Untung Saham Kita Bantu Orang, Dunia Dapat Saham Akhirat Pun Dapat

Si A kata “Orang Islam kena kaya supaya dapat bantu org lain yg susah..”

Si B pula kata “Tak payahlah kaya harta dunia ni, bukan boleh bawak mati..”

Korang pilih yang mana?

Nabi Muhammad S.A.W seorang peniaga dan memilih hidup bersederhana.

Haritu ada orang sebut, pepatah yang paling dekat dengan sifat nabi adalah ; “Make more money and be happier with less.. “

Pernah dengar yang nabi suruh para sahabat jadi miskin supaya masuk syurga cepat?

Orang Islam yang kaya pasti mempunyai lebihan pendapatan, sekali gus mampu melaksanakan ibadat dengan menggunakan modal harta itu.

Begitulah indahnya Islam, kita digalakkan untuk menjadi kaya agar kita dapat membantu orang lain. Ada orang kaya disebabkan pandai berniaga, tapi ada juga segolongan lain yang kaya disebabkan pelaburan atau perdagangan saham.

Kalau diikutkan, pelaburan saham juga boleh dikategorikan sebagai kita berniaga. Tanpa kita perlu pening kepala untuk mengurus perniagaan, untuk mencari pelanggan, untuk menjual produk dan sebagainya.

Dan sepertimana adat perniagaan, ada kala untung dan ada kala rugi.

Buat Untung Secara Berjemaah, Lagi Besar Keuntungan Lagi Banyak Bantuan Dapat Disalurkan

Yang lagi bestnya, bila kita saling bantu-membantu dalam dunia pasaran saham. Sama-sama belajar, sama-sama mengkaji, sama-sama untung dan sama-sama rugi. Ingat ya, untung itu wajib rugi itu pasti.

Siapa yang tak kenal dengan Tuan Haji Mohd Asri Ahmad, mentor pelaburan saham yang popular di Malaysia. Masa bulan puasa tempoh hari, program 10X KAYA SAHAM DUNIA & AKHIRAT telah berjaya mengumpul dana sebanyak RM600,000.

Program yang dianjur bersama oleh pihak Asri Ahmad Academy (AAA), Murtadha Dakwah Center (MADAD) dan Bursa Malaysia-i menampilkan ramai nama-nama besar tanahair seperti Prof Dr. Muhaya, Datuk Faridah Hanim, Ustaz Hakim Avengers, Datuk Dr. Ustazah Norhafizah Musa dan ramai lagi.

Bila ramai-ramai kita buat live trade, ramai-ramai kita buat untung dalam saham, maka lebih besar sumbangan yang boleh kita dermakan.

Kutipan RM1.6 Juta Dalam Masa 10 Hari

Kalau tadi dapat kutip RM600,000, bagaimana pula dengan kutipan RM1.6 juta dalam masa tak sampai 10 hari? Begitulah hebatnya orang Islam kita.

Kenal tak Ustaz Mohammad Yaakub Yusra Mohd Yusof? Kalau nak tahu, beliau merupakan Pengarah Urusan MADAD yang giat membangunkan pusat tahfiz di utara tanah air dan juga rajin berkongsi ilmu.

Beliau juga merupakan anak didik Tuan Haji Asri dan merupakan seorang yang aktif berdagang saham. Lebih unik lagi, apabila Ustaz Yusra menerapkan pembelajaran saham patuh shariah bagi anak-anak tahfiz sebagai salah satu sumber pendapatan apabila mereka tamat pengajian.

TERIMA KASIH SEMUA

KUTIPAN GENAP CAPAI RM1.6 JUTA DALAM TEMPOH 10 HARI.Tahniah ! Alhamdulillah syukur dengan izin Allah dan bantuan semua kita dah genap mencapai kutipan RM1.6 juta kurang daripada tempoh 10 hari.Apa yang ana harapkan sama-sama kita bangunkan Murtadha Dakwah Centre (MADAD). Ini bukan ana yang punya, dan bukan siapa-siapa yang punya tapi adalah milik kita bersama.Bagi sesiapa yang sudah menyumbang sebelum ini, tetapi masih belum dapatkan ebook dan video teknik hafalan secara percuma, sila klik link dibawah ya : http://bit.ly/Madad-PKIP/S : Mohon tonton video dibawah ini sampai habis ya, mungkin dengan cara ini ana dapat sampaikan ucapan ribuan terima kasih buat semua yang sudi bersama dalam pembangunan MADAD.

Posted by Murtadha Dakwah Centre on Khamis, 28 Mei 2020

Boleh lihat video penuh tersebut di sini: https://www.facebook.com/DarulMurtadha/videos/180567913280195/

Kuatkan Ukhwah

Dengan berwakaf, kita boleh membangun masjid, sekolah dan universiti untuk melahirkan pelajar cemerlang dunia dan akhirat. Persoalannya bagaimana untuk menjayakan semua itu jika ekonomi orang Islam ibarat kais pagi makan pagi dan kais petang makan petang?

Seorang diri, mungkin kita hanya mampu menyumbang sebanyak RM10 atau RM50. Paling kuat pun mungkin RM100.

Tetapi apabila kita bersatu-padu sebagai satu ummah, banyak yang kita boleh buat bersama-sama. Lebih banyak yang kita boleh sumbangkan, samada tenaga atau wang ringgit.

Jadikanlah pasaran saham sebagai lubuk emas dan menjadi asbab untuk kita menjadi kaya. Lagi kaya kita, lagi banyak kita boleh bersedekah.

Hiduplah dengan keberkatan, kaya dunia untung akhirat.

Previous ArticleNext Article

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kontroversi Yang Melanda Syarikat Nestle

Sebut sahaja Maggi, Milo atau susu Nespray, pasti kita akan dapat menggambarkan produk kerana kita membesar dengan jenama tersebut. Tapi tahukah anda bahawa semua makanan tersebut dimiliki oleh syarikat gergasi paling popular di dunia iaitu Nestlé. Di Malaysia, saham Nestlé boleh diibaratkan sebagai saham Berkshire Hathaway berkelas A iaitu saham paling mahal. Dari tahun ke tahun kenaikan harga saham syarikat tersebut positif kerana perniagaan yang dijalankan mempunyai fundamental yang sangat kukuh.

Nestle bukan sahaja terkenal di Malaysia malah tidak keberatan jika kita menyatakan bahawa syarikat ini merupakan syarikat paling besar di dunia dalam penghasilan makanan kepada penduduk bumi. Syarikat ini merupakan sebuah syarikat yang berasal dari Switzerland dan diasaskan oleh Henri Nestlé yang juga merupakan seorang rakyat Jerman.

Walaupun mengecapi pelbagai kejayaan yang luar biasa dalam dunia perniagaan, syarikat ini tidak terlepas dari kontroversi yang terpalit denganya. Kontroversi tersebut sedikit sebanyak turut mencemarkan nama Nestlé secara amnya di Malaysia walaupun ia tidak berlaku di Malaysia.

Sumber: CNBC

Kontroversi Iklan Di Benua Afrika

Sumber: Business Insider

Antara kontroversi paling popular yang telah mencemarkan nama Nestlé dalam industri makanan adalah dalam penjualan susu formula untuk bayi di negara Afrika. Nestlé merupakan salah sebuah syarikat pengeluar susu yang paling besar di dunia. Susu formula untuk bayi merupakan salah satu produk yang menjadi tunjang jualan kepada syarikat tersbut. Kontoversi yang menimpa Nestlé dalam penglibatan penjualan susu formula bayi adalah berlaku pada era 1970-an.

Kontroversi ini tercetus pada negara dunia ketiga iaitu negara yang berada di benua Afrika. Seperti yang sedia maklum, negara yang berada di benua tersebut merupakan negara yang sangat miskin. Kebanyakan negara yang berada di sana bertahan disebabkan bantuan luar yang disalur daripada badan dunia. Disebabkan perkara tersebut, Afrika hanya bergantung hidup dengan bantuan luar sahaja dan paras kemiskinan di negara mereka merupakan yang tertinggi di dunia.

Apa yang dilakukan oleh Nestlé di sana adalah mereka melakukan iklan tentang penjualan susu formula bagi mempengaruhi rakyat negara Afrika supaya membeli susu yang dipasarkan oleh mereka sedangkan dengan kekuatan kewangan yang mereka miliki, mereka tidak mampu untuk membeli susu formula bayi untuk anak mereka.

Nestlé tanpa segan dan silu melakukan kempen komersial tentang kebaikan susu formula mereka kepada bayi sedangkan mengikut kajian pemakanan dunia, susu ibu merupakan makan yang paling bagus untuk bayi. Kempen iklan yang dijalankan itu telah berjaya menyakinkan para ibu yang berada di Afrika bahawa susu formula adalah makanaan yang terbaik untuk anak mereka. Disebabkan perkara tersebut, ada antara ibu di Afrika yang mempercayai dan memberi susu formula kepada anak mereka tanpa mengetahui bahawa susu ibu adalah yang terbaik.

Dengan pendapatan di bawah paras kemiskinan, susu formula di Afrika boleh dikategorikan sebagai susu yang sangat mahal. mereka yang terpengaruh turut membeli untuk anak mereka sedangkan mereka sendiri tidak mempunyai wang untuk makan. Nestlé tanpa berselindung melakukan iklan yang luar biasa terhadap pasaran di sana dan dikritik hebat oleh pemerhati hak asasi manusia kerana hanya memikirkan keuntungan tanpa melihat keadaan sekeliling mereka.

Selain harga susu yang mahal, air untuk membancuh susu juga di Afrika sangat kotor dan tidak sesuai diminum oleh manusia terutama bayi. Jadi tidak ada gunanya susu yang bekhasiat tetapi dibancuh dengan air yang kotor kerana ia memberi kesan negatif kepada penggunanya. Terdapat kisah dmana seorang ibu negara Afrika yang memberi anak mereka susu formula dengan sukatan yang tidak betul kerana ingin berjimat telah menjadi isu yang sangat besar pada dekad 1980-an.

Sumber: Griid

Selain isu susu formula, Nestlé juga dilihat membuat perniagaan air yang mana mencetuskan kontroversi di Amerika Syarikat. Nestlé yang dikatakan mengambil air dari bandar Michigan dengan kadar yang sangat murah dan menjualnya kembali dengan harga yang mahal. Ini mencetuskan kemarahan penduduk di sekitar Michigan tetapi Nestlé yang bijak mengambil peluang mengembangkan perniagaan mereka dengan memberi peluang pekerjaan kepada penduduk sekitar.

Dengan memberi pekerjaaan dan membayar cukai yang tinggi kepada penduduk serta datuk bandar, syarikat ini mampu beroperasi tanpa sebarang masalah. Disebabkan model perniagaan yang begitu unik dan besar, Nestlé dilihat semakin berkembang setiap tahun dan tidak berdepan dengan mana-mana masalah walaupun pandemik Covid-19.

Kini Nestlé dilihat sebagai salah satu syarikat pengeluar makanan yang terbesar di dunia yang menerajui hampir segenap jenis makanan segera di muka bumi ini.

Baca juga: