AirAsia Raih Pengiktirafan Utama Di World Travel Awards 2023

HO CHI MINH CITY, 7 Sept (Bernama) — AirAsia meneruskan kemenangan di World Travel Awards (WTA) 2023 — Asia dan Oceania — dengan merangkul dua anugerah utama iaitu ‘Syarikat Penerbangan Tambang Rendah Terkemuka Asia’ untuk tahun kelapan berturut-turut dan ‘Kru Kabin Syarikat Penerbangan Tambang Rendah Terkemuka Asia’ bagi tahun ketujuh berturut-turut.

AirAsia diiktiraf sebagai pemenang dalam kategori itu yang merangkumi lebih 10 syarikat penerbangan lain selepas memperoleh undian tertinggi daripada peserta industri, pengguna dan pengembara profesional dari seluruh rantau ini.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan, AirAsia Aviation Group Ltd, Bo Lingam berkata pihaknya komited menghargai keyakinan penumpang dengan terus menawarkan pengalaman perjalanan terbaik sama ada di darat dan di udara.

“Kami mengucapkan terima kasih kepada hampir 800 juta tetamu dan Allstars kami yang luar biasa kerana terus memilih kami.

“Kami berusaha untuk terus mencapai kecemerlangan dengan matlamat mengendalikan 200 pesawat menjelang akhir tahun ini serta komitmen yang tidak berbelah bahagi,” katanya dalam kenyataan.

Ketua Kru Kabin AirAsia Group, Suhaila Hassan pula berkata pencapaian itu merupakan penghormatan tulus kepada kru kabin yang luar biasa, yang secara konsisten berada di tahap tinggi dan melangkaui untuk memastikan perjalanan tetamu yang hebat.

“Pengiktirafan ini bukan sekadar pujian. Ia adalah bukti nyala rasa dan komitmen yang mendorong kami ke hadapan dan sentiasa menambah baik.

“Menerusi pengiktirafan ini, kami lebih bermotivasi untuk terus melakukan secara lebih baik dan memastikan perjalanan yang tidak dapat dilupakan oleh setiap tetamu kami yang dihargai,” katanya kepada pemberita pada majlis anugerah di sini pada Rabu malam.

Sementara itu, platform perjalanan sehentinya, airasia Superapp yang kali pertama menjadi calon turut meraih anugerah ‘Agensi Pelancongan Dalam Talian Terkemuka Asia (OTA)’.

Ketua Pegawai Perniagaan airasia Superapp, Dabraj Sing berkata dari segi perolehan untuk OTA, platform itu menyumbang RM400 juta dari segi nilai tempahan kasar setakat Ogos 2023.

“Angka itu adalah dua kali pertumbuhan berbanding tahun lepas, dan kami juga berharap dapat mengakhiri tahun ini pada tahap yang lebih tinggi.

“Pada masa ini, terdapat 15 juta pengguna aktif setiap bulan, dan kami berharap untuk menutup tahun ini dengan sekurang-kurangnya 20 juta pengguna aktif,” katanya pada majlis itu.

Ketua Pegawai Operasi airasia Superapp, Tan Mai Yin berkata memenangi anugerah itu dengan mengatasi syarikat lain yang terkemuka telah memperkukuh komitmen pihaknya untuk mengubah perjalanan melalui teknologi dan menawarkan sebuah penyelesaian platform sehenti kepada pengembara.

“Kami kekal teguh dalam misi untuk meningkatkan tahap industri pelancongan. Kami juga berharap untuk secara konsisten menawarkan perkhidmatan dan pengalaman yang tiada tandingan kepada para pelanggan,” katanya.

World Travel Awards, ditubuhkan pada 1993, adalah antara program anugerah paling berprestij, komprehensif dan utama yang mengiktiraf kecemerlangan syarikat merentasi sektor perjalanan, pelancongan dan hospitaliti.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

MAHB Terima Lima Syarikat Penerbangan Antarabangsa Baharu Ke Malaysia Pada Januari, Februari 2024

LANGKAWI, 28 Feb (Bernama) — Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) menerima kehadiran lima syarikat penerbangan antarabangsa baharu ke Malaysia pada Januari dan Februari 2024, sekali gus menawarkan lebih banyak pilihan kesalinghubungan kepada pengembara selain mengukuhkan kedudukan lapangan terbang negara sebagai hab di rantau ini.

MAHB berkata antara penerbangan baharu yang beroperasi di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) adalah Air Macau (NX) dari Macau (MFM), Loong Air (GJ) dari Hangzhou (HGH), Turkmenistan Airlines (T5) dari Ashgabat (ASB), dan Iraqi Airways (IA) ke Baghdad (BGW).

“Sementara itu, di lapangan terbang lain di negara ini, flydubai (FZ) kini menyediakan penerbangan harian ke Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang (PEN) dan Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi (LGK) dari Dubai (DXB),” katanya dalam kenyataan hari ini.

Pemangku Ketua Pegawai Eksekutif kumpulan Mohamed Rastam Shahrom berkata pengendali lapangan terbang itu menyaksikan peningkatan yang ketara bagi trafik udara berikutan inisiatif pembangunan laluan strategik proaktif yang dilaksanakan selepas pandemik.

“Dengan menganjurkan Routes Asia 2024 sekali lagi pada tahun ini, kami menyasarkan untuk menarik syarikat penerbangan baharu untuk memulakan operasi ke Malaysia, dan menggalakkan pihak lain untuk memperkenalkan laluan baharu atau kembali ke negara ini.

“Sepanjang tahun ini dan akan datang, kami telah mengenal pasti 17 syarikat penerbangan berpotensi daripada tujuh wilayah berbeza untuk beroperasi di Malaysia,” katanya.

Routes Asia 2024 yang diadakan selama tiga hari di sini bermula semalam, merupakan platform untuk syarikat penerbangan, lapangan terbang, pihak berkuasa pelancongan dan pihak berkepentingan sektor penerbangan di rantau ini dari serata dunia untuk memupuk kerjasama dan meneroka peluang baharu di rantau Asia Pasifik.

Sementara itu, MAHB berkata pada Januari 2024, rangkaian lapangan terbang tempatan yang dikendalikan kumpulan itu merekodkan sebanyak 6.9 juta pergerakan penumpang, mencapai 83 peratus daripada paras 2019, manakala trafik antarabangsa mencatatkan 3.8 juta pergerakan penumpang, dan 3.1 juta pergerakan penumpang bagi sektor domestik.

“Pertumbuhan yang berterusan dalam trafik antarabangsa ini antara lain didorong oleh kemasukan tanpa visa selama 30 hari kepada rakyat China yang melawat Malaysia dan dasar pengecualian visa selama 15 hari kepada rakyat Malaysia yang melawat China, selain tambahan 25 penerbangan mingguan oleh rakan syarikat penerbangan.

“Selain daripada pengenalan syarikat penerbangan baharu, syarikat penerbangan seperti China Eastern Airlines (MU) mula mengendalikan empat penerbangan mingguan dari Beijing (PKX), manakala Etihad Airways meningkatkan kekerapan perkhidmatannya daripada setiap hari kepada dua kali sehari,” katanya.

MAHB berkata pada akhir Januari, sektor domestik mencatat peningkatan purata faktor muatan, iaitu melebihi 80 peratus, yang didorong oleh peningkatan aktiviti perjalanan semasa perayaan Tahun Baharu Cina, yang juga cuti sekolah.

“Secara keseluruhannya, lapangan terbang tempatan memainkan penting terhadap prestasi kumpulan bagi Januari 2024, iaitu menyumbang 69 peratus daripada jumlah pergerakan penumpang, sebanyak 10.1 juta penumpang.

“Bagi Lapangan Terbang Antarabangsa Istanbul Sabiha Gokcen di Turkiye, jumlah pergerakan penumpang terus melebihi paras tiga juta iaitu 3.2 juta penumpang, melepasi paras pada 2019 sebanyak 14.2 peratus.

“Pergerakan penumpang antarabangsa dan domestik masing-masing sebanyak 1.7 juta dan 1.5 juta penumpang,” katanya.

— BERNAMA