Barangan Online Yang Mendapat Permintaan Tinggi Ketika PKP

Ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sudah masuk hampir dua bulan, rakyat Malaysia semakin terdedah dengan pembelian barang secara atas talian. Ada yang nak tahu tak barang apa yang paling banyak dibeli di dalam tempoh ini?

Kaji selidik ini telah dijalankan oleh Commerce.Asia yang merupakan platform perniagaan online dan teknologi. Ianya juga merupakan syarikat pengumpulan data yang mendedahkan pembelian online yang dibuat oleh rakyat Malaysia.

Perbelanjaan Meningkat

Commerce.Asia melihat peningkatan sebanyak 149% Grow Merchandise Volume (GMV) dalam penggal pertama sejak PKP diperkenalkan. Menurut pemilik Commerce.Asia iaitu Encik Ganesh Kumar Bangah, perniagaan online adalah satu industri yang boleh terus hidup dalam keadaan yang agak sukar kini.

Apa Rakyat Malaysia Beli Ketika PKP?

Untuk menjawab persoalan ini, Commerce.Asia telah membahagikan database untuk menganalisa trend jualan (30 hari ketika PKP dan 30 hari sebelum PKP) dari semua usahawan online dan mengumpulkan senarai dari platform online mengikut kategori dan mendapat keputusan yang mengejutkan

Kredit Gambar: nst.com.my

Menurut hasil kajian, pembelian pengguna didapati sedikit berbeza ketika musim PKP ini. Barangan kesihatan telah menjadi keutamaan, pembelian sarung tangan getah, hand sanitizer dan juga topeng muka mendapat permintaan yang tinggi kerana ramai yang ingin melindungi diri daripada virus Covid-19.

Barang keperluan lain yang meningkat adalah makanan, barang mandian dan barangan bayi. Pembelian yang tidak terjangka meningkat musim PKP ini adalah pakaian dalam wanita dengan peningkatan sebanyak 909%!

Ini mungkin terjadi kerana emosi wanita yang perlu berdepan dengan situasi getir lebih sibuk di rumah dengan kerja pejabat, kerja rumah, jaga anak-anak, perlu sediakan juadah dengan lebih kerap dan tidak boleh bebas keluar dengan sendiri. Kemungkinan juga untuk meningkatkan kembali rasa sayangi diri dengan membeli pakaian dalam yang baru- The Edge.

Ada juga teori lain, itu kena baca lipstick effect.

Inilah dia ringkasan barangan oline yang Mendapat Permintaan tinggi ketika PKP:

Artikel ditulis oleh Puan Sarah Hata. Penulis merupakan seorang konsultan kewangan di sebuah institusi kewangan di Malaysia dan juga perunding imej. Mempunyai pengalaman menulis, memberi ceramah di beberapa syarikat seluruh Malaysia dan juga klien individu

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Proton Rancang Lancar Lima EV Di Bawah Jenama e.MAS

SUBANG JAYA, 12 Jun (Bernama) — Pengeluar kereta nasional, Perusahaan Otomobil Nasional Sdn Bhd (Proton) merancang untuk melancarkan lima model kenderaan elektrik (EV) menggunakan platform Global Modular Architecture (GMA) di bawah jenama EV yang baru dilancarkan, Proton e.MAS.

Ketua Pegawai Eksekutif Proton Edar Sdn Bhd, Roslan Abdullah berkata model EV pertama di bawah jenama baharu itu dijangka dilancarkan menjelang tahun 2025.

“Proton belum memutuskan garis masa (menetapkan tarikh) tetapi model pertama akan dilancarkan tidak lama lagi, ia mungkin awal 2025 atau lebih awal.

“Kami mahu memastikan penerimaan Proton EV di pasaran… dari segi volum dan model, kami akan memutuskan (untuk melancarkan lebih banyak EV) berdasarkan permintaan dan penerimaan orang ramai terhadap Proton EV,” kata Roslan.

Beliau berkata demikian kepada media selepas melancarkan nama dan logo jenama EV baharu Proton, e.MAS di Pusat Kecemerlangan Proton di sini hari ini.

Roslan berkata syarikat itu akan mencari harga yang sesuai untuk memasarkan Proton e.MAS EV yang akan memberi manfaat kepada orang ramai dan kerajaan.

“Selain membangunkan ekosistem automotif, kami juga diamanahkan oleh kerajaan dan pemegang saham untuk menghasilkan kereta mampu dimiliki oleh rakyat Malaysia.

“Kami mendapati kebanyakan kereta EV di pasaran kini berada dalam julat melebihi RM100,000 dan kami sedang melihat julat harga sesuai untuk Proton, orang ramai dan kerajaan,” katanya.

Proton hari ini telah melancarkan jenama EV baharunya bernama e.MAS, bertujuan untuk meningkatkan mobiliti rakyat Malaysia dengan model EV baharunya yang akan datang.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Proton Dr Li Chunrong dalam satu kenyataan berkata jenama e.MAS dan produknya adalah lanjutan daripada tiga nilai teras Proton iaitu Teknologi Inovatif, Kebolehpercayaan dan Antarabangsa.

“Ini adalah langkah seterusnya dalam evolusi syarikat dan pada beberapa bulan yang akan datang, kami akan membuat pengumuman baru untuk membina pengiktirafan jenama dan promosi produk menjelang pelancaran Proton e.MAS EV pertama pada Disember tahun ini,” katanya.

— BERNAMA