Buat Refinance Rumah Dengan Overdraf (OD), Apa Fungsi OD?

Kami pernah bercerita mengenai Overdraf dengan panjang lebar dulu, dalam artikel bertajuk Kemudahan Overdraf – Bagus Atau Tidak? Secara ringkasnya, overdraf merupakan sejenis fasiliti oleh bank yang menggunakan harta sebagai cagaran seperti Sijil Fixed Deposit, Sijil ASB & Geran Hartanah.

Kebiasaannya akan dapat nsibah 1:1 atau pun 90% daripada nilai yang dicagarkan. Maksudnya kita ada rumah yang berharga RM500,000, kita dapat gunakan fasiliti sebanyak RM500,000.

Untuk kupasan lebih lanjut mengenai refinance rumah dengan mengambil overdraf, jom kita dengar Mr KY Tee yang merupakan seorang yang berpengalaman dalam bidang kewangan, perbankan, dan pelaburan hartanah lebih daripada 10 tahun.

Case Study Rumah RM400,000

Encik A ada sebuah hartanah dengan market value RM 400,000, installment setiap bulan RM 1200. Hutang pinjaman rumah ini tinggal RM 200,000. Jadi Encik A plan buat refinance ambil OD.

-Bank akan ikut market value RM 400,000 buat refinance dapat pinjaman 90%=RM 360,000. Bank akan tolak hutang rumah RM200,000= RM 160,000 adalah cash out dalam bentuk OD.

-Selepas process refinance jadi Encik A akan ada 2 account pinjaman :
Account A RM 200,000 housing loan
Account B RM 160,000 (OD)

-Ecik A cuma perlu bayar installment RM 1200 sebulan untuk Account A, Dia tidak perlu installment OD kalau Encik A tidak guna duit dapat account OD.

-Kalau kata Encik A dah guna duit dalam OD sebanyak RM50,000. Kiraan OD akan kira seperti:

RM50,000 x 6.88%=RM 3440 /12 bulan= RM286.66


Encik A perlu bayar installment RM 1200 untuk housing loan dan RM 286.66 untuk OD. Di sini ramai orang akan tanya berapa lama Encik A perlu bayar installment untuk OD?

-Encik A dah guna duit OD sebanyak RM 50,000 installment OD sebulan adalah RM 286.66. Kalau Encik A boleh tutup balik hutang OD RM 50,000 dalam tempoh masa 6 bulan, Encik A cuma perlu bayar installment OD selama 6 bulan.

-Kalau Encik A tidak sempat dah bayar hutang balik RM 50,000. Encik A perlu bayar instalment RM 286.66 untuk selama-lama.

Ini adalah fungsi OD, kalau anda pandai guna duit OD, ini boleh membantu dalam kewangan dan cash flow kita, Kalau tidak pandai nak guna duit OD, ini akan bebankan kita.

Kredit: FB KY Tee

Overdraf Patuh Syariah Ke Tak?

Kemudian timbul pula persoalan, adakah overdraf ini patuh syariah atau pun tidak? Ketahui jawapannya di dalam artikel bertajuk Adakah Overdraf Itu Patuh Syariah Atau Tidak? Penting untuk kita ambil tahu dalil berkenaan overdraf patuh Syariah.

Previous ArticleNext Article

1 Comment

  1. kalau saya ada rumah yang dah habis bayar. saya boleh buat overdraft juga ke. dan mereka perlukan slip gaji and mcm mohon loan seperti biasa ke? kena tengok komitment dan lain-lain ke mcamana ya?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Rancangan Untuk Kurangkan Masa Kelulusan Pembagunan Disambut Baik – REHDA

Beli hartanah guna ejen?

KUALA LUMPUR, 21 Mac (Bernama) — Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan Malaysia (REHDA) menyambut baik rancangan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk mengurangkan masa yang diperlukan oleh pihak berkuasa tempatan untuk memberikan kelulusan pembangunan.

Presidennya Datuk NK Tong berkata ia akan membantu mengurangkan kos pegangan pemaju dan membolehkan mereka menyalurkan penjimatan kepada pembeli hartanah.

“Pemaju kemudian boleh merancang lebih awal berapa kos projek apabila terdapat petunjuk prestasi utama (KPI) yang perlu dijadikan sebagai penanda aras oleh pihak berkuasa tempatan,” katanya kepada Bernama.

Bagaimanapun, pasti ada cabaran kerana tanah adalah urusan negeri dan setiap pihak berkuasa tempatan mempunyai jadual masanya sendiri dalam pemberian kelulusan.

Oleh itu, adalah penting untuk memastikan semua negeri diselaraskan dengan dasar Kerajaan Persekutuan, katanya.

“Kami mahu mendapatkan kelulusan yang sewajarnya … tiada jalan pintas, cuma mempercepatkannya. Kami percaya sesuatu boleh dilakukan, sebagai contoh, proses mempercepatkan proses permohonan pasport tanpa menjejaskan ciri-ciri keselamatan.

“Kita bukan sahaja mahu masa kelulusan dikurangkan, kita juga mahu kerajaan konsisten dalam perkara ini,” kata Tong.

Menurut laporan berita, Anwar yang juga Menteri Kewangan berkata kerajaan sedar bahawa mengurangkan masa untuk memberikan kelulusan pembangunan akan membantu meringankan beberapa cabaran yang dihadapi pemaju hartanah hari ini.

Anwar berkata, perkara itu akan dibincangkan dalam pertemuan dengan Yang DiPertua Majlis Perbandaran dan Datuk Bandar minggu ini.

— BERNAMA