Nak Makan Mahal, Minyak Mahal, Rumah Mahal…Matilanak Apa Nak Buat?!

“Kos hidup sekarang makin tinggi. Matilanak kalau macam ni”.

“Malaysia ni semua benda mahal”

“Duit mengalir macam air…pergi tak kembali”

Itu adalah keluhan-keluhan netizen yang rasa terbeban dengan kos sara hidup yang semakin tinggi.

Marah tak guna. Nak mengamuk pun tak berfaedah.
Sangka baik sahaja kepada si Dia.

Kita selalu cari jalan untuk salahkan keadaan. Kerajaan salah. Ekonomi breakdown dan seribu satu lagi alasan.

Pada saya senang saja.

Kita decide life kita. Kita nak ada duit, kita cari jalan untuk kerja macam orang gila. Kalu kita tak ada duit, maknanya kita malas ataupun memilih.

Cara paling ideal menyelesaikan masalah ini adalah dengan menambahkan pendapatan. Tetapi jika kita tidak boleh tambah pendapatan, maka kita kena belajar kurangkan perbelanjaan. Kalau tak boleh buat juga itu tandanya memang diri kita sendiri yang bermasalah, jadi sila berhenti menyalahkan kerajaan dan pak menteri.

Berikut adalah beberapa idea yang boleh digunapakai. Semoga bermanfaat.

#1. Jalan kaki sahaja jika destinasi tersebut terlalu dekat. Tak perlu gatal naik Uber.

#2. Masak sendiri di rumah. Lebih murah, berkhasiat dan terjamin kebersihannya.

#3. Jika makan diluar, pilih restoran biasa. Tak perlu ke restoran yang caj Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST).

#4. Berhenti lunch setiap hari dekat luar. Sekali sekala bawa bekal ke pejabat.

#5. Berhenti langganan siaran berbayar (Boleh ke?). Jimat RM100.

#6. Tutup lampu jika tidak digunakan demi menjimatkan bil. Masa gosok gigi tutup pili paip.

#7. Berhenti habiskan duit ke gym. Badan sado tetapi duit tak hado nak buat hapo? Jimat RM200.

#8. Bandingkan harga barang sebelum beli.

#9. Berhenti gunakan kad kredit. Beli secara tunai / kad debit. (Melainkan berdisiplin ketika bayar balik)

#10. Kurangkan wang dalam dompet bila window shopping. Cukuplah RM200.

#11. Berhenti beli majalah hiburan / artis. Artis kesayangan kau tak kisah pun kau ada duit ke tak.

#12. Beli barang dapur untuk dua minggu sekali ataupun sebulan sekali. 

#13. Buat bajet dan patuhi bajet yang dibuat.

#14. Berhenti beli baju berjenama mahal. Jika ada diskaun baru beli.

#15. Lelaki bujang beli motor 100cc cukup buat permulaan.

#16. Ladies, berhenti pergi ke salon / spa kecantikan. Jimat RM300.

#17. Ladies, berhenti tambahkan koleksi kasut. Beli buku pengurusan kewangan lebih bagus.

#18. Ladies, berhenti beli tudung yang edisi terhad. Jimat RM800.

#19. Berhenti lawan dengan jiran sebelah. Jiran tukar kereta baru, kita nak tukar sama. Jiran beli TV besar kita menggelupur nak beli juga.

#20. Kalau ada kereta jangan bawa laju sangat, kena saman speed trap melayang RM300.

#21. Berhenti hisap rokok. Haram kot?!

#22. Berhenti hisap vape. Sebotol vapor tu paling murah pun RM20 sebotol.

Kalau anda rasa perkongsian ini cukup bermanfaat, rajin-rajinlah follow FB Amir Syahir.

Iklan
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cara Nak Memohon Skim Perkeso Bagi Yang Bekerja Sendiri Serta 8 Manfaatnya

Ketika PKP dilaksanakan kepada rakyat Malaysia, semakin ramai rakyat negara yang kehilangan pekerjaan. Sektor industri yang semakin lemah dan bantuan kerajaan kepada rakyat Malaysia yang semakin meningkat, menunjukkan bahawa PKP ini dijangka akan berlaku untuk tempoh masa yang panjang.

Di antara kerja yang paling mendapat tempat pada ketika musim PKP ini adalah penghantar makanan. Penghantar makanan (rider) melalui motosikal menjadi sangat popular sehinggakan yang berjaya mendapat pendapatan sebanyak RM18,000 dalam masa dua bulan hasil daripada kerja menjadi rider untuk syarikat penghantar makanan.

Walaupun mendapat tempat di kalangan rakyat Malaysia yang telah kehilangan pekerjaan, kerja ini terdedah kepada risiko yang tinggi terutamanya ketika waktu puncak. Kita boleh lihat ramai di kalangan rider menghadapi kamalangan jalan raya yang boleh menjejaskan pendapatan harian mereka dan keluarga.

Mungkin ramai di antara rider ini tidak mempunyai insurans atau takaful untuk menampung kehidupan mereka jika berlaku kemalangan ketika melakukan tugas. Kini, pihak kerajaan telah memberi skim bantuan kemalangan melalui PERKESO.

Pastinya ramai yang tidak mengetahui kewujudan skim yang dikenali sebagai MATRIX ini. Skim ini merupakan satu skim yang disediakan oleh kerajaan bagi membantu golongan pekerja sendiri untuk melindungi diri mereka.

Jenis Pekerjaan Yang Layak

Bermula Januari 2020, skim MATRIX ini telah memperluaskan kategori bagi sesiapa yang bekerja sendiri di bawah 19 jenis kategori. Mereka yang layak adalah Warganegara Malaysia atau Pemastautin Tetap yang menjalankan pekerjaan sendiri dengan tujuan menjana pendapatan tanpa mengira had umur.

Jenis-jenis pekerjaan yang layak untuk mencarum adalah seperti berikut:

  • Pengangkutan Barangan dan Makanan           
  • Perniagaan Online
  • Pertanian     
  • Teknologi Maklumat
  • Penternakan
  • Pemprosesan Data
  • Perhutanan 
  • Ejen
  • Perikanan    
  • Perkhidmatan Profesional
  • Makanan      
  • Perkhidmatan Sokongan
  • Pembuatan  
  • Kesenian
  • Pembinaan  
  • Perkhidmatan Isi Rumah
  • Penjaja          
  • Penjagaan Perawatan dan Pemulihan Kesihatan
  • Premis Penginapan

Cara Mendaftar Skim MATRIX

Untuk memudahkan rakayat Malaysia mengambil skim ini, PERKESO telah menyediakan permohonan melalui dalam talian. Jom kita tengok cara-cara untuk mendaftar.

1. Layari https://matrix.perkeso.gov.my/mypass/login, masukkan nombor kad pengenalan dan nombor telefon bimbit bagi pertama kali daftar ke sistem Matrix ini untuk pendaftaran.

This image has an empty alt attribute; its file name is Cara-Nak-Memohon-Skim-Perkeso-Bagi-Yang-Bekerja-Sendiri1-700x347.jpg

2. Klik butang “SAYA BEKERJA SENDIRI”

3.Klik butang “Daftar” untuk mencarum di dalam skim ini

4. Pilih sektor pekerjaan

5. Isi maklumat lengkap diri sendiri

6. Pilih pelan caruman yang dikehendaki

7. Antara dokumen yang penting yang wajib dimiliki oleh pencarum adalah lesen SSM yang aktif.

Jumlah Caruman

Pencarum ada 4 pelan untku dipilih. Caruman yang dikenakan oleh PERKESO amat mampu milik jika dibandingkan dengan insurans atau takaful.

Para pencarum boleh memilih untuk membayar caruman mengikut kadar bulanan atau tahunan.

8 Manfaat Yang Diperolehi

Memang tiada siapa mahu kemalangan terjadi, tetapi kita haruslah bersedia untuk sebarang kemungkinan. Di antara manfaat yang bakal diperolehi adalah seperti yang berikut.

  • Faedah Perubatan
  • Faedah Hilang Upaya Sementara
  • Faedah Hilang Upaya Kekal
  • Faedah Elaun Layanan Sentiasa
  • Faedah Orang Tanggungan
  • Faedah Pengurusan Mayat
  • Kemudahan Pemulihan Jasmani atau Vokasional
  • Faedah Pendidikan

1. Faedah Perubatan

Mereka yang ditimpa bencana boleh mendapat rawatan perubatan secara percuma di klinik panel PERKESO atau klinik / hospital Kerajaan; atau

Membuat tuntutan bayaran ganti belanja kos rawatan di Pejabat PERKESO.

2. Faedah Hilang Upaya Sementara

Faedah Hilang Upaya Sementara dibayar sepanjang tempoh cuti sakitnya yang disahkan oleh doktor. Tempoh cuti sakit mestilah sekurang-kurangnya empat (4) hari termasuk hari kemalangan.

Perlu mengemukakan sijil cuti sakit.

Kadar bayaran RM30.00 – RM105.33 sehari berdasarkan pelan caruman yang dipilih.

3. Faedah Hilang Upaya Kekal

Hilang upaya kekal ertinya hilang upaya yang berkekalan hingga mengurangkan keupayaan seseorang untuk menjalankan pekerjaannya. Tuntutan boleh dibuat selepas tamat tempoh cuti sakit.

Kadar bayaran sebanyak 90% dari pilihan pendapatan bulanan yang diinsuranskan.

Contoh pengiraan Faedah Hilang Upaya Kekal (bayaran pukal) jika taksiran sama dengan 20% dengan faktor umur 8873 (umur bawah 20 tahun) dan kadar caruman RM592.80.

= (RM3,950 X 90% ÷ 30 hari) X 20% X 8873

= RM210,290.10

4. Elaun Layanan Sentiasa

Elaun diberikan kepada yang tidak berdaya sehingga memerlukan bantuan oleh orang lain.

Elaun bulanan sebanyak RM500.00.

5. Faedah Orang Tanggungan

Faedah Orang Tanggungan dibayar secara bulanan kepada yang meninggal dunia. Kadar bayaran sebanyak 90% daripada pilihan pendapatan bulanan yang diinsuranskan.

Orang Tanggungan Yang Layak Balu atau duda dan anak berumur di bawah 21 tahun. Jika tiada balu, duda atau anak

Ibu atau bapa; atau

Adik-beradik berumur di bawah 21 tahun; atau

Datuk nenek

Duda/balu, ibu/bapa, datuk/nenek menerima faedah sepanjang hayat

Anak menerima faedah sehingga berumur 21 tahun atau berkahwin (mana yang lebih awal). Jika sedang belajar di IPT, terima faedah sehingga mendapat ijazah pertama atau berkahwin (mana yang lebih awal)

Contoh pengiraan bayaran Faedah Orang Tanggungan kepada Isteri dan Anak.

Pelan Pendapatan Bulanan Pilihan Yang Diinsuranskan (Pencen Bulanan)

1. RM1,050 = RM1,050 X 90% = RM945.00

2. RM1,550 = RM1,550 X 90% = RM1,395.00

3. RM2,950 = RM2,950 X 90% = RM2,655.00

4. RM3,950 = RM3,950 X 90% = RM3,555.00

6. Faedah Pengurusan Mayat

Faedah Pengurusan Mayat sebanyak RM2,000.00 dibayar kepada mereka yang meninggal dunia akibat daripada bencana pekerjaan sendiri atau semasa menerima faedah hilang upaya.

7. Kemudahan Pemulihan Jasmani Atau Vokasional

Kemudahan permulihan dan vokasional diberikan secara percuma. Pemulihan jasmani ini termasuklah fisioterapi, pembedahan rekonstruktif, anggota tiruan, rawatan hemodialisis, kerusi roda, tilam khas, tongkat, commode chair, lampin dan banyak lagi.

Kemudahan vokasional pula seperti latihan dalam bidang elektrikal, jahitan, membaiki radio dan lain-lain.

8. Faedah Pendidikan

Faedah Pendidikan merupakan kemudahan dalam bentuk pinjaman atau biasiswa kepada anak yang telah meninggatl dunia atau menerima bayaran berkala faedah hilang upaya kekal dengan memenuhi syarat-syarat kelayakan yang ditetapkan.

Sumber Rujukan: Perkeso

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!