4 Tips Untuk Anda Yang Kerap Berkunjung Ke Pasar Malam

Pasar malam sering menjadi tumpuan ramai yang terdiri daripada pelbagai lapisan masyarakat tidak kira bangsa dan agama. Pastinya, kunjungan mereka ini ke pasar malam hanyalah dengan satu tujuan yang sama iaitu untuk mendapatkan pelbagai jenis makanan dan kuih-muih yang dijual oleh peniaga.

Bagi peniaga pula, pastinya ia melihat ini sebagai satu bentuk keuntungan bagi pendapatan mereka. Walaupun begitu, sebagai pembeli yang berhemah, anda perlu lebih berhati – hati dengan sikap keterujaan anda ketika berkunjung ke pasar malam.

Jika ianya tidak dibendung, sikap keterujaan tersebut bakal memberikan kemudharatan kepada diri anda sendiri hingga menyebabkan kewangan anda rabak.

Berikut merupakan 4 tips mudah untuk anda yang kerap berkunjung ke pasar malam. Semoga bermanfaat anda.

1. Buat Senarai Menu

Sebelum ataupun ketika sedang dalam perjalanan anda ke pasar malam, sebaiknya untuk anda membuat senarai menu yang ingin anda ingin makan sahaja. Cara ini dapat mengelakkan anda untuk membeli makanan-makanan yang tidak anda perlukan hingga mendatangkan pembaziran sekiranya anda beli dan tidak dimakan.

Buat senarai menu yang tepat dan tidak mengikut serakah nafsu makan semata-mata.

2. Tetapkan Bajet

Ada baiknya jika anda membawa duit tunai yang tidak banyak ketika berkunjung ke pasar malam. Contohnya di sini, anda boleh  menetapkan untuk membawa not RM10 ataupun RM15 sahaja dan tidak boleh lebih daripada nilai tersebut.

Cara begini, dapat membantu anda daripada dipengaruhi oleh nafsu lapar dan nafsu keinginan yang hanya mendorong anda untuk terlebih beli daripada sasaran bajet anda.

3. Beli Makanan Yang Berkhasiat

Sudah namanya pasar malam, pasti pelbagai jenis makanan yang dijual. Apa yang menjadi keutamaan adalah bagaimana cara anda memilih makanan yang sihat dan berkhasiat untuk dibeli.

Elakkan membeli makanan yang mengandungi kandungan gula dan garam yang tinggi, makanan yang berminyak juga berlemak.

Jika anda benar-benar teringin, pastikan anda membeli 2-3 jenis juadah sahaja. 1 juadah yang berat dan 1 juadah lagi yang ringan.

4. Catatkan Pembelian

Setelah balik daripada pasar malam, sebaiknya anda membuatkan catatan ringkas pada buku nota kecil anda berkenaan jumlah keseluruhan perbelanjaan anda di pasar malam.

Cara ini dapat memastikan anda mengetahui tahap pengeluaran duit anda semasa berelanja ketika di pasar malam. Ia juga boleh digunakan sebagai rujukan ketika anda membuat perbelanjaan seterusnya ketika berkeunjung ke pasar malam kelak.

Dah seronok ke pasar malam, jangan abaikan SOP. Pakai mask dan jaga jarak anda dengan orang lain. Kita masih berperang dengan COVID-19.

Selamat membeli!

Previous ArticleNext Article

Bank Ambil Serius Keselamatan Data Pemegang Kad – Persatuan

KUALA LUMPUR, 11 Ogos (Bernama) — Persatuan Bank-bank Dalam Malaysia (ABM) dan Persatuan Institusi Perbankan dan Kewangan Islam Malaysia (AIBIM) menegaskan dan mengesahkan pihak bank sentiasa memberi perhatian serius kepada keselamatan data pemegang kad.

Dua persatuan itu menjelaskan bank melakukan langkah balas keselamatan tambahan untuk melindungi pemegang kad daripada risiko yang berpotensi berlaku.

Langkah ini termasuk tetapi tidak terhad kepada peningkatan pemantauan penipuan dalam masa sebenar untuk mengesan tingkah laku penggunaan kad yang luar biasa dan penipuan, menurut persatuan itu dalam kenyataan bersama pada Khamis.

Kenyataan itu bagi mengulas mengenai data kad berpotensi terjejas dalam insiden keselamatan siber seperti dinyatakan iPay88 baru-baru ini.

“Bank melaksanakan langkah keselamatan berbilang peringkat yang ketat seperti pengesahan dwi-faktor untuk menghalang transaksi kad kredit dan kad debit tanpa izin.

“Bank akan menghubungi pemegang kad secara terus menerusi saluran rasmi bank jika pihak bank mengesan transaksi luar biasa yang mungkin memerlukan pengesahan tambahan. Pemegang kad juga perlu menghubungi bank masing-masing menerusi pusat panggilan atau cawangan untuk bantuan berkaitan perkara ini,” menurut ABM dan AIBIM.

Anggota ABM dan AIBIM juga menyakinkan pemegang kad bahawa pelanggan boleh terus menggunakan kad bank mereka seperti biasa selain diingatkan supaya sentiasa menyemak penyata bank dan pemberitahuan transaksi mereka dari bank.

“Sekiranya pemegang kad mengesan sebarang transaksi yang tidak dibenarkan, mereka perlu segera menghubungi bank mereka di nombor yang tertera di belakang kad bank untuk mendapatkan bantuan.

“Pemegang kad diingatkan, memandangkan ancaman keselamatan siber yang lebih sofistikated, adalah penting untuk berwaspada pada setiap masa,” jelas persatuan itu.

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/bank-ambil-serius-keselamatan-data-pemegang-kad-persatuan/