Guna 4 Aplikasi Ini Untuk Dapat Ganjaran & Cash Back

Data terbaru yang dikeluarkan Digital 2019 Southeast Asia, kini ada lebih daripada 400 juta pengguna internet di Asia Tenggara.

Ianya telah meningkat sebanyak 10% sejak 12 bulan lalu. Peningkatan ini kebanyakannya datang dari Indonesia yang merupakan salah satu populasi terbesar di Asia Tenggara.

Laporan daripada Techcrunch juga menyatakan purata pemilik telefon menggunakan 9 aplikasi setiap hari dan 30 aplikasi setiap bulan.

Nampak tak betapa besarnya potensi mendapatkan ganjaran dan juga cash back (pulangan wang semula)?

Tapi “Betul ke boleh dapat ganjaran dan duit kita balik?”

Di zaman sekarang, konsep affiliate telah banyak membantu iklankan bisnes orang lain tanpa mengeluarkan kos yang besar untuk pengiklanan. Daripada penjimatan inilah, semakin ramai orang mendapat manfaat dalam bentuk ganjaran dan cash back tersebut.

Sektor kecantikan dan fesyen mendominasi carta untuk jualan atas talian dan diikuti barangan gajet.

Kalau ikut trend, sekarang memang orang ramai lebih suka membeli secara online tanpa perlu kerap ke kedai.

Dan berikut merupakan 4 aplikasi yang kerap digunakan untuk dapatkan ganjaran dan cash back:

1. Grab

Aplikasi ini sudah lama saya gunakan sejak namanya My Taxi lagi. Setiap kali penggunaan, kita akan dapat kumpul mata ganjaran dan naik level. Apabila sudah level Platinum, pesanan kita akan didahulukan.

Selain daripada itu, mata ganjaran ini juga boleh ditukar kepada rebat sebanyak RM5-RM20.

2. Boost

Disebabkan kawasan rumah dekat dengan stesen Shell, pembayaran minyak RM40 menggunakan aplikasi Boost ini kita akan dapat cash back sebanyak RM5. Itulah penyebab utama saya menggunakan aplikasi ini.

Kita juga boleh bayar untuk pelbagai perkara lain seperti bil utiliti dan makan di restoran. Saya pernah cuba bayar bil makanan di Nandos, ya dapat cash back dan dapat pelbagai ganjaran lain.

3. ShopBack

Aplikasi ini sangat bagus digunakan bagi mereka yang selalu shopping di Zalora, H&M, Watsons, Fashion Valet, Sephora, CottonOn, iHerb, Althea, Hermo, TouchnGo E Wallet, Shopee, Lazada, Agoda, Booking.com, Trip.com, Traveloka, Expedia, Fave, AliExpress dan banyak lagi.

Sebab kalau kita shopping melalui aplikasi Shopback ini, kita berpeluang dapat cash back dalam lingkungan 2%-30%.

Untung tak untung?

Contoh kita shopping di Shopee dan beli barang yang bernilai RM500, dengan cash back 6%, RM30 masuk ke dalam akaun kita balik.

Itu baru satu kedai, kalau kita tempat bilik hotel, top-up eWallet, beli barang sana sini, lagi banyak pulangan yang kita akan perolehi.

4. Fave

Aplikasi Fave menawarkan penjimatan dan juga ganjaran bagi para pengguna. Saya sendiri gunakan Fave untuk dapatkan servis kecantikan dan pergi melancong,

Dan pelbagai lagi servis lain yang boleh dapat kita dapat dengan harga murah untuk pertama kali percubaan.

Semoga perkongsian kali ini memberi manfaat kepada semua.

Artikel ditulis oleh Puan Sarah Hata. Penulis merupakan seorang konsultan kewangan di sebuah institusi kewangan di Malaysia dan juga perunding imej. Mempunyai pengalaman menulis, memberi ceramah di beberapa syarikat seluruh Malaysia dan juga klien individu

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bank Ambil Serius Keselamatan Data Pemegang Kad – Persatuan

KUALA LUMPUR, 11 Ogos (Bernama) — Persatuan Bank-bank Dalam Malaysia (ABM) dan Persatuan Institusi Perbankan dan Kewangan Islam Malaysia (AIBIM) menegaskan dan mengesahkan pihak bank sentiasa memberi perhatian serius kepada keselamatan data pemegang kad.

Dua persatuan itu menjelaskan bank melakukan langkah balas keselamatan tambahan untuk melindungi pemegang kad daripada risiko yang berpotensi berlaku.

Langkah ini termasuk tetapi tidak terhad kepada peningkatan pemantauan penipuan dalam masa sebenar untuk mengesan tingkah laku penggunaan kad yang luar biasa dan penipuan, menurut persatuan itu dalam kenyataan bersama pada Khamis.

Kenyataan itu bagi mengulas mengenai data kad berpotensi terjejas dalam insiden keselamatan siber seperti dinyatakan iPay88 baru-baru ini.

“Bank melaksanakan langkah keselamatan berbilang peringkat yang ketat seperti pengesahan dwi-faktor untuk menghalang transaksi kad kredit dan kad debit tanpa izin.

“Bank akan menghubungi pemegang kad secara terus menerusi saluran rasmi bank jika pihak bank mengesan transaksi luar biasa yang mungkin memerlukan pengesahan tambahan. Pemegang kad juga perlu menghubungi bank masing-masing menerusi pusat panggilan atau cawangan untuk bantuan berkaitan perkara ini,” menurut ABM dan AIBIM.

Anggota ABM dan AIBIM juga menyakinkan pemegang kad bahawa pelanggan boleh terus menggunakan kad bank mereka seperti biasa selain diingatkan supaya sentiasa menyemak penyata bank dan pemberitahuan transaksi mereka dari bank.

“Sekiranya pemegang kad mengesan sebarang transaksi yang tidak dibenarkan, mereka perlu segera menghubungi bank mereka di nombor yang tertera di belakang kad bank untuk mendapatkan bantuan.

“Pemegang kad diingatkan, memandangkan ancaman keselamatan siber yang lebih sofistikated, adalah penting untuk berwaspada pada setiap masa,” jelas persatuan itu.

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/bank-ambil-serius-keselamatan-data-pemegang-kad-persatuan/