Greg Abel, Bakal Pengganti Warren Buffett Di Berkshire Hathaway

“Setiap Yang Hidup Pasti Akan Merasai Mati”

Itulah hakikat yang perlu dihadapi oleh setiap daripada kita yang bernyawa.

Setiap kali perjumpaan tahunan yang dibuat oleh Berkshire Hathaway berlangsung, soalan yang sering bermain di minda para pemegang saham mereka adalah, “siapakah tokoh yang paling sesuai untuk menggantikan Warren Buffett dan Charlie Munger”?

Pertanyaan mereka itu bukanlah untuk meminta tokoh pelaburan terkenal ini meninggal dalam tempoh yang terdekat tetapi lebih kepada nasib yang bakal menimpa para pelabur saham di dalam Berkshire Hathaway.

Seperti yang kita tahu, saham Berkshire Hathaway Class A merupakan saham yang termahal di Amerika Syarikat dan sudah tentu para pelabur tidak mahu saham tersebut itu susut nilai bersama dengan pemergian tokoh itu pada masa hadapan.

Secara logik akalnya, kedua tokoh ini semakin hampir ke penghujung hayat mereka. Dengan usia yang telah mencecah lebih 90 tahun, maka persoalan ini perlukan jawapannya.

Di saat ini, ada dua orang tokoh sesuai yang bakal menggantikan Warren Buffett iaitu Greg Abel dan Ajit Jain.

Melihat kepada kedua-dua tokoh ini, ramai yang percaya bahawa Warren Buffett lebih berminat untuk menjadikan Greg Abel sebagai pengganti dirinya selepas kematiannya nanti.

Siapa Greg Abel?

Amat susah untuk kita dapatkan maklumat mengenai insan yang bernama Greg Abel ini kecuali semasa perjumpaan tahunan yang dilakukan oleh Berkshire Hathaway di Omaha.

Greg Abel merupakan seorang rakyat Kanada dan beliau dilahirkan dalam keluarga pertengahan di sana dengan bapanya merupakan seorang jurujual.

Beliau merupakan graduan dari Universiti Alberta pada tahun 1984 dalam jurusan peruncitan. Selepas tamat belajar, beliau telah berkerja sebagai seorang akauntan di PricewaterhouseCoopers.

Peranan Oleh Greg Abel Di Dalam Berkshire Hathaway

Kredit Gambar: Reuters

Kemudiannya beliau telah menyertai Berkshire Hathaway pada tahun 1999. Pada ketika itu, Berkshire Hathaway baru membeli MidAmerican Energy Company dan Berkshire Hathaway mengekalkan jawatan Greg Abel.

Sebelum ini, Warren Buffett telah melihat bakat Greg Abel sejak awal tahun 1990-an lagi dalam menguruskan syarikat yang berkaitan tenaga. Greg Abel ternyata mampu membawa keuntungan kepada MidAmerican Energy Company pada pertengahan tahun 1990-an.

Dari situ Warren Buffett telah melihat bakat yang ada pada Greg Abel dalam pengurusan dunia korporat.

Jawatan yang diopegang oleh Greg Abel dalam syarikat Berkshire Hathaway adalah vice president. Beliau kini mengurus anak syarikat Berkshire Hathaway dalam bidang tenaga.

Sepanjang pengurusannya, Berkshire Hathaway Energy telah berjaya mendapat jualan sebanyak USD20.8 billion dengan pekerja seramai 23,800 orang. Disebabkan kecemerlangan Greg Abel mengemudi syarikat, beliau telah dibayar bonus yang tinggi oleh Berkshire Hathaway.

Masa Depan Berkshire Hathaway Selepas Ketiadaan Warren Buffett Dan Charlie Munger

Selain daripada memiliki kemampuan dalam bidang pengurusan syarikat, Greg Abel juga seorang yang berintegriti. Sepanjang dua dekad bersama dengan Berkshire Hathaway, Warren Buffett mengenali Greg Abel dan mengatakan bahawa Greg Abel ini bukan insan yang mudah lupa apabila mempunyai wang yang besar.

Duit yang banyak tidak mampu untuk menggugat integriti yang dimiliki oleh Greg Abel. Ciri ini adalah begitu sukar untuk ditemui dalam seorang CEO pada zaman moden ini.

Sebelum ini, Berkshire Hathaway pernah mempunyai CEO yang tidak berintegriti iaitu David Sokol yang telah melakukan insider trading dalam syarikat Lubrizol pada tahun 2011.

Warren Buffett menegaskan bahawa para pemegang saham Berkshire Hathaway tidak perlu bimbang dengan ketiadaan mereka kerana pengganti mereka ini mempunyai pengalaman yang luar biasa dan hampir menyamai dirinya dan juga Charlie Munger.

Sumber Rujukan: CNBC

Previous ArticleNext Article

Kenali Bisnes Lain Berkaitan Lee Thiam Wah, Pengasas 99 Speedmart

Lee Thiam Wah dikenali sebagai ‘Raja Mini Mart’ dan dilahirkan pada tahun 1964 di Klang. Beliau mengalami polio semasa bayi, sehingga menyebabkan kehilangan fungsi kedua-dua belah kaki dan terpaksa menggunakan kerusi roda. Lee hanya mendapat pendidikan sekolah rendah. Namun, perkara tersebut tidak menghalang beliau untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya.

Lee mula berjinak-jinak dalam perniagaan dengan menjual snek di tepi jalan sebelum akhirnya berjaya mengumpulkan wang yang mencukupi untuk membuka sebuah kedai runcit pada usia 23 tahun. Perkara ini kemudiannya membuka jalan kepada kerjayanya dalam industri runcit sehingga lahirnya 99 Speemart yang kita kenali hari ini. Pada 25 November 2021, 99 Speedmart telah melancarkan cawangannya yang ke-2,000, menurut laman webnya.

Kini, Lee Thiam Wah meerupakan seorang usahawan yang berpengaruh dalam industri peruncitan Malaysia serta memiliki pelbagai kepentingan perniagaan di pelbagai sektor di dalam dan luar negara. Berikut adalah beberapa contoh pegangan bisnes Lee Thiam Wah:

99 Speedmart

Penglibatan: Pengasas dan pemegang saham

99 Speedmart pertama kali dibuka pada tahun 1987 di Taman Sentosa, Klang, Selangor. Ia adalah hasil usaha Lee Thiam Wah yang memulakan perniagaan ini dengan kedai runcit kecil sebelum berkembang dan membuka banyak cawangan di seluruh Malaysia, menjadikannya salah satu rangkaian pasar mini yang paling popular di negara ini.

Burger King (Malaysia dan Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 18 Ogos 2015) dengan pegangan saham sebanyak 70% (tidak langsung) dalam Cosmo Restaurants Sdn Bhd.

Pada tahun 2015, Lee membeli rangkaian restoran makanan segera Burger King di Malaysia dan Singapura daripada Ekuiti Nasional Bhd dengan harga RM74.6 juta. Tahun 2022, syarikat melaporkan jualan sebanyak RM248 juta dan kerugian sebanyak RM1 juta.

Alliance Bank

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 5.076%

Lee Thiam Wah muncul sebagai antara pemegang saham besar dalam Alliance Bank Malaysia Bhd, menerusi Global Success Network Sdn Bhd.

Careon Pharmacy

Gambar: depkes.org

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 15 September 2020) dan pemegang saham yang besar (langsung)

Careon Pharmacy Sdn Bhd adalah rangkaian farmasi runcit yang dimiliki sepenuhnya oleh Lee Thiam Wah. Ditubuhkan pada tahun 2020, Careon Pharmacy bertujuan untuk menyediakan produk farmaseutikal dan perkhidmatan kesihatan kepada masyarakat. Tahun 2022, syarikat ini melaporkan jualan sebanyak RM20 juta dan kerugian dalam RM7 juta.

Selain Careon Pharmacy, satu lagi jenama farmasi di bawah Lee Thiam Wah adalah Medsense Pharmacy di bawah syarikat Subang Excel Healthcare Sdn Bhd. Saham syarikat ini dipegang sepenuhnya oleh Careon Pharmacy Sdn Bhd.

Ali, Muthu dan Ah Hock

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 1 Mac 2019) dan dengan pegangan saham terbesar dalam syarikat Nasi Lemak Gempak Sdn Bhd.

Lee Thiam Wah memiliki pegangan saham terbesar dalam kopitiam Ali, Muthu dan Ah Hock. Rangkaian restoran ini terkenal dengan suasana kopitiamnya dan menawarkan pelbagai masakan tempatan Malaysia dalam suasana santai. Not bad, tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM30 juta dan keuntungan dalam RM1 juta.

Radiant Globaltech (disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia)

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 15.40% dalam Radiant Globaltech Bhd

Lee Thiam Wah muncul sebagai pemegang saham ketiga terbesar dalam pembekal penyelesaian teknologi runcit (perkakasan dan perisian), Radiant Globaltech Bhd (RGTech). Lee memegang saham sebanyak 15.40% melalui syarikatnya iaitu Global Success Network Sdn. Bhd. Tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM137 juta dan keuntungan RM9 juta.

Sumber : BursaMarketPlace

U Stars Supermarket (Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 3 April 2023) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

The Bakery Depot Pte Ltd (Singapura)

Penglibatan: Pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Cleanwave

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 5 Julai 2018) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Syarikat ini terlibat dalam pengangkutan, logistik, perdagangan, pengilangan, pengedaran, import dan eksport, penyimpanan, penjualan dan pemasaran pelbagai produk penjagaan rumah dan kebersihan, produk pembersihan, kosmetik dan produk penjagaan diri.

Untuk makluman juga, 99 Speedmart ingin apungkan 17% sahamnya melalui IPO dengan anggaran RM1.5 billion. Akan tetapi IPO 99 Speed Mart yang akan dilancarkan nanti nampaknya macam tidak patuh syariah.

Sumber: Prospektus IPO 99 Speedmart

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee