Hati-Hati Dengan 8 Aktiviti Kewangan Yang Tidak Sah Ini

Bank Negara Malaysia (BNM) menggesa orang ramai supaya berhati-hati dengan aktiviti kewangan yang tidak sah, yang telah berkembang secara meluas di negara kita. Bukan sahaja aktiviti scam yang menyamar sebagai Bank Negara, tetapi scammer turut menggunakan nama bank dan syarikat terkemuka untuk memerangkap mangsa.

Scammer seringkali menggunakan laman sesawang yang tidak mendapat kelulusan dan kebenaran di bawah undang-undang BNM serta tidak patuh peraturan yang telah ditetapkan. Justeru, kita harus berwaspada dan berhati-hati dengan aktiviti kewangan yang mencurigakan dan tidak sah daripada mana-mana pihak.

8 Ciri-Ciri Aktiviti Kewangan Yang Tidak Sah Atau Scam

Kita harus peka dan tahu ciri-ciri aktiviti kewangan yang tidak sah. Terdapat banyak ciri-ciri aktiviti kewangan yang tak sah atau scammer seperti berikut:

1. Skim menjanjikan pulangan, keuntungan atau kadar faedah yang tinggi, lebih daripada yang selalu ditawarkan oleh institusi kewangan berlesen.

2. Menjanjikan pulangan yang tinggi untuk menarik minat ramai orang untuk menyertai aktiviti dan skim tidak sah ini, dan kita ditawarkan wang sekiranya mengajak kenalan kita untuk join sekali,

3. Pelabur tidak diberi salinan dokumen termasuk dokumen perjanjian atau prosedur skim tersebut.

4. Mereka berhubung melalui internet, telefon, surat atau bersemuka dengan, anda tetapi niat tetap sama iaitu mendapatkan wang daripada anda. Selalunya mereka akan mencari mangsa yang tidak mempunyai syak wasangka dan mudah terpedaya,

5. Tiada jaminan mereka akan memberikan pulangan yang tinggi, sekalipun mereka memberi jaminan, ia hanyalah janji manis semata-mata.

6. Ada yang menggunakan wang daripada pendeposit baru untuk membayar pulangan tinggi kepada pendeposit lama, tetapi ia tidak akan kekal lama.

7. Pengendali tidak melaburkan duit oleh pendeposit, kerana mereka tidak boleh pun mengumpul wang daripada orang ramai.

8. Adapun membuat bayaran kepada mereka yang join, skim ini akan gagal akhirnya kerana tidak menerima deposit baru (mangsa baru) secara berterusan untuk membiayai mereka yang dah join dari awal. Akhirnya pelabur akan kehilangan wang begitu sahaja.

Senarai Aktiviti Kewangan Yang Tidak Sah

Bank Negara Malaysia ada menyediakan maklumat syarikat yang tidak sah dan senarai ini dikemaskini dari semasa ke semasa untuk rujukan orang ramai.  Ia turut disusun berdasarkan maklumat, aduan dan pertanyaan yang telah diterima oleh BNM. Boleh lihat senarai aktiviti kewangan yang tidak sah di sini.

Kita diingatkan agar tidak berurusan dan membuat sebarang deposit dengan mereka yang tidak sah ini.  Kita juga boleh membuat rujukan dan panduan mengenai tindakan penguatkuasa oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) terhadap mereka di SC Investor Alerts dan Tindakan Penguatkuasaan SC.

Perkhidmatan Kewangan Di Malaysia Yang Dipercayai

BNM telah meluluskan dan memberi lesen kepada perniagaan perkhidmatan wang seperti wang berlesen mengikut undang-undang dan peraturan yang diberikan mereka bagi menyediakan perkhidmatan kewangan di Malaysia. Bagi melihat senarai penyedia perkhidmatan kewangan yang sah boleh rujuk Senarai institusi kewangan berlesen.

Berwaspada Dengan Aktiviti Kewangan Yang Tidak Sah

Bukan sahaja ditipu, tetapi kita mungkin akan didakwa di bawah undang-undang kerana bersubahat dengan menjalankan urus niaga transaksi kewangan yang tidak sah bersama scammer. Perlindungan pengguna di bawah undang-undang BNM tidak berkuat kuasa dan tidak terpakai sekiranya kita memilih untuk berurusan dengan pengendali perkhidmatan kewangan yang tidak sah.

BNM juga menggesa orang ramai untuk melaporkan sebarang aktiviti atau entiti kewangan yang tidak sah dan mencurigakan kepada mereka dengan menghubungi BNMTELELINK (Pusat Perhubungan Bank Negara Malaysia) di talian 1-300-88-5465 atau emel terus ke [email protected].

Akhir kata, berhati-hatilah dengan semua pihak kewangan yang approach kita untuk melabur ke dalam sesuatu syarikat dan aktiviti. Buat semakan pada senarai syarikat kewangan yang mendapat kelulusan dari Bank Negara Malaysia dahulu.

Kalau tak, mungkin kita akan menjadi sebahagian daripada statistik dengan Kerugian Dianggar RM3.8 bilion. PDRM Dedahkan 30 Syarikat Tawar Skim Tidak Sah.

Sumber Rujukan: Bank Negara Malaysia

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pengeluaran Akaun 3 Tidak Pengaruhi Strategi Pelaburan KWSP – CEO

KUALA LUMPUR, 13 Jun (Bernama) — Pengeluaran daripada Akaun 3 Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) tidak akan menjejaskan strategi pelaburan dana persaraan itu berikutan ia akan dilaksanakan dalam jumlah terkawal dan rangka kerja yang teratur, kata Ketua Pegawai Eksekutifnya Ahmad Zulqarnain Onn.

Beliau berkata KWSP telah menjangkakan pengeluaran sehingga RM25 bilion daripada Akaun 3 pada tahun pertama, diikuti dengan anggaran RM5 bilion pada tahun seterusnya.

“Keseluruhan aset pelaburan KWSP berjumlah RM1.2 trilion. Oleh itu, pengeluaran ini sebenarnya boleh diurus, dapat diramalkan dan tidak membimbangkan,” katanya sambil memaklumkan langkah ini tidak seperti pengeluaran sebelum ini apabila ahli KWSP telah mengeluarkan RM145 bilion daripada dana itu.

Beliau berkata demikian semasa sesi perbincangan ‘Fireside Chat 2’, yang diadakan bersempena dengan Simposium Sasana 2024 anjuran Bank Negara Malaysia.

Sesi berkenaan yang menumpukan kepada aspek simpanan persaraan dikendalikan oleh Pengarah Kanan Ekonomi dan Kewangan di Pejabat Perdana Menteri Nurhisham Hussein.

KWSP dilaporkan telah meluluskan 3.04 juta permohonan untuk mengeluarkan sebanyak RM5.52 bilion daripada Akaun 3 setakat 22 Mei, mencetuskan kebimbangan mengenai potensi peralihan portfolio pelaburan dana itu kepada aset yang sangat cair untuk memudahkan pengeluaran.

Ini, seterusnya, akan memberi kesan kepada pulangan pelaburan dana memandangkan aset yang sangat cair seringkali menjana pulangan rendah.

Mengulas selanjutnya mengenai strategi pelaburan KWSP, Ahmad Zulqarnain berkata pengagihan semula aset berisiko rendah kepada aset berisiko tinggi akan berlaku dalam pasaran domestik, namun akan dilaksanakan secara berhemat.

“Infrastruktur dalam pasaran domestik (adalah sesuatu yang boleh kami lihat), dan kami optimis mengenai bagaimana perkara ini berkembang pada masa ini.

“Segmen tertentu seperti pusat data dan logistik perindustrian sebenarnya berada dalam fasa pertumbuhan kukuh dan meletakkan modal di sini akan memberikan anda jumlah (pulangan) yang lumayan, begitu juga dengan produk semikonduktor, elektrik dan elektronik,” katanya.

KWSP mencapai pertumbuhan sebanyak 4.2 peratus tahun ke tahun pada suku pertama berakhir 31 Mac 2024 dan mengekalkan prospek optimis terhadap ekonomi domestik dan global.

— BERNAMA