Ray Dalio: Ekonomi Dunia Sedang Mengalami “The Great Sag”

Ray Dalio merupakan seorang pelabur terkemuka di Amerika Syarikat. Beliau telah menubuhkan hedge fund sendiri yang dinamakan Bridgewater Associates pada tahun 1975. Kini, Bridgewater Associates merupakan hedge fund terbesar di dunia, dengan dana sebanyak USD160 bilion. Kejayaan tersebut juga telah menjadikan Ray Dalio orang ke-58 paling kaya di dunia.

Baru-baru ini, Ray Dalio telah membuat satu kenyataan yang membimbangkan:

“This cycle is fading, we are now in the world in what I would call a ‘great sag’”.

Apakah yang beliau maksudkan itu? Jom kita sama-sama fahamkan.

Makna ‘The Great Sag’

‘Sag’ itu bermakna kendur. Apa yang dimaksudkan oleh Ray Dalio dengan ekonomi mengalami ‘The Great Sag’ ialah, apabila ekonomi tersebut tidak mengalami kemelesetan, namun dibelenggu kelembapan yang berpanjangan.

‘The Great Sag’ merupakan situasi ekonomi yang mirip dengan ekonomi tahun 1930-an. Pada waktu itu, Amerika Syarikat mengalami kemelesetan ekonomi selama 10 tahun sehingga ianya digelar ‘The Great Depression’. Ia merupakan krisis yang paling teruk pernah dialami oleh AS, yang dimulakan dengan kejatuhan pasaran saham sebanyak 11% pada hari Khamis 24 Oktober 1929 (Black Thursday).

Pada hari-hari yang menyusul, pasaran saham terus jatuh merudum sehingga nilainya menurun sebanyak 90% dan tidak pulih sehingga 25 tahun lamanya. Di antara tahun 1929 dan 1933, GDP pula susut daripada USD105 bilion ke USD57 bilion, iaitu penyusutan hampir 50%!

Kebangkitan Kuasa Besar, Polarisasi Politik, Dan Jurang Kekayaan

Seperti 1930-an juga, Amerika Syarikat kini sedang berhadapan dengan sebuah lagi kuasa besar dunia yang memberikan saingan sengit iaitu China. Kebangkitan ekonomi dan teknologi China sejak tahun 1979 sehingga kini, telah mencabar status quo AS sebagai kuasa terbesar dunia.

Situasi politik global kini juga membimbangkan kerana polarisasi ideologi politik kiri dan kanan yang bersifat populis, mencetuskan pertembungan yang hebat di antara penyokong-penyokong ideologi kapitalis dan sosialis. Di antara punca pertembungan ini, menurut Ray, ialah jurang kekayaan yang semakin membesar.

Hakikatnya di Amerika Syarikat, 0.1% yang teratas (top one-tenth of the top 1%) mempunyai nilai kekayaan yang sama dengan golongan 90% yang terbawah.

Bank Pusat Tidak Mampu Berdiri Sendiri

Bank pusat tidak mempunyai banyak ruang untuk merangsang semula pertumbuhan ekonomi, disebabkan oleh mekanisme yang terhad dan kadar faedah sedia ada yang sudah terlalu rendah. Contoh bank pusat yang menghadapi masalah ini ialah bank pusat Eropah (ECB), bank pusat Jepun (BOJ) dan bank pusat AS (The Fed).

Oleh itu, bank pusat di seluruh dunia perlu bekerjasama dengan kerajaan dalam melaksanakan dasar fiskal yang boleh dilakukan secara serentak, dengan pelarasan dasar monetari untuk meningkatkan keberkesanan.

Ujar Ray lagi, terdapat empat jenis peperangan: perang perdagangan, perang teknologi, perang matawang, dan perang geopolitik. Malangnya, kesemuanya sedang berlaku pada masa yang sama, oleh itu konflik yang kita sedang hadapi menjadi lebih banyak dari sebelumnya.

Bezanya kali ini, ekonomi sedunia tidak akan jatuh ke dalam krisis yang teruk seperti 1930-an tetapi berkemungkinan akan mengambil masa yang lama untuk pulih.

Mengenali ‘The Great Sag’

Ciri-ciri ‘The Great Sag’:

 • Kelembapan ekonomi yang berpanjangan, tetapi tidak meleset
 • Perdagangan dunia menjadi lembap
 • Kadar faedah yang rendah
 • Dasar kewangan bank pusat yang kurang efektif
 • Syarikat-syarikat tidak membuat pinjaman baru
 • Kebanyakan orang lebih gemar menyimpan daripada berbelanja
 • Kadar inflasi yang rendah
 • Hasil jualan dan keuntungan syarikat yang agak mendatar dari tahun ke tahun
 • Produktiviti tidak meningkat
 • Risk appetite pelabur yang rendah
 • Jurang kekayaan semakin besar
 • Ideologi politik yang bersifat ekstrem dan populis mendapat sambutan

Akhir Kata

Sejauh manakah kebenaran kata-kata Ray Dalio? Hanya masa yang akan menentukan. Kita masih belum dapat mengetahui hasil usaha bank pusat seluruh dunia untuk mengatasi kelembapan ekonomi setakat ini.

Sebagai pelabur, kita perlu mempersiapkan diri dan bijak mencari peluang untuk menjana pendapatan tanpa mengira situasi ekonomi.

Semoga bermanfaat.

Sumber Rujukan:

Ditulis oleh Azam, seorang pengurus dana saham antarabangsa di sebuah institusi kewangan di Malaysia.

Penafian: Artikel ini merupakan pendapat dan pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pandangan rasmi mana-mana organisasi.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nilai Pasaran Fintech Malaysia Capai US$100 Bilion Lima Tahun Akan Datang

KUALA LUMPUR, 24 Julai (Bernama) — Nilai pasaran teknologi kewangan (fintech) Malaysia dijangka meningkat dua kali ganda kepada US$100 bilion (US$1 = RM4.6720) dalam tempoh lima tahun akan datang.

Presiden Persatuan Fintech Malaysia Wilson Beh berkata pada masa ini pasaran fintech dianggarkan bernilai US$50 bilion.

Beliau berkata sektor itu dibina dan sangat bergantung kepada beberapa pencapaian penting yang dibangunkan dalam pasaran seperti DuitNow dan sistem pembayaran rentas sempadan.

“DuitNow bukan sahaja digunakan di bandar-bandar besar seperti Kuala Lumpur, Johor Bahru atau George Town, tetapi jika anda pergi ke pekan-pekan kecil, pembayaran tanpa tunai kini sudah menjadi kebiasaan.

“Mengenai pembayaran rentas sempadan, e-dompet anda boleh digunakan untuk membuat urus niaga masa nyata di Singapura dan Thailand. Ini telah dilakukan dan dipermudahkan melalui Projek Nexus dan beberapa kerjasama utama antara bank-bank pusat di rantau ini,” kata beliau dalam ucaptamanya di Persidangan Teknologi di Asia 2024 di sini hari ini.

Beh berkata pembangunan proses Kenali Pelanggan Anda (eKYC) secara elektronik dan pengenalan bank digital juga telah meningkatkan pasaran sektor itu.

“EKYC juga telah menjadi penting, ia menjadi kebiasaan di Malaysia, dan ia akan membantu inisiatif Identiti Digital Nasional dengan memanfaatkan eKYC.

“Kita mempunyai tiga bank digital, saya rasa pasaran menjangkakan dua lagi,” kata Beh.

Sementara itu, beliau berkata Malaysia juga sentiasa berada di kedudukan nombor satu dalam indeks fintech Islam global, disokong oleh industri kewangan Islam yang kukuh.

Pada masa depan, beliau berkata industri sedang menunggu undang-undang dan peraturan daripada pasukan petugas Lembaga Pemantauan Kredit Pengguna (CCOB).

CCOB yang berada di bawah Bank Negara Malaysia, Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) dan Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan akan mengawal selia model perniagaan inovatif seperti beli sekarang bayar kemudian (BNPL), kata Beh.

Menurut beliau, fasa tiga Projek Nexus yang akan siap bakal menjadi pembangunan utama bagi sektor fintech dalam beberapa bulan akan datang.

“Ini menjanjikan pelaksanaan pembayaran rentas sempadan untuk generasi seterusnya, membuka peluang untuk Asean lebih bersatu sebagai blok ekonomi.

“Bagi Malaysia, ini juga adalah nilai penting terutamanya kerana negara ini akan menjadi Pengerusi Asean pada tahun depan,” tambahnya.

— BERNAMA