6 Tips Berjimat Ketika Musim Pandemik

Dengan keadaan pandemik yang berlaku dalam negara, sudah tentu ramai yang terkesan daripada segi ekonomi dan kewangan. Banyak perniagaan seperti restoran, kedai runcit dan lain-lain lagi terpaksa gulung tikar.

Ramai juga yang kehilangan pekerjaan atau diberikan cuti tanpa gaji sejak Mac 2020. Maka amat penting sekali untuk kita berjimat-cermat untuk kewangan keluarga dan kelangsungan hidup.

Berikut merupakan beberapa tips berjimat teruk yang boleh kita lakukan.

1. Jangan Bazirkan Makanan

Kehidupan berjimat-cermat bukan hanya dengan menjimatkan wang tetapi ia juga berkaitan menjimatkan bekalan makanan yang ada. Anda perlu berfikir panjang sebelum membazirkan sumber bekalan makanan anda miliki.

Guna dan masak makanan yang perlu sahaja, jangan lebihkan makanan sekiranya tiada siapa yang akan makan. Boleh juga boleh menanam sayur-sayuran dengan cara berkebun.

Sambil berjimat sambil badan sihat.

2. Simpan Wang Tanpa Sebab

Kita boleh amalkan membuat simpanan wang tanpa sebarang alasan. Jika dulu kita rasa bebas untuk membeli apa saja, kini simpanlah dan bersedia sekiranya berlaku apa-apa yang tidak diingini.

Sebagai contoh, jika gaji kita tidak dibayar penuh kerana tidak dapat bekerja secara normal, berapa banyak simpanan yang kita ada?

3. Bekerja Sambilan Secara Online Di Rumah

Dalam keadaan sekarang, kita lebih selamat sekiranya banyak habiskan masa di rumah. Namun ramai tak sedar bahawa mereka boleh melakukan banyak perkara bagi menjana wang secara online di rumah.

Terdapat begitu banyak pendapatan pasif yang boleh dijana secara online seperti paid review, dropship produk, buat content di youtube, melakukan servis menterjemah, menulis dan sebagainya.

Boleh juga belajar ilmu pelaburan saham dan buat duit tepi depan menggunakan komputer atau laptop. Tapi pastikan ada ilmu dulu baru melabur.

4. Claim Refund Bagi Perkhidmatan Yang Tidak Digunakan

Pengguna yang tidak dapat menggunakan produk atau perkhidmatan kerana pandemik COVID-19 ini berhak untuk claim refund bagi servis tersebut. Jika tidak, anda akan kerugian lebih banyak wang kerana tidak dapat menggunakan servis tersebut.

Duit tersebut juga boleh digunakan untuk membeli barangan keperluan. Antara servis yang boleh anda claim refund adalah seperti langganan keahlian gim dan sebagainya.

Atau mungkin sebelum ini kita banyak habiskan duit untuk langganan televisyen berbayar atau penstriman, mungkin sudah tiba masanya untuk kita hentikan langganan tersebut.

5. Membeli-Belah Secara Online

Membeli belah secara online yang kami maksudkan bukannya semua barang harus dipesan melalui online, tetapi menggunakan internet sebagai medium untuk mencari kedai manakah yang memberikan harga barangan yang murah dan berpatutan.

Jadi, anda membuat perbandingan harga secara online sebelum membeli. Selain itu, beli secara online juga dapat menjimatkan masa dan wang kerana tak perlu membeli barang yang tidak perlu sekiranya pergi ke pasaraya sendiri menaiki kenderaan.

6. Hentikan Penggunaan Kad Kredit

Akhir sekali, boleh pertimbangkan untuk berhenti menggunakan kad kredit. Dengan adanya kad kredit, kita berisiko untuk menambahkan hutang berbanding untuk berjimat-cermat.

Tanpa kad kredit, kita tak perlu bayar kadar faedah dan hutang kad kredit sekalipun. Hanya guna wang tunai saja, ia sangat menjimatkan. Atau gunakan saja kad debit agar kita tidak terlebih berbelanja.

Semoga segala masalah kewangan yang melanda dapat diselesaikan dengan baik dan kita dapat mengharungi musim pandemik ini bersama-sama.

Sumber Rujukan:

Asingkan sedikit pendapatan anda dan tukarkan kepada bentuk emas. Kaedah termudah dan termurah di Malaysia buat masa ini bagi sesiapa nak simpan emas. Tak perlu 1 gram pun, minimum 0.25 gram.

Boleh mulakan simpanan emas patuh syariah dengan KAB Gold.

This image has an empty alt attribute; its file name is kab-gold-uncang-emas-800-700x990.jpg

Dengan minimum pembelian 0.25 gram emas atau serendah RM65 (berdasarkan harga emas RM260 segram), semuanya boleh dilakukan secara online.

Prosesnya sangat mudah:

  • Layari laman web KAB Gold
  • Lengkapkan borang pendaftaran
  • Verify emel

Kemudian dah boleh login dan buat pembelian pertama anda hari ini juga.

Previous ArticleNext Article

Tiada Halangan MMC Jual Saham MMC Ports,  Namun Perlu Patuhi Dasar – Anthony Loke

KUALA LUMPUR, 16 April (Bernama) — Kementerian Pengangkutan (MoT) tidak mempunyai sebarang halangan jika MMC Corp Bhd berhasrat menjual 49 peratus kepentingannya dalam MMC Port Holdings Bhd (MMC Port) termasuk kepada syarikat asing, namun perkara berkaitan konsesi dan status pemilikan aset utama negara perlu diteliti.

Menterinya Anthony Loke Siew Fook berkata walaupun aspek berkaitan penjualan pegangan saham berkenaan adalah keputusan korporat, sebarang perubahan terbabit perlu dimaklumkan kepada kementerian selain mematuhi dasar kerajaan yang menetapkan bahawa 51 peratus aset utama negara dipegang oleh syarikat tempatan.

“Saya tidak dimaklumkan lagi berkenaan hal itu (rancangan MMC untuk menjual pegangan saham) tetapi sekiranya ini melibatkan konsesi, sebarang perubahan pemilikan perlu dimaklumkan kepada MoT.

“Penglibatan syarikat asing dalam sektor pelabuhan juga bukanlah sesuatu yang baharu…sebagai contoh, 30 peratus pegangan PTP (Pelabuhan Tanjung Pelepas Sdn Bhd) dimiliki oleh Maersk-Line,” katanya kepada pemberita pada majlis pelancaran stesen pengecasan kenderaan elektrik Evlution bersama Mastercard dan RHB Bank Bhd di sini, hari ini.

Beliau mengulas laporan media mengenai tindakan syarikat pelaburan berpangkalan di New York, Global Infrastructure Partners (GIP) menangguhkan rancangan pembelian sehingga 49 peratus kepentingan dalam MMC Port yang juga unit perniagaan konglomerat pelabuhan MMC Corp Bhd di bawah kawalan tokoh korporat terkemuka, Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary.

Syed Mokhtar dilaporkan memohon penilaian bernilai RM15 bilion hingga RM20 bilion bagi syarikat itu yang akan menjadikannya sebagai urus niaga terbesar berkaitan pelabuhan di negara ini.

Sementara itu, majlis hari ini merupakan inisiatif awal EVlution untuk menyediakan 2,000 unit stesen pengecas EV di seluruh negara menjelang 2025, memudahkan akses pengguna kenderaan elektrik untuk mengecas kenderaan mereka di lokasi-lokasi strategik seluruh negara.

Ketua Pegawai Eksekutif Evlution Jeffrey On berkata syarikat itu telah menetapkan sasaran tinggi bagi pemasangan 100 stesen pengecas EV di kawasan-kawasan metropolitan sekitar Lembah Klang, Pulau Pinang, dan Johor.

“Kami sedang dalam proses penawaran bagi program Solar Berskala Besar (LSS) rundingan kelima tahun ini untuk mengukuhkan lagi komitmen terhadap penyelesaian tenaga lestari bagi masa depan lebih cerah,” katanya.

EVlution juga setakat ini merupakan satu-satunya Pengendali Titik Pengecasan (CPO) di Malaysia yang menyediakan sistem pembayaran tergabung bagi membolehkan pengguna membayar pengecasan EV melalui aplikasi mudah alih EVlution atau menggunakan kad fizikal. 

“Melalui kerjasama strategik dengan RHB dan Mastercard, EVlution memperkenalkan platform pembayaran terkini yang memudahkan transaksi dan memajukan penyelesaian mobiliti lestari,” katanya.

— BERNAMA