Greg Abel, Bakal Pengganti Warren Buffett Di Berkshire Hathaway

“Setiap Yang Hidup Pasti Akan Merasai Mati”

Itulah hakikat yang perlu dihadapi oleh setiap daripada kita yang bernyawa.

Setiap kali perjumpaan tahunan yang dibuat oleh Berkshire Hathaway berlangsung, soalan yang sering bermain di minda para pemegang saham mereka adalah, “siapakah tokoh yang paling sesuai untuk menggantikan Warren Buffett dan Charlie Munger”?

Pertanyaan mereka itu bukanlah untuk meminta tokoh pelaburan terkenal ini meninggal dalam tempoh yang terdekat tetapi lebih kepada nasib yang bakal menimpa para pelabur saham di dalam Berkshire Hathaway.

Seperti yang kita tahu, saham Berkshire Hathaway Class A merupakan saham yang termahal di Amerika Syarikat dan sudah tentu para pelabur tidak mahu saham tersebut itu susut nilai bersama dengan pemergian tokoh itu pada masa hadapan.

Secara logik akalnya, kedua tokoh ini semakin hampir ke penghujung hayat mereka. Dengan usia yang telah mencecah lebih 90 tahun, maka persoalan ini perlukan jawapannya.

Di saat ini, ada dua orang tokoh sesuai yang bakal menggantikan Warren Buffett iaitu Greg Abel dan Ajit Jain.

Melihat kepada kedua-dua tokoh ini, ramai yang percaya bahawa Warren Buffett lebih berminat untuk menjadikan Greg Abel sebagai pengganti dirinya selepas kematiannya nanti.

Siapa Greg Abel?

Amat susah untuk kita dapatkan maklumat mengenai insan yang bernama Greg Abel ini kecuali semasa perjumpaan tahunan yang dilakukan oleh Berkshire Hathaway di Omaha.

Greg Abel merupakan seorang rakyat Kanada dan beliau dilahirkan dalam keluarga pertengahan di sana dengan bapanya merupakan seorang jurujual.

Beliau merupakan graduan dari Universiti Alberta pada tahun 1984 dalam jurusan peruncitan. Selepas tamat belajar, beliau telah berkerja sebagai seorang akauntan di PricewaterhouseCoopers.

Peranan Oleh Greg Abel Di Dalam Berkshire Hathaway

Kredit Gambar: Reuters

Kemudiannya beliau telah menyertai Berkshire Hathaway pada tahun 1999. Pada ketika itu, Berkshire Hathaway baru membeli MidAmerican Energy Company dan Berkshire Hathaway mengekalkan jawatan Greg Abel.

Sebelum ini, Warren Buffett telah melihat bakat Greg Abel sejak awal tahun 1990-an lagi dalam menguruskan syarikat yang berkaitan tenaga. Greg Abel ternyata mampu membawa keuntungan kepada MidAmerican Energy Company pada pertengahan tahun 1990-an.

Dari situ Warren Buffett telah melihat bakat yang ada pada Greg Abel dalam pengurusan dunia korporat.

Jawatan yang diopegang oleh Greg Abel dalam syarikat Berkshire Hathaway adalah vice president. Beliau kini mengurus anak syarikat Berkshire Hathaway dalam bidang tenaga.

Sepanjang pengurusannya, Berkshire Hathaway Energy telah berjaya mendapat jualan sebanyak USD20.8 billion dengan pekerja seramai 23,800 orang. Disebabkan kecemerlangan Greg Abel mengemudi syarikat, beliau telah dibayar bonus yang tinggi oleh Berkshire Hathaway.

Masa Depan Berkshire Hathaway Selepas Ketiadaan Warren Buffett Dan Charlie Munger

Selain daripada memiliki kemampuan dalam bidang pengurusan syarikat, Greg Abel juga seorang yang berintegriti. Sepanjang dua dekad bersama dengan Berkshire Hathaway, Warren Buffett mengenali Greg Abel dan mengatakan bahawa Greg Abel ini bukan insan yang mudah lupa apabila mempunyai wang yang besar.

Duit yang banyak tidak mampu untuk menggugat integriti yang dimiliki oleh Greg Abel. Ciri ini adalah begitu sukar untuk ditemui dalam seorang CEO pada zaman moden ini.

Sebelum ini, Berkshire Hathaway pernah mempunyai CEO yang tidak berintegriti iaitu David Sokol yang telah melakukan insider trading dalam syarikat Lubrizol pada tahun 2011.

Warren Buffett menegaskan bahawa para pemegang saham Berkshire Hathaway tidak perlu bimbang dengan ketiadaan mereka kerana pengganti mereka ini mempunyai pengalaman yang luar biasa dan hampir menyamai dirinya dan juga Charlie Munger.

Sumber Rujukan: CNBC

Sesiapa yang rasa nak mulakan perubahan tetapi masih rasa kurang keyakinan diri. Rasa lemah semangat untuk bertindak. Rasa macam semua benda dia buat, tak menjadi. Penat buat kerja. Pernah rasa nak GIVE UP! Hampir BURN OUT!

Dapatkan buku “Percaya Sebelum Berjaya” Edisi Terkini. Apa bestnya buku ni?

InsyaAllah, Buku PSB ni telah terbukti membantu beribu pembacanya untuk:

🔥 Lebih bermotivasi untuk mengejar impian dan cita-cita

🔥 Lebih keyakinan untuk berhadapan dan mengatasi masalah yang menghalang impian tercapai

🔥 Lebih jelas bagaimana untuk mengatasi mental block yang menyebabkan usaha anda terbantut

🔥 Lebih konsisten dengan usaha dan tindakan agar pantas mencapai kejayaan.

🔥 Mencapai ketenangan yang luar biasa kerana mampu berdamai dengan kekecewaan demi kekecewaan

Dapatkannya sekarang di -> www.PercayaBerjaya.com

Previous ArticleNext Article

Erna De’Xandra, Daripada Pemandu Bas Kilang Kini Seorang Jutawan

Semua orang pasti sukakan kepada bau wangi-wangian bukan? Disebabkan itulah, banyak produk wangian yang ada di pasaran bagi memenuhi kehendak yang tinggi ini.

Ada yang sanggup menghabiskan beratus-ratus ringgit bagi memiliki wangian jenama antarabangsa yang terkenal. Kini para usahawan di Malaysia pandai menghidu peluang dalam membina jenama minyak wangi sendiri.

Salah seorang daripadanya adalah Puan Ernayanee Nur Julaimi. Beliau merupakan pengasas kepada jenama minyak wangi nombor 1 di Malaysia iaitu De’Xandra.

Tetapi tahukah anda? Bukan mudah untuk beliau menjadi wanita berjaya seperti sekarang. Beliau pernah dibebani dengan bebanan hutang sehingga terpaksa melarikan diri daripada pemiutang.

Umur 20 Tahun Dah Mula Berniaga

Pada tahun 2006 ketika usia yang baru menginjak 20 tahun, beliau telah mengambil keputusan untuk terjun ke dalam dunia perniagaan. Pada waktu itu beliau telah tertarik untuk melakukan perniagaan atas talian.

Semua duit simpanannya digunakan untuk membeli stok produk. Tetapi kurangnya ilmu dalam teknik pemasaran membuatkan perniagaannya ketika berdepan dengan masalah. Inilah yang menyebabkan beliau dibebani jumlah hutang yang agak banyak.

Dalam usia yang muda, beliau terpaksa lari meninggalkan keluarga dan tinggal bersendirian di Bangi. Ketika itu beliau merahsiakan tentang kesusahan yang dialaminya termasuklah kepada rakan rumah sewanya.

Untuk melangsaikan kesemua hutang-hutang itu, Ernayanee melakukan pelbagai jenis kerja termasuklah menjadi seorang pemandu bas kilang. Beliau juga pernah melakukan persembahan di majlis-majlis perkahwinan.

Walaupun pernah gagal dalam perniagaan, minatnya untuk berniaga tidak pernah pudar. Beliau mula menghadiri bengkel-bengkel keusahawan untuk menambah lagi ilmu di dada.

Pada tahun 2013, gadis ini mengambil keputusan untuk menjalankan perniagaan minyak wangi.

Ilmu Dengan Tindakan Pasti Berjaya

Kredit Gambar: FB De’Xandra HQ

Dua tahun kemudian, beliau telah mencipta jenama minyak wanginya sendiri iaitu De’Xandra. Faktor murah, original, tahan lama serta boleh dibawa solat telah menjadikan minyak wangi jenamanya mendapat sambutan yang menggalakkan di seluruh negara.

Kini beliau berjaya mencatatkan rekod jualan lebih kurang 400,000 botol setiap bulan dan bergelar seorang jutawan. Bayangkan sekiranya beliau berputus asa, pasti dia tidak akan mengecapi kejayaan seperti hari ini.

Kini beliau turut memberi peluang kepada mana-mana individu yang ingin menceburkan diri dalam bidang keusahawan untuk menjadi agen atau stokis kepada jenama minyak wanginya itu.

Untuk mencapai kejayaan bukanlah sesuatu perkara yang mudah. Pasti ada cabaran serta liku-liku yang perlu dilalui.

Gagal sekali bukan bermaksud gagal selamanya. Kata-kata ini dibuktikan sendiri oleh Puan Ernayanee Nur Julaimi.

Kredit Gambar: De’Xandra

Sesiapa yang rasa nak mulakan perubahan tetapi masih rasa kurang keyakinan diri. Rasa lemah semangat untuk bertindak. Rasa macam semua benda dia buat, tak menjadi. Penat buat kerja. Pernah rasa nak GIVE UP! Hampir BURN OUT!

Dapatkan buku “Percaya Sebelum Berjaya” Edisi Terkini. Apa bestnya buku ni?

InsyaAllah, Buku PSB ni telah terbukti membantu beribu pembacanya untuk:

🔥 Lebih bermotivasi untuk mengejar impian dan cita-cita

🔥 Lebih keyakinan untuk berhadapan dan mengatasi masalah yang menghalang impian tercapai

🔥 Lebih jelas bagaimana untuk mengatasi mental block yang menyebabkan usaha anda terbantut

🔥 Lebih konsisten dengan usaha dan tindakan agar pantas mencapai kejayaan.

🔥 Mencapai ketenangan yang luar biasa kerana mampu berdamai dengan kekecewaan demi kekecewaan

Dapatkannya sekarang di -> www.PercayaBerjaya.com

Majalah Labur