Jualan Suku Pertama Proton Melonjak 50.9 Peratus

KUALA LUMPUR, 5 April (Bernama) — Prestasi kukuh Proton bagi 2023 berterusan dengan jualan suku pertama 2023 melonjak 50.9 peratus dari tahun ke tahun kepada 40,287 unit dan pegangan pasaran berkembang kepada 21.2 peratus.

Proton Holdings Bhd dalam satu kenyataan berkata pegangan pasaran suku pertama 2023 menokok 4.5 peratus dari tahun ke tahun. 

Syarikat automotif nasional itu berkata bagi Mac sahaja, sebanyak 14,573 unit (domestik dan eksport) dijual, naik 3.8 peratus berbanding Februari atau 11.9 peratus lebih tinggi daripada bulan yang sama pada 2022. 

“Bahagian pasaran syarikat untuk Mac dianggarkan 18.7 peratus, membolehkan Proton mengekalkan tempat kedua dalam kedudukan jadual jualan,” katanya.

Jualan kenderaan pada Mac telah mencapai rekod baru dengan jumlah volum industri (TIV) dianggarkan mencecah 78,000 unit, memecahkan rekod lama sebanyak 76,657 unit yang telah dicatatkan pada Disember 2022. 

“Proton menunjukkan prestasi yang sangat baik pada suku pertama 2023 dan kami bangga dengan pencapaian jualan melebihi 40,000 unit.

“Bagaimanapun, kami sedar kadar jualan pada tiga bulan pertama naik kerana semua jenama tergesa-gesa untuk menghantar kereta yang ditempah semasa insentif Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (Penjana)” kata Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif Proton Roslan Abdullah.

Tarikh akhir penghantaran adalah 31 Mac 2023 dan ini membantu menerangkan kenapa TIV merekodkan anggaran sebanyak 78,000 unit pada bulan ini.

Gambaran sentimen pasaran yang lebih tepat mungkin akan muncul pada akhir suku kedua 2023.

“Kami yakin syarikat akan mampu mengekalkan momentum jualan.  Proton X90 akan dilancarkan tidak lama lagi dan kami akan ada penambahan baharu ke barisan model Proton lewat tahun ini.

“Pada masa yang sama, kami baru-baru ini mengumumkan komitmen kami untuk mengembangkan penawaran Kenderaan Tenaga Baharu (NEV) pada masa depan dan ini akan membawa jenama itu ke segmen pasaran baharu ketika kami mencari pertumbuhan jangka panjang dalam memenuhi rancangan sepuluh tahun kami,” katanya. 

Proton Persona terus mengekalkan kedudukannya sebagai peneraju pasaran sedan segmen B untuk bulan ketiga berturut-turut dan jualan meningkat pada Mac sehingga mencecah 2,421 unit.

“Angka jualan Persona bagi suku pertama mencecah 6,773 unit, bersamaan dengan peningkatan sebanyak 79.2 peratus,” katanya.

Sementara itu, populariti Proton X50 tidak pernah tercabar semenjak ia dilancarkan.

“SUV segmen B itu tetap mendahului segmennya dan kekal sebagai SUV terlaris di Malaysia dengan 3,414 unit dijual pada Mac.

“Jualan suku pertama pula adalah 9,668 unit, penambahan 34.4 peratus berbanding dengan 2022 manakala pendahulu jualan segmen C adalah Proton Exora, yang kekal sebagai MPV segmen C terlaris dengan 426 unit dijual semasa Mac lepas,” katanya.

Model Proton yang paling popular adalah Proton Saga yang mencapai jualan melebihi 6,000 unit untuk bulan kedua berturut-turut dengan 6,313 unit dijual.

Bagi suku pertama, syarikat berjaya menjual 17,446 unit Proton Saga, kenaikan sebanyak 84.6 peratus bagaimanapun pertumbuhan menerima kesan akibat banjir yang telah menjejas pengeluaran Saga pada awal 2022.

“Proton Iriz serta Proton X70 mencapai jualan, masing-masing sebanyak 712 dan 1,272 unit,” katanya lagi.

— BERNAMA 

Previous ArticleNext Article

Penjelasan Berita Berkenaan Pengenaan Yuran Transaksi QR DuitNow Ke Atas Peniaga Mulai 1 Nov Baru-Baru Ini

KUALA LUMPUR, 29 Sept (Bernama) —Pada 26 September 2023, beberapa media dalam talian dan arus perdana telah membuat liputan mengenai sebuah institusi perbankan tempatan yang memaklumkan pelanggannya mengenai pengenaan yuran transaksi untuk pembayaran DuitNow QR dan transaksi yang dibuat dengan kad kredit berkuat kuasa 1 November 2023. Berita itu turut memetik beberapa bank kononnya tidak tahu menahu perkara ini.

Payments Network Malaysia Sdn Bhd (PayNet), pengendali DuitNow QR, terpanggil mengeluarkan penjelasan ini untuk memastikan fakta mengenai perkara ini dicerminkan dengan betul dan tepat serta difahami dengan jelas.

Kebimbangan dibangkitkan mengenai kesan yuran yang bakal dikenakan ke atas peniaga dan impak kepada harga barangan dan perkhidmatan boleh difahami. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kekeliruan yang perlu dijelaskan. Liputan tersebut telah secara tidak tepat menggambarkan dua jenis e-pembayaran yang berbeza sebagai satu yang sama:

• Satu sebenarnya berkenaan e-pembayaran yang dibuat oleh pelanggan kepada mana-mana peniaga. Ini biasanya dikenakan kadar diskaun pedagang atau ‘merchant discount rate’ (MDR) yang dicaj berdasarkan peratusan nilai transaksi pembayaran. Seorang peniaga akan menerima bayaran yang dibuat oleh pelanggan mereka selepas ditolak MDR. Pada masa ini pembayaran kad debit dan kredit dikenakan MDR manakala terdapat penepian (‘waiver’) MDR pada pembayaran QR. Mulai 1 Oktober 2023, penepian MDR untuk pembayaran QR DuitNow ini akan ditarik balik.

• Sebaliknya, yuran RM0.50 untuk urus niaga melebihi RM5,000 yang dinyatakan dalam berita tersebut adalah sebenarnya untuk pemindahan dana rakan-ke-rakan’ atau ‘peer-to-peer’ daripada QR peribadi ke QR peribadi lain, bukan pembayaran kepada peniaga. Ini sama sekali tidak berkaitan dengan pembayaran QR kepada pedagang tersebut dalam perenggan di atas dan kedua-dua yuran tidak akan dikenakan untuk transaksi yang sama dalam apa-apa situasi.

Untuk jenis pembayaran pertama yang disebut di atas, MDR terkumpul akan dikongsi antara PayNet dan bank pemeroleh yang berkaitan atau pemeroleh pihak ketiga. Ia adalah untuk menampung penyelenggaraan rangkaian kami serta kos ditanggung oleh bank dan pemeroleh pihak ketiga untuk memperoleh penyertaan peniaga untuk menikmati perkhidmatan yang berharga ini.

Sebagai insentif galakan penggunaan ketika tempoh pengenalan pembayaran QR pada 2019, MDR telah diketepikan. Penepian ini dilanjutkan lagi berikutan penularan wabak COVID-19. Ia bukanlah suatu yuran baru mahupun caj tambahan. Sebaliknya, 1 Oktober 2023 adalah permulaan kepada penamatan penepian MDR yang sepatutnya dilakukan lebih 9 bulan yang lalu.

Dana rizab bakal diwujudkan dengan MDR yang dikutip oleh PayNet untuk memberi insentif kepada pemeroleh supaya tidak mengenakan sebarang MDR kepada para peniaga kecil. Walaupun PayNet tidak berada dalam kedudukan untuk menentukan harga pasaran yang dikenakan kepada peniaga, beberapa bank pemeroleh dan pemeroleh pihak ketiga berhasrat untuk sama ada terus menangguhkan pengenaan MDR atau menyerapnya untuk peniaga kecil. Dalam hal ini, peniaga perlu menyemak dengan bank atau pemeroleh pihak ketiga mereka untuk perkara ini.

Caj RM0.50 sen adalah untuk pemindahan dana melebihi RM5,000 menggunakan QR DuitNow peribadi. Adalah tidak tepat untuk menyatakan caj RM0.50 dikenakan kepada pembayaran yang dibuat kepada peniaga. Adalah turut tidak tepat untuk menyatakan bahawa MDR dicaj untuk pemindahan dana menggunakan QR peribadi.

Berkaitan kebimbangan bahawa kos MDR akan dipindahkan kepada pengguna, PayNet ingin menjelaskan pembelian menggunakan kad kredit dan debit sudahpun tertakluk kepada MDR. Produk dan perkhidmatan yang dibeli dengan kad kredit atau debit adalah pada harga yang sama dengan pembelian tunai. Oleh itu, kami menjangkakan perkara yang serupa dan tidak menjangkakan harga barangan dan perkhidmatan akan terjejas oleh pembelian menggunakan DuitNow QR selepas MDR dikenakan.

Berkaitan dakwaan bahawa urus niaga secara tunai adalah percuma, PayNet ingin menjelaskan bahawa kajian oleh Roubini Thoughtlab pada 2018 mengesahkan bahawa tanggapan ini jauh tersasar kerana anggaran faedah dari tanpa penggunaan tunai kepada para perniagaan jauh melebihi kos. Manfaat bersih terkumpul 15 tahun (2017-2032) dianggarkan sekitar USD4.2 bilion natijah penjimatan daripada pengurangan kerja manual dan faedah dari e-pembayaran (iaitu peningkatan faedah/kadar keuntungan bank yang diperoleh, tiada penyesuaian (rekonsiliasi) manual, tiada kerugian berkaitan kekurangan, pengurangan keperluan pekerja dan penjimatan daripada mengendalikan wang tunai).

PayNet terpanggil mengeluarkan kenyataan ini kerana sebarang perbincangan atau dialog mengenai perkara ini harus berteraskan pemahaman yang tepat, betul dan termaklum sepenuhnya berasaskan fakta sahih yang mencerminkan keadaan dan cara sebenar bagaimana industri pembayaran digital beroperasi.