Ada Apa Dalam CCRIS Dan 3 Kesan Jika Rekod CCRIS Buruk

Permohonan pinjaman pasti akan berkait rapat dengan CCRIS, tak dapat dinafikan. Tetapi adakah benar bahawa rekod CCRIS akan menentukan kelulusan pinjaman tersebut?

Jika rekod CCRIS baik, maka peluang untuk mendapat kelulusan pinjaman yang diinginkan amat tinggi. 

Apa pula kesannya jika rekod CCRIS buruk?

Bagi anda yang ingin membuat pinjaman, anda sememangnya tidak boleh mengabaikan rekod CCRIS milik anda. Sekiranya rekod CCRIS anda buruk, anda mestilah memperbaiki rekod tersebut terlebih dahulu sebelum memohon pinjaman. Dalam entri ini, jom kami kongsikan kepada anda apa itu CCRIS dan kesan jika rekod CCRIS buruk.

Apa Itu CCRIS?

Kena pastikan lebih banyak angka kosong ‘0’ bermakna bayaran dibuat on-time setiap bulan.

Sistem Maklumat Rujukan Kredit Pusat (CCRIS) atau Credit Reference Information System adalah sistem yang direka khas oleh Biro Kredit Bank Negara Malaysia (BNM). Ianya direka khas untuk mengeluarkan laporan kredit bagi individu yang ingin membuat sesuatu pinjaman. Ringkasnya, CCRIS adalah merupakan pangkalan data yang menyimpan semua rekod dan gambaran penuh kewangan anda.

Setiap bulan, institusi berkaitan seperti bank, broker insurans dan syarikat utiliti akan mengemas kini maklumat kewangan anda kepada BNM. Semua maklumat tersebut akan dikumpulkan dalam bentuk laporan CCRIS standard. Laporan tersebut boleh disemak oleh anda, institusi kewangan mahu pun agensi kredit berdaftar.

Kategori Maklumat Yang Terkandung Dalam Laporan CCRIS

Terdapat 3 kategori maklumat yang terkandung dalam laporan CCRIS. Antaranya:

 1. Pinjaman Terkumpul

Biasanya dalam pinjaman terkumpul ini melibatkan pinjaman perumahan, sewa beli, kad kredit, pinjaman peribadi, overdraf dan sebagainya. Selain itu, ianya turut mengandungi maklumat tentang jumlah baki, had, tingkah laku pembayaran dan status undang-undang milik anda.

 1. Akaun Perhatian Khas

Akaun perhatian khas pula melibatkan akaun yang dianggap sebagai Pinjaman Tidak Berbayar (NPL) atau di bawah jadual pengurusan hutang khas.

 1. Permohonan Pinjaman Yang Dibuat Pada Satu Tahun Yang Lalu

Akhir sekali, maklumat yang terkandung dalam laporan CCRIS adalah permohonan pinjaman yang dibuat pada satu tahun yang lalu. Jadi, sebarang rekod kelulusan pinjaman tersebut juga akan direkodkan.

Maklumat Tambahan

Jom tengok contoh laporan kredit dari Experian:

Kesan Jika Rekod CCRIS Buruk

Rekod kewangan yang tak cantik pula, ada pelbagai nombor, contonhya 1,2,3,4 dan sebagainya.

Penting untuk pastikan rekod CCRIS kita baik dan lancar. Sekiranya rekod CCRIS anda buruk, kesan yang terpaksa ditanggung oleh anda adalah seperti berikut:

 1. Akan Diisytiharkan Muflis

Sekiranya rekod CCRIS buruk, anda akan diisytiharkan muflis. Ia berikutan apabila anda tidak mampu untuk membayar semua tunggakan pinjaman anda dan terlampau banyak tunggakan yang belum dijelaskan. 

Setelah diisytiharkan muflis, akaun bank anda akan dinyahaktifkan dan anda tidak boleh membuka mana-mana akaun bank daripada mana-mana bank.

 1. Tidak Boleh Bekerja Dalam Bidang-Bidang Tertentu

Apa yang lebih teruk jika anda diisytiharkan muflis, tidak semua syarikat boleh menerima anda bekerja. Pasti amat sukar untuk anda mencari rezeki. Selain itu, jika anda sudah muflis, anda tidak boleh dilantik sebagai pengarah syarikat dan tidak boleh memiliki perniagaan sendiri.

3. Tidak Boleh Ke Luar Negara

Ekoran rekod CCRIS buruk, anda tidak akan dibenarkan meninggalkan negara atas sebarang sebab dan anda juga akan berada dalam rekod imigresen sebagai orang yang tidak boleh meninggalkan negara. Jadi, sebelum anda meninggalkan negara, pastikan anda tidak mempunyai sebarang rekod yang buruk dengan pihak bank.

Jaga Rekod CCRIS

Kesimpulannya, rekod CCRIS ini amat penting untuk kita semua dan kita haruslah menjaga rekod tersebut agar tidak menjadi buruk. Paling penting sekali, jangan biarkan bayaran pinjaman anda menjadi tertunggak sehingga menyusahkan hidup anda sendiri kelak. Kena pastikan lebih banyak angka kosong ‘0’ bermakna bayaran dibuat on-time setiap bulan.

Ingatlah, dengan rekod CCRIS yang buruk, pasti akan membuatkan hidup anda menjadi sengsara. Elakkan dari sekarang!

Nak Tahu Anda Layak Dapat Pinjaman / Pembiayaan atau Tidak? Semak Laporan CCRIS Terlebih Dahulu. Pastikan Cantik!

Memiliki rekod CCRIS yang bersih sangat penting untuk kita semua. Kalau rekod CCRIS kita tak cantik, maka susahlah untuk kita mendapatkan apa sahaja pinjaman / pembiayaan daripada bank. Namun rekod CCRIS hanya sebuah laporan skor kredit, bukan rekod blacklist yang sering jadi salah faham dalam kalangan rakyat Malaysia.

Berapakah harga untuk Laporan CCRIS?

Anda boleh dapatkan di laporan CCRIS secara online di MyCreditInfo daripada EXPERIAN serendah RM 19.50 RM 15.60.

Dengan EXPERIAN My Credit Info (nama lama dia RAMCI), mereka ada produk bernama Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai status kewangan anda.

Laporan ini mengandungi maklumat seperti CCRIS;

 • Kemudahan kredit anda dengan bank / institusi kewangan di Central Credit Reference Information System (CCRIS), Bank Negara Malaysia.
 • Kemudahan kredit peribadi, secara bersama atau diperolehi oleh hak milik tunggal di mana anda adalah pemilik.
 • Nama bank atau institusi kewangan yang memberi kemudahan kredit/pinjaman, cawangan institusi kewangan di mana kemudahan kredit/pinjaman yang anda diperolehi.
 • Jumlah pinjaman/had kredit, baki tertunggak daripada kemudahan kredit anda dan tarikh terakhir untuk jumlah belum dijelaskan akan dilaporkan oleh bank / institusi kewangan.
 • Jenis cagaran atau jaminan yang dicagarkan untuk kemudahan kredit.
 • Pembayaran yang kerap untuk setiap kemudahan, seperti setiap bulan atau mingguan.
 • Permohonan kredit yang diluluskan selama 12 bulan terakhir dengan ahli CCRIS yang mengambil bahagian.
 • Pelbagai kemudahan kredit anda dipantau khas oleh bank atau institusi kewangan di bawah Akaun Perhatian Khas

Selain itu, ada juga maklumat SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA – baki potongan & sejarah pembayaran), PTPTN, maklumat bukan berkaitan perbankan dan banyak lagi.

Maklumat yang TIDAK termasuk dalam laporan ini adalah:

 • Akaun Deposit atau Simpanan
 • Rekod pekerjaan
 • Status perkahwinan
 • Kesihatan
 • Rekod jenayah
 • Butiran gaji
 • Agama

Contoh Laporan Kredit:

Dapat gred (i-Score) 10 kira dah terbaik, bermaksud kurang risiko untuk pembiayaan tidak dibayar atau default. Agak-agak ada ke bank nak bagi pembiayaan kalau kita berisiko tinggi? Paling teruk sekali dapat skor 1 – 3 (WEAK), bank pasti akan terus tolak bulat-bulat je permohonan korang tu tanpa cakap banyak.

Maklumat yang digunakan bagi mengira skor kredit ini termasuk:

 • Pinjaman yang anda ada (kad kredit, pinjaman / pembiayaan perumahan, kereta, pinjaman peribadi, dan lain-lain.);
 • Sama ada anda membayar pinjaman / pembiayaan tepat pada masanya;
 • Jumlah hutang anda yang belum dijelaskan;
 • Sama ada anda telah secara aktif memohon kredit baru;
 • Sama ada anda mempunyai apa-apa tindakan undang-undang;
 • Usia akaun anda

Skrol bawah sikit akan ada bahagian Banking Credit Information. Dekat sini akan disenaraikan segala pinjaman / pembiayaan / kredit kad dan sejarah pembayaran.

Menarik bukan? Cepat check dan DOWNLOAD sekarang.

Previous ArticleNext Article

Pengenalan Semula Program Cukai Pengakuan Sukarela Akan Bantu Tambah Hasil Kerajaan

KUALA LUMPUR, 25 Feb (Bernama) — Pengenalan semula program pengakuan sukarela khas mulai 1 Jun 2023 hingga 31 Dis 2024 akan membolehkan pengampunan ke atas penalti 100 peratus terhadap cukai langsung dan tidak langsung yang tidak dibayar akan membantu menambah hasil kerajaan selain memberi manfaat kepada pembayar cukai yang ingin memanfaatkan inisiatif tersebut.

Pengenalan semula program itu diumumkan pada pembentangan Belanjawan 2023 oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim pada Jumaat.

Presiden Chartered Tax Institute Malaysia (CTIM) Chow Chee Yen berkata keinginan pembayar cukai untuk tampil mendedahkan cukai yang belum dibayar secara sukarela mungkin tidak begitu kuat melainkan terdapat alasan yang kukuh untuk berbuat demikian.

“Komunikasi daripada jangkaan dan ketelusan antara pihak berkuasa cukai dan pembayar cukai turut dijangka memberi kesan kepada hasil yang diinginkan daripada program tersebut,” katanya dalam kenyataan.

Beliau berkata pengurangan kadar cukai sebanyak dua mata peratusan untuk banjaran pendapatan boleh cukai RM35,001 hingga RM100,000 dijangka memberi manfaat kepada kira-kira 2.4 juta pembayar cukai daripada kumpulan M40 berpendapatan sederhana.

“Ini adalah satu pengiktirafan bahawa kenaikan kos sara hidup turut melanda kumpulan M40 selain kumpulan B40 yang menerima sebahagian besar daripada bantuan kerajaan.

“Didapati bahawa kerajaan bersedia untuk melanjutkan pengurangan kadar cukai kepada mereka yang berada dalam banjaran boleh cukai RM35,001 hingga RM50,000 yang bukan penerima untuk cadangan yang sama (sebelum ini),” katanya.

Sebaliknya, Chow berkata kerajaan telah mencadangkan untuk menaikkan kadar cukai sebanyak 0.5 hingga dua mata peratusan untuk banjaran boleh cukai RM100,001 hingga RM1 juta, yang dijangka memberi kesan kepada kira-kira 150,000 pembayar cukai.

“Pelarasan semula kadar cukai untuk banjaran tersebut konsisten dengan apa yang dilihat sebagai pemikiran kerajaan untuk membantu mereka yang menghadapi kesukaran dan memperluas asas cukai kepada mereka yang mampu,” katanya.

— BERNAMA