5 Hotel Tempatan Unik Untuk Percutian

Mungkin ramai yang sudah tahu bahawa tahun 2020 merupakan Tahun Melawat Malaysia. Kerajaan mensasarkan kedatangan 30 juta pelancong antarabangsa dan RM100 billion pendapatan pelancongan.

Tetapi disebabkan wabak Covid-19 yang melanda seluruh dunia, rakyat tempatan digalakkan untuk melancong dan bercuti di dalam negara. Masih terdapat banyak destinasi dan aktiviti menarik di tanahair ini yang belum diterokai oleh penduduk tempatan.

Malahan, percutian setempat atau lebih dikenali sebagai ‘staycation’ juga adalah menyeronokkan dan mampu menghilangkan tekanan.

Risau dengan kewangan anda pasca covid-19? Klik sini untuk pembiayaan Islamik Cepat dah Mudah dengan Assidq.com.

Buat mereka yang mencari tempat penginapan dengan suasana yang berlainan, anda boleh mencuba salah satu daripada 5 hotel unik ini:

1. Seaventures Dive Rig, Sabah

Sumber

Juga dikenali sebagai Hotel Pelantar Minyak, ia terletak di Pulau Mabul berdekatan Sipadan, Sabah. Dibina di atas bekas pelantar minyak yang sebenar, ia bukan sahaja menawarkan penginapan yang selesa tetapi juga menyediakan pusat menyelam berstatus PADI.

Sudah tentulah inilah kawasan yang sesuai buat penggemar aktiviti menyelam scuba.

Terdapat 27 bilik serba lengkap yang dilengkapi dengan Wifi. Berbagai kemudahan disediakan termasuk bilik menonton TV, bilik karaoke, meja pool dan tenis, kedai cenderamata dan bilik mesyuarat yang boleh memuatkan hingga 60 orang.

Selain itu, hotel juga menyediakan berbagai kemudahan disediakan termasuk bilik menonton TV, bilik karaoke, meja pool dan tenis, kedai cenderamata dan bilik mesyuarat yang boleh memuatkan hingga 60 orang.

2. Masbro Village, Melaka

Sumber

Terletak tujuh kilometre daripada bandaraya bersejarah Melaka, Masbro Village menawarkan rekabentuk rumah inap yang dikatakan mirip Brighton Beach, di Australia. Senibina yang unik dan berwarna-warni mampu mebuatkan anda terasa seperti sedang bercuti di luar negara.

Bahagian dalam rumah inap ini cukup luas dan mampu menempatkan sehingga enam orang. Di antara kemudahan yang disediakan adalah ketuhar, peti ais, katil di kedua-dua tingkat, penghawa dingin dan bilik mandi yang dilengkapi dengan pemanas air.

3. Greystone Boutique Hotel, Kuala Lumpur

Sumber

Sekiranya anda peminat industry hiburan dan ‘pop culture’, anda pasti teruja untuk menginap di Greystone Boutique Hotel. Terdapat 18 bilik bertema termasuklah tema The Beatles, Michael Jackson, Elvis Pressley, Space Odyssey, Arabian Night, Eiffel Room, Euro Star, Pink Room, dan banyak lagi.

Terdapat pilihan bilik seperti Executive Suite, Premier Room, dan Superior Room.  Bagi pilihan Executive Suites, terdapat tema istimewa seperti James Bond, Fairy Tale, Princess, Love Bug, and Time Traveller.

4. Tubotel, Langkawi

Sumber

Bagi para ‘backpackers’ atau mereka yang tercari-cari lokasi penginapan yang minimalis, bolehlah mencuba Tubotel Hotel di Pulau Langkawi. Seperti yang boleh dijangka daripada namanya bilik penginapan di sini direka dalam bentuk ‘Tube’ (tiub) daripada batang pembentungan simen.

Ia mempunyai dua jenis pemandangan yang berbeza iaitu menghadap laut dan juga kawasan taman. Selain itu juga, mereka menyediakan 2 bilik bersaiz standard bagi mereka yang lebih selesa untuk menginap di bilik biasa.

5. Terrapuri Heritage Village, Terengganu

Sumber

Terrapuri Heritage Village merupakan projek pemeliharaan dan pemuliharaan rumah Terengganu Melayu Klasik. Terdapat 29 ciri-ciri rumah antik klasik berusia ratusan tahun dipelihara semula. Susun atur Terrapuri dan kawasan persekitarannya diilhamkan daripada Istana Terengganu pada abad ke-17.

Terrapuri terdiri daripada 20 vila eksklusif yang dipulih yang dijadikan spa, restoran mewah berkonsepkan tradisional Melayu, vila istirehat, galeri dan rumah pantai.

This image has an empty alt attribute; its file name is Majalah-Labur-Ad-2-03.jpg

Risau dengan kewangan anda pasca covid-19? Klik sini untuk pembiayaan Islamik Cepat dah Mudah dengan Assidq.com.

AsSidq.com adalah platform sehenti anda untuk produk kewangan Islami. Kami membantu memadankan anda dengan tawaran kewangan patuh syariah yang terbaik dari rakan perbankan dan kewangan kami, berdasarkan keperluan anda.

Kami memastikan pembiayaan anda bebas daripada unsur yang tidak beretika termasuk riba, gharar, maysir, haram, dan zulm.

Sama seperti produk perbankan Islam yang lain yang dikawal ketat di Malaysia, pembiayaan yang ditawarkan melalui Assidq.com dikawal oleh Majlis Penasihat Syariah (MPS) Bank Negara Malaysia. Ini adalah jawatankuasa yang memastikan semua pinjaman peribadi Islam di Malaysia mematuhi prinsip syariah.

Perkhidmatan ini disediakan percuma, mudah digunakan dan anda akan dipadankan serta-merta. Mohon sekarang dan dapatkan kelulusan dalam masa yang singkat!

Kredit: http://articles.assidq.com/5-hotel-tempatan-unik-untuk-percutian-anda/

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TikTok Wujud Shopping Mall, Beli Sambil Berhibur

Tahukah anda, aplikasi TikTok bukanlah semata-mata platform untuk berhibur? Anda juga boleh membeli-belah seperti berada di sebuah mall!

Untuk pengetahuan anda, kini TikTok telah melancarkan Shopping Mall mereka yang tersendiri. Inilah peluang anda untuk beli barang atau berniaga sambil bertiktok.

Dengan kewujudan shopping mall di TikTok ini, ia membolehkan pengguna membeli dan menjual barangan secara dalam talian pada aplikasi TikTok. Bagi anda yang berminat untuk menjual di TikTok Shopping Mall, anda perlu mendaftar akaun TikTok sebagai seller terlebih dahulu. 

Sementara itu, bagi pelanggan yang ingin membeli di TikTok, mereka hanya perlu mencari barang yang dikehendaki di TikTok menggunakan akaun TikTok mereka sendiri.

Shopping Mall TikTok Bakal Memberi Manfaat Kepada Perusahaan Kecil Dan Sederhana (SME)

Dengan adanya TikTok Shopping Mall, ia secara tidak langsung membuka peluang perniagaan kepada Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME) dalam bentuk berniaga sambil berhibur. 

Boleh dikatakan bahawa peluang yang diberikan ini juga mampu memberikan manfaat kepada mereka yang masih tidak mempunyai kedai fizikal ekoran masalah kos pelaburan yang sangat tinggi. Jadi, peniaga akan dapat menjalankan perniagaan secara menyeluruh dengan aplikasi TikTok dengan menjadi pencipta kandungan video pada kadar yang tertentu.

Selain itu, pengguna biasa juga turut mendapat manfaat yang sama dengan adanya TikTok Shopping Mall kerana mereka boleh membeli apa sahaja yang mereka mahukan sambil berhibur. 

Menarik lagi, fungsi yang ada pada TikTok Shopping Mall kini adalah promosi yang melibatkan baucar penghantaran percuma dan diskaun sehingga 99%. Rugi sangat jika anda belum guna aplikasi TikTok!

Kelebihan Berniaga Di Platform TikTok

Kini, pengguna TikTok di Malaysia boleh dikatakan mencecah 4 juta orang. Boleh dikatakan juga dalam 4 juta orang ini, kebanyakannya dalam kalangan pengguna berusia dalam lingkungan 16 tahun hingga 24 tahun. Oleh itu, mereka ini biasanya mempunyai kecenderungan minat yang amat tinggi dalam sesuatu perkara yang mereka suka atau gemari.

Namun, saban hari, pengguna yang berusia 25 tahun ke atas juga semakin meningkat ekoran peningkatan kandungan digital yang semakin berkualiti. Kita tahu bahawa pengguna yang berusia 25 tahun ke atas mempunyai buying power yang amat tinggi. Selain itu, mereka juga cenderung untuk mengikuti trend-trend yang terkini.

Apa yang dapat kita lihat di sini adalah berniaga di TikTok pasti dapat meraih pelanggan yang lebih ramai dan keuntungan yang pasti mengejutkan anda. Sudah pasti content yang dihasilkan oleh anda harus menarik perhatian golongan-golongan ini. Jika hasilnya menarik, pasti produk yang anda jual laku keras, betul tak?

Cara Daftar Akaun TikTok

Bagi anda yang berminat untuk mendaftar akaun Tiktok, anda boleh mengikuti langkah berikut.

  1. Muat turun aplikasi TikTok melalui Playstore bagi smartphone yang menggunakan sistem Android dan Appstore bagi pengguna sistem IOS (Apple) milik anda.
  2. Selepas siap memuat turun aplikasi TikTok, anda perlu mendaftar akaun terlebih dahulu. Di sini, anda boleh mendaftar dengan menggunakan emel, nombor telefon, Facebook, Instagram, Twitter atau akaun Google milik anda.
  3. Apabila selesai memilih cara pendaftaran di atas, anda perlu memasukkan butiran tarikh lahir anda pada ruangan yang dipaparkan. Kemudian, klik ‘Teruskan’ setelah selesai memasukkan butiran tarikh lahir anda.
  4. Selepas itu, akan tertera pula paparan untuk pengesahan melalui emel ataupun melalui nombor telefon. Di sini, anda perlu memastikan maklumat yang diisi adalah betul dan tepat bagi memastikan kod pengesahan diterima. Apabila selesai, klik pada kotak ‘Seterusnya’.
  5. Masukkan kod pengesahan yang diterima pada paparan seterusnya. Kod tersebut perlu dimasukkan untuk memastikan akaun yang dibuat oleh anda adalah asli.
  6. Selepas memasukkan kod tersebut, anda dikehendaki membuat kata laluan akaun dan sahkan kata laluan tersebut.
  7. Akhir sekali, paparan ‘I’m not a robot’ dipaparkan untuk pengesahan terakhir anda bagi memastikan anda adalah manusia dan bukannya bot komputer. Pada bahagian ini, anda perlu menyelesaikan captcha yang diberikan sebelum akaun TikTok anda boleh diguna.

Kesimpulannya, TikTok sememangnya terkenal dengan aplikasi hiburan dan keunikannya yang tersendiri. Idea mereka dalam mewujudkan shopping mall atas talian juga merupakan satu nafas baru buat kita semua dalam mengembangkan perniagaan.

Bagi anda yang mempunyai bakat yang terpendam, mungkin anda juga boleh berniaga sambil menunjukkan bakat tersebut kepada pelanggan-pelanggan anda nanti. TikTok juga dapat menaikkan bakat-bakat baru sekali gus memberi manfaat untuk kembangkan shopping mall anda.

Baca juga: