Nak Makan Mahal, Minyak Mahal, Rumah Mahal…Matilanak Apa Nak Buat?!

“Kos hidup sekarang makin tinggi. Matilanak kalau macam ni”.

“Malaysia ni semua benda mahal”

“Duit mengalir macam air…pergi tak kembali”

Itu adalah keluhan-keluhan netizen yang rasa terbeban dengan kos sara hidup yang semakin tinggi.

Marah tak guna. Nak mengamuk pun tak berfaedah.
Sangka baik sahaja kepada si Dia.

Kita selalu cari jalan untuk salahkan keadaan. Kerajaan salah. Ekonomi breakdown dan seribu satu lagi alasan.

Pada saya senang saja.

Kita decide life kita. Kita nak ada duit, kita cari jalan untuk kerja macam orang gila. Kalu kita tak ada duit, maknanya kita malas ataupun memilih.

Cara paling ideal menyelesaikan masalah ini adalah dengan menambahkan pendapatan. Tetapi jika kita tidak boleh tambah pendapatan, maka kita kena belajar kurangkan perbelanjaan. Kalau tak boleh buat juga itu tandanya memang diri kita sendiri yang bermasalah, jadi sila berhenti menyalahkan kerajaan dan pak menteri.

Berikut adalah beberapa idea yang boleh digunapakai. Semoga bermanfaat.

#1. Jalan kaki sahaja jika destinasi tersebut terlalu dekat. Tak perlu gatal naik Uber.

#2. Masak sendiri di rumah. Lebih murah, berkhasiat dan terjamin kebersihannya.

#3. Jika makan diluar, pilih restoran biasa. Tak perlu ke restoran yang caj Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST).

#4. Berhenti lunch setiap hari dekat luar. Sekali sekala bawa bekal ke pejabat.

#5. Berhenti langganan siaran berbayar (Boleh ke?). Jimat RM100.

#6. Tutup lampu jika tidak digunakan demi menjimatkan bil. Masa gosok gigi tutup pili paip.

#7. Berhenti habiskan duit ke gym. Badan sado tetapi duit tak hado nak buat hapo? Jimat RM200.

#8. Bandingkan harga barang sebelum beli.

#9. Berhenti gunakan kad kredit. Beli secara tunai / kad debit. (Melainkan berdisiplin ketika bayar balik)

#10. Kurangkan wang dalam dompet bila window shopping. Cukuplah RM200.

#11. Berhenti beli majalah hiburan / artis. Artis kesayangan kau tak kisah pun kau ada duit ke tak.

#12. Beli barang dapur untuk dua minggu sekali ataupun sebulan sekali. 

#13. Buat bajet dan patuhi bajet yang dibuat.

#14. Berhenti beli baju berjenama mahal. Jika ada diskaun baru beli.

#15. Lelaki bujang beli motor 100cc cukup buat permulaan.

#16. Ladies, berhenti pergi ke salon / spa kecantikan. Jimat RM300.

#17. Ladies, berhenti tambahkan koleksi kasut. Beli buku pengurusan kewangan lebih bagus.

#18. Ladies, berhenti beli tudung yang edisi terhad. Jimat RM800.

#19. Berhenti lawan dengan jiran sebelah. Jiran tukar kereta baru, kita nak tukar sama. Jiran beli TV besar kita menggelupur nak beli juga.

#20. Kalau ada kereta jangan bawa laju sangat, kena saman speed trap melayang RM300.

#21. Berhenti hisap rokok. Haram kot?!

#22. Berhenti hisap vape. Sebotol vapor tu paling murah pun RM20 sebotol.

Kalau anda rasa perkongsian ini cukup bermanfaat, rajin-rajinlah follow FB Amir Syahir.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TikTok Wujud Shopping Mall, Beli Sambil Berhibur

Tahukah anda, aplikasi TikTok bukanlah semata-mata platform untuk berhibur? Anda juga boleh membeli-belah seperti berada di sebuah mall!

Untuk pengetahuan anda, kini TikTok telah melancarkan Shopping Mall mereka yang tersendiri. Inilah peluang anda untuk beli barang atau berniaga sambil bertiktok.

Dengan kewujudan shopping mall di TikTok ini, ia membolehkan pengguna membeli dan menjual barangan secara dalam talian pada aplikasi TikTok. Bagi anda yang berminat untuk menjual di TikTok Shopping Mall, anda perlu mendaftar akaun TikTok sebagai seller terlebih dahulu. 

Sementara itu, bagi pelanggan yang ingin membeli di TikTok, mereka hanya perlu mencari barang yang dikehendaki di TikTok menggunakan akaun TikTok mereka sendiri.

Shopping Mall TikTok Bakal Memberi Manfaat Kepada Perusahaan Kecil Dan Sederhana (SME)

Dengan adanya TikTok Shopping Mall, ia secara tidak langsung membuka peluang perniagaan kepada Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME) dalam bentuk berniaga sambil berhibur. 

Boleh dikatakan bahawa peluang yang diberikan ini juga mampu memberikan manfaat kepada mereka yang masih tidak mempunyai kedai fizikal ekoran masalah kos pelaburan yang sangat tinggi. Jadi, peniaga akan dapat menjalankan perniagaan secara menyeluruh dengan aplikasi TikTok dengan menjadi pencipta kandungan video pada kadar yang tertentu.

Selain itu, pengguna biasa juga turut mendapat manfaat yang sama dengan adanya TikTok Shopping Mall kerana mereka boleh membeli apa sahaja yang mereka mahukan sambil berhibur. 

Menarik lagi, fungsi yang ada pada TikTok Shopping Mall kini adalah promosi yang melibatkan baucar penghantaran percuma dan diskaun sehingga 99%. Rugi sangat jika anda belum guna aplikasi TikTok!

Kelebihan Berniaga Di Platform TikTok

Kini, pengguna TikTok di Malaysia boleh dikatakan mencecah 4 juta orang. Boleh dikatakan juga dalam 4 juta orang ini, kebanyakannya dalam kalangan pengguna berusia dalam lingkungan 16 tahun hingga 24 tahun. Oleh itu, mereka ini biasanya mempunyai kecenderungan minat yang amat tinggi dalam sesuatu perkara yang mereka suka atau gemari.

Namun, saban hari, pengguna yang berusia 25 tahun ke atas juga semakin meningkat ekoran peningkatan kandungan digital yang semakin berkualiti. Kita tahu bahawa pengguna yang berusia 25 tahun ke atas mempunyai buying power yang amat tinggi. Selain itu, mereka juga cenderung untuk mengikuti trend-trend yang terkini.

Apa yang dapat kita lihat di sini adalah berniaga di TikTok pasti dapat meraih pelanggan yang lebih ramai dan keuntungan yang pasti mengejutkan anda. Sudah pasti content yang dihasilkan oleh anda harus menarik perhatian golongan-golongan ini. Jika hasilnya menarik, pasti produk yang anda jual laku keras, betul tak?

Cara Daftar Akaun TikTok

Bagi anda yang berminat untuk mendaftar akaun Tiktok, anda boleh mengikuti langkah berikut.

  1. Muat turun aplikasi TikTok melalui Playstore bagi smartphone yang menggunakan sistem Android dan Appstore bagi pengguna sistem IOS (Apple) milik anda.
  2. Selepas siap memuat turun aplikasi TikTok, anda perlu mendaftar akaun terlebih dahulu. Di sini, anda boleh mendaftar dengan menggunakan emel, nombor telefon, Facebook, Instagram, Twitter atau akaun Google milik anda.
  3. Apabila selesai memilih cara pendaftaran di atas, anda perlu memasukkan butiran tarikh lahir anda pada ruangan yang dipaparkan. Kemudian, klik ‘Teruskan’ setelah selesai memasukkan butiran tarikh lahir anda.
  4. Selepas itu, akan tertera pula paparan untuk pengesahan melalui emel ataupun melalui nombor telefon. Di sini, anda perlu memastikan maklumat yang diisi adalah betul dan tepat bagi memastikan kod pengesahan diterima. Apabila selesai, klik pada kotak ‘Seterusnya’.
  5. Masukkan kod pengesahan yang diterima pada paparan seterusnya. Kod tersebut perlu dimasukkan untuk memastikan akaun yang dibuat oleh anda adalah asli.
  6. Selepas memasukkan kod tersebut, anda dikehendaki membuat kata laluan akaun dan sahkan kata laluan tersebut.
  7. Akhir sekali, paparan ‘I’m not a robot’ dipaparkan untuk pengesahan terakhir anda bagi memastikan anda adalah manusia dan bukannya bot komputer. Pada bahagian ini, anda perlu menyelesaikan captcha yang diberikan sebelum akaun TikTok anda boleh diguna.

Kesimpulannya, TikTok sememangnya terkenal dengan aplikasi hiburan dan keunikannya yang tersendiri. Idea mereka dalam mewujudkan shopping mall atas talian juga merupakan satu nafas baru buat kita semua dalam mengembangkan perniagaan.

Bagi anda yang mempunyai bakat yang terpendam, mungkin anda juga boleh berniaga sambil menunjukkan bakat tersebut kepada pelanggan-pelanggan anda nanti. TikTok juga dapat menaikkan bakat-bakat baru sekali gus memberi manfaat untuk kembangkan shopping mall anda.

Baca juga:

Dah follow TikTok Majalah Labur? Jemput follow TikTok kami untuk dapatkan maklumat yang ringkas, padat dan mudah difahami.