5 Teknologi Canggih Yang Ada Sekarang, Bila Nak Cuba?

Sebut sahaja teknologi canggih, pasti kita akan terbayangkan cerita sains fiksyen seperti dalam filem Back to the Future dan sebagainya. Ternyata teknologi tersebut sudah wujud sekarang.

Sudah tentu setiap ciptaan juga mempunyai fungsinya yang tersendiri. Ramai yang tak percaya, tapi dunia telah melahirkan beberapa teknologi canggih seperti berikut.

1.  Hoverboard Atau Skateboard Terbang

Hoverboard sudah menjadi trend permainan anak-anak muda pada zaman ini. Hoverboard mampu menyeimbangkan keadaan badan pengguna dan memberi navigasi pemanduan secara automatik.

Namun begitu, hoverboard yang diharapkan pada masa akan datang adalah menyerupai skateboard, tanpa roda dan dapat terbang. Kemungkinan dalam waktu terdekat ini kita sudah dapat melihatnya kerana beberapa syarikat sedang membangunkannya seperti The Zapata Flyboard Air™.

2.  Kereta Pemanduan Automatik

Kereta pemanduan adalah kereta berteknologi canggih yang mampu memandu sendiri tanpa pemandu. Kereta ini menggunakan kamera sensor khusus yang dapat mengesan objek dan pergerakan di sekitarnya.

Tidak dinafikan kereta ini cukup hebat dari segi sistem teknologinya. Model kereta yang ada ciri ini adalah seperti:

  • Tesla Model 3, S and X.
  • Cadillac CT6.
  • Kia Telluride / Hyundai Palisade, Sonata.
  • Audi A6 / A8.
  • BMW X5 and 3 Series.
  • Mercedes Benz E-Class and S-Class.
  • Nissan Leaf / Rogue.
  • Infiniti QX50.

Sumber : AutoPilot Review

3. Smartphone Fleksibel

Sumber : asia.nikkei.com

Teknologi smartphone ini telah dikembangkan oleh Samsung dengan skrin AMOLED yang boleh dilipat. Risau pula bila ianya boleh bengkok-bengkok, takut patah atau pecah.

Namun untuk masa hadapan, pasti banyak jenama yang yang akan mengeluarkan smartphone jenis ini.

4.  Kereta Api Super Laju

Teknologi kereta api hyperloop ini sudah mula diperkenalkan oleh Elon Musk iaitu pengasas yang juga CEO Tesla dan Space Musk. Elon Musk sendiri bercita-cita agar kesemua bandar besar mempunyai pengangkutan yang cepat, selesa dan pantas.

Dengan Hyperloop, 20 hingga 40 orang penumpang dapat dibawa dengan kelajuan mencecah 1.700 kilometer sejam. Kereta api laju di dunia ini merupakan teknologi tercanggih di dunia pada tahun 2020 ini.

5. Mesin Lipat Pakaian

Tak perlu canggih sangat pun, asalkan boleh membantu kita dalam urusan harian di rumah. Kini sudah ada mesin lipat pakaian yang dapat membantu para isteri.

Dengan teknologi ini, kita hanya perlu menggantungkan baju dan mesin ini akan melipatkannya secara automatik. Mudah bukan?

Semoga teknologi tercanggih di dunia ini dapat memberi manfaat kepada semua lapisan masyarakat.

Sumber Rujukan:

  1. https://www.tokopedia.com/blog/teknologi-masa-depan-tercanggih/
  2. https://www.bharian.com.my/bisnes/teknologi/2019/01/519603/3-inovasi-hebat

Previous ArticleNext Article

Proton Rancang Lancar Lima EV Di Bawah Jenama e.MAS

SUBANG JAYA, 12 Jun (Bernama) — Pengeluar kereta nasional, Perusahaan Otomobil Nasional Sdn Bhd (Proton) merancang untuk melancarkan lima model kenderaan elektrik (EV) menggunakan platform Global Modular Architecture (GMA) di bawah jenama EV yang baru dilancarkan, Proton e.MAS.

Ketua Pegawai Eksekutif Proton Edar Sdn Bhd, Roslan Abdullah berkata model EV pertama di bawah jenama baharu itu dijangka dilancarkan menjelang tahun 2025.

“Proton belum memutuskan garis masa (menetapkan tarikh) tetapi model pertama akan dilancarkan tidak lama lagi, ia mungkin awal 2025 atau lebih awal.

“Kami mahu memastikan penerimaan Proton EV di pasaran… dari segi volum dan model, kami akan memutuskan (untuk melancarkan lebih banyak EV) berdasarkan permintaan dan penerimaan orang ramai terhadap Proton EV,” kata Roslan.

Beliau berkata demikian kepada media selepas melancarkan nama dan logo jenama EV baharu Proton, e.MAS di Pusat Kecemerlangan Proton di sini hari ini.

Roslan berkata syarikat itu akan mencari harga yang sesuai untuk memasarkan Proton e.MAS EV yang akan memberi manfaat kepada orang ramai dan kerajaan.

“Selain membangunkan ekosistem automotif, kami juga diamanahkan oleh kerajaan dan pemegang saham untuk menghasilkan kereta mampu dimiliki oleh rakyat Malaysia.

“Kami mendapati kebanyakan kereta EV di pasaran kini berada dalam julat melebihi RM100,000 dan kami sedang melihat julat harga sesuai untuk Proton, orang ramai dan kerajaan,” katanya.

Proton hari ini telah melancarkan jenama EV baharunya bernama e.MAS, bertujuan untuk meningkatkan mobiliti rakyat Malaysia dengan model EV baharunya yang akan datang.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Proton Dr Li Chunrong dalam satu kenyataan berkata jenama e.MAS dan produknya adalah lanjutan daripada tiga nilai teras Proton iaitu Teknologi Inovatif, Kebolehpercayaan dan Antarabangsa.

“Ini adalah langkah seterusnya dalam evolusi syarikat dan pada beberapa bulan yang akan datang, kami akan membuat pengumuman baru untuk membina pengiktirafan jenama dan promosi produk menjelang pelancaran Proton e.MAS EV pertama pada Disember tahun ini,” katanya.

— BERNAMA