5 Hotel Tempatan Unik Untuk Percutian

Mungkin ramai yang sudah tahu bahawa tahun 2020 merupakan Tahun Melawat Malaysia. Kerajaan mensasarkan kedatangan 30 juta pelancong antarabangsa dan RM100 billion pendapatan pelancongan.

Tetapi disebabkan wabak Covid-19 yang melanda seluruh dunia, rakyat tempatan digalakkan untuk melancong dan bercuti di dalam negara. Masih terdapat banyak destinasi dan aktiviti menarik di tanahair ini yang belum diterokai oleh penduduk tempatan.

Malahan, percutian setempat atau lebih dikenali sebagai ‘staycation’ juga adalah menyeronokkan dan mampu menghilangkan tekanan.

Risau dengan kewangan anda pasca covid-19? Klik sini untuk pembiayaan Islamik Cepat dah Mudah dengan Assidq.com.

Buat mereka yang mencari tempat penginapan dengan suasana yang berlainan, anda boleh mencuba salah satu daripada 5 hotel unik ini:

1. Seaventures Dive Rig, Sabah

Sumber

Juga dikenali sebagai Hotel Pelantar Minyak, ia terletak di Pulau Mabul berdekatan Sipadan, Sabah. Dibina di atas bekas pelantar minyak yang sebenar, ia bukan sahaja menawarkan penginapan yang selesa tetapi juga menyediakan pusat menyelam berstatus PADI.

Sudah tentulah inilah kawasan yang sesuai buat penggemar aktiviti menyelam scuba.

Terdapat 27 bilik serba lengkap yang dilengkapi dengan Wifi. Berbagai kemudahan disediakan termasuk bilik menonton TV, bilik karaoke, meja pool dan tenis, kedai cenderamata dan bilik mesyuarat yang boleh memuatkan hingga 60 orang.

Selain itu, hotel juga menyediakan berbagai kemudahan disediakan termasuk bilik menonton TV, bilik karaoke, meja pool dan tenis, kedai cenderamata dan bilik mesyuarat yang boleh memuatkan hingga 60 orang.

2. Masbro Village, Melaka

Sumber

Terletak tujuh kilometre daripada bandaraya bersejarah Melaka, Masbro Village menawarkan rekabentuk rumah inap yang dikatakan mirip Brighton Beach, di Australia. Senibina yang unik dan berwarna-warni mampu mebuatkan anda terasa seperti sedang bercuti di luar negara.

Bahagian dalam rumah inap ini cukup luas dan mampu menempatkan sehingga enam orang. Di antara kemudahan yang disediakan adalah ketuhar, peti ais, katil di kedua-dua tingkat, penghawa dingin dan bilik mandi yang dilengkapi dengan pemanas air.

3. Greystone Boutique Hotel, Kuala Lumpur

Sumber

Sekiranya anda peminat industry hiburan dan ‘pop culture’, anda pasti teruja untuk menginap di Greystone Boutique Hotel. Terdapat 18 bilik bertema termasuklah tema The Beatles, Michael Jackson, Elvis Pressley, Space Odyssey, Arabian Night, Eiffel Room, Euro Star, Pink Room, dan banyak lagi.

Terdapat pilihan bilik seperti Executive Suite, Premier Room, dan Superior Room.  Bagi pilihan Executive Suites, terdapat tema istimewa seperti James Bond, Fairy Tale, Princess, Love Bug, and Time Traveller.

4. Tubotel, Langkawi

Sumber

Bagi para ‘backpackers’ atau mereka yang tercari-cari lokasi penginapan yang minimalis, bolehlah mencuba Tubotel Hotel di Pulau Langkawi. Seperti yang boleh dijangka daripada namanya bilik penginapan di sini direka dalam bentuk ‘Tube’ (tiub) daripada batang pembentungan simen.

Ia mempunyai dua jenis pemandangan yang berbeza iaitu menghadap laut dan juga kawasan taman. Selain itu juga, mereka menyediakan 2 bilik bersaiz standard bagi mereka yang lebih selesa untuk menginap di bilik biasa.

5. Terrapuri Heritage Village, Terengganu

Sumber

Terrapuri Heritage Village merupakan projek pemeliharaan dan pemuliharaan rumah Terengganu Melayu Klasik. Terdapat 29 ciri-ciri rumah antik klasik berusia ratusan tahun dipelihara semula. Susun atur Terrapuri dan kawasan persekitarannya diilhamkan daripada Istana Terengganu pada abad ke-17.

Terrapuri terdiri daripada 20 vila eksklusif yang dipulih yang dijadikan spa, restoran mewah berkonsepkan tradisional Melayu, vila istirehat, galeri dan rumah pantai.

This image has an empty alt attribute; its file name is Majalah-Labur-Ad-2-03.jpg

Risau dengan kewangan anda pasca covid-19? Klik sini untuk pembiayaan Islamik Cepat dah Mudah dengan Assidq.com.

AsSidq.com adalah platform sehenti anda untuk produk kewangan Islami. Kami membantu memadankan anda dengan tawaran kewangan patuh syariah yang terbaik dari rakan perbankan dan kewangan kami, berdasarkan keperluan anda.

Kami memastikan pembiayaan anda bebas daripada unsur yang tidak beretika termasuk riba, gharar, maysir, haram, dan zulm.

Sama seperti produk perbankan Islam yang lain yang dikawal ketat di Malaysia, pembiayaan yang ditawarkan melalui Assidq.com dikawal oleh Majlis Penasihat Syariah (MPS) Bank Negara Malaysia. Ini adalah jawatankuasa yang memastikan semua pinjaman peribadi Islam di Malaysia mematuhi prinsip syariah.

Perkhidmatan ini disediakan percuma, mudah digunakan dan anda akan dipadankan serta-merta. Mohon sekarang dan dapatkan kelulusan dalam masa yang singkat!

Kredit: http://articles.assidq.com/5-hotel-tempatan-unik-untuk-percutian-anda/

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6 Broker Saham Paling Aktif Di Media Sosial

Bagi mereka yang dah terlibat dalam pelaburan saham, pastinya ramai yang buka akaun CDS dengan beberapa broker. Teknik yang biasa digunakan adalah satu akaun CDS untuk beli kaunter jangka masa panjang, satu akaun CDS untuk beli kaunter jangka masa sederhana dan satu lagi akaun CDS untuk trade kaunter jangka masa pendek atau intraday.

Tapi sebelum itu, jom kita berkenalan dengan broker-broker Islamik yang ada di Bursa Malaysia beserta dengan akaun media sosial mereka.

Baca: Perbezaan Akaun CDS Islamik dan Konvensional

  1. Affin Hwang Investment Bank Berhad (window)
  2. Alliance Investment Bank Berhad (window)
  3. AmInvestment Bank Berhad (window)
  4. BIMB Securities Sdn Bhd (full-fledged)
  5. CGS-CIMB Securities Sdn Bhd (window)
  6. Hong Leong Investment Bank (window)
  7. Inter-Pacific Securities Sdn Bhd (window)
  8. Kenanga Investment Bank Berhad (window)
  9. Malacca Securities Sdn Bhd (window)
  10. Maybank Investment Bank Berhad (window)
  11. MIDF Amanah Investment Bank Berhad (window)
  12. Public Investment Bank Berhad (window)
  13. RHB Investment Bank Berhad (window)
  14. TA Securities Holdings Berhad (window)
  15. UOB Kay Hian Securities Sdn Bhd (window)
  16. KAF Equities Sdn Bhd (window)

Sumber: List of Islamic Brokers Bursa Malaysia

Broker yang menawarkan perkhidmatan “Islamic Window” merupakan sebahagian daripada entiti Institusi Kewangan Konvensional yang menjalankan aktiviti pelaburan patuh Syariah manakala “Full-fledged” broker adalah sebahagian daripada entiti Institusi Kewangan Islam yang menawarkan perkhidmatan patuh Syariah sepenuhnya.

Jom kita tengok syarikat broker mana yang aktif di media sosial:

1. Affin Hwang Investment Bank Berhad

Laman Web: https://affinhwang.com/

Facebook: https://www.facebook.com/AffinHwangCapital/

Instagram: https://www.instagram.com/affinhwangcapital/

Twitter: https://twitter.com/affinhwangcap

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/affin-hwang-capital/

Kesemua laman media sosial Affin Hwang seolah-olah mempunyai content yang sama. Bila ada update di Facebook, maka update yang sama akan muncul di akaun media sosial mereka yang lain.

2. Alliance Investment Bank Berhad

Laman Web: https://www.allianceoneinvest.com.my/

Facebook: Tiada, hanya ada Alliance Bank punya https://www.facebook.com/AllianceBankMalaysia/

Instagram: Tiada, hanya ada Alliance Bank punya https://www.instagram.com/alliancebankmalaysia/

Twitter: Tiada, hanya ada Alliance Bank punya https://twitter.com/AllianceBankMY

LinkedIn: Tiada, hanya ada Alliance Bank punya https://www.linkedin.com/company/alliance-bank-malaysia-berhad/

Alliance Investment tidak aktif langsung di media sosial, sekadar menumpang akaun Alliance Bank.

3. AmInvestment Bank Berhad

Laman Web: https://www.amequities.com.my/

Facebook: Tiada, hanya ada akaun AmBank https://www.facebook.com/AmBankMalaysia/

Instagram: Tiada, hanya ada akaun AmBank https://www.instagram.com/ambankmy/

Twitter: https://twitter.com/amesecurities, tapi tidak pernah tweet apa-apa.

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/aminvestment-bank-berhad-malaysia-/, tapi tidak pernah membuat sebarang posting.

AmInvestment pun tidak berapa nak aktif di media sosial, sekadar menumpang akaun milik AmBank.

4. BIMB Securities Sdn Bhd

Laman Web: https://www.bisonline.com.my/

Facebook: https://www.facebook.com/BIMBSecurities/, update hampir setiap hari termasuk Analisa Teknikal

Instagram: https://www.instagram.com/bimbsecurities/

Twitter: https://twitter.com/BIMBSecurities

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/bimb-securities-sdn-bhd/

BIMB Securities (anak syarikat Bank Islam) sangat aktif di media sosial, hampir setiap hari ada saja update di Facebook dan Twitter. Mereka juga sering dijadikan tempat rujukan untuk mengetahui status patuh syariah bagi saham-saham yang baru nak IPO.

5. CGS-CIMB Securities Sdn Bhd

Laman Web: https://www.itradecimb.com.my/

Facebook: https://www.facebook.com/itradeislamicmy/

Instagram: https://www.instagram.com/cgscimbmy/

Twitter: Tiada

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/cgscimbmy/, tapi dah lama tidak dikemaskini.

CGS-CIMB Securities sangat aktif di media sosial, hampir setiap hari ada posting dan hampir setiap minggu ada saja webinar yang dianjurkan mereka.

6. Hong Leong Investment Bank

Laman Web: https://www.hlebroking.com/

Facebook: Tiada, hanya ada Hong Leong Bank punya https://www.facebook.com/HLBMalaysia/

Instagram: Tiada, hanya ada Hong Leong Bank punya https://www.instagram.com/hongleongbankmy/

Twitter: Tiada, hanya ada Hong Leong Bank punya https://twitter.com/MYHongLeong

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/hong-leong-investment-bank/, tapi tak pernah update

Hong Leong Investment tidak aktif di media sosial.

7. Inter-Pacific Securities Sdn Bhd

Laman Web: https://www.interpac.com.my/

Facebook: Tiada
Instagram: Tiada
Twitter: Tiada
LinkedIn: Tiada

Inter-Pacific Securities memang tidak aktif langsung di media sosial.

8. Kenanga Investment Bank Berhad

Laman Web: https://kenanga.com.my/

Facebook: https://www.facebook.com/KenangaGroup/

Instagram: https://www.instagram.com/kenangagroupofficial/

Twitter: Tiada

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/kenanga/

Kenanga Investment Bank aktif di media sosial terutamanya di Facebook, hampir setiap hari ada posting dan hampir setiap minggu ada saja webinar berkenaan saham dan futures yang dianjurkan mereka.

9. Malacca Securities Sdn Bhd

Laman Web: https://www.mplusonline.com.my/

Facebook: https://www.facebook.com/mplusonline

Instagram: https://www.instagram.com/mplusonline/

Twitter: https://twitter.com/MplusOnline, tapi sudah lama tidak dikemaskini.

LinkedIn: Tiada

Malacca Securities yang juga dikenali sebagai M-Plus aktif di media sosial terutamanya di Facebook, hampir setiap hari ada posting dan hampir setiap minggu ada saja webinar yang dianjurkan mereka.

10. Maybank Investment Bank Berhad

Laman Web: https://www.maybank2u.com.my/Investment-bank/en/index.page

Facebook: Tiada, hanya ada akaun Maybank https://www.facebook.com/Maybank

Instagram: Tiada, hanya ada akaun Maybank https://www.instagram.com/mymaybank

Twitter: https://twitter.com/MaybankInvest

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/maybankinvestment, tetapi tidak pernah ada kemaskini.

Maybank Investment juga tidak berapa aktif di media sosial.

11. MIDF Amanah Investment Bank Berhad

Laman Web: http://www.midf.com.my/index.php/en/what-we-do-en/midf-investment-banking

Facebook: https://www.facebook.com/MIDFGroup/

Instagram: Tiada

Twitter: https://twitter.com/MIDFGroup

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/midf-berhad/

MIDF Amanah Investment kurang aktif di media sosial, hanya banyak update di Facebook.

12. Public Investment Bank Berhad

Laman Web: https://www.publicinvestbank.com/

Facebook: https://www.facebook.com/pages/Public-Bank-Berhad/277915305558566, hanya ada laman tidak rasmi Public Bank, tiada untuk Public Investment Bank.

Instagram: Tiada

Twitter: Tiada

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/public-bank/

Tak sangka syarikat sebesar Public Bank yang tersenarai di FBM KLCI tidak mempunyai laman Facebook mereka sendiri.

13. RHB Investment Bank Berhad

Laman Web: http://www.rhbinvest.com/

Facebook: Tiada, hanya ada RHB Bank https://www.facebook.com/RHBGroup/

Instagram: Tiada, hanya ada RHB Bank https://www.instagram.com/rhbgroup/

Twitter: Tiada, hanya ada RHB Bank https://twitter.com/RHBGroup

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/rhb-bank/

Nampaknya RHB Investment Bank tidak aktif di media sosial. Tetapi kami dapati posting berkaitan aktiviti mereka ada di akaun RHB Group.

14. TA Securities Holdings Berhad

Laman Web: http://www.tasecurities.com.my/

Facebook: Tiada

Instagram: Tiada

Twitter: Tiada

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/ta-securities-holdings/

Nampaknya TA Securities tidak aktif di media sosial.

15. UOB Kay Hian Securities Sdn Bhd

Laman Web: https://www.utrade.com.my/

Facebook: https://www.facebook.com/UOBKayHianMalaysia/

Instagram: Tiada

Twitter: Tiada

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/uob-kay-hian/

UOB Kay Hian hanya aktif di Facebook, hampir setiap hari ada posting dan hampir setiap minggu ada saja webinar berkenaan saham yang dianjurkan.

16. KAF Equities Sdn Bhd

Laman Web: https://www.kaf.com.my/

Facebook: Tiada

Instagram: Tiada

Twitter: https://twitter.com/KAF_investment, tapi tiada tweet

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/kaf-investment-bank/

KAF Equities nampaknya hanya aktif di LinkedIn.

6 Broker Yang Paling Aktif Di Bursa Malaysia

1. Affin Hwang
2. BIMB Securities
3. CGS-CIMB Securities
4. Kenanga Investment
5. Malacca Securities
6. UOB Kay Hian

Semoga lebih banyak syarikat broker bakal aktif di media sosial. Maklumlah, zaman sekarang anak-anak muda pastinya memerlukan capaian kepada maklumat yang pantas dan mudah.

Iklan

Perintah Kawalan Pergerakan: Perbelanjaan Yang Terjejas!

Musim PKP ni sebenarnya bukan pendapatan anda sahaja yang terjejas. Perbelanjaan anda juga sebenarnya banyak ‘terjejas’.

Tak percaya? Jom kita kira.

Kiraan dibuat dengan andaian perbelanjaan dalam tempoh sebulan oleh seorang individu dari golongan kebanyakan (B40 & M40) yang bekerja di pejabat/lokasi tetap di Lembah Klang dan kini terpaksa bekerja dari rumah atau bercuti tanpa gaji/potongan gaji dengan anggaran 20 hari bekerja sebulan.

Kiraan untuk perkara selain daripada pengangkutan awam, parking dan makanan hari bekerja boleh juga terpakai untuk golongan selain daripada andaian di atas termasuk yang masih bekerja di pejabat seperti biasa.

Petrol

Purata kegunaan bulanan biasa sekitar RM200. Sekarang isi RM50 pun tak luak. Itu pun belum lagi diambil kira harga petrol yang rendah ketika ini.

Perbelanjaan terjejas : +/- RM150.00

Pengangkutan Awam

Untuk golongan seperti diandaikan di atas, buat masa ini adalah langkah yang rasional untuk tidak perbaharui pas bulanan.

Perbelanjaan terjejas: +/-RM100.00

Parking (Hari Bekerja)

Kadar biasa parking harian RM5-RM10 sehari.

Perbelanjaan terjejas: +/-RM150.00

Sarapan/Makan Tengahari (Hari Bekerja):

Anggaran RM10-RM15 sehari.

Perbelanjaan terjejas : +/-RM250.00

Tol

Anggaran mudah sekitar RM100 sebulan.

Perbelanjaan terjejas : +/-RM100.00

Riadah/Hiburan/Aktiviti Sosial:

Menonton wayang, aktiviti riadah seperti futsal/badminton/bowling/gimnasium, makan di restoran bersama keluarga, hadiah atau wang pemberian di majlis perkahwinan dan lain-lain. Bajet marhaen dengan anggaran sekitar RM200 sebulan kemungkinan besar langsung tak terusik.

Perbelanjaan terjejas: +/-RM200.00

Jumlah: +/- RM950.00 sebulan

Walaupun ada juga perbelanjaan yang mungkin meningkat seperti barang dapur dan bil elektrik, pertambahannya mungkin tidak signifikan bila diambil kira inisiatif dalam pakej ransangan ekonomi yang diumumkan kerajaan selain beberapa insentif dan penjimatan lain yang boleh didapati seperti moratorium pinjaman bank, diskaun bil elektrik, percuma bil internet dan sebagainya.

Dan jangan pula dilupakan nikmat-nikmat lain yang tidak boleh dihitung dengan wang ringgit seperti pertambahan masa berkualiti untuk bersama dengan ahli keluarga yang tercinta.

Semoga kita semua terus kekal positif dalam menghadapi dugaan ini. Jaga kebersihan dan kesihatan diri, patuhi arahan kerajaan dan teruskan berdoa agar apabila krisis ini berakhir; kita bakal keluar darinya dengan menjadi seorang insan yang lebih bertanggungjawab dan bersyukur dengan nikmat-nikmat yang ada.

Ditulis oleh Izzudeen Razali, penulis adalah seorang penganalisis di sebuah firma pengurusan dana dan aset di Malaysia. Artikel ini merupakan pendapat dan pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pandangan mana-mana organisasi.

Iklan

Norma Baharu: Haji dan Aidiladha

Ramai rakyat Malaysia tersenyum lebar sewaktu Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) diumumkan pada 7 Jun yang lalu. Arahan yang berkuatkuasa dari 10 Jun hingga 31 Ogos itu memberikan lebih banyak kelonggaran kepada rakyat dari sudut pergerakan dan aktiviti harian.

Hampir semua aktiviti sosial dan perniagaan boleh beroperasi semula secara berperingkat. Aktiviti berkumpul seperti mesyuarat dan bengkel turut dibenarkan. Bagaimanapun, ia perlu mematuhi syarat protokol kesihatan dan mengomptimumkan ruang. Ini adalah selaras dengan norma baharu yang perlu dihadapi oleh seluruh masyarakat.

Di antara kelonggaran yang disambut baik oleh masyarakat adalah kebenaran untuk melakukan aktiviti keagamaan seperti solat Jumaat dan fardu berjemaah. Sambutan perayaan Aidiladha dan pelaksanaan ibadah korban juga dibenarkan. Bagaimanapun, kebenaran itu tertakluk kepada zon dan prosedur operasi standard (SOP) pihak berkuasa agama Islam.

Perlukan kewangan tambahan bagi menampung perbelanjaan seharian anda? Klik sini untuk pembiayaan Islamik Cepat dah Mudah dengan Assidq.com.

Malaysia Dan Ibadat Haji 2020

Setelah mendapat pandangan pelbagai pihak, Lembaga Tabung Haji (TH) telah memutuskan untuk menangguhkan semua urusan berkaitan operasi haji bagi Musim Haji 2020 (1441H). Ini adalah selaras dengan keputusan Kerajaan Malaysia untuk tidak menghantar jemaah haji negara ke Tanah Suci atas faktor keselamatan dan kesihatan.

Menurut Pengarah Urusan Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutif TH, YBhg Datuk Nik Mohd Hasyudeen Yusoff, semua bakal haji yang gilirannya diperuntukkan pada tahun 2020 akan diberi keutamaan untuk menunaikan fardu haji pada tahun 2021. Bagi bakal haji yang gilirannya adalah pada tahun 2021, mereka akan turut diberi peluang tertakluk kepada kekosongan kuota tahun semasa

Semua bayaran haji yang telah didebit akan dipulangkan semula mengikut kadar penuh ke dalam akaun TH masing-masing dalam masa terdekat. Jumlah bayaran haji tersebut juga layak menerima agihan keuntungan bagi tahun 2020. Terdapat kira-kira 31,600 jemaah haji Malaysia yang sepatutnya ke Tanah Suci pada tahun ini.

Norma Baharu Dan Impak Kepada Ibadat Haji

Ibadah haji merupakan salah satu amalan ibadah wajib kepada umat Islam yang berkemampuan dan berkeupayaan. Ia perlu dilaksanakan sekurang-kurangnya sekali dalam seumur hidup. Ia adalah satu acara perhimpunan keagamaan terbesar di dunia. Dianggarkan bahawa lebih dua juta jemaah haji hadir di Arab Saudi pada setiap tahun.

Ibadah haji pada tahun ini sepatutnya bermula dari 29 Julai sehingga 4 Ogos hadapan. Bagaimanapun Arab Saudi setakat ini masih belum menarik kembali larangan perjalanan antarabangsa yang dikuatkuasakan sejak 20 Mei lalu.

Selain Malaysia, beberapa negara lain turut membuat keputusan untuk menangguhkan penghantaran jemaah haji ke Arab Saudi pada tahun ini. Ini termasuklah India, Indonesia, Singapura, Kemboja, Thailand, dan Brunei.

Sekiranya kerajaan Arab Saudi muktamadkan rancangan penangguhan haji pada tahun ini, ia merupakan kali pertama sejak sejak penubuhan negara tersebut pada tahun 1932. Menurut laporan The Financial Times, mereka dijangka berdepan kerugian mencecah AS$12 bilion (RM51.25 bilion) sekiranya perkara itu terjadi.

Perlukan kewangan tambahan bagi menampung perbelanjaan seharian anda? Klik sini untuk pembiayaan Islamik Cepat dah Mudah dengan Assidq.com.

Penutupan Masjidil Haram Mengikut Sejarah

Norma baharu telah mengejutkan banyak pihak. Ini termasuklah berita dan imej yang tular mengenai penutupan Masjidil Haram di Mekah semenjak Mac lalu.

Bagaimanapun, sekiranya kita menyingkap sejarah, ini bukanlah kali pertama Masjidil Haram ditutup kepada orang awam. Hakikatnya, bermula tahun 865 hingga 1987, kawasan masjid tersebut sudah ditutup sebanyak 40 kali. Di antara punca penutupan termasuklah peperangan, kebakaran, wabak penyakit, dan proses baik pulih.

Pada tahun 1814, wabak taun telah melanda Tanah Suci sehingga mengorbankan lebih jemaah haji. Seterusnya, pada 1831, tiga perempat jemaah haji tahun berkenaan terkorban akibat wabak yang dipercayai datang daripada India.

Penguasa Makkah juga telah menutup Masjidil Haram daripada kehadiran jemaah haji untuk melaksanakan ibadat berkenaan pada 1850, 1865 dan 1883 apabila berlakunya penyebaran wabak penyakit.

Pada 1864, pernah 1,000 orang penziarah telah terkorban dalam sehari kerana wabak penyakit yang sangat berbahaya hingga menyebabkan ibadat haji dikecualikan pada tahun berikutnya.

Norma Baharu Dan Kesan Ekonomi

Mengikut maklumat yang dikeluarkan oleh Jabatan Perangkaan Malaysia, hampir 50% daripada penduduk tempatan yang berkerja sendiri telah hilang sumber pendapatan semenjak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) mula dikuatkuasakan pada 18 Mac yang lalu.

Walaupun kerajaan mengumumkan pelbagai jenis bantuan termasuk moratorium pembiayaan sedia ada, namun buat ramai, kadar tersebut belum mencukupi bagi menampung perbelanjaan.

Adakah Pembiayaan Kewangan Masih Relevan Pada Waktu Norma Baharu?

Memohon pembiayaan kewangan yang baru mungkin dapat membantu menstabilkan keadaan kewangan anda. Ia boleh digunakan menjana pendapatan ataupun mengukuhkan situasi ekonomi anda.

Pembiayaan kewangan juga boleh membantu anda membayar kos sara hidup seperti bil letrik, air, sewa rumah, pinjaman sedia ada, dan bil-bil lain sementara anda mendapat pekerjaan baru atau menstabilkan kewangan anda.

Pembiayaan kewangan juga membantu sekiranya anda memerlukan jumlah wang yang besar dengan segera.

Kredit: http://articles.assidq.com/norma-baharu-haji-dan-aidiladha/

Iklan

Beli 7 Barang Ini Untuk Penjimatan Jangka Panjang

Ada yang baru dapat bonus atau kenaikan gaji? Ada duit lebih sikit, tapi takut nak belanja ke tempat yang bukan-bukan?

Apa kata kita tengok beberapa barang yang boleh dikatakan ‘mahal’ sikit, tapi sangat berbaloi dan boleh mendatangkan penjimatan untuk tempoh jangka masa panjang.

Panduan ini sesuai untuk mereka yang berkeluarga mahu pun bujang. Apabila memulakan kehidupan, kita tak dapat lari daripada membeli barangan ini untuk kemudahan akan datang.

Boleh bermula dengan barangan biasa, tak perlu mahal-mahal. Sikit-sikit kita kumpul untuk kebaikan dan penjimatan keluarga. Sampai satu tahap apabila sudah mampu, boleh bertukar ke barangan yang berkualiti dan tahan lama.

1. Periuk Nasi

Benda asas perlu ada dalam setiap rumah. Jika ada wang yang lebih boleh labur sedikit periuk nasi serba guna dan menjimatkan masa.

Periuk Noxxa yang popular menjimatkan masa dan boleh siap dalam masa 5 minit, rendang pun boleh siap dalam masa 45 minit. Harga pasaran dalam RM750 dan kalau boleh tahan selama 10 tahun serta dapat menjimatkan masa untuk memasak; ianya merupakan pembelian yang sangat berbaloi.

2. Seterika

Budaya di Malaysia ini kebanyakan pakaian kita perlu digosok. Baju anak sekolah, baju kerja, baju suami, tudung dan bermacam-macam lagi. Sebenarnya kita mengambil masa yang agak lama juga untuk menggosok pakaian.

Boleh kita labur sedikit membeli iron yang best sikit. Iron Philips ini apabila digunakan terus melicinkan 2 bahagian pakaian, depan dan belakang.

Contoh kita gosok baju kemeja, kita butangkan sahaja bahagian depan dan apabila kita gosok di depan, didapati bahagian belakang turut bergosok.

Ada teknologi optimalTEMP yang bermakna kita tidak perlukan setting apa-apa, gosok saja dan ada waranti baju tak akan terbakar!

Tiada lagi alasan baik lelaki, perempuan atau pun anak-anak untuk gosok baju sendiri. Harga untuk penjimatan jangka panjang ini adalah RM2,200.

3. Air Berfilter

Air yang bersih sangat penting untuk kesihatan. Jika baru mula hidup kita gunakan pemanas air untuk minuman. Namun atas faktor masa, kebersihan dan juga servis, kita boleh labur sedikit menggunakan perkhidmatan seperti Coway, Cuckoo dan yang seangkatan dengannya.

Ada yang berharga RM2,000-RM4,000, dan ada yang boleh dibayar ansuran serta mempunyai servis percuma daripada mereka.

Kira oklah daripada nak berjimat, lepas tu servis pula kena keluarkan wang lagi.

4. Mesin Pembuat Kopi

Jika ke pusat membeli-belah, adakala kita akan singgah ke kedai kopi untuk menghilangkan rasa dahaga atau bertemu klien. Sekali minum dalam RM20-RM30. Sesekali tidak mengapa, kalau setiap hari memang pecah poket.

Boleh saja beli mesin pembuat kopi ini di rumah atau pejabat dan beli saja serbuk kopi. Mesin Kopi jenama Breville ini adalah salah satu produk terbaik tahun 2019 mengikut ulasan dari gearpetrol.com. Harganya dalam RM1,000.

5. Mesin Basuh

Ini juga barang penting yang menjadi keperluan hidup kita. Tak sanggup nak basuh guna tangan dan kalau hantar dobi juga keluarkan kos. Memang ada dobi 24 jam, namun memakan masa dalam sejam juga untuk siap basuh dan keringkan. Nak lipat lagi?

Boleh cari mesin basuh kualiti yang bagus, ada waranti dan tahan lama.

6. Peti Ais

Peti ais juga merupakan pembelian yang menjimatkan untuk jangka masa panjang. Pembelian bahan mentah untuk memasak boleh disimpan didalam peti ais.

Ada juga barangan yang boleh disimpan di dalam peti ais selepas digunakan agar ia tahan lama.

7. Tilam

Bagi yang baru mulakan hidup, mungkin kita hanya guna tilam toto untuk tidur. Biasalah kan, baru nak mula hidupkan.

Usaha kumpul duit beli tilam untuk tidur kerana ia melibatkan kesihatan tulang, dan tidur yang nyenyak boleh menyebabkan kita bangun dengan segar dan bersedia untuk menempuh hari yang mencabar.

Ada duit lebih lagi, jom upgrade tilam. Kenapa kita suka pergi tidur di hotel?

Salah satu faktornya adalah keadaan tilam yang empuk dan bantal yang gebu membuatkan kita tidur lebih lena dan selesa.

Dalam banyak-banyak barang di atas, yang mana satu menjadi idaman kalbu?

Artikel ditulis oleh Puan Sarah Hata. Penulis merupakan seorang konsultan kewangan di sebuah institusi kewangan di Malaysia dan juga perunding imej. Mempunyai pengalaman menulis, memberi ceramah di beberapa syarikat seluruh Malaysia dan juga klien individu

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!