6 Tips Berjimat Ketika Musim Pandemik

Dengan keadaan pandemik yang berlaku dalam negara, sudah tentu ramai yang terkesan daripada segi ekonomi dan kewangan. Banyak perniagaan seperti restoran, kedai runcit dan lain-lain lagi terpaksa gulung tikar.

Ramai juga yang kehilangan pekerjaan atau diberikan cuti tanpa gaji sejak Mac 2020. Maka amat penting sekali untuk kita berjimat-cermat untuk kewangan keluarga dan kelangsungan hidup.

Berikut merupakan beberapa tips berjimat teruk yang boleh kita lakukan.

1. Jangan Bazirkan Makanan

Kehidupan berjimat-cermat bukan hanya dengan menjimatkan wang tetapi ia juga berkaitan menjimatkan bekalan makanan yang ada. Anda perlu berfikir panjang sebelum membazirkan sumber bekalan makanan anda miliki.

Guna dan masak makanan yang perlu sahaja, jangan lebihkan makanan sekiranya tiada siapa yang akan makan. Boleh juga boleh menanam sayur-sayuran dengan cara berkebun.

Sambil berjimat sambil badan sihat.

2. Simpan Wang Tanpa Sebab

Kita boleh amalkan membuat simpanan wang tanpa sebarang alasan. Jika dulu kita rasa bebas untuk membeli apa saja, kini simpanlah dan bersedia sekiranya berlaku apa-apa yang tidak diingini.

Sebagai contoh, jika gaji kita tidak dibayar penuh kerana tidak dapat bekerja secara normal, berapa banyak simpanan yang kita ada?

3. Bekerja Sambilan Secara Online Di Rumah

Dalam keadaan sekarang, kita lebih selamat sekiranya banyak habiskan masa di rumah. Namun ramai tak sedar bahawa mereka boleh melakukan banyak perkara bagi menjana wang secara online di rumah.

Terdapat begitu banyak pendapatan pasif yang boleh dijana secara online seperti paid review, dropship produk, buat content di youtube, melakukan servis menterjemah, menulis dan sebagainya.

Boleh juga belajar ilmu pelaburan saham dan buat duit tepi depan menggunakan komputer atau laptop. Tapi pastikan ada ilmu dulu baru melabur.

4. Claim Refund Bagi Perkhidmatan Yang Tidak Digunakan

Pengguna yang tidak dapat menggunakan produk atau perkhidmatan kerana pandemik COVID-19 ini berhak untuk claim refund bagi servis tersebut. Jika tidak, anda akan kerugian lebih banyak wang kerana tidak dapat menggunakan servis tersebut.

Duit tersebut juga boleh digunakan untuk membeli barangan keperluan. Antara servis yang boleh anda claim refund adalah seperti langganan keahlian gim dan sebagainya.

Atau mungkin sebelum ini kita banyak habiskan duit untuk langganan televisyen berbayar atau penstriman, mungkin sudah tiba masanya untuk kita hentikan langganan tersebut.

5. Membeli-Belah Secara Online

Membeli belah secara online yang kami maksudkan bukannya semua barang harus dipesan melalui online, tetapi menggunakan internet sebagai medium untuk mencari kedai manakah yang memberikan harga barangan yang murah dan berpatutan.

Jadi, anda membuat perbandingan harga secara online sebelum membeli. Selain itu, beli secara online juga dapat menjimatkan masa dan wang kerana tak perlu membeli barang yang tidak perlu sekiranya pergi ke pasaraya sendiri menaiki kenderaan.

6. Hentikan Penggunaan Kad Kredit

Akhir sekali, boleh pertimbangkan untuk berhenti menggunakan kad kredit. Dengan adanya kad kredit, kita berisiko untuk menambahkan hutang berbanding untuk berjimat-cermat.

Tanpa kad kredit, kita tak perlu bayar kadar faedah dan hutang kad kredit sekalipun. Hanya guna wang tunai saja, ia sangat menjimatkan. Atau gunakan saja kad debit agar kita tidak terlebih berbelanja.

Semoga segala masalah kewangan yang melanda dapat diselesaikan dengan baik dan kita dapat mengharungi musim pandemik ini bersama-sama.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Nak Mohon Kad Kredit? 5 Perkara Penting Untuk Dipertimbangkan

Satu ketika dahulu, kad kredit dianggap sebagai lambang kemewahan. Tetapi sejajar dengan perkembangan semasa, hari ini kad kredit merupakan salah satu keperluan.

Ini kerana ianya lebih selamat dan mudah kerana pemilik tidak perlu lagi membawa cash yang banyak semasa keluar untuk berbelanja.

Jadi, sekiranya anda ingin memohon untuk mendapatkan kad kredit, apakah perkara penting yang harus anda pertimbangkan?

1. Yuran Tahunan

Lihat dahulu yuran tahunan yang dikenakan kepada pemilik kad. Ini kerana yuran yang dikenakan adalah berbeza antara satu institusi dengan satu institusi kewangan yang lain.

Dan, tentunya ada juga kad kredit yang memberikan pengecualian ke atas yuran ini. Walaupun yuran yang dikenakan tidak terlalu tinggi, tetapi jika ada yang murah, mengapa anda harus memilih untuk membayar lebih?

2. Manfaat

Yang paling disukai ramai tentunya manfaat yang bakal diperoleh oleh pemilik kad kredit tersebut.

Terdapat pelbagai jenis manfaat ataupun ganjaran yang bakal dinikmati seperti rebat untuk penggunaan petrol, mata ganjaran berbelanja, ‘cashback’ dan sebagainya.

3. Ansuran Tanpa Faedah

Tahukah anda terdapat banyak kedai yang telah mula menawarkan servis ataupun produk mereka secara ansuran bulanan tanpa mengenakan sebarang faedah?

Dan manfaat ini hanya dapat dinikmati oleh pemegang kad kredit daripada bank terpilih sahaja. Jadi, buat sedikit survey, adakah kad kredit yang bakal anda miliki itu diterima di banyak buah kedai?

Sekiranya ya, teruskan rancangan anda untuk memohon kad kredit tersebut. Ini sekaligus dapat menjimatkan lagi poket anda.

4. Penggunaan Di Luar Negara

Mungkin sekarang kita tak dapat nak travel ke luar negara. Tetapi selepas situasi Covid-19 di negara kita semakin pulih da selalu ke luar negara atas urusan kerja mahupun melancong, boleh pilih kad kredit yang dapat memudahkan lagi urusan semasa berada di luar negara.

Pastikan kad tersebut mudah diterima di pelbagai tempat, caj yang dikenakan dan tukaran mata wang asing adalah berpatutan.

5. Pengeluaran Tunai

Sekiranya berlaku kecemasan dan anda sangat terdesak dan memerlukan cash pada ketika itu, anda boleh menunaikan duit tersebut di mesin ATM dengan hanya menggunakan kad kredit itu sahaja.

Ada dua kos yang akan terlibat iaitu yuran pendahuluan tunai (biasanya 5% daripada jumlah) dan juga kadar faedah pendahuluan tunai (lazimnya 18% setahun yang dikira berdasarkan dasar harian).

Banyak bukan? Jadi carilah kad kredit yang mengenakan faedah yang paling rendah.

Kesimpulannya, pilihlah kad kredit yang sesuai dengan gaya hidup dan keperluan hidup. Walaupun ianya dapat memudahkan banyak urusan kewangan, anda harus berjaga-jaga.

Tersilap langkah, memang merana jawabnya.

Sumber Rujukan: Duit Kertas

Jom belajar ilmu kewangan secara bermodul menggunakan buku Bijak Merancang Wang, klik www.bukuBMW.com. Topik ini terkandung dalam modul kewangan dalam Buku Bijak Merancang Wang yang mengandungi modul kewangan secara tersusun:

1. Aliran tunai
2. Pengurusan aset dan hutang
3. Simpanan
4. Perlindungan
5. Pelaburan
6. Penyucian
7. Pewarisan

Sebagai pengguna, kita patut tahu fungsi dan peranan setiap produk kewangan. Ia saling melengkapi dan memerlukan antara satu sama lain. Dapatkan di www.bukuBMW.com

Majalah Labur