Barangan Online Yang Mendapat Permintaan Tinggi Ketika PKP

Ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sudah masuk hampir dua bulan, rakyat Malaysia semakin terdedah dengan pembelian barang secara atas talian. Ada yang nak tahu tak barang apa yang paling banyak dibeli di dalam tempoh ini?

Kaji selidik ini telah dijalankan oleh Commerce.Asia yang merupakan platform perniagaan online dan teknologi. Ianya juga merupakan syarikat pengumpulan data yang mendedahkan pembelian online yang dibuat oleh rakyat Malaysia.

Perbelanjaan Meningkat

Commerce.Asia melihat peningkatan sebanyak 149% Grow Merchandise Volume (GMV) dalam penggal pertama sejak PKP diperkenalkan. Menurut pemilik Commerce.Asia iaitu Encik Ganesh Kumar Bangah, perniagaan online adalah satu industri yang boleh terus hidup dalam keadaan yang agak sukar kini.

Apa Rakyat Malaysia Beli Ketika PKP?

Untuk menjawab persoalan ini, Commerce.Asia telah membahagikan database untuk menganalisa trend jualan (30 hari ketika PKP dan 30 hari sebelum PKP) dari semua usahawan online dan mengumpulkan senarai dari platform online mengikut kategori dan mendapat keputusan yang mengejutkan

Kredit Gambar: nst.com.my

Menurut hasil kajian, pembelian pengguna didapati sedikit berbeza ketika musim PKP ini. Barangan kesihatan telah menjadi keutamaan, pembelian sarung tangan getah, hand sanitizer dan juga topeng muka mendapat permintaan yang tinggi kerana ramai yang ingin melindungi diri daripada virus Covid-19.

Barang keperluan lain yang meningkat adalah makanan, barang mandian dan barangan bayi. Pembelian yang tidak terjangka meningkat musim PKP ini adalah pakaian dalam wanita dengan peningkatan sebanyak 909%!

Ini mungkin terjadi kerana emosi wanita yang perlu berdepan dengan situasi getir lebih sibuk di rumah dengan kerja pejabat, kerja rumah, jaga anak-anak, perlu sediakan juadah dengan lebih kerap dan tidak boleh bebas keluar dengan sendiri. Kemungkinan juga untuk meningkatkan kembali rasa sayangi diri dengan membeli pakaian dalam yang baru- The Edge.

Ada juga teori lain, itu kena baca lipstick effect.

Inilah dia ringkasan barangan oline yang Mendapat Permintaan tinggi ketika PKP:

Artikel ditulis oleh Puan Sarah Hata. Penulis merupakan seorang konsultan kewangan di sebuah institusi kewangan di Malaysia dan juga perunding imej. Mempunyai pengalaman menulis, memberi ceramah di beberapa syarikat seluruh Malaysia dan juga klien individu

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 Platform Digital Yang Paling Banyak Digunakan Oleh Rakyat Malaysia

Dunia kini semakin canggih di mana semua orang menggunakan platform digital sebagai cara untuk berhibur, berniaga, mendapatkan ilmu dan banyak lagi. Selain daripada itu, platform digital juga digunakan dalam menjalankan perniagaan, pelaburan dan untuk berhubung dengan orang lain di seluruh dunia.

Malaysia tidak ketinggalan dalam penggunaan platform digital malah penggunaan kita semakin meningkat saban tahun. Jom kita tengok antara platform digital yang paling banyak digunakan oleh rakyat Malaysia.

1. Shopee

Shopee merupakan sebuah platform e-Commerce yang berpusat di Singapura di bawah Sea Group. Ianya ditubuhkan pada tahun 2009 oleh Forrest Li. kini merupakan antara platform digital paling banyak digunakan di Malaysia.

Ramai peniaga mula menggunakan Shopee bagi memasarkan produk jualannya. Kita sebagai pengguna, pasti menggunakan Shopee untuk mencuci mata dan membeli-belah secara atas talian kan?

2. YouTube

Selain Shopee untuk membeli dan menjual barang, YouTube juga merupakan platform digital kedua yang paling banyak digunakan di Malaysia. Pengguna YouTube di Malaysia memanfaatkan platform ini untuk banyak perkara.

Ada yang menggunakannya untuk mencari hiburan, menambahkan ilmu pengetahuan, menampilkan bakat terpendam bahkan ada juga yang menggunakannya untuk memasarkan produk.

3. WhatsApp

Dengan adanya WhatsApp, ramai yang menggunakannya sebagai media untuk berkomunikasi dengan sanak saudara, rakan-rakan malahan juga dengan pelanggan.

Panggilan suara sudah semakin menurun, maka penggunaan WhatsApp pula dilihat semakin meningkat. Siap boleh hantar Voice Note lagi, yang penting kita ada data yang cukup.

Whatsapp juga telah digunakan sebagai salah satu medium untuk proses jual beli seperti pakaian, makanan seperti nasi berlauk, kuih-muih dan bermacam-macam lagi.

4. Facebook

Facebook pastinya tidak asing lagi buat kita semua, bahkan anak kecil yang pun sudah mengenalinya. Platform digital yang diciptakan oleh Mark Zuckerberg ini membawa keuntungan buat semua orang.

Ciri-ciri pengiklanan di Facebook juga memudahkan pengusaha memasarkan produk mereka mengikut sasaran pelanggan mereka yang membuatkan Facebook berada di tempat keempat bagi platform digital yang paling banyak digunakan di Malaysia.

5. Instagram

Photo by Pixabay from Pexels

Instagram sering digunakan oleh anak muda untuk memuat naik status , membeli-belah, pemasaran produk dan banyak lagi.

Ramai peniaga yang berpendapat bahawa mereka melihat peluang pemasaran yang luar biasa melalui Instagram kerana penggunanya semakin hari semakin bertambah.

Kesimpulannya, platform digital ini sememangnya sesuai untuk kegunaan seharian kita daripada pelbagai aspek. Namun, pengawasan daripada ibu bapa juga perlu dilakukan bagi mereka yang mempunyai anak kecil kerana ada juga kandungan yang tidak bersesuaian dengan mereka.

Hanya dengan dunia digital ini, kita boleh gunakan platform yang pelbagai ini untuk menjana pendapatan.

Sumber Rujukan: Sinar Harian

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!