Kebebasan Kewangan: Ianya Wang Anda

Apabila kita leka, pastinya takkan ke mana. Itulah yang kami percaya, dan oleh kerana itu juga kita sentiasa berusaha untuk berubah dan menyesuaikan diri. Teknologi disruptif seperti mata wang kripto, boleh membawa konotasi negatif dan menanamkan rasa ketakutan dengan penggunaan kata-kata yang menakutkan seperti disruptif.

Sebaliknya, kita boleh melihat gangguan teknologi ini sebagai faktor perubahan positif, terutamanya apabila kita mempunyai lebih banyak kawalan ke atas wang sendiri.

Sejarah Bank dan Mata Wang

Institusi perbankan tradisional telah wujud sejak berabad lamanya, dan jika difikirkan mengenai perubahan yang telah berlaku selama ini, terutamanya selepas lebih 50 tahun; secara semujadi kita mengharapkan perbankan tradisional melakukan perkara yang sama.

Pertukaran nilai wujud daripada keperluan untuk berdagang barangan atau perkhidmatan. Mata wang awal ini merupakan komoditi yang mempunyai nilai yang kekal, seperti garam atau haiwan ternakan. Agak mudah untuk difahami bagaimana mata wang ini digunakan untuk perdagangan kerana nilai mereka jelas kepada kedua-dua pihak.

Kembali ke sekitar 2500 tahun yang lalu di China, mata wang perwakilan, seperti wang kertas, telah menggantikan sistem ini. Ini disebabkan mata wang seperti mata wang kertas dan duit syiling boleh dibawa, dibahagi, ditukar ganti, dan menjadi sebahagian daripada sistem yang dipercayai untuk pertukaran nilai.

Pada zaman dahulu, masyarakat mempercayai dan bergantung kepada bank untuk menyimpan mata wang mereka, dan lebih penting, merekod transaksi dengan tepat. Ada yang telah mencuba alternatif lain, tetapi tiada yang lebih selamat berbanding duit yang disimpan di dalam bank.

Tambahan pula, tidak dapat dibayangkan bagaimana untuk tidur di atas tilam yang dipenuhi wang tunai dapat membantu kesihatan tulang belakang. Kita telah menyaksikan bagaimana sistem perbankan masa lalu tidak dapat menyaingi transformasi digital masa kini.

Pada asasnya, salah satu faktor utama yang mendorong kepada evolusi kewangan boleh dikaitkan dengan keinginan individu untuk mengawal wang mereka sendiri. Sistem perbankan tradisional menggunakan duit simpanan kita untuk membuat keuntungan dan menghadkan akses  kepada wang tersebut; samada dengan membuat anda menunggu berhari-hari untuk duit tersebut dipindahkan di antara bank, atau melengahkannya dengan terma dan syarat di dalam produk perbankan mereka yang rumit.

Bank dan Wang Anda

Apabila bank meminjamkan wang kita kepada pelanggan lain, bank secara dasarnya telah ‘melaburkan’ wang tersebut. Tetapi bank tidak sekadar melabur dengan memberikan pinjaman kepada pangkalan pelanggan mereka. Sebenarnya, sesetengah bank melabur secara meluas di dalam pelbagai jenis aset. Tambahan, sistem perbankan rizab pecahan membolehkan bank membuat pinjaman lebih banyak daripada dana yang sebenarnya tersedia kepada bank tersebut.

Karenah birokrasi juga menghadkan kawalan pelanggan ke atas akaun peribadi. Sebagai contoh, bank sering ditutup pada cuti umum, mengenakan tempoh menunggu untuk meluluskan sesuatu urus niaga, atau memaksa pelanggan untuk menyimpan sejumlah minimum wang di dalam akaun mereka untuk memastikan akaun tersebut kekal aktif.

Berprasangka baik terhadap orang (seperti yang ibu kita selalu ajar), bank telah mencipta semua pita merah ini dalam usaha untuk mengurangkan penipuan dan melindungi pelanggan mereka. Mata wang kripto tidak mempunyai masalah yang sama, terutamanya apabila langkah-langkah ketat keselamatan telah diambil untuk melindungi dompet mata wang kripto anda.

Bagaimana Syarikat Memastikan Mata Wang Kripto Anda Selamat?

Menyimpan mata wang kripto anda dengan selamat adalah perkara yang paling utama. Terdapat tiga jenis penyimpanan dalaman dan ciri-ciri keselamatan yang digunapakai syarikat kripto termasuk penyimpanan atas talian (dikenali sebagai ‘hot wallet’ atau ‘dompet panas’), penyimpanan luar storan (atau penyimpanan sejuk) serta penyimpanan sejuk beku. Kombinasi ketiga-tiga cara ini dapat memberi banyak manfaat yang berkaitan termasuk:

  • Wang anda boleh diakses 24/7 – cuti atau penutupan bank tidak menjejaskan keupayaan kita untuk mengurus kewangan
  • Menghantar dan menerima mata wang kripto dari mana sahaja di seluruh dunia
  • Kawalan penuh ke atas wang
  • Meningkatkan aksesibiliti bagi mereka yang mungkin tidak mempunyai akses kepada sistem perbankan moden, tetapi mempunyai akses kepada internet dan telefon bimbit
  • Menghapuskan kesilapan manusia dan penipuan
  • Maklumat peribadi anda disimpan selamat
  • Menambah keselamatan

Kami percaya kita seharusnya mempunyai kawalan penuh ke atas wang, dan seterusnya menikmati kebebasan kewangan yang sebenar. Kami juga telah menyelami dengan lebih mendalam tentang bagaimana kita melihat masa depan perbankan, dan bagaimana kami percaya perkhidmatan kripto, seperti kami, boleh bekerjasama dengan bank.

Sekarang ini, mata wang kripto yang desentralisasi adalah bebas dari sebarang kawalan institusi dan sebahagian besar Bitcoin kebal terhadap beberapa masalah yang paling serius yang dihadapi oleh mata wang fiat. Kami menjemput anda untuk menyertai evolusi lantas menambah hak dan kuasa ke atas diri dengan peluang untuk menggunakan wang anda apabila anda mahu, bagaimana anda mahu.

Mengenai Luno

Luno merupakan syarikat mata wang kripto terkemuka global yang mempunyai misi untuk menaik taraf dunia kepada sistem kewangan yang lebih baik. Mempunyai tim lebih daripada 250 orang dan kini mempunyai ibu pejabat di London dengan hab serantau di Singapura dan Cape Town.

Diasaskan oleh CEO Marcus Swanepoel dan CTO Timothy Stranex, Luno telah mengumpul lebih daripada $13 juta dana sejak dilancarkan pada 2013 dan disokong oleh gergasi teknologi global Naspers Group yang memimpin pusingan Siri A mereka, dan Balderton Capital yang memimpin pusingan Siri B mereka, antara lainnya.

Mata Wang Digital Dan Token Digital Dikawalselia Suruhanjaya Sekuriti

Di Malaysia, mata wang digital diletakkan di bawah seliaan Suruhanjaya Sekuriti (SC). Dan katanya lesen akan diberikan kepada mereka yang ingin menjalankan sebarang aktiviti yang berkaitan dengan mata wang digital ini.

Bila ada lesen yang sah, barulah kita sebagai rasa selamat untuk menjalankan sebarang transaksi. Baca juga Hukum Penggunaan Mata Wang Bitcoin – Mufti Wilayah Persekutuan Dah Bersuara.

Boleh rujuk di sini bagaimana untuk Mulakan Pelaburan Aset Digital Yang Sah Dan Patuh Syariah Hari Ini Dengan Luno.

Bagi mereka yang telah siap akaun Luno dan belum claim bonus RM25 dalam bentuk Bitcoin secara percuma, masukkan kod FVSKG5. Klik di bahagian Rewards dan masukkan kod FVSKG5.

Bila kita deposit dan beli aset digital kita yang pertama bernilai RM250 (tak termasuk fees Luno), nanti dapat RM25 dalam bentuk Bitcoin secara percuma.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Le Bourne Optimis Catat Pertumbuhan PPerniagaan Meskipun Senario Harga Koko Tidak Menentu

KUALA LUMPUR, 14 Mei (Bernama) — Pengeluar coklat industri, Le Bourne Sdn Bhd optimis dengan prospek dan pertumbuhan perolehannya bagi tahun ini meskipun keadaan harga koko yang tidak menentu disebabkan oleh kekurangan bekalan biji koko.

Pengarah Urusannya Ng Boon Yeap berkata menyedari ketidaktentuan dalam pasaran komoditi tersebut, syarikat itu mengambil pendekatan berhati-hati untuk melaksanakan pelarasan harga produknya kerana ini boleh menjejaskan tingkah laku pembelian pelanggan.

“Harga produk coklat perlu dinaikkan tetapi atas alasan yang munasabah. Hari ini, semua harga meningkat, termasuk logistik dan kos buruh.

“Dengan pertumbuhan ekonomi global yang lebih perlahan ditambah dengan keadaan ketegangan geopolitik, semuanya menjadi sangat mahal.

“Sudah tentunya, kita perlu menaikkan (harga) untuk menangani inflasi dan harga bahan mentah yang tinggi. Namun begitu, kami melihat penggunaan coklat di rantau ini masih berkembang,” katanya kepada Bernama.

Ng berkata, senario ketika ini memberi kesan kepada keseluruhan industri koko dan bukan hanya terhad kepada satu-satu syarikat sahaja.

Menurut tradingeconomics.com, harga koko mencatatkan kenaikan tidak dijangka tahun ini ke paras tertinggi dalam sejarah pada 19 April lepas kepada US$12,218 satu tan (US$1=RM4.71) disebabkan kebimbangan terhadap pengurangan bekalan.

Bagaimanapun, harga pasaran menyusut kepada US$7,350.1 satu tan pada 6 Mei namun naik semula kepada US$8,256.9 satu tan pada 13 Mei.

Harga koko global melonjak naik apabila keadaan cuaca buruk telah menjejaskan pengeluaran di wilayah pengeluar utama.

Kira-kira 70 peratus daripada koko global dikeluarkan di Afrika Barat, dengan Ivory Coast dan Ghana berdepan masalah penuaian akibat hujan lebat yang disebabkan oleh fenomena cuaca El Nino.

Mengulas mengenai permintaan pasaran Le Bourne, Ng berkata, “Ia masih ada. Tidak ada pelanggan yang membatalkan pesanan kerana kami telah merancang strategi untuk menangani cabaran ini.”

BAGAIMANA KISAH BERMULA

Ng yang berlatarbelakangkan dalam bidang kejuruteraan menyertai industri tersebut pada 1989 apabila beliau bekerja dengan sebuah syarikat elektronik Amerika sebagai jurutera selama kira-kira dua setengah tahun.

Beliau kemudiannya berhenti dan menyertai sebuah syarikat Jerman sebagai pakar teknikal dalam pindahan teknologi koko dan teknologi pemprosesan coklat.

“Sejak itu, saya membawa balik teknologi tersebut ke Malaysia dan Asia Tenggara. Saya membantu beberapa syarikat Malaysia menubuhkan kilang pemprosesan koko moden mereka, dan salah satu daripadanya termasuk yang terbesar di negara ini dan Asia,” katanya.

Ng berkata Le Bourne bermula hasil daripada usaha sekumpulan usahawan yang berpandangan jauh dan memililki pengalaman lebih 50 tahun dalam pemprosesan coklat, pembangunan teknologi, teknikal produk dan aplikasi.

Menurutnya, meskipun nama Le Bourne berasal dari sebuah kawasan kecil di Perancis, ia didaftarkan pada 2009 dengan LB sebagai logonya.

“Jika anda memusingkan logo LB 90 darjah, anda boleh melihat bibir manusia kerana kami mencipta logo sedemikian rupa untuk menunjukkan bahawa produk itu secara semula jadi lazat dan sihat.

“Saat anda membicarakan tentang coklat, anda akan membayangkannya dari Switzerland atau negara-negara Eropah. Oleh itu, untuk bersaing dalam industri, apa yang anda perlukan ialah mencipta logo yang baik dengan nama jenama yang baik untuk memasarkan produk kerana coklat secara tradisinya dikaitkan sebagai produk Eropah,” katanya.

Mengenai produknya, beliau berkata Le Bourne menghasilkan spektrum produk yang meluas yang sesuai untuk semua kegunaan, menawarkan perkhidmatan komprehensif bagi membolehkan pelanggan menikmati faedah rantaian nilai yang lengkap.

“Produk kami pada asasnya 80 peratus untuk dieksport ke 20 negara, terutamanya ke rantau Asia Pasifik, manakala baki 20 peratus adalah untuk penggunaan tempatan.

“Sebagai pengeluar coklat industri, atau pengeluar coklat sebenar, kami menghasilkan coklat untuk  pengeluar makanan, gourmet (makanan atau masakan berkualiti tinggi) dan perkhidmatan makanan,” katanya.

Ng berkata lindung nilai mata wang adalah sebab utama mengapa Le Bourne mengeksport lebih separuh daripada produknya ke luar negara.

“Lindung nilai mata wang adalah antara usaha untuk mengurangkan kesan turun naik mata wang. Memandangkan kami menggunakan bahan mentah yang diimport, lindung nilai mata wang membantu kami melindungi perniagaan kami daripada keadaan yang tidak dijangka seperti nilai ringgit yang lebih rendah,” katanya. 

STOK BIJI KOKO

Ng menjelaskan meskipun keadaan pasaran yang tidak menentu, perniagaan coklat masih perlu untuk terus berkembang. 

Oleh itu, katanya, semua syarikat dalam industri itu perlu mencari kaedah kreatif untuk mengurangkan kos operasi perniagaan mereka.

Memetik laporan Pertubuhan Koko Antarabangsa (ICC), Ng berkata jumlah peratusan pengisaran koko bagi suku keempat 2023 adalah minimum berbanding suku keempat 2022, dengan kekurangan hanya 0.2 peratus, menunjukkan bahawa penggunaan koko masih kukuh.

“Kami mengunjurkan penggunaan koko tahun ini tidak berubah atau lebih rendah sedikit bagi keseluruhan industri koko,” katanya.

Menurut data bulanan terkini ICC, kekurangan bekalan sebanyak 374,000 tan dijangkakan bagi tahun tanaman 2023/2024 berbanding 74,000 tan metrik dalam tempoh yang sama sebelumnya.

Mengenai stok biji koko, Ng berkata secara umumnya, pemain industri koko telah menandatangani kontrak hadapan beberapa bulan lebih awal, sekurang-kurangnya enam bulan hingga satu tahun, untuk mendapatkan stok koko.

“Justeru, tidak menjadi masalah kepada mereka (syarikat besar) jika senario kekurangan bekalan berlaku secara tidak dijangka, kerana mereka mempunyai stok biji koko yang banyak untuk mengekalkan perniagaan mereka,” katanya.

— BERNAMA