boleh dibuat selepas tamat tempoh cuti sakit.

Kadar bayaran sebanyak 90% dari pilihan pendapatan bulanan yang diinsuranskan.

Contoh pengiraan Faedah Hilang Upaya Kekal (bayaran pukal) jika taksiran sama dengan 20% dengan faktor umur 8873 (umur bawah 20 tahun) dan kadar caruman RM592.80.

= (RM3,950 X 90% ÷ 30 hari) X 20% X 8873

= RM210,290.10

4. Elaun Layanan Sentiasa

Elaun diberikan kepada yang tidak berdaya sehingga memerlukan bantuan oleh orang lain.

Elaun bulanan sebanyak RM500.00.

5. Faedah Orang Tanggungan

Faedah Orang Tanggungan dibayar secara bulanan kepada yang meninggal dunia. Kadar bayaran sebanyak 90% daripada pilihan pendapatan bulanan yang diinsuranskan.

Orang Tanggungan Yang Layak Balu atau duda dan anak berumur di bawah 21 tahun. Jika tiada balu, duda atau anak

Ibu atau bapa; atau

Adik-beradik berumur di bawah 21 tahun; atau

Datuk nenek

Duda/balu, ibu/bapa, datuk/nenek menerima faedah sepanjang hayat

Anak menerima faedah sehingga berumur 21 tahun atau berkahwin (mana yang lebih awal). Jika sedang belajar di IPT, terima faedah sehingga mendapat ijazah pertama atau berkahwin (mana yang lebih awal)

Contoh pengiraan bayaran Faedah Orang Tanggungan kepada Isteri dan Anak.

Pelan Pendapatan Bulanan Pilihan Yang Diinsuranskan (Pencen Bulanan)

1. RM1,050 = RM1,050 X 90% = RM945.00

2. RM1,550 = RM1,550 X 90% = RM1,395.00

3. RM2,950 = RM2,950 X 90% = RM2,655.00

4. RM3,950 = RM3,950 X 90% = RM3,555.00

6. Faedah Pengurusan Mayat

Faedah Pengurusan Mayat sebanyak RM2,000.00 dibayar kepada mereka yang meninggal dunia akibat daripada bencana pekerjaan sendiri atau semasa menerima faedah hilang upaya.

7. Kemudahan Pemulihan Jasmani Atau Vokasional

Kemudahan permulihan dan vokasional diberikan secara percuma. Pemulihan jasmani ini termasuklah fisioterapi, pembedahan rekonstruktif, anggota tiruan, rawatan hemodialisis, kerusi roda, tilam khas, tongkat, commode chair, lampin dan banyak lagi.

Kemudahan vokasional pula seperti latihan dalam bidang elektrikal, jahitan, membaiki radio dan lain-lain.

8. Faedah Pendidikan

Faedah Pendidikan merupakan kemudahan dalam bentuk pinjaman atau biasiswa kepada anak yang telah meninggatl dunia atau menerima bayaran berkala faedah hilang upaya kekal dengan memenuhi syarat-syarat kelayakan yang ditetapkan.

Sumber Rujukan: Perkeso

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!