Pembayaran Balik Pinjaman Rumah Boleh Ditangguhkan Dengan Adanya ‘Moratorium’

Rasanya ramai yang tak pernah dengar tentang moratorium ni kan?

Tempoh moratorium ialah tempoh di mana pelanggan yang membuat pinjaman dengan bank diberi kelonggaran dan tidak perlu membayar bayaran bulanan pinjaman selama tempoh yang tertentu. Sebagai contoh, pinjaman pendidikan yang diberi kepada pelajar tidak perlu dibayar sehingga pelajar tamat pengajian.

Dalam suasana pandemik Covid-19 yang kita hadapi, sudah pasti akan ada syarikat dan individu yang terkesan dengan situasi ini. Pekerja mungkin diberhentikan kerja atau diberi cuti tanpa gaji, syarikat tidak mempunyai sebarang keuntungan akibat terpaksa ditutup dalam tempoh Restricted Movement Order.

Selain daripada itu, pesakit yang telah disahkan positif Covid-19 atau kontak rapat yang terpaksa menjalani kuarantin 14 hari sudah pasti akan menyebabkan pendapatan mereka terjejas. Peniaga makanan dan kedai baju juga terpaksa ditutup menyebabkan pemilik hilang pendapatan.

Sekiranya anda seorang yang terkesan dengan Covid-19 dan dapat membuktikan kepada pihak bank yang pendapatan atau gaji anda terjejas, anda boleh segera ke bank untuk berbincang dan memohon supaya pembayaran pinjaman anda ditangguhkan sementara.

Anda boleh dapatkan tempoh moratorium selama 6 bulan supaya anda tidak perlu membayar bayaran bulanan pinjaman rumah, kereta mahupun peribadi buat masa sekarang. Bayaran ansuran bulanan akan bersambung semula selepas tempoh moratorium.

Association of Banks in Malaysia (ABM) telah mengeluarkan kenyataan bahawa bank-bank telah bersedia untuk membantu syarikat yang terkesan dengan virus Covid-19. Syarikat yang mengalami kesulitan kewangan akibat dari penularan wabak Covid-19 perlu berbincang segera dengan pihak bank dengan pilihan untuk penstrukturan semula pinjaman atau penangguhan bayaran semula pinjaman.

Selain itu, Maybank telah mengeluarkan kenyataan dengan menyediakan special relief facility untuk pelanggan yang terkesan dengan wabak Covid-19. Malah Presiden dan CEO Maybank Group, Datuk Abdul Farid Alias mengatakan sekiranya situasi ini berterusan, pihak Maybank akan mempertimbangkan untuk memanjangkan tempoh moratorium lebih lama

Sila isi borang ini untuk permintaan moratorium pinjaman / pembiayaan Maybank.

Bank-bank lain seperti Public Bank, CIMB Bank, BSN dan RHB Bank juga telah mengeluarkan kenyataan hampir sama dengan menawarkan penangguhan bayaran semula pinjaman atau moratorium selama 6 bulan.

Sila isi borang ini untuk permintaan moratorium pinjaman / pembiayaan CIMB Bank.

Selain itu, syarikat insurans dan takaful milik bank seperti Etiqa juga menyediakan perlindungan untuk pemegang polisi yang dijangkiti wabak Covid-19.

Association of Islamic Banking and Financial Institutions Malaysia (AIBIM) juga telah mengeluarkan kenyataan berkenaan hal ini dengan mengingatkan pelanggan untuk segera dapatkan khidmat nasihat dari bank masing-masing berkenaan kesulitan yang dihadapi berkenaan pandemik Covid-19.

Semoga kita dilindungi dan dijauhi dari pandemik Covid-19 yang melanda. Jaga diri dan keluarga semoga kemelut yang melanda tidak berpanjangan.

#StayAtHome

Artikel ini ditulis oleh Mohd Arif Irfan, seorang juruaudit di salah sebuah firma audit di Malaysia. Beliau telah lulus kesemua kertas peperiksaan ACCA dan sedang mengutip pengalaman untuk menjadi akauntan bertauliah. Meminati bidang hartanah dan pelaburan serta rajin berkongsi ilmu di FB Arif Irfan.

Sumber Rujukan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Toyota Lancar Skim Langganan Kereta Patuh Shariah Pertama Dunia

Awal tahun ini, Toyota Capital Malaysia telah melancarkan Kinto One, sebuah skim langganan kereta patuh Shariah pertama di dunia.

Menurut Presidennya Thomas Chai, ia merupakan satu usahasama di antara Toyota Capital Malaysia dan UMW Toyota Motor Sdn Bhd demi melihat kepada perubahan cara penggunaan kereta oleh generasi hari ini.

Menurutnya, sikap pemilik kereta hari ini telah berubah daripada pemilikan kereta kepada penggunaan kereta.

Secara mudah, ia memberi peluang kepada pengguna Toyota untuk menggunakan model Toyota tertentu untuk tempoh dua hingga tiga tahun kemudian dipulangkan kembali kepada Toyota setelah tamat tempoh tersebut dengan bayaran tetap untuk langganan bulanan.

Tambahan pula, skim seperti ini telah dilancarkan di beberapa negara lain seperti Amerika dan beberapa negara Asia.

Namun skim patuh Shariah ini dilancarkan khusus di Malaysia kerana kehendak pelanggan kepada produk patuh Shariah yang tinggi di sini.

Model yang ditawarkan setakat ini adalah Vios, Yaris, Corolla, Innova, Fortuner, Camry, dan Lexus. Mereka yang berminat boleh layari pautan: http://www.kinto-my.com/.

Antara perbezaan skim ini dengan skim biasa adalah tiada duit muka diperlukan, satu bayaran bulanan sahaja termasuk cukai jalan, Takaful, dan servis, dan tidak memberi kesan kepada CCRIS.

Menurut FAQ Kinto One, Toyota bertindak selaku pemilik akan menganggung kos servis selaku pengguna kereta, pengguna harus menanggung saman sekiranya ada dan tertakluk kepada peraturan yag ditetapkan oleh pemilik seperti tidak boleh mengubahsuai kereta dan kereta hanya boleh digunakan di dalam Malaysia.

Sekiranya berlaku kemalangan atau kecurian pula, ia akan dilindungi oleh pelan Takaful.

Skim ini merupakan satu skim alternatif kepada mereka yang gemar menukar kereta. Dan yang paling penting sekali, ianya ditawarkan sebagai skim patuh Shariah yang bakal memberi manfaat kepada semua orang khususnya umat Islam di negara kita.

Ditulis oleh Arham Merican, Pengurus Shariah di sebuah institusi kewangan negara dan pemegang sijil Islamic Financial Planner (IFP). Merupakan lepasan Sarjana dalam bidang Pengajian Pembangunan, Fakulti Ekonomi Universiti Malaya. Beliau boleh dihubungi di [email protected].

Iklan

Majalah Labur