Pembayaran Balik Pinjaman Rumah Boleh Ditangguhkan Dengan Adanya ‘Moratorium’

Rasanya ramai yang tak pernah dengar tentang moratorium ni kan?

Tempoh moratorium ialah tempoh di mana pelanggan yang membuat pinjaman dengan bank diberi kelonggaran dan tidak perlu membayar bayaran bulanan pinjaman selama tempoh yang tertentu. Sebagai contoh, pinjaman pendidikan yang diberi kepada pelajar tidak perlu dibayar sehingga pelajar tamat pengajian.

Dalam suasana pandemik Covid-19 yang kita hadapi, sudah pasti akan ada syarikat dan individu yang terkesan dengan situasi ini. Pekerja mungkin diberhentikan kerja atau diberi cuti tanpa gaji, syarikat tidak mempunyai sebarang keuntungan akibat terpaksa ditutup dalam tempoh Restricted Movement Order.

Selain daripada itu, pesakit yang telah disahkan positif Covid-19 atau kontak rapat yang terpaksa menjalani kuarantin 14 hari sudah pasti akan menyebabkan pendapatan mereka terjejas. Peniaga makanan dan kedai baju juga terpaksa ditutup menyebabkan pemilik hilang pendapatan.

Sekiranya anda seorang yang terkesan dengan Covid-19 dan dapat membuktikan kepada pihak bank yang pendapatan atau gaji anda terjejas, anda boleh segera ke bank untuk berbincang dan memohon supaya pembayaran pinjaman anda ditangguhkan sementara.

Anda boleh dapatkan tempoh moratorium selama 6 bulan supaya anda tidak perlu membayar bayaran bulanan pinjaman rumah, kereta mahupun peribadi buat masa sekarang. Bayaran ansuran bulanan akan bersambung semula selepas tempoh moratorium.

Association of Banks in Malaysia (ABM) telah mengeluarkan kenyataan bahawa bank-bank telah bersedia untuk membantu syarikat yang terkesan dengan virus Covid-19. Syarikat yang mengalami kesulitan kewangan akibat dari penularan wabak Covid-19 perlu berbincang segera dengan pihak bank dengan pilihan untuk penstrukturan semula pinjaman atau penangguhan bayaran semula pinjaman.

Selain itu, Maybank telah mengeluarkan kenyataan dengan menyediakan special relief facility untuk pelanggan yang terkesan dengan wabak Covid-19. Malah Presiden dan CEO Maybank Group, Datuk Abdul Farid Alias mengatakan sekiranya situasi ini berterusan, pihak Maybank akan mempertimbangkan untuk memanjangkan tempoh moratorium lebih lama

Sila isi borang ini untuk permintaan moratorium pinjaman / pembiayaan Maybank.

Bank-bank lain seperti Public Bank, CIMB Bank, BSN dan RHB Bank juga telah mengeluarkan kenyataan hampir sama dengan menawarkan penangguhan bayaran semula pinjaman atau moratorium selama 6 bulan.

Sila isi borang ini untuk permintaan moratorium pinjaman / pembiayaan CIMB Bank.

Selain itu, syarikat insurans dan takaful milik bank seperti Etiqa juga menyediakan perlindungan untuk pemegang polisi yang dijangkiti wabak Covid-19.

Association of Islamic Banking and Financial Institutions Malaysia (AIBIM) juga telah mengeluarkan kenyataan berkenaan hal ini dengan mengingatkan pelanggan untuk segera dapatkan khidmat nasihat dari bank masing-masing berkenaan kesulitan yang dihadapi berkenaan pandemik Covid-19.

Semoga kita dilindungi dan dijauhi dari pandemik Covid-19 yang melanda. Jaga diri dan keluarga semoga kemelut yang melanda tidak berpanjangan.

#StayAtHome

Artikel ini ditulis oleh Mohd Arif Irfan, seorang juruaudit di salah sebuah firma audit di Malaysia. Beliau telah lulus kesemua kertas peperiksaan ACCA dan sedang mengutip pengalaman untuk menjadi akauntan bertauliah. Meminati bidang hartanah dan pelaburan serta rajin berkongsi ilmu di FB Arif Irfan.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Planworth Memperuntukkan Dana Pembiayaan Sebanyak RM500 Juta Untuk Memperkasa PMKS Tempatan

Kuala Lumpur, 9 Ogos 2022 – Planworth Global Factoring, institusi kewangan bukan bank untuk pemfaktoran dan Rantaian Bekalan Kewangan yang terkemuka dan terbesar telah memperuntukkan sejumlah RM 500 juta untuk membawa penyelesaian kemudahan pemfaktoran dan pembiayaan kepada perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS). Dana tersebut bertujuan memperkasa PMKS dan syarikat-syarikat pemula yang menjalankan urusan Perniagaan ke Perniagaan (B2B) dan Perniagaan ke Kerajaan (B2G) dengan akses ke pembiayaan modal yang selamat dan mudah. 

Sekitar 97.4% daripada keseluruhan perniagaan di Malaysia buat masa kini terdiri daripada PMKS, dan ia juga merupakan penunjuk utama kesihatan ekonomi tempatan. Dengan memahami kesan jangka masa panjang Perintah Kawalan Pergerakan Covid-19 terhadap kebanyakan perniagaan, ramai pakar telah menyarankan pemberian sokongan kewangan yang lebih besar bagi mengukuhkan lagi usaha pemulihan PMKS pasca pandemik – sebuah matlamat yang turut disokong oleh Planworth melalui inisiatif pembiayaan ini. 

Mengenai hal ini, Ketua Pegawai Eksekutif Planworth Global Factoring, Dato Andy Kuek berkata, “Visi Planworth adalah untuk memperkasa PMKS tempatan untuk berkembang dan menyumbang kepada ekonomi negara kita dengan penyelesaian keberkesanan kos kami yang boleh diperibadikan. Setakat ini kami telah menyalurkan lebih daripada RM1 bilion kepada PMKS tempatan. Berikutan kisah-kisah kejayaan yang telah kami saksikan sendiri, kami kini memperuntukkan lebih dana untuk membantu lebih banyak PMKS dengan keperluan dokumen yang ringkas, polisi yang mesra kredit untuk PMKS, proses kelulusan yang pantas, serta penyaluran dana yang pantas tanpa perlu jaminan.”

Dengan peruntukan sebanyak RM500 juta ini, Planworth akan memperluas lagi penyelesaian pembiayaan setempat mereka yang komprehensif bagi menyediakan Surat Sokongan, Modal Kerja, Pembiayaan PO, dan Pembiayaan Pasca/Pembiayaan Invois (Post Financing/Invoice Financing) untuk memenuhi keperluan perkembangan PMKS pada setiap tahap, serta untuk keperluan pembiayaan perniagaan jangka pendek hujung-ke-hujung. Melalui penyediaan akses bagi pengaliran tunai yang selamat dan lebih pantas, Planworth membolehkan syarikat-syarikat ini memenuhi keperluan kewangan mereka dengan segera serta membiayai operasi kewangan harian mereka. 

Inisiatif ini merupakan sebahagian daripada matlamat utama Planworth dalam memperjuangkan perkembangan lanskap perniagaan tempatan dan kewangan, sebagai institusi kewangan pemfaktoran pilihan PMKS dan syarikat-syarikat pemula yang memerlukan pembiayaan. Planworth merupakan sebuah institusi kewangan yang bereputasi dan berdaftar dengan Kementerian Kewangan Malaysia dan ePerolehan untuk membiayai para kontraktor, penjual, dan pembekal kepada Kerajaan, Syarikat-syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC), dan sektor swasta. Kemudahan Pemfaktoran/Pembiayaan Invois Planworth dikecualikan daripada duti setem bermula daripada 1 Januari 2022 sehingga 31 Disember 2023, berikutan kelulusan daripada Kementerian Kewangan Malaysia. 

Dana ini masih terbuka untuk permohonan sehingga penghujung tahun 2022 tetapi tertakluk kepada ketersediaan. Sila layari https://planworthfinance.com/apply-now/ atau imbas Kod QR di bawah:

Mengenai Planworth Global Factoring

Planworth Global Factoring merupakan institusi kewangan bukan bank terbesar yang menyediakan pembiayaan pemfaktoran dan rantaian kewangan serta berdaftar dengan Kementerian Kewangan Malaysia dan ePerolehan. Penarafan kredit kepada Planworth diiktiraf oleh Experian dan CTOS. Syarikat ini menyediakan pelbagai variasi penyelesaian kewangan untuk memperkasa PMKS dan syarikat-syarikat pemula tempatan dengan akses pembiayaan yang cepat dan mudah untuk memacu cita-cita perniagaan mereka.

Planworth merupakan syarikat 100% milik rakyat Malaysia, dan sebahagian daripada Grand Columbia Group yang ditubuhkan pada tahun 1992. Planworth mempunyai pelbagai geran daripada MATRADE dan MDEC, serta mempunyai kerjasama kukuh dengan SME Bank, CEDAR dan Deutsche Factoring Bank. Planworth juga telah memenangi pelbagai anugerah, antaranya SME100 Fast Moving Companies 2021, CTOS Credit Excellence 2021, serta anugerah Singapore SME500 untuk dua tahun berturut-turut daripada 2020 sehingga 2022.