Kontroversi Banque Havilland, Perbankan Swasta Yang Mempunyai Kaitan Dengan Keluarga Diraja Britain

Bank merupakan institusi yang menjadi nadi utama sesebuah negara. Selain daripada berfungsi sebagai tempat menyimpan duit para pelanggan, bank turut menyediakan perkhidmatan pinjaman dan juga pelaburan kepada orang ramai.

Antara bank yang terkenal di dunia yang mempunyai tahap keselamatan yang tinggi adalah bank di Switzerland yang menjaga privasi para pelanggan mereka dengan begitu ketat sekali.

BACA: Bank Switzerland, Bank Yang Paling Selamat Dan Dipercayai

Selain bank di Switzerland, terdapat juga beberapa bank di Eropah yang turut sama menyediakan perkhidmatan yang hampir sama dengan bank di Switzerland dan kebanyakan bank tersebut merupakan bank yang dimiliki oleh individu.

Bank jenis peribadi ini kebiasaanya mempunyai pelanggan yang terdiri daripada golongan kaya, di mana bank tersebut hanya memberikan pinjaman kepada golongan yang berada.

Di antara bank peribadi yang menjadi perhatian buat masa sekarang adalah Banque Havilland yang terletak di Luxembourg.

Apa yang menjadi perhatian orang ramai adalah bank telah mencetuskan kontroversi kerana melibatkan kerabat diraja Britain secara tidak langsung.

Bagaimana Banque Havilland Ini Bermula?

This image has an empty alt attribute; its file name is Kontroversi-Banque-Havilland-Perbankan-Swasta-Yang-Mempunyai-Kaitan-Dengan-Keluarga-Diraja-Britain2-700x463.jpg
Kredit Gambar: Flickr

Orang yang bertanggungjawab di dalam penubuhan bank ini adalah David Rowland. Beliau merupakan seorang yang kurang dikenali dan boleh dikatakan sangat misteri kerana kurang terdedah kepada publisiti.

Beliau merupakan seorang pelabur dalam pelbagai jenis perniagaan termasuklah hartanah.

Sepanjang bergelar pelabur, beliau telah membeli pelbagai jenis syarikat dan yang paling mencetuskan kontroversi adalah pembelian sebuah bank di Luxembourg pada tahun 2009.

Pada ketika itu banyak bank di Eropah mengalami krisis subprime yang bermula di Amerika Syarikat. David Rowland pada ketika itu mengambil peluang dengan membeli bank Kaupthing Bank Luxembourg dengan harga yang murah.

Bank ini kemudian ditukar nama kepada Banque Havilland setelah menjadi milik sepenuhnya David Rowland.

Walaupun bank ini kecil dan dianggarkan bernilai sekitar USD1 bilion, kebanyakan pelanggan yang menggunakan bank ini terdiri daripada orang kenamaan.

Penglibatan Putera Andrew Dalam Bank Banque Havilland

Kredit Gambar: Daily Mail

Tentu sekali pelik bagaimana bank yang sekecil ini boleh menjadi pilihan para pelangan VVIP. Semua ini terletak kepada pengaruh yang ada pada Putera Britain iaitu Putera Andrew.

Beilau merupakan anak ketiga dan putera kedua dan merupakan anak kesayangan Ratu Elizabeth. Putera  Andrew mula berkawan rapat dengan David Rowland sejak tahun 2005 lagi.

Disebabkan Putera Andrew merupakan putera yang paling berpengaruh di Britain, maka David Rowland senang mendapatkan kenalan untuk pelanggannya yang terdiripada dari golongan VVIP dari seluruh dunia.

Kerajaan Britain melantik Putera Andrew sebagai wakil negara untuk mencari rakan perdagangan untuk Britain. Dengan pengaruh yang dimiliki oleh Andrew, beliau telah menggunakan Banque Havilland sebagai bank perantaraan untuk pelanggan yang ingin meminjam wang dari Britain.

Di sinilah Banque Havilland mendapat pelanggan berkelas atasan dan sangat berpengaruh walaupun kadangkala penjenayah kolar putih turut sama terlibat.

Individu Terkenal Yang Menjadi Pelanggan Bank Banque Havilland

Putera Andrew (kiri) bersama Presiden Azerbaijan (kanan). Kredit Gambar: Independent

Di antara pelanggan terkenal yang menggunakan perkhidmatan Banque Havilland adalah Presiden Azerbaijan. Negara ini sememangnya terkenal dengan rasuah dan kleptokrat dalam pentadbiran mereka.

Selain Azerbaijan, bank ini turut memberi pinjaman kepada Kola Aluko yang merupakan ahli perniagaan yang mempunyai hubungan dengan bekas Menteri Nigeria yang kini sedang disiasat kerana kes rasuah.

Disebabkan perkara tersebut, bank ini menjadi perhatian umum kerana dikatakan memberi bantuan kewangan kepada mereka yang terkenal mengamalkan penyelewengan dalam pentadbiran mereka.

Putera Andrew juga dikatakan terlibat dalam permainan politik ini yang sekaligus telah mencemarkan nama baik keluarga diraja Britain.

Bank ini kini dalam siasatan pihak berkuasa Britain kerana menimbulkan tanda tanya pelbagai pihak. Istana Buckingham memberi komen mengenai peristiwa ini dengan mengatakan bahawa Putera Andrew bukanlah duta rasmi bagi Banque Havilland ini.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

6 Sebab Bank Tak Luluskan Permohonan Pembiayaan

Zaman sekarang, memang dah menjadi kebiasaan untuk seseorang itu membuat pembiayaan bank tak kiralah untuk pembiayaan peribadi, pembiayaan kereta, rumah dan sebagainya.

Jarang kita dengar seseorang membeli kereta baru secara tunai. Ada tu ada, tapi tak ramai.

Disebabkan semakin ramai yang memohon untuk mendapatkan pembiayaan, pihak bank dan juga syarikat kewangan telah mengetatkan syarat kelulusan sehingga ada pemohon gagal mendapatkan pembiayaan.

Disebabkan itulah, kita perlu tahu beberapa faktor yang menyebabkan permohonan sesuatu pembiayaan itu ditolak.

1. Salah Pilih Bank

Setiap bank mempunyai syarat kelulusan mereka yang tersendiri. Jadi loan anda mungkin diluluskan oleh Bank A tetapi tidak untuk Bank B. Dan untuk pengetahuan anda lagi, Bank Negara Malaysia (BNM) boleh menjejak permohonan pembiayaan dan juga status pembiayaan anda.

Jika permohonan pembiayaan anda ditolak oleh satu-satu bank, bank lain pun mungkin akan melakukan hal yang sama walaupun anda telah memenuhi syarat kelayakan mereka.

Amat penting untuk anda memilih bank yang tepat berdasarkan syarat kelulusan yang dinyatakan mereka.

2. Skor Yang Rendah

Kebanyakan bank ada akses kepada skor setiap pemohon. Skor ini bergantung kepada tahap kewangan seseorang dan kemampuannya untuk membayar balik pembiayaan.

Sekiranya skor anda rendah, potensi untuk pembiayaan anda diluluskan juga adalah rendah.

Baca: Fahami CCRIS Dan CTOS Untuk Lulus Pinjaman

3. Debt to Service Ratio (DSR)

Nisbah hutang merupakan formula yang digunakan oleh setiap bank untuk menilai kemampuan anda membayar balik pembiayaan. Setiap bank pula mempunyai nisbah DSR yang berbeza-beza.

Jadi amat penting untuk anda buat homework terlebih dahulu bagi melihat bank mana yang sesuai dengan DRS anda.

Baca: Ketahui Debt Service Ratio (DSR) Anda Untuk Harga Rumah Yang Mampu DiMiliki Berdasarkan Gaji

4. Dokumen Tak Lengkap

Anda ingin memohon pembiayaan ribuan ringgit, malah ada yang nak pinjam sehingga ratus ribu ringgit. Jadi tentulah perlu sediakan kesemua dokumen yang diperlukan.

Tanpa dokumen yang lengkap, proses permohonan bukan saja akan memakan masa yang lebih lama, tetapi permohonan tersebut berpotensi untuk ditolak.

Sebelum menghantar borang permohonan tersebut, semak beberapa kali untuk memastikan semuanya telah pun lengkap diisi dan dikepilkan dokumen sokongan seperti yang diperlukan.

Semua bakal peminjam mahukan pembiayaan mereka diluluskan dengan cepat dan mudah. Oleh itu, pastikan anda memenuhi segala kriteria yang diperlukan oleh bank pilihan anda.

Baca: Senarai Semak Dokumen Permohonan Pembiayaan Rumah

5. Cek Kena ‘Tendang’

Jika anda mempunyai cek tendang dalam beberapa bulan kebelakangan ini, tangguhkan dahulu niat anda untuk mendapatkan pembiayaan. Ini kerana kebanyakan bank akan menolak permohonan peminjam sekiranya pemohon tersebut mempunyai 2 atau lebih cek tendang dalam tempoh 12 bulan yang lalu.

Mungkin zaman sekarang tak ramai yang pakai cek, tapi ini merupakan salah satu punca yang menyebabkan permohonan pembiayaan kita akan ditolak.

6. Muflis

Perkataan ini sangat ditakuti setiap orang. Individu yang muflis tidak layak untuk mendapatkan pembiayaan baru, pembiayaan semula dan apa jua kemudahan pembiayaan yang lain.

Sebab itulah anda dinasihatkan berhati-hati dalam merancang kewangan kerana takut ia akan memakan diri sehingga diisytihatkan muflis.

Sumber Rujukan: Hasrul Hassan

Jom belajar ilmu kewangan secara bermodul menggunakan buku Bijak Merancang Wang, klik www.bukuBMW.com. Topik ini terkandung dalam modul kewangan dalam Buku Bijak Merancang Wang yang mengandungi modul kewangan secara tersusun:

1. Aliran tunai
2. Pengurusan aset dan hutang
3. Simpanan
4. Perlindungan
5. Pelaburan
6. Penyucian
7. Pewarisan

Sebagai pengguna, kita patut tahu fungsi dan peranan setiap produk kewangan. Ia saling melengkapi dan memerlukan antara satu sama lain. Dapatkan di www.bukuBMW.com

Majalah Labur