Jenama di Shopee Mall Memacu Kesetiaan dengan 100% Ketulenan; Penjual Pasaran Mengekalkan Pembeli dengan Pemperibadian

KUALA LUMPUR, 17 OKTOBER 2022 – Shopee menunjukkan perkara yang mendorong kesetiaan pengguna Malaysia kepada jenama kegemaran mereka dalam talian dalam kajian Oktober 2022 ‘Winning Malaysian Loyalty on E-Commerce’*. Untuk jenama rasmi dengan ‘storefronts’ di Shopee Mall, pembelian berulang didorong oleh perkhidmatan dan jaminan nilai tambah. 87% rakyat Malaysia yang ditinjau memilih jenama rasmi Shopee Mall kerana 100% produk dijamin asli, pulangan tanpa kerumitan dan penghantaran percuma. Baki 13% merasakan ganjaran dengan pelancaran produk eksklusif dan Shopee Brand Memberships.

Untuk semua penjual lain di seluruh platform, 5 dalam 10 pembeli berulang kali kembali ke kedai kegemaran mereka selama lebih daripada 4 tahun disebabkan oleh pemperibadian dalam aplikasi dan cadangan yang menarik. Responden ini menyamakan penglibatan yang diperibadikan dengan: 25% cadangan produk and pakej yang sesuai dengan keperluan mereka, 14% percayai dalam pembungkusan yang selamat & terjamin, 8% balasan mesej tepat waktu  dan 4% kejutan hadiah peribadi. Sebaliknya, 49% lebih suka diberi ganjaran dengan baucar dan diskaun berbanding pemperibadian.

Kenneth Soh, Ketua Kempen Pemasaran di Shopee Malaysia berkata, “Sangat menggalakkan untuk jenama mengetahui bahawa pengguna Malaysia sangat arif dalam talian dan akan setia kepada jenama yang boleh dipercayai. Apabila berhadapan dengan dua penjual yang serupa, 6 dalam 10 pelanggan masih memilih jenama Shopee Mall rasmi kerana Shopee memastikan pengguna menerima dua kali ganda wang mereka kembali jika produk yang dibeli di Shopee Mall adalah tidak tulen. Shopee Mall dipercayai oleh lebih 4,500 jenama rakan kongsi di Malaysia dan kebanyakannya mengintegrasikan tawaran dan kempen mereka dengan kami untuk memberi perkhidmatan yang lebih baik kepada pelanggan mereka.”

““Kami gembira melihat ramai penjual memacu lebih banyak penglibatan dengan tahap perkhidmatan pelanggan yang lebih tinggi, yang memenangi kesetiaan pelanggan sebagai hasilnya. Kami berusaha untuk memperbaharui ciri dalam aplikasi baharu yang akan memberikan nilai tambah tambahan untuk semua pengguna dan pengalaman jual dan beli yang lebih baik di Shopee,” tambah Soh.

Apabila tidak membeli-belah dalam talian, responden tinjauan menunjukkan bahawa pemacu utama penglibatan dalam aplikasi yang berterusan ialah menemui minat baharu pada platform; 42% yang ditinjau menikmati mencari produk dan trend baharu. 36% bermain permainan, 14% menyertai cabutan bertuah. Selebihnya menonton Shopee Live untuk hiburan atau membuat sumbangan kepada NGO kegemaran mereka.

Menurut kajian itu, pembeli Malaysia bukan sahaja membeli perkara yang mereka perlukan dan suka daripada jenama yang mereka setia, mereka mahu dihiburkan, berkomunikasi dengan orang lain, dan mendapat inspirasi dengan mudah. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa 60% penjual lama di platform (lebih 5 tahun) membina hubungan positif dengan pelanggan di Shopee melalui ciri sokongan penjual tepat pada masanya, tawaran penyelidikan pasaran dan rangkaian affiliates. Sebagai contoh, 14% menggunakan Shopee Chat untuk memupuk hubungan yang lebih mendalam dan boleh dipercayai. Sejak 2019, Shopee Live juga telah melihat penjual melancarkan aliran untuk menunjukkan produk, menjawab soalan pembeli dan mendapatkan maklum balas tepat waktu daripada pembeli.

‘Winning Malaysian Loyalty on E-Commerce’ adalah sebahagian daripada siri kepimpinan Shopee mengenai trend pengguna dan penjual akhir tahun semasa kempen e-dagang besar. Cerapan terdorong data ini membolehkan pemilik perniagaan dan jenama mengekalkan dan memberi ganjaran kepada pembeli setia dalam talian.

Previous ArticleNext Article

Petronas, SEDC Energy Bangunkan Minyak Mikroalga Untuk Penerbangan

KUCHING, 26 Jan (Bernama) — Anak syarikat Petronas, Petronas Research Sdn Bhd (PRSB) dan SEDC Energy Sdn Bhd, anak syarikat Perbadanan Pembangunan Ekonomi Sarawak (SEDC), menandatangani perjanjian untuk membangunkan teknologi bagi pengeluaran minyak mikroalga.

Di bawah perjanjian itu, PRSB dan SEDC Energy akan sama-sama membangunkan teknologi pengeluaran alga yang termasuk penanaman, penuaian dan pengekstrakan minyak alga mentah yang kemudiannya akan ditapis untuk menghasilkan bahan api penerbangan mampan (SAF), menurut kenyataan daripada Petronas hari ini.

Katanya kedua-dua pihak akan turut menjalankan analisis mengenai keperluan pengeluaran komersial untuk minyak alga mentah, termasuk membangunkan strain alga dengan kandungan minyak yang tinggi pada kos pengeluaran yang kompetitif.

Penandatangan perjanjian itu, yang ditandatangani di Kuching pada 20 Jan, ialah Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) PRSB Norhayati Hashim dan CEO SEDC Energy Robert Hardin.

Pengerusi SEDC Tan Sri Abdul Aziz Husain, yang turut hadir pada majlis itu, berkata selain daripada pembangunan ekonomi hidrogen Sarawak, SEDC turut mengakui kepentingan inisiatif karbon rendah alternatif apabila dunia beralih daripada bahan api hidrokarbon konvensional.

“Menjadi minat Sarawak untuk meneroka sebanyak mungkin penyelesaian untuk mengurangkan pelepasan karbon dan kerjasama dengan Petronas dalam pembangunan minyak boleh diperbaharui generasi akan datang berpotensi menjadi ejen perubahan,” katanya dalam kenyataan yang sama.

Sementara itu, Naib Presiden Kanan Penyampaian Projek dan Teknologi Petronas Datuk Bacho Pilong berkata minyak alga mentah mempunyai potensi untuk menyokong aspirasi pelepasan karbon sifar bersih Petronas menjelang 2050.

“Kami mengalu-alukan kerjasama dengan rakan kongsi yang berfikiran sama seperti SEDC yang berkongsi visi kami. Kami turut berharap dapat memainkan peranan kami dalam merealisasikan matlamat kemampanan negeri,” katanya.

— BERNAMA