Guna 4 Aplikasi Ini Untuk Dapat Ganjaran & Cash Back

Data terbaru yang dikeluarkan Digital 2019 Southeast Asia, kini ada lebih daripada 400 juta pengguna internet di Asia Tenggara.

Ianya telah meningkat sebanyak 10% sejak 12 bulan lalu. Peningkatan ini kebanyakannya datang dari Indonesia yang merupakan salah satu populasi terbesar di Asia Tenggara.

Laporan daripada Techcrunch juga menyatakan purata pemilik telefon menggunakan 9 aplikasi setiap hari dan 30 aplikasi setiap bulan.

Nampak tak betapa besarnya potensi mendapatkan ganjaran dan juga cash back (pulangan wang semula)?

Tapi “Betul ke boleh dapat ganjaran dan duit kita balik?”

Di zaman sekarang, konsep affiliate telah banyak membantu iklankan bisnes orang lain tanpa mengeluarkan kos yang besar untuk pengiklanan. Daripada penjimatan inilah, semakin ramai orang mendapat manfaat dalam bentuk ganjaran dan cash back tersebut.

Sektor kecantikan dan fesyen mendominasi carta untuk jualan atas talian dan diikuti barangan gajet.

Kalau ikut trend, sekarang memang orang ramai lebih suka membeli secara online tanpa perlu kerap ke kedai.

Dan berikut merupakan 4 aplikasi yang kerap digunakan untuk dapatkan ganjaran dan cash back:

1. Grab

Aplikasi ini sudah lama saya gunakan sejak namanya My Taxi lagi. Setiap kali penggunaan, kita akan dapat kumpul mata ganjaran dan naik level. Apabila sudah level Platinum, pesanan kita akan didahulukan.

Selain daripada itu, mata ganjaran ini juga boleh ditukar kepada rebat sebanyak RM5-RM20.

2. Boost

Disebabkan kawasan rumah dekat dengan stesen Shell, pembayaran minyak RM40 menggunakan aplikasi Boost ini kita akan dapat cash back sebanyak RM5. Itulah penyebab utama saya menggunakan aplikasi ini.

Kita juga boleh bayar untuk pelbagai perkara lain seperti bil utiliti dan makan di restoran. Saya pernah cuba bayar bil makanan di Nandos, ya dapat cash back dan dapat pelbagai ganjaran lain.

3. ShopBack

Aplikasi ini sangat bagus digunakan bagi mereka yang selalu shopping di Zalora, H&M, Watsons, Fashion Valet, Sephora, CottonOn, iHerb, Althea, Hermo, TouchnGo E Wallet, Shopee, Lazada, Agoda, Booking.com, Trip.com, Traveloka, Expedia, Fave, AliExpress dan banyak lagi.

Sebab kalau kita shopping melalui aplikasi Shopback ini, kita berpeluang dapat cash back dalam lingkungan 2%-30%.

Untung tak untung?

Contoh kita shopping di Shopee dan beli barang yang bernilai RM500, dengan cash back 6%, RM30 masuk ke dalam akaun kita balik.

Itu baru satu kedai, kalau kita tempat bilik hotel, top-up eWallet, beli barang sana sini, lagi banyak pulangan yang kita akan perolehi.

4. Fave

Aplikasi Fave menawarkan penjimatan dan juga ganjaran bagi para pengguna. Saya sendiri gunakan Fave untuk dapatkan servis kecantikan dan pergi melancong,

Dan pelbagai lagi servis lain yang boleh dapat kita dapat dengan harga murah untuk pertama kali percubaan.

Semoga perkongsian kali ini memberi manfaat kepada semua.

Artikel ditulis oleh Puan Sarah Hata. Penulis merupakan seorang konsultan kewangan di sebuah institusi kewangan di Malaysia dan juga perunding imej. Mempunyai pengalaman menulis, memberi ceramah di beberapa syarikat seluruh Malaysia dan juga klien individu

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kementerian Pengangkutan Yakin ECRL Siap Disember 2026, Mula Operasi Januari 2027 – Loke

SEPANG, 2 April (Bernama) — Kementerian Pengangkutan yakin Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) akan dapat disiapkan mengikut jadual pada Disember 2026 dan beroperasi bermula Januari 2027 sekali gus menjimatkan masa perjalanan dari Kota Bharu, Kelantan ke Kuala Lumpur dalam masa empat jam.

Menteri berkenaan Anthony Loke Siew Fook berkata projek berkenaan telah mencatat kemajuan sebanyak 64 peratus setakat Mac 2024 bagi keseluruhan jajaran yang merangkumi empat negeri iaitu Kelantan, Terengganu, Pahang dan Selangor.

“Projek ECRL telah memasuki fasa baharu pembinaan sejak 2023, dengan kerja-kerja infrastruktur juga merangkumi pemasangan rasuk jejambat, pemasangan landasan, pembinaan stesen dan pembinaan depot kereta api. 

“Sepanjang 665 kilometer (km), projek infrastruktur kebangsaaan ini merangkumi lebih 1,900 tapak kerja dan hampir 650 sedang aktif dalam pelbagai aktiviti pembinaan,” katanya semasa berucap pada Majlis Berbuka Puasa Ramadan 2024 bersama warga Kementerian Pengangkutan, projek ECRL dan pihak berkepentingan ECRL di sini hari ini.

Katanya kerja-kerja pengorekan Terowong Berkembar Genting sepanjang 16.39km dengan kombinasi kaedah “gerudi dan letup” beserta mesin pengorek terowong telah mencapai kedalaman melebihi 8km bagi kedua-dua bahagian terowong. 

“Ini bermakna Terowong Berkembar Genting dijangka dapat mencapai penembusan pada suku kedua 2025 sekali gus menjadikannya terowong rel terpanjang di Asia,” katanya.

Loke berkata kerja-kerja jambatan projek ECRL juga berjalan lancar dengan pemasangan rasuk jejambat untuk 155 jambatan daripada jumlah keseluruhan 219 jambatan, telah berjaya disempurnakan setakat Februari 2024. 

Beliau berkata kerja-kerja pemasangan landasan sejauh 92km telah siap pada akhir Februari 2024, iaitu sebulan lebih awal daripada yang dijadualkan.

Justeru, mesin pemasangan trek model ‘CCPG-500A’ yang canggih serta julung kali diguna pakai dalam industri rel di Malaysia, telah mula melaksanakan kerja-kerja pemasangan landasan ECRL bagi fasa kedua dari Kuantan Port City ke Maran di Pahang sejak 9 Mac lepas.

“Kerja-kerja pemasangan landasan fasa kedua sepanjang 97km ini dijangka siap pada Jun 2024, dan seterusnya membolehkan kerja-kerja pemasangan landasan dijalankan antara Dungun, Terengganu dan Kota Bharu.

“Selain itu, kerja-kerja pemasangan sistem elektrifikasi untuk kereta api ECRL akan bermula seawal Mei tahun ini di kawasan Stesen Cherating, Pahang dan disusuli dengan lokasi di mana pemasangan landasan telah siap,” katanya.

— BERNAMA