Hati-Hati Dengan 8 Aktiviti Kewangan Yang Tidak Sah Ini

Bank Negara Malaysia (BNM) menggesa orang ramai supaya berhati-hati dengan aktiviti kewangan yang tidak sah, yang telah berkembang secara meluas di negara kita. Bukan sahaja aktiviti scam yang menyamar sebagai Bank Negara, tetapi scammer turut menggunakan nama bank dan syarikat terkemuka untuk memerangkap mangsa.

Scammer seringkali menggunakan laman sesawang yang tidak mendapat kelulusan dan kebenaran di bawah undang-undang BNM serta tidak patuh peraturan yang telah ditetapkan. Justeru, kita harus berwaspada dan berhati-hati dengan aktiviti kewangan yang mencurigakan dan tidak sah daripada mana-mana pihak.

8 Ciri-Ciri Aktiviti Kewangan Yang Tidak Sah Atau Scam

Kita harus peka dan tahu ciri-ciri aktiviti kewangan yang tidak sah. Terdapat banyak ciri-ciri aktiviti kewangan yang tak sah atau scammer seperti berikut:

1. Skim menjanjikan pulangan, keuntungan atau kadar faedah yang tinggi, lebih daripada yang selalu ditawarkan oleh institusi kewangan berlesen.

2. Menjanjikan pulangan yang tinggi untuk menarik minat ramai orang untuk menyertai aktiviti dan skim tidak sah ini, dan kita ditawarkan wang sekiranya mengajak kenalan kita untuk join sekali,

3. Pelabur tidak diberi salinan dokumen termasuk dokumen perjanjian atau prosedur skim tersebut.

4. Mereka berhubung melalui internet, telefon, surat atau bersemuka dengan, anda tetapi niat tetap sama iaitu mendapatkan wang daripada anda. Selalunya mereka akan mencari mangsa yang tidak mempunyai syak wasangka dan mudah terpedaya,

5. Tiada jaminan mereka akan memberikan pulangan yang tinggi, sekalipun mereka memberi jaminan, ia hanyalah janji manis semata-mata.

6. Ada yang menggunakan wang daripada pendeposit baru untuk membayar pulangan tinggi kepada pendeposit lama, tetapi ia tidak akan kekal lama.

7. Pengendali tidak melaburkan duit oleh pendeposit, kerana mereka tidak boleh pun mengumpul wang daripada orang ramai.

8. Adapun membuat bayaran kepada mereka yang join, skim ini akan gagal akhirnya kerana tidak menerima deposit baru (mangsa baru) secara berterusan untuk membiayai mereka yang dah join dari awal. Akhirnya pelabur akan kehilangan wang begitu sahaja.

Senarai Aktiviti Kewangan Yang Tidak Sah

Bank Negara Malaysia ada menyediakan maklumat syarikat yang tidak sah dan senarai ini dikemaskini dari semasa ke semasa untuk rujukan orang ramai.  Ia turut disusun berdasarkan maklumat, aduan dan pertanyaan yang telah diterima oleh BNM. Boleh lihat senarai aktiviti kewangan yang tidak sah di sini.

Kita diingatkan agar tidak berurusan dan membuat sebarang deposit dengan mereka yang tidak sah ini.  Kita juga boleh membuat rujukan dan panduan mengenai tindakan penguatkuasa oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) terhadap mereka di SC Investor Alerts dan Tindakan Penguatkuasaan SC.

Perkhidmatan Kewangan Di Malaysia Yang Dipercayai

BNM telah meluluskan dan memberi lesen kepada perniagaan perkhidmatan wang seperti wang berlesen mengikut undang-undang dan peraturan yang diberikan mereka bagi menyediakan perkhidmatan kewangan di Malaysia. Bagi melihat senarai penyedia perkhidmatan kewangan yang sah boleh rujuk Senarai institusi kewangan berlesen.

Berwaspada Dengan Aktiviti Kewangan Yang Tidak Sah

Bukan sahaja ditipu, tetapi kita mungkin akan didakwa di bawah undang-undang kerana bersubahat dengan menjalankan urus niaga transaksi kewangan yang tidak sah bersama scammer. Perlindungan pengguna di bawah undang-undang BNM tidak berkuat kuasa dan tidak terpakai sekiranya kita memilih untuk berurusan dengan pengendali perkhidmatan kewangan yang tidak sah.

BNM juga menggesa orang ramai untuk melaporkan sebarang aktiviti atau entiti kewangan yang tidak sah dan mencurigakan kepada mereka dengan menghubungi BNMTELELINK (Pusat Perhubungan Bank Negara Malaysia) di talian 1-300-88-5465 atau emel terus ke [email protected]

Akhir kata, berhati-hatilah dengan semua pihak kewangan yang approach kita untuk melabur ke dalam sesuatu syarikat dan aktiviti. Buat semakan pada senarai syarikat kewangan yang mendapat kelulusan dari Bank Negara Malaysia dahulu.

Kalau tak, mungkin kita akan menjadi sebahagian daripada statistik dengan Kerugian Dianggar RM3.8 bilion. PDRM Dedahkan 30 Syarikat Tawar Skim Tidak Sah.

Sumber Rujukan: Bank Negara Malaysia

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TikTok Wujud Shopping Mall, Beli Sambil Berhibur

Tahukah anda, aplikasi TikTok bukanlah semata-mata platform untuk berhibur? Anda juga boleh membeli-belah seperti berada di sebuah mall!

Untuk pengetahuan anda, kini TikTok telah melancarkan Shopping Mall mereka yang tersendiri. Inilah peluang anda untuk beli barang atau berniaga sambil bertiktok.

Dengan kewujudan shopping mall di TikTok ini, ia membolehkan pengguna membeli dan menjual barangan secara dalam talian pada aplikasi TikTok. Bagi anda yang berminat untuk menjual di TikTok Shopping Mall, anda perlu mendaftar akaun TikTok sebagai seller terlebih dahulu. 

Sementara itu, bagi pelanggan yang ingin membeli di TikTok, mereka hanya perlu mencari barang yang dikehendaki di TikTok menggunakan akaun TikTok mereka sendiri.

Shopping Mall TikTok Bakal Memberi Manfaat Kepada Perusahaan Kecil Dan Sederhana (SME)

Dengan adanya TikTok Shopping Mall, ia secara tidak langsung membuka peluang perniagaan kepada Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME) dalam bentuk berniaga sambil berhibur. 

Boleh dikatakan bahawa peluang yang diberikan ini juga mampu memberikan manfaat kepada mereka yang masih tidak mempunyai kedai fizikal ekoran masalah kos pelaburan yang sangat tinggi. Jadi, peniaga akan dapat menjalankan perniagaan secara menyeluruh dengan aplikasi TikTok dengan menjadi pencipta kandungan video pada kadar yang tertentu.

Selain itu, pengguna biasa juga turut mendapat manfaat yang sama dengan adanya TikTok Shopping Mall kerana mereka boleh membeli apa sahaja yang mereka mahukan sambil berhibur. 

Menarik lagi, fungsi yang ada pada TikTok Shopping Mall kini adalah promosi yang melibatkan baucar penghantaran percuma dan diskaun sehingga 99%. Rugi sangat jika anda belum guna aplikasi TikTok!

Kelebihan Berniaga Di Platform TikTok

Kini, pengguna TikTok di Malaysia boleh dikatakan mencecah 4 juta orang. Boleh dikatakan juga dalam 4 juta orang ini, kebanyakannya dalam kalangan pengguna berusia dalam lingkungan 16 tahun hingga 24 tahun. Oleh itu, mereka ini biasanya mempunyai kecenderungan minat yang amat tinggi dalam sesuatu perkara yang mereka suka atau gemari.

Namun, saban hari, pengguna yang berusia 25 tahun ke atas juga semakin meningkat ekoran peningkatan kandungan digital yang semakin berkualiti. Kita tahu bahawa pengguna yang berusia 25 tahun ke atas mempunyai buying power yang amat tinggi. Selain itu, mereka juga cenderung untuk mengikuti trend-trend yang terkini.

Apa yang dapat kita lihat di sini adalah berniaga di TikTok pasti dapat meraih pelanggan yang lebih ramai dan keuntungan yang pasti mengejutkan anda. Sudah pasti content yang dihasilkan oleh anda harus menarik perhatian golongan-golongan ini. Jika hasilnya menarik, pasti produk yang anda jual laku keras, betul tak?

Cara Daftar Akaun TikTok

Bagi anda yang berminat untuk mendaftar akaun Tiktok, anda boleh mengikuti langkah berikut.

  1. Muat turun aplikasi TikTok melalui Playstore bagi smartphone yang menggunakan sistem Android dan Appstore bagi pengguna sistem IOS (Apple) milik anda.
  2. Selepas siap memuat turun aplikasi TikTok, anda perlu mendaftar akaun terlebih dahulu. Di sini, anda boleh mendaftar dengan menggunakan emel, nombor telefon, Facebook, Instagram, Twitter atau akaun Google milik anda.
  3. Apabila selesai memilih cara pendaftaran di atas, anda perlu memasukkan butiran tarikh lahir anda pada ruangan yang dipaparkan. Kemudian, klik ‘Teruskan’ setelah selesai memasukkan butiran tarikh lahir anda.
  4. Selepas itu, akan tertera pula paparan untuk pengesahan melalui emel ataupun melalui nombor telefon. Di sini, anda perlu memastikan maklumat yang diisi adalah betul dan tepat bagi memastikan kod pengesahan diterima. Apabila selesai, klik pada kotak ‘Seterusnya’.
  5. Masukkan kod pengesahan yang diterima pada paparan seterusnya. Kod tersebut perlu dimasukkan untuk memastikan akaun yang dibuat oleh anda adalah asli.
  6. Selepas memasukkan kod tersebut, anda dikehendaki membuat kata laluan akaun dan sahkan kata laluan tersebut.
  7. Akhir sekali, paparan ‘I’m not a robot’ dipaparkan untuk pengesahan terakhir anda bagi memastikan anda adalah manusia dan bukannya bot komputer. Pada bahagian ini, anda perlu menyelesaikan captcha yang diberikan sebelum akaun TikTok anda boleh diguna.

Kesimpulannya, TikTok sememangnya terkenal dengan aplikasi hiburan dan keunikannya yang tersendiri. Idea mereka dalam mewujudkan shopping mall atas talian juga merupakan satu nafas baru buat kita semua dalam mengembangkan perniagaan.

Bagi anda yang mempunyai bakat yang terpendam, mungkin anda juga boleh berniaga sambil menunjukkan bakat tersebut kepada pelanggan-pelanggan anda nanti. TikTok juga dapat menaikkan bakat-bakat baru sekali gus memberi manfaat untuk kembangkan shopping mall anda.

Baca juga:

Dah follow TikTok Majalah Labur? Jemput follow TikTok kami untuk dapatkan maklumat yang ringkas, padat dan mudah difahami.