Perbelanjaan Isi Rumah Dijangka Naik 5.0 Peratus Sepanjang 2024 — BMI

KUALA LUMPUR, 24 April (Bernama) — BMI, sebuah firma penyelidikan di bawah Fitch Solutions menjangkakan perbelanjaan isi rumah Malaysia akan naik 5.0 peratus dari tahun ke tahun sepanjang 2024 kepada RM903.8 bilion apabila pertumbuhan ekonomi berterusan dan tahap penggunaan menjadi normal.

BMI melalui satu nota penyelidikan berkata ia mempunyai pandangan yang berhati-hati tetapi positif bagi perbelanjaan pengguna di Malaysia sepanjang 2024 memandangkan pemulihan ekonomi akan diterjemahkan kepada pertumbuhan perbelanjaan pengguna sebenar yang kukuh sepanjang tahun penuh.

“Perbelanjaan isi rumah sepanjang 2024 akan menandakan pemulihan ke tahap pertumbuhan pra-Covid (perbelanjaan isi rumah meningkat pada kadar purata sebenar 5.2 peratus dari tahun ke tahun dalam tempoh 2015-2019). Perbelanjaan akan dikekang oleh persekitaran paras hutang yang tinggi dan kos perkhidmatannya.

“Bagaimanapun, pengurangan inflasi serta pasaran buruh yang ketat akan menyokong perbelanjaan, kerana pertumbuhan gaji sebenar mula kembali ke wilayah positif, seterusnya, menyokong kuasa beli sepanjang tahun,” katanya.

Unjurannya untuk pertumbuhan dari tahun ke tahun dalam perbelanjaan pengguna di Malaysia sepanjang 2024 adalah sejajar dengan ramalan pasukan Risiko Negara firma itu yang mendapati bahawa ekonomi akan berkembang pada kadar sebenar 4.4 peratus dari tahun ke tahun sepanjang tahun.

Malaysia akan tetap mencatatkan pertumbuhan yang mantap berbanding pasaran lain selepas didorong oleh pemulihan dalam sektor pelancongan, terutamanya selepas China dibuka semula untuk perjalanan.

Sementara itu, BMI berkata keyakinan pengguna sebahagian besarnya telah merosot, mencerminkan pemikiran pengguna yang semakin lemah susulan tekanan inflasi dalam komoditi tertentu seperti makanan, bahan api termasuk kesan ke atas isi rumah berpendapatan rendah dan sederhana.

“Bagaimanapun, data keyakinan pengguna pada suku keempat 2023 yang berpurata 89.4 telah menokok daripada 78.9 pada suku ketiga 2023,” katanya.

BMI ketika mengulas mengenai ringgit menjangkakan ia akan kekal stabil berbanding dolar US pada paras 4.60 daripada 2023 hingga 2024. 

“Malaysia amat bergantung kepada import untuk memenuhi permintaan tempatan dan kestabilan kadar pertukaran bermakna walaupun ia tidak akan mendapat manfaat daripada import yang lebih murah, pertumbuhan perbelanjaan pengguna tidak akan dihalang oleh kadar pertukaran yang semakin rendah.

“Kami percaya bahawa latar belakang ini akan menyebabkan perbelanjaan pengguna sepanjang 2024 kekal stabil,” katanya. 

Inflasi di Malaysia masih terkawal, memuncak pada 4.7 peratus dari tahun ke tahun menjelang Ogos 2022 dan data terkini bagi Februari 2024 menunjukkan inflasi berada pada 1.8 peratus dari tahun ke tahun.

“‘Pasukan Risiko Negara kami menjangkakan inflasi akan kekal pada tahap ini, dengan purata 2.0 peratus berbanding 2024. Risikonya ialah apabila inflasi melonjak dan kekal tinggi pada tahap tersebut lebih lama daripada yang dijangkakan, ini akan mempercepatkan penghakisan kuasa beli isi rumah,” katanya lagi.

— BERNAMA 

TAG: BMI, Perbelanjaan Isi Rumah, Inflasi

Previous ArticleNext Article

B40 Hanya Kuasai 1% Daripada Jumlah Simpanan Di KWSP, T20 Kuasai 82%

Ada yang dah kerja berpuluh tahun, banyak juga dah carum dalam Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP). Mesti nak tahu berapa simpanan purata rakyat Malaysia dalam skim persaraan ini kan?

Tapi sebelum itu, ada beberapa fakta oleh pihak KWSP yang kita perlu ketahui terlebih dahulu:

  • Bilangan ahli aktif yang mencapai Simpanan Asas (RM240,000 pada usia 55 tahun) menurun daripada 36% pada 2020 kepada 29% pada akhir 2022
  • 71% ahli yang berumur 55 tahun tidak mempunyai dana cukup untuk bersara melebihi paras kemiskinan
  • Setakat Disember 2022, 51% ahli di bawah umur 55 tahun hanya mempunyai baki simpanan kurang daripada RM10,000
  • Jumlah ini menyebabkan ahli memperoleh pendapatan persaraan kurang daripada RM42 sebulan untuk tempoh 20 tahun.
  • Sebanyak RM240,000 diperlukan bagi membolehkan seseorang pesara hidup dengan ‘tenang’ dalam tempoh 20 tahun berpandukan kepada purata jangka hayat rakyat Malaysia hari ini

Rujukan: Berita Harian, MalaysiaKini

Data ini adalah secara umum, tetapi kita akan lihat dengan lebih mendalam lagi.

Purata Simpanan KWSP Mengikut Kumpulan

Sumber: KWSP

Purata Simpanan KWSP Mengikut Umur

Sumber: KWSP

Berdasarkan EPF Annual Report 2019 yang dikeluarkan pihak KWSP, maka kita perolehi data di atas. Secara puratanya rakyat Malaysia yang mencarum dalam KWSP ini mempunyai RM96 ribu ketika dalam lingkungan umur 30-39 tahun.

Manakala apabila tiba waktu pencen umum 55 pula, purata pencarum mempunyai RM107 ribu dalam KWSP mereka.

Jumlah ini dilihat menurun berbanding data purata simpanan pencen iaitu RM204 ribu ketika tahun 2019.

Cukup ke banyak jumlah ini bagi menempuh hari persaraan? Dengan kadar jangka hayat sehingga umur 70 tahun, ini bermakna bahawa duit tersebut perlu bertahan selama sekurang-kurangnya 15 tahun.

Gaji Rendah Dan Pengeluaran KWSP Oleh Ahli

Sumber: JABATAN PERANGKAAN MALAYSIA

Memang tidak dinafikan bahawa gaji rendah adalah punca utama kenapa simpanan dalam KWSP adalah rendah. Golongan isi rumah di Malaysia secara putaranya menerima gaji RM8,479 sebulan pada tahun 2022.

Isi rumah di sini kita andaikan pasangan suami isteri kedua-duanya bekerja, maka kena bahagi pula dengan dua. Berapa ramai daripada anda yang menerima gaji sebanyak ini setiap bulan?

Sumber: KWSP
Sumber: KWSP

Selain daripada itu juga, pada tahun 2022 seramai 9.1 juta rakyat Malaysia telah membuat pengeluaran sebanyak RM91.04 bilion atau purata RM9,906 seorang.

Tahun ini keluar duit untuk beli rumah, tahun depan keluar duit kurangkan pembiayaan bulanan rumah, lagi 15 tahun nak keluar duit untuk pergi haji. Maka semakin berkuranglah simpanan dalam tabung KWSP.

Jadi apakah penyelesaian kepada isu simpanan KWSP tak mencukupi ini? Sudahkah anda mempunyai backup plan yang lain?

Sumber: KWSP 2023, 2022

Panduan:

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee