Untung Saham Kita Bantu Orang, Dunia Dapat Saham Akhirat Pun Dapat

Si A kata “Orang Islam kena kaya supaya dapat bantu org lain yg susah..”

Si B pula kata “Tak payahlah kaya harta dunia ni, bukan boleh bawak mati..”

Korang pilih yang mana?

Nabi Muhammad S.A.W seorang peniaga dan memilih hidup bersederhana.

Haritu ada orang sebut, pepatah yang paling dekat dengan sifat nabi adalah ; “Make more money and be happier with less.. “

Pernah dengar yang nabi suruh para sahabat jadi miskin supaya masuk syurga cepat?

Orang Islam yang kaya pasti mempunyai lebihan pendapatan, sekali gus mampu melaksanakan ibadat dengan menggunakan modal harta itu.

Begitulah indahnya Islam, kita digalakkan untuk menjadi kaya agar kita dapat membantu orang lain. Ada orang kaya disebabkan pandai berniaga, tapi ada juga segolongan lain yang kaya disebabkan pelaburan atau perdagangan saham.

Kalau diikutkan, pelaburan saham juga boleh dikategorikan sebagai kita berniaga. Tanpa kita perlu pening kepala untuk mengurus perniagaan, untuk mencari pelanggan, untuk menjual produk dan sebagainya.

Dan sepertimana adat perniagaan, ada kala untung dan ada kala rugi.

Buat Untung Secara Berjemaah, Lagi Besar Keuntungan Lagi Banyak Bantuan Dapat Disalurkan

Yang lagi bestnya, bila kita saling bantu-membantu dalam dunia pasaran saham. Sama-sama belajar, sama-sama mengkaji, sama-sama untung dan sama-sama rugi. Ingat ya, untung itu wajib rugi itu pasti.

Siapa yang tak kenal dengan Tuan Haji Mohd Asri Ahmad, mentor pelaburan saham yang popular di Malaysia. Masa bulan puasa tempoh hari, program 10X KAYA SAHAM DUNIA & AKHIRAT telah berjaya mengumpul dana sebanyak RM600,000.

Program yang dianjur bersama oleh pihak Asri Ahmad Academy (AAA), Murtadha Dakwah Center (MADAD) dan Bursa Malaysia-i menampilkan ramai nama-nama besar tanahair seperti Prof Dr. Muhaya, Datuk Faridah Hanim, Ustaz Hakim Avengers, Datuk Dr. Ustazah Norhafizah Musa dan ramai lagi.

Bila ramai-ramai kita buat live trade, ramai-ramai kita buat untung dalam saham, maka lebih besar sumbangan yang boleh kita dermakan.

Kutipan RM1.6 Juta Dalam Masa 10 Hari

Kalau tadi dapat kutip RM600,000, bagaimana pula dengan kutipan RM1.6 juta dalam masa tak sampai 10 hari? Begitulah hebatnya orang Islam kita.

Kenal tak Ustaz Mohammad Yaakub Yusra Mohd Yusof? Kalau nak tahu, beliau merupakan Pengarah Urusan MADAD yang giat membangunkan pusat tahfiz di utara tanah air dan juga rajin berkongsi ilmu.

Beliau juga merupakan anak didik Tuan Haji Asri dan merupakan seorang yang aktif berdagang saham. Lebih unik lagi, apabila Ustaz Yusra menerapkan pembelajaran saham patuh shariah bagi anak-anak tahfiz sebagai salah satu sumber pendapatan apabila mereka tamat pengajian.

TERIMA KASIH SEMUA

KUTIPAN GENAP CAPAI RM1.6 JUTA DALAM TEMPOH 10 HARI.Tahniah ! Alhamdulillah syukur dengan izin Allah dan bantuan semua kita dah genap mencapai kutipan RM1.6 juta kurang daripada tempoh 10 hari.Apa yang ana harapkan sama-sama kita bangunkan Murtadha Dakwah Centre (MADAD). Ini bukan ana yang punya, dan bukan siapa-siapa yang punya tapi adalah milik kita bersama.Bagi sesiapa yang sudah menyumbang sebelum ini, tetapi masih belum dapatkan ebook dan video teknik hafalan secara percuma, sila klik link dibawah ya : http://bit.ly/Madad-PKIP/S : Mohon tonton video dibawah ini sampai habis ya, mungkin dengan cara ini ana dapat sampaikan ucapan ribuan terima kasih buat semua yang sudi bersama dalam pembangunan MADAD.

Posted by Murtadha Dakwah Centre on Khamis, 28 Mei 2020

Boleh lihat video penuh tersebut di sini: https://www.facebook.com/DarulMurtadha/videos/180567913280195/

Kuatkan Ukhwah

Dengan berwakaf, kita boleh membangun masjid, sekolah dan universiti untuk melahirkan pelajar cemerlang dunia dan akhirat. Persoalannya bagaimana untuk menjayakan semua itu jika ekonomi orang Islam ibarat kais pagi makan pagi dan kais petang makan petang?

Seorang diri, mungkin kita hanya mampu menyumbang sebanyak RM10 atau RM50. Paling kuat pun mungkin RM100.

Tetapi apabila kita bersatu-padu sebagai satu ummah, banyak yang kita boleh buat bersama-sama. Lebih banyak yang kita boleh sumbangkan, samada tenaga atau wang ringgit.

Jadikanlah pasaran saham sebagai lubuk emas dan menjadi asbab untuk kita menjadi kaya. Lagi kaya kita, lagi banyak kita boleh bersedekah.

Hiduplah dengan keberkatan, kaya dunia untung akhirat.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!