Apa Itu Lifestyle Inflation? Dan 4 Cara Untuk Mengelaknya

Mesti kita ingat bahawa ekonomi negara saja yang ada inflasi ni kan? Tetapi sebenarnya, diri kita sendiri pun ada inflasi,

Jom kita dengar perkongsian menarik Tuan Mohamad Ali Fudin.

Apa Itu Lifestyle Inflation?

Lifestyle inflation bermaksud peningkatan perbelanjaan individu apabila pendapatan meningkat.

Lifestyle inflation kebiasaannya akan naik sejajar dengan kenaikan pendapatan, sekaligus menyebabkan seseorang itu sukar untuk keluar daripada belenggu hutang, sukar untuk menyimpan dan juga sukar untuk melabur.

Lifestyle inflation akan menyebabkan hidup seseorang itu berada pada takuk yang sama, seperti berpusing di bulatan yang sama kerana pertambahan pendapatan habis dekat benda benda tidak penting.

“Semakin besar periuk, semakin besarlah keraknya”

Contoh Lifestyle Inflation

1. Semasa kita bekerja dengan gaji RM2500, kita tiada masalah menggunakan public transport untuk pergi ke tempat kerja. Apabila gaji naik, kita tidak lagi naik public transport dan beli kereta baru.

2. Sebelum kenaikan gaji, kita menyewa bilik saja tetapi selepas gaji naik, kita terus menyewa studio apartmen.

Perkara-perkara sebegini menyebabkan kita akan habis untuk membayar ansuran dan juga perbelanjaan yang meningkat. Natijahnya, kenaikan gaji itu tidak dapat digunakan untuk upgrade taraf kewangan kita.

Masalah ini tidak pelik dan sangat sebati dengan masyarakat kita yang semakin hari semakin materialistik. Budaya membanding-bandingkan kereta, rumah, pakaian, motosikal, tempat makan, tempat melepak, kat mana kita pergi bercuti; semuanya mempengaruhi keputusan individu untuk membuat keputusan yang salah.

4 Cara Untuk Elak Lifestyle Inflation

1. Ukur Baju Di Badan Sendiri

Jangan suka membandingkan diri anda dengan orang lain. Setiap daripada kita berada di atas jalan yang tersendiri, dan keupayaan kewangan kita adalah berbeza.

Jika asyik membandingkan diri kita dengan orang lain, akan wujud inferiority complex yang akan memusnahkan diri anda. Kaya macam mana pun kita, mesti kita akan sentiasa rasa tak cukup.

2. Rancang Perbelanjaan

Dengan cara simpanan paksaan, kita boleh mengelakkan pembaziran. Sepatutnya apabila kita dapat gaji, perkara pertama yang perlu dilakukan adalah dengan mengetepikan duit simpanan sebelum perbelanjaan.

Apabila gaji kita naik, kira semula kat mana nak letak duit lebihan tersebut dan bukannya perbelanjaan meningkat sama.

3. Tambah Kemahiran

Dengan kenaikan gaji, gunakan duit itu untuk belajar skill baru yang boleh menambah pendapatan. Belajar benda yang tak diajar masa dekat U. Di antaranya kita boleh belajar skil berdagang saham, cara nak jual barangan secara online dekat Shopee, atau paling basic hadir ke kelas merancang kewangan.

Tak kisah apa pun, pastikan ianya dapat menambah nilai dalam diri kita. Sesuai dengan pepatah ‘Invest in yourself’.

4. Naik Taraf Hidup Secara Berperingkat

Bukannya pendapatan dah semakin meningkat, kita tak boleh nak upgrade gaya hidup kita. Namun, ianya harus dilakukan step by step.

Kalau sebelum ni naik bas, lepas ni naik motosikal pula. Kalau sebelum ni makan lauk ulam air, lepas ni tukar jadi ayam goreng.

Jangan pula sebelum ni istiqamah makan dekat mamak, lepas gaji naik terus lepak Starbucks hari hari. Lepas tu gaji baru naik, tak mainlah pergi kerja naik public transport, beli kereta Honda terus.

Sebagai kesimpulan, lifestyle inflation ini dapat dielakkan dengan mempunyai disiplin diri yang kuat dan juga perancangan yang mantap.

Semoga bermanfaat.

Mohamad Ali Fudin (MSTA-UK, CFTe- US)
Remisier Malacca Securities Wangsa Maju
eCMSRL/B7542/2017

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tiada Halangan MMC Jual Saham MMC Ports,  Namun Perlu Patuhi Dasar – Anthony Loke

KUALA LUMPUR, 16 April (Bernama) — Kementerian Pengangkutan (MoT) tidak mempunyai sebarang halangan jika MMC Corp Bhd berhasrat menjual 49 peratus kepentingannya dalam MMC Port Holdings Bhd (MMC Port) termasuk kepada syarikat asing, namun perkara berkaitan konsesi dan status pemilikan aset utama negara perlu diteliti.

Menterinya Anthony Loke Siew Fook berkata walaupun aspek berkaitan penjualan pegangan saham berkenaan adalah keputusan korporat, sebarang perubahan terbabit perlu dimaklumkan kepada kementerian selain mematuhi dasar kerajaan yang menetapkan bahawa 51 peratus aset utama negara dipegang oleh syarikat tempatan.

“Saya tidak dimaklumkan lagi berkenaan hal itu (rancangan MMC untuk menjual pegangan saham) tetapi sekiranya ini melibatkan konsesi, sebarang perubahan pemilikan perlu dimaklumkan kepada MoT.

“Penglibatan syarikat asing dalam sektor pelabuhan juga bukanlah sesuatu yang baharu…sebagai contoh, 30 peratus pegangan PTP (Pelabuhan Tanjung Pelepas Sdn Bhd) dimiliki oleh Maersk-Line,” katanya kepada pemberita pada majlis pelancaran stesen pengecasan kenderaan elektrik Evlution bersama Mastercard dan RHB Bank Bhd di sini, hari ini.

Beliau mengulas laporan media mengenai tindakan syarikat pelaburan berpangkalan di New York, Global Infrastructure Partners (GIP) menangguhkan rancangan pembelian sehingga 49 peratus kepentingan dalam MMC Port yang juga unit perniagaan konglomerat pelabuhan MMC Corp Bhd di bawah kawalan tokoh korporat terkemuka, Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary.

Syed Mokhtar dilaporkan memohon penilaian bernilai RM15 bilion hingga RM20 bilion bagi syarikat itu yang akan menjadikannya sebagai urus niaga terbesar berkaitan pelabuhan di negara ini.

Sementara itu, majlis hari ini merupakan inisiatif awal EVlution untuk menyediakan 2,000 unit stesen pengecas EV di seluruh negara menjelang 2025, memudahkan akses pengguna kenderaan elektrik untuk mengecas kenderaan mereka di lokasi-lokasi strategik seluruh negara.

Ketua Pegawai Eksekutif Evlution Jeffrey On berkata syarikat itu telah menetapkan sasaran tinggi bagi pemasangan 100 stesen pengecas EV di kawasan-kawasan metropolitan sekitar Lembah Klang, Pulau Pinang, dan Johor.

“Kami sedang dalam proses penawaran bagi program Solar Berskala Besar (LSS) rundingan kelima tahun ini untuk mengukuhkan lagi komitmen terhadap penyelesaian tenaga lestari bagi masa depan lebih cerah,” katanya.

EVlution juga setakat ini merupakan satu-satunya Pengendali Titik Pengecasan (CPO) di Malaysia yang menyediakan sistem pembayaran tergabung bagi membolehkan pengguna membayar pengecasan EV melalui aplikasi mudah alih EVlution atau menggunakan kad fizikal. 

“Melalui kerjasama strategik dengan RHB dan Mastercard, EVlution memperkenalkan platform pembayaran terkini yang memudahkan transaksi dan memajukan penyelesaian mobiliti lestari,” katanya.

— BERNAMA