Hati-Hati Dengan 8 Aktiviti Kewangan Yang Tidak Sah Ini

Bank Negara Malaysia (BNM) menggesa orang ramai supaya berhati-hati dengan aktiviti kewangan yang tidak sah, yang telah berkembang secara meluas di negara kita. Bukan sahaja aktiviti scam yang menyamar sebagai Bank Negara, tetapi scammer turut menggunakan nama bank dan syarikat terkemuka untuk memerangkap mangsa.

Scammer seringkali menggunakan laman sesawang yang tidak mendapat kelulusan dan kebenaran di bawah undang-undang BNM serta tidak patuh peraturan yang telah ditetapkan. Justeru, kita harus berwaspada dan berhati-hati dengan aktiviti kewangan yang mencurigakan dan tidak sah daripada mana-mana pihak.

8 Ciri-Ciri Aktiviti Kewangan Yang Tidak Sah Atau Scam

Kita harus peka dan tahu ciri-ciri aktiviti kewangan yang tidak sah. Terdapat banyak ciri-ciri aktiviti kewangan yang tak sah atau scammer seperti berikut:

1. Skim menjanjikan pulangan, keuntungan atau kadar faedah yang tinggi, lebih daripada yang selalu ditawarkan oleh institusi kewangan berlesen.

2. Menjanjikan pulangan yang tinggi untuk menarik minat ramai orang untuk menyertai aktiviti dan skim tidak sah ini, dan kita ditawarkan wang sekiranya mengajak kenalan kita untuk join sekali,

3. Pelabur tidak diberi salinan dokumen termasuk dokumen perjanjian atau prosedur skim tersebut.

4. Mereka berhubung melalui internet, telefon, surat atau bersemuka dengan, anda tetapi niat tetap sama iaitu mendapatkan wang daripada anda. Selalunya mereka akan mencari mangsa yang tidak mempunyai syak wasangka dan mudah terpedaya,

5. Tiada jaminan mereka akan memberikan pulangan yang tinggi, sekalipun mereka memberi jaminan, ia hanyalah janji manis semata-mata.

6. Ada yang menggunakan wang daripada pendeposit baru untuk membayar pulangan tinggi kepada pendeposit lama, tetapi ia tidak akan kekal lama.

7. Pengendali tidak melaburkan duit oleh pendeposit, kerana mereka tidak boleh pun mengumpul wang daripada orang ramai.

8. Adapun membuat bayaran kepada mereka yang join, skim ini akan gagal akhirnya kerana tidak menerima deposit baru (mangsa baru) secara berterusan untuk membiayai mereka yang dah join dari awal. Akhirnya pelabur akan kehilangan wang begitu sahaja.

Senarai Aktiviti Kewangan Yang Tidak Sah

Bank Negara Malaysia ada menyediakan maklumat syarikat yang tidak sah dan senarai ini dikemaskini dari semasa ke semasa untuk rujukan orang ramai.  Ia turut disusun berdasarkan maklumat, aduan dan pertanyaan yang telah diterima oleh BNM. Boleh lihat senarai aktiviti kewangan yang tidak sah di sini.

Kita diingatkan agar tidak berurusan dan membuat sebarang deposit dengan mereka yang tidak sah ini.  Kita juga boleh membuat rujukan dan panduan mengenai tindakan penguatkuasa oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) terhadap mereka di SC Investor Alerts dan Tindakan Penguatkuasaan SC.

Perkhidmatan Kewangan Di Malaysia Yang Dipercayai

BNM telah meluluskan dan memberi lesen kepada perniagaan perkhidmatan wang seperti wang berlesen mengikut undang-undang dan peraturan yang diberikan mereka bagi menyediakan perkhidmatan kewangan di Malaysia. Bagi melihat senarai penyedia perkhidmatan kewangan yang sah boleh rujuk Senarai institusi kewangan berlesen.

Berwaspada Dengan Aktiviti Kewangan Yang Tidak Sah

Bukan sahaja ditipu, tetapi kita mungkin akan didakwa di bawah undang-undang kerana bersubahat dengan menjalankan urus niaga transaksi kewangan yang tidak sah bersama scammer. Perlindungan pengguna di bawah undang-undang BNM tidak berkuat kuasa dan tidak terpakai sekiranya kita memilih untuk berurusan dengan pengendali perkhidmatan kewangan yang tidak sah.

BNM juga menggesa orang ramai untuk melaporkan sebarang aktiviti atau entiti kewangan yang tidak sah dan mencurigakan kepada mereka dengan menghubungi BNMTELELINK (Pusat Perhubungan Bank Negara Malaysia) di talian 1-300-88-5465 atau emel terus ke [email protected]

Akhir kata, berhati-hatilah dengan semua pihak kewangan yang approach kita untuk melabur ke dalam sesuatu syarikat dan aktiviti. Buat semakan pada senarai syarikat kewangan yang mendapat kelulusan dari Bank Negara Malaysia dahulu.

Kalau tak, mungkin kita akan menjadi sebahagian daripada statistik dengan Kerugian Dianggar RM3.8 bilion. PDRM Dedahkan 30 Syarikat Tawar Skim Tidak Sah.

Sumber Rujukan: Bank Negara Malaysia

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Microsoft Tewaskan Amazon Dalam Penganugerahan Kontrak Pertahanan Bernilai $10 Bilion

Simpanan awam ( cloud stroge) merupakan teknologi simpanan maklumat yang kini meluas digunakan oleh pelbagai pihak dari syarikat yang besar sehingga kegunaan persendirian. Ramai yang menggunakan teknologi ini bagi memudahkan kerja urusan harian mereka.

Di antara syarikat yang popular menyediakan perkhidmatan menyimpan data melalui simpanan awan adalah Amazon, Microsoft, IBM, Oracle dan Google.

Kedua perkhidmatan simpanan awan yang dibangunkan oleh syarikat ini merupakan yang terbaik di dunia

Baru-baru ini, Microsoft telah berjaya memenagi kontrak bernilai $10 billion daripada kerajaan Amerika Syarikat di dalam bidang pertahanan yang mana kerajaan Amerika Syarikat didalam proses memodenkan  sistem simpanan data untuk ketenteraan negara mereka.

Projek ini diberi nama JEDI yang menjadi singkatan kepada Joint Enterprise Defense Infrastructure. Projek ini adalah bertujuan untuk memindah semua data berkaitan ketenteraan yang disimpan secara manual kepada peyimpanan awam.Kontrak ini yang dijangka mengambil masa selama 10 tahun.

Sebanyak 4 syarikat yang berstatus blue chip telah membida untuk memenangi kontrak ini pada tahun lepas. Google dari awal lagi telah menarik diri kerana bertentangan dengan prinsip perniagaan yang dilakukan oleh syarikat tersebut. Google tidak akan bekerjasama dengan mana-mana pihak bagi membangunkan teknologi melibatkan ketenteraan.

Nasib kurang baik menyebelahi Syarikat Oracle dan IBM kerana kedua syarikat tersebut telah disingkirkan daripada senarai pendek untuk memenangi kontrak yang diumumkan oleh pihak Pentagon. Oracle merupakan sebuah  syarikat yang diasaskan oleh Larry Ellison pada tahun 1970-an dan merupakan antara syarikat terawal di dunia yang membangunkan sistem database untuk pelanggan mereka. Berbeza dengan syarikat yang lain mana baru sahaja menyertai segmen perniagaan perkhidmatan menyediakan database untuk pelanggan.

IBM pula merupakan syarikat komputer gergasi dunia pada dekad 1970-an hingga 80-an yang merupakan pengeluar komputer terbesar. Malang bagi kedua-dua syarikat ini kerana sistem simpanan awam mereka tidak memenuhi syarat yang dikendaki oleh pihak Pentagon.

Kedua-duanya telah dikeluarkan daripada senarai yang layak membida sejak bulan April lagi dan menyebabkan hanya dua sahaja syarikat yang yang saling bersaing untuk mendapatkan kontrak ini iaitu Amazon dan Microsoft. Larry Elison telah menyelar pentadbiran Donald Trump kerana  membenarkan Amazon memasuki senarai pembida terakhir untuk projek tersebut.

Larry Ellison yang sebelum ini menyatakan pihak Amazon menggunakan teknologi yang dibangunkan oleh Syarikat Oracle dalam perkhidmatan yang simpanan awam yang dimiliki oleh Amazon. Amazon telah membeli data maklumat yang dimiliki oleh Oracle dalam sistem Amazon Web Services mereka.

Dengan peanugerahan kontrak kepada Microsoft, ia dapat memberi kepercayaan yang tinggi kepada teknologi yang dibangunkan oleh Microsoft

Dengan pengguman oleh pihak Pentagon yang menganugerahkan kontrak JEDI kepada Microsoft, ia amat mengejutkan semua pihak terutamanya Amazon. Ramai yang percaya bahawa Amazon merupakan calon yang paling layak untuk menerima kontrak tersebut berbanding dengan Microsoft kerana beberapa faktor.

Faktor yang pertama adalah kerana Syarikat Amazon merupakan syarikat yang menguasai pasaran dalam perkhidmatan penyimpanan awan. Amazon telah menguasai hampir 47% pasaran dunia manakala Microsoft hanya menguasai 16% sahaja.

Donald Trump dipercayai tidak begitu menyukai Jeff Bezos di atas beberapa faktor

Faktor kedua pula, simpanan awan Amazon telah digunakan oleh pihak CIA sejak tahun tahun 2013 lagi. Pihak penganalisis luar berpendapat bahawa peluang untuk Amazon bekerjasama dengan pihak kerajaan untuk kali kedua begitu cerah, tetapi sebaliknya pula yang berlaku.

Spekulasi bertiup kencang mengatakan bahawa pentadbiran Donald Trump tidak begitu mesra dengan pengasas Amazon iaitu Jeff Bezos. Ini kerana Jeff Bezos merupakan pemilik syarikat surat khabar yang berpengaruh di Amerika Syarikat iaitu Washington Post.

Trump mendakwa Washington Post merupakan salah satu akhbar yang giat memperomosikan fake news semasa kempen Presiden dijalankan di negara tersebut. Donald Trump juga tidak begitu gemar dengan model perniagaan yang dijalankan oleh pihak Amazon, kerana mereka tidak membayar cukai secara sah kepada kerajaan persekutuan.

Untuk bacaan lanjut bagaimana Syarikat Amazon mengelak dari membayar cukai secara sah, klik di sini.

Dengan sebab yang demikian, Amazon tidak berjaya mendapat kontrak untuk projek kali ini. Dengan pengumuman daripada kerajaan Amerika Syrikat tersebut, saham Microsoft telah naik sebanyak 3% manakala saham Amazon telah turun sebanyak 1%.

Dengan penganugerahan kontrak terrsebut, Microsoft dilihat semakin berkembang dalam bidang penyimpanan awan dan tidak mustahil suatu hari nanti, Microsoft akan memintas dominasi yang dipegang oleh Amazon dalam teknologi simpanan awam.

Sumber Rujukan:

Iklan

Apa Yang Best Sangat Dengan Kad Kredit Islamik?

“Alah, semua kad kredit sama je bro…”

Serius, betul ke sama?

Kad kredit berlandaskan shariah atau Islamik berbeza dengan kad kredit konvensional dari segi penggunaan, manfaat, faedah dan lain-lain lagi. Walaupun terdapat kad kredit Islamik yang tidak jauh bezanya dengan kad kredit konvensional, tetapi konsep kad kredit Islamik lebih jelas dan teratur.

Jom kita tengok 7 ciri-ciri kad kredit Islamik:

#1 Tiada Yuran Tahunan

Amat sukar mencari kad kredit Islamik yang mempunyai yuran tahunan, sememangnya tidak ada. Kebanyakan kad kredit Islamik pasti akan tertulis ‘No Annual Fee’ dan bukannya untuk satu tahun sahaja, tetapi untuk seumur hidup.

#2 Tiada Cas Tambahan

Adakalanya kad kredit konvensional mempunyai cas tambahan untuk sebarang transaksi ataupun pertukaran.  Ciri-ciri kad kredit Islamik pula tidak mempunyai cas tambahan seperti yang telah diberitahu pada awalnya. Pengguna hanya perlu membayar sejumlah yang mereka gunakan pada bulan itu sahaja.

#3 Tiada Faedah Dan Riba

Kad kredit Islamik tidak akan cas anda berulang kali biarpun tidak membayar sejumlah wang yang telah anda gunakan. Faedah dan riba sememangnya dilarang dalam Islam.

Bagi pengguna kad kredit Islamik, mereka akan dikenakan ‘caj keuntungan’ sekiranya akan hanya dikenakan sekiranya ada jumlah tertunggak yang tidak dibayar dalam tempoh yang ditentukan.

#4 Mematuhi Syariah

Ciri-ciri kad kredit Islamik adalah mematuhi shariah dari segi kiraan dan penggunaannya.  Tiada konsep gharar dan riba yang diterapkan kerana ia haram sama sekali.  Oleh itu, kad kredit Islamik tidak mengenakan caj kompaun dan sentiasa mematuhi peraturan shariah.

#5 Hanya Digunakan Untuk Urus Niaga Halal

Menggunakan kad kredit Islamik hanya untuk urusan niaga yang halal sahaja adalah ciri-ciri kad kredit Islamik. Sekiranya pengguna menggunakan kad ini untuk urusan yang tidak halal seperti membeli alkohol, berjudi, melakukan aktiviti atau ke tempat yang tidak dibenarkan dalam Islam, pihak bank (pengeluar kad) akan menyekat transaksi tersebut dan ia tidak dapat digunakan di situ.

#6 Perlindungan Takaful

Kad kredit Islamik akan menawarkan perlindungan Takaful percuma ke atas baki tertunggak bulanan dan manfaat khairat kematian. Maksudnya, syarikat takaful akan bantu menjelaskan keseluruhan jumlah baki yang diguna pelanggan, tidak kira sama ada pelanggan Islam atau bukan Islam.

Nak lagi best, ada produk yang turut menawarkan Travel Takaful kepada pelanggan mereka seperti :

Bank Islam Platinum-i,
Ambank Islamic Al-Taslif,
CIMB Platinum-i dan Affin Islamic Mastercard-i

#7 Menggunakan Konsep Shariah

Konsep shariah digunapakai dalam setiap transaksi kad kredit Islamik.  Ia umpama peraturan dan panduan untuk kegunaan kad tersebut tetapi pengguna juga mendapat banyak manfaat dalam masa yang sama. Jom lihat antara konsep shariah yang digunakan.

Tawarruq:  Tawarruq ialah ialah membeli barangan (komoditi) secara pembayaran tangguh (kos + untung) dan menjualnya secara tunai dengan harga yang lebih rendah kepada pihak selain daripada penjual asal.

Ujrah:  Pertukaran pembayaran dalam bentuk perkhidmatan, keistimewaan dan manfaat (pernah dengar ujrah PTPTN?). Ada formula diterangkan awal-awal dalam Terma & Syarat (T&C). Pelanggan biasanya tak baca. Terma ini diluluskan oleh penasihat shariah bank tersebut dan Bank Negara Malaysia.

Contoh:

Swipe kad kredit RM1,000. Lambat bayar, dikenakan Ujrah sebanyak 1%, jadi hutang akan bertambah RM1,010. Apabila tak bayar bulan berikutnya, Ujrah masih 1% tetapi dikenakan pada baki hutang awal-awal dulu dan bukan baki hutang semasa, maka RM1,000 x 1% lagi dan bukan RM1,010 x 1%.

Bal’Al Inah:  Akad atau kontrak yang melibatkan urusniaga jualan dan pembeli semula aset oleh si penjual.

Orang Islam Ada Pilihan

“Saya guna kad kredit konvensional tapi bila guna, saya bayar habis. Jadi tidak tercalit najis riba pun kan? Jadi tak perlulah saya tukar ke kad kredit Islamik?”

Logiknya bila kita guna fasiliti kad kredit konvensional, bank itu dapat mencipta pendapatan hasil penggunaan kad tersebut.

Tak perlu bersubahat tuan-tuan.

Institusi kewangan yang menawarkan kad kredit berlandaskan shariah ada banyak. Mereka perlu dipuji kerana berjaya memberikan alternatif kepada pelanggan Islam untuk mendapatkan produk yang patuh shariah.

Bunyi di-Arabkan. Konsep sama, kata si polan

Bukan sekadar tukar istilah, kemudahan dan peraturan berkonsepkan Islam pastinya mempunyai manfaat dan hikmah yang tersendiri. Yang halal itu jelas, yang haram itu juga jelas.

Disclaimer : Ini bukan promosi untuk sertai mana-mana produk kad kredit.

Sumber Rujukan:

Iklan

Industri Permainan Video, Kini Lebih Besar Daripada Filem Dan Muzik

Percaya atau tidak, industri permianan video telah menjadi industri terbesar di dalam dunia hiburan menewaskan industri perfileman dan industri muzik.

Secara umumnya, jika kita menyebut industri permianan video, kita tidak boleh lari daripada menyebut tiga nama syarikat gergasi yang telah menakluk industri ini sejak dua dekad yang lalu: Sony, Microsoft dan Nintendo.

Sony dan Microsoft merupakan pesaing yang paling rapat kerana mereka mengeluarkan permainan video di dalam kategori yang sama berbanding Nintendo. Sebelum ini pun, kita telah melihat bagaimana Microsoft Bakal Mengambil Takhta Sony Dalam Konsol Permainan Video Pada Masa Akan Datang.

Kredit Gambar: Statista

Pada tahun 2019, industri permainan video telah menjana sebanyak USD145.7 bilion mengatasi industri hiburan yang lain. Secara asasnya, permainan video ini terbahagi kepada tiga kategori utama iaitu komputer, konsol dan telefon pintar.

Kredit Gambar: Apple Insider

Di antara ketiga-tiga platform permainan video ini, platform telefon pintar telah mendapat sambutan yang paling hangat. Nilai pasaran permainan video melalui telefon pintar adalah berjumlah USD65.6 bilion.

Di antara faktor utama mengapa ianya begitu popular adalah disebabkan pada masa kini, telefon pintar bukan lagi satu gajet yang mahal. Sesiapa pun mampu memilikinya. Telefon pintar kini merupakan satu keperluan dan banyak syarikat dari China telah mengeluarkan telefon pintar yang berkualiti tinggi pada harga yang sangat berpatutan.

Oleh yang demikian, golongan muda sangat gemar menggunakan telefon pintar untuk bermain permainan video. Dengan langganan internet yang semakin murah dan data yang tidak terbatas telah menyebabkan ramai bermain secara online tanpa perlu risau dengan kuota internet.

Kredit Gambar: DLPNG

Permainan yang menggunakan konsol berada di tempat kedua. Konsol merupakan platform terawal yang telah wujud di dalam masyarakat. Kita boleh melihat dengan jelas perubahan dan mereka yang tidak mengikuti kehendak pasaran telah tercicir di dalam perlumbaan ini seperti Atari dan Sega.

Permainan video melalui konsol telah menyumbang sebanyak 32% jumlah pendapatan dengan nilai USD46.6 bilion pada tahun lepas.

This image has an empty alt attribute; its file name is Industri-Permainan-Video-Industri-Yang-Berkembang-Pesat-Yang-Lebih-Besar-Daripada-Filem-Dan-Muzik5-700x394.jpg
Kredit Gambar: Slash Gear

Yang terakhir sekali, kita ada permainan video dengan komputer. Di antara permainan yang hangat adalah World Of Warcraft yang mempunyai seramai 12 juta pengguna aktif di seluruh dunia.

Nilai keseluruhan permainan video menggunakan komputer ini dalah sebanyak USD33.5 bilion.

Kini dunia permainan video maju selangkah lagi ke hadapan. Dengan perkembangan teknologi cloud, ianya telah menjadi persaingan di kebanyakan syarikat yang ada di Silicon Valley.

Kredit Gambar: Fortune

Di antara syarikat yang giat membangunkan permainan video dengan menggunakan teknologi cloud adalah Microsoft, Amazon, Apple, Google dan Nvidia. Ianya dilihat bakal berkembang pada masa hadapan, dan mereka telah mula membuat pelaburan yang besar.

Mereka melihat permainan video menggunakan teknologi cloud yang bakal menjadi pendapatan baru untuk syarikat. Teknologi ini menyediakan permainan di mana pengguna hanya perlu membayar langganan bulanan untuk main permainan yang disediakan di dalam platform mereka.

Microsoft telah melabur dalam membangunkan teknologi ini dengan membeli Syarikat ZeniMax Media dengan harga USD7.5 bilion. Industri permainan video akan menjadi lebih menarik lagi pada masa hadapan dengan kemajuan teknologi yang semakin berkembang pesat.

Sumber Rujukan: https://www.statista.com/chart/22392/global-revenue-of-selected-entertainment-industry-sectors/

Iklan

Malaysia, Sukuk Dan Kewangan Hijau Islam

Perubahan iklim masih merupakan topik perbahasan dalam kalangan ahli politik di seluruh dunia. Para saintis, sebaliknya, bersetuju dan sebulat suara mengatakan  bahawa perkara ini adalah benar.  Meskipun begitu, pihak manakah yang semakin tegas mengenai isu ini?

Pihak tersebut adalah para pelabur.

Baru-baru ini, pemeliharaan alam sekitar telah menjadi tumpuan dan mendapat perhatian daripada pelabur-pelabur baru. Mengikut laporan daripada Global Sustainable Investment Alliance (GSIA), dana sebanyak sekurang-kurangnya USD30.7 trilion (RM128.39 trilion) kini telah dipegang bagi pelaburan mampan atau pelaburan hijau.

Situasi yang dikenali sebagai kewangan hijau ini telah menunjukkan kenaikan sebanyak 34% berbanding dengan tahun 2016.

Sebagai pasaran sukuk terbesar di dunia, Malaysia telah mengeluarkan sukuk hijau yang tersendiri yang sebelum ini tidak pernah diperkenalkan. Tujuannya adalah untuk memudahkan pembangunan kewangan hijau dan penyertaan pelabur dalam sukuk yang berasaskan Social Responsible Invesment (SRI).

Pencapaian ini adalah hasil usaha bersama di antara Suruhanjaya Sekuriti Malaysia, Bank Negara Malaysia dan Kumpulan Bank Dunia.

Perlukan duit tambahan sepanjang bulan Ramadhan ini? Klik sini sekarang!

Apa Itu Sukuk Hijau?

Sukuk adalah bon Islamik yang boleh menghasilkan pulangan kepada para pelabur tanpa melanggar undang-undang syariah. Antara unsur-unsur yang dapat dielakkan adalah seperti riba (faedah), gharar,  maisir dan zulm. Dengan menjauhi unsur-unsur tersebut, kewangan Islamik menjadi lebih menarik, walaupun kepada orang bukan Islam.

Sukuk menawarkan sijil dan hasilnya kemudian digunakan untuk membeli aset yang dimiliki oleh penjual dan pembeli secara bersama.

Selepas itu, sukuk hijau hanya boleh menggunakan hasilnya untuk pelaburan mesra alam. Ini merupakan satu langkah yang besar bagi merapatkan jurang antara sistem kewangan konvensional dan Islamik.

Kenapa Sukuk Hijau?

Sukuk memastikan pelabur mempunyai tahap kepastian yang tinggi bahawa wang mereka akan digunakan untuk tujuan tertentu. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, antara prinsip syariah yang perlu dipatuhi adalah mengelakkan unsur gharar.

Secara umumnya, gharar boleh diterjemahkan sebagai ketidakpastian yang boleh mendedahkan seseorang itu kepada bahaya dan ia juga bermaksud penipuan, risiko atau peluang yang tidak sah dan tidak dapat dinilai. Oleh itu, dana yang dikutip melalui sukuk mestilah digunakan untuk pelaburan dalam aset atau usaha yang dikenalpasti.

Sekiranya sukuk dapat distruktur bagi menyediakan dana untuk projek infrastruktur tertentu seperti projek mengenai tenaga boleh diperbaharui, wang pelabur boleh dialihkan dan digunakan untuk tujuan yang lain.

Kebanyakan pelabur yang mengambil berat tentang kelestarian alam sekitar ingin tahu bagaimana wang mereka akan digunakan. Jika pengeluar melakukan aktiviti yang tidak memenuhi piawaian alam sekitar pelabur, rayuan terhad dalam bon yang merupakan tanggungjawab am sebagai pengeluar dapat dilakukan.

Terdapat banyak lagi produk pelaburan yang tertumpu pada alam sekitar di bahagian ekuiti pasaran modal berbanding dengan bahagian pendapatan tetap. Di sinilah kelebihan sukuk dapat dilihat. Mereka adalah mirip seperti sekuriti pendapatan tetap konvensional.

Oleh yang demikian, mereka dapat membantu mengisi jurang bekalan pendapatan tetap bagi para pelabur. Hal ini berlaku sehingga tahap di mana hasil sukuk tersebut dapat diperuntukkan bagi kepentingan alam sekitar.

Islam Dan Kewangan Hijau

Al-Quran dan tradisi kenabian menekankan tentang kepentingan pemuliharaan dan kelestarian alam sekitar. Agama Islam memerintahkan umat manusia supaya menjaga alam sekitar dan alam semula jadi dan mengelakkan sebarang aktiviti yang memudaratkan mereka.

Hal ini berkait rapat dengan tujuan utama syariah (prinsip Maqasid al-Syariah).  Ia bertujuan untuk memperoleh kepentingan orang ramai (maslahah) dan menghapuskan kerosakan dan kebinasaan (mafsadah).

This image has an empty alt attribute; its file name is Sedania-As-Sidq-Banner.jpg

Perlukan duit tambahan sepanjang bulan Ramadhan ini? Klik sini sekarang!

Perkara ini digariskan di bawah lima subjek yang utama iaitu: perlindungan kehidupan, pemeliharaan agama, menegakkan kesempurnaan akal manusia, melindungi keluarga dan melindungi harta yang sah.

Kewangan Islamik mempunyai prinsip asas yang sama seperti kewangan mampan. Antaranya ialah kestabilan kewangan dan pertumbuhan ekonomi, pengurangan tahap kemiskinan dan agihan kekayaan, lingkungan kewangan dan sosial serta pemeliharaan alam sekitar.

Oleh itu, ia telah membenarkan kewangan Islamik memanfaatkan persamaan ini dan menjadi satu kaedah bagi menyebarkan unsur-unsur kewangan hijau.

Dikarang oleh Sedania As Salam Capital. Diterjemah dan disiarkan secara eksklusif di MajalahLabur.

Tentang Sedania As Salam Capital Sdn Bhd

As-Sidq (TM) adalah sebuah platform perisian dipaten milik oleh Sedania As Salam Capital Sdn Bhd yang kukuh dan berskala dengan rekod prestasi terbukti lebih daripada 350,000 transaksi bernilai RM38 bilion. Perkhidmatan patuh syariah sepenuhnya, yang mudah diintegrasikan ke dalam mana-mana sistem dan proses sedia ada melalui API, kini digunakan oleh lebih daripada 40 institusi kewangan dan 7 bank di Malaysia. Misi teras As-Sidq (TM) adalah untuk membantu pelanggan mencari produk kewangan Islam yang sempurna dan menyampaikannya kepada mereka dalam masa yang sesingkat mungkin.

Sebagai peneraju industri dalam platform perdagangan komoditi Tawarruq untuk kewangan peribadi Islam, As-Sidq (TM) membantu institusi-institusi kewangan untuk memasar, mengenal pasti dan meluluskan pembiayaan peribadi Islam dengan menawarkan pemeriksaan profil pelanggan yang komprehensif dari DSR kepada CTOS / CCRIS. Ini membolehkan penyerahan petunjuk hangat yang membolehkan kelulusan hampir dijamin.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!